€ 13,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Growmoney

Hoe we met de hervorming van ons bancaire systeem onder andere de energietransitie kunnen betalen.

Ton Derks • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Hoe vaak denken we na over de vraag: “hoe wordt geld gecreëerd?”
    Waarom mogen sommige private bedrijven, de banken, geld creëren? Is het niet beter als dit door de ECB gebeurt? De auteur, Ton Derks, ziet geld als “gestold vertrouwen” en schuld als “negatieve vrijheid”. Gebaseerd hierop wordt getracht een geldstelsel in te richten dat ten nutte van de gemeenschap is; dat bijdraagt aan de welvaart en het welzijn van iedereen, dat schulden van overheden vermindert en de milieutransitie en als onderdeel daarvan de energietransitie, helpt mogelijk te maken.
    Dit boekje is speciaal geschreven voor de leden van het Europees Parlement. Alle leden die in mei 2019 gekozen zijn, krijgen dit boekje aangeboden. Maar ook voor andere politici is inzicht in de wereld van het geld nuttig. Datzelfde geldt voor studenten. Gewoonlijk leer je bij het vak “sociale economie” hoe de economie en daarmee ons geldstelsel, ingericht is. Het vak wordt echter pas echt interessant, als je gaat nadenken over hoe onze economie anders ingericht kan worden.
    En last but not least is dit boekje interessant voor alle mensen die willen weten hoe geld nu eigenlijk gecreëerd wordt; en wat de invloed(en) daarvan op het eigen leven, de gemeenschap en de wereld is.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 148mm x 210mm
    Aantal pagina's : 57
    Uitgeverij : Niet bekend
    ISBN : 9789090321875
    Datum publicatie : 09-2019
  • Inhoudsopgave
    Inhoud
    Samenvatting 3
    Even voorstellen 4
    Aanleiding 6
    Wat is geld? 9
    Wat is schuld? 9
    Context 10
    Geldcreatie 11
    Waarom? 12
    Schuld 13
    Piketty 14
    Voorstel 1 16
    Voorstel 2 18
    Voorstel 3 22
    Voorstel 4 26
    Voorstel 5 29
    Gevolgen van de voorgestelde veranderingen voor diverse partijen 32
    Wat losse opmerkingen en suggesties 38
    Slotwoord en verzoek aan iedereen 53
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 13,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Geld wordt gezien als “gestold vertrouwen”. Schuld wordt gedefinieerd als “negatieve vrijheid”. Tijdens de crisis zijn banken gered door overheden. De overheden hebben hierdoor veel extra schuld. Onze economie groeit momenteel doordat banken geld met schuld creëren; wat ze o.a. aan de overheid uitlenen. Voorgesteld wordt om dit systeem te veranderen.
De ECB zou het monopoly op het creëren van geld moeten krijgen. Op deze manier gaan de rentelasten voor overheden flink omlaag; bijvoorbeeld naar 0%.
De ECB kan het monopoly krijgen als zowel het lenen als het sparen van gelden via de ECB loopt.
Vervolgens wordt voorgesteld om bij lenen met gedifferentieerde tarieven te werken. Als je geld leent om bijv. zonnepanelen aan te schaffen, kun je lenen tegen een negatieve rente. Hierdoor wordt een milieuvriendelijke investering veel eerder rendabel, waardoor de energietransitie betaald kan worden.
Ook voor bedrijven die geld lenen om de productiecapaciteit te verhogen, geldt een negatief tarief. Welvaart kan alleen groeien als de productiecapaciteit groeit. Dit wordt zo gestimuleerd.
Voor consumptie geldt een hoog tarief. Op deze manier wordt gestimuleerd dat mensen zich niet, of niet te diep, in de schulden steken. Dit draagt bij aan een duurzame economie.
Ook voor sparen zouden gedifferentieerde tarieven kunnen gelden. Dit betekent dat burgers een waardevast pensioen zouden kunnen ontvangen.
Verder wordt voorgesteld dat de overheden alleen nog geld kunnen lenen bij de ECB. Men wordt dan dus niet afhankelijk van private banken, kopers van staatsleningen of het buitenland.
Te veel landen zijn speelbal geweest van de internationale kapitaalmarkten. Voorgesteld wordt dat valuta alleen nog via de centrale banken worden verhandeld. De onderlinge waardeverhoudingen van valuta worden niet meer op de vrije markt bepaald, maar in overleg tussen de centrale banken. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen