€ 21,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

GRENSGEVALLEN

René Eijsermans • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Het verhaal begint in 1933 en eindigt tien jaar later. Hoofdrolspelers zijn Siem en Hannes, kinderen in het begin, volwassenen aan het eind van het verhaal. Meteen zijn er overeenkomsten en tegenstellingen: zowel de vader van Siem als die van Hannes zijn grenswachter bij een kleine grenspost aan de Duitse grens. De een is Nederlander, de ander is Duitser. De vaders zijn bevriend, hun zoons ook. Maar de opkomst van Hitler-Duitsland verandert de verhoudingen drastisch. Wanneer Hannes lid moet worden van de Hitlerjugend en er door zijn toedoen een dodelijk slachtoffer valt, begint de Gestapo in het verhaal een rol op te eisen die ze niet meer afstaat.
  Aan de Nederlandse kant begint de oorlogsdreiging vanaf 1939 voelbaar te worden en uiteindelijk mondt die uit in de aanval op 10 mei. Het zal ook de dag worden die voor zowel Siem als Hannes ernstige gevolgen zal hebben. Verraad en bedreiging doen hun intrede. Een van de jongens belandt zelfs tijdelijk in een kamp, terwijl de ander in Duitsland de verschrikkingen van een nachtelijk bombardement moet ondergaan. Ondanks alles worden ook nieuwe vriendschappen en jonge liefde onderdeel van het verhaal. Uiteindelijk komen vriend en vijand samen in de onherbergzame streek van Noord-Frankrijk, in een fort van de Maginotlinie en wordt er afgerekend. (3e, herziene druk)
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 416
  Uitgeverij : Bravo Donkeyman
  ISBN : 9789090329734
  Datum publicatie : 02-2020
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (9 uit 2 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  20-04-2020
  Vol passie geschreven en aangrijpend
  Een spannend en triest boek waar heel veel in gebeurd is. Maar het is niet voor niets een oorlogsboek. Ik heb het soms weg moeten leggen omdat het met te veel aangreep. Maar hoe de twee families met elkaar verbonden zijn en blijven is mooi beschreven in die hele moeilijke tijd. Het vertrouwen naar elkaar wat op de proef wordt gesteld en waar ze elkaar toch weer vinden. Ook weer vol passie geschreven. Dank aan de schrijver.

     Spannend

  Geplaatst door uit Brabant , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  11-03-2020
  wat zeggen de bibliotheken van dit boek?
  BIBLIONRECENSIE: Oorlog is een vreselijk fenomeen in de geschiedenis van de mensheid, maar voor schrijvers een rijke bron waaruit al veel verhalen zijn opgediept. De auteur (1950) is geboren in de buurt van Venlo en vol van de Tweede Wereldoorlog. In dit debuut beschrijft hij het verhaal van twee jongens, vrienden van elkaar sinds 1933. De een woont aan de Duitse kant van de grens en de ander aan de Nederlandse. We volgen hen in een spannend avonturenboek met een piratenclub, foute vaders en een pater; zelfs Koningin Wilhelmina heeft een kleine rol. Het gaat over verraad en heulen met de vijand. De plot toont soms onwaarschijnlijke wendingen en steeds is er de vraag: wanneer sta je aan de goede kant en wanneer zit je fout? De personages staan in dienst van het verhaal, dat recht toe recht aan verteld wordt. Van de lezer wordt niets anders gevraagd dan te volgen en het dient gezegd: na een vrij lange aanloop pakt het verhaal je en lees je het in sneltreinvaart uit. De climax is bijna ongelooflijk, maar goed gevonden. Kleine intermezzo's zijn er om begrippen als kazemat en de Maginotlinie uit te leggen. Vanaf ca. 15 jaar.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 21,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Toen de zon er eindelijk in slaagde om de rook te verdrijven, zagen Siem en Hannes dat er al boten aan de andere kant lagen. Ze zagen ook dat een van de grote kazematten bij de brug door de Duitsers was ingenomen, want op het ding stond een soldaat met een hakenkruisvlag te zwaaien. De jongens keken elkaar verbijsterd aan. Zou het ze dan toch lukken?
Opeens zagen ze een reeks ontploffingen aan de overkant, kort daarna gevolgd door een hels lawaai en een hoop gerommel. Het leek erop dat de Nederlandse verdedigers zich terugtrokken en hun spullen die ze niet konden meenemen opbliezen. Dan waren de Duitsers er dus door. Ze waren de Maas over en konden verder. Hoe lang had het geduurd? Vier, vijf uur misschien. Dat was snel. Waren de Duitsers zo sterk? Of waren de Nederlanders zo zwak? Of was de vijand gewoon met meer man? Duitsland was immers wel tien keer zo groot als Nederland.
Toch gaven de jongens de moed nog niet op. Dat kwam omdat ze aan de andere kant van de brug, meer in de verte, nog schoten hoorden. Daar werd nog steeds gevochten! Zouden ze die kant oplopen, vroegen ze zich af. Hier was de overtocht in volle gang. Er werd hier niet meer geschoten dus de spanning was er af.
Ze stonden op. Dat deed zeer. Ze konden merken dat ze helemaal verkrampt hadden gezeten van de zenuwen.
Na zich een paar keer uitgerekt te hebben, liepen ze in gebogen houding en dekking zoekend achter de huizen naar de andere kant van de bruggen. Ze waren bijna onder een van de pijlers door, toen er een vreemd uitziende man op hen afkwam. Hij hield de jongens tegen.
“Nicht hier, nicht hier,” riep hij. Het was een Duitser. De jongens schrokken, vooral Hannes. Die stem kwam hem bekend voor. “Vater? Bist du’s?”
“Hannes, du hier? En Siem? Wat doen jullie hier?” In een impuls liep hij naar de jongens toe, die nog niet van de schrik waren bekomen.
Toen was er ineens een enorme klap, het licht van een vuurbal en een muur van modder en stenen die tussen Lutz en de jongens oprees. Siem en Hannes werden door de luchtdruk tegen de grond gesmeten en waren enkele tellen buiten bewustzijn. Toen krabbelden ze beiden overeind en keken verschrikt om zich heen. Hannes zag Siem en zag zijn gezicht dat onder de modder zat. Siem zag Hannes en zag zijn gezicht dat onder de modder zat. Ze mankeerden niks. Toen zochten ze Lutz.
“Vati!”
“Onkel Lutz. Waar ben je? Is alles goed?” Ze zagen het gat dat door de explosie was ontstaan. Daarachter rook en stof. Van Lutz was niets te bekennen. Ze stonden met moeite op en wilden toen naar de andere kant van het gat lopen om hem te zoeken. Toen zagen ze het. Nog geen halve meter van de kuil zagen ze iets liggen. Het leek een beetje op een koeienvlaai, maar dat was het niet. Het was een mijn! Een landmijn! Ze herkenden het gelukkig. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen