€ 14,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Haaksgronden

Over een urker familie in Den Helder

Ben Post • boek • paperback

 • Samenvatting
  Aan het eind van de 19e eeuw trekken veel Urker families weg van het eiland vanwege de slechte werk- en leefomstandigheden. Sommigen gaan wonen en werken in IJmuiden, anderen vertrekken naar de Zaanstreek. Er zijn ook families die oversteken naar het uiterste puntje van Noord-Holland: Den Helder. Ze gaan wonen in de Visbuurt, een arme volksbuurt. Deze Urker vissers nemen niet alleen hun eigen botter en gezin mee, maar ook hun tradities en hun orthodox-gereformeerd geloof.

  In Haaksgronden gaat Ben Post op zoek naar de geschiedenis van deze Urker vissers - zijn voorvaderen. Vissers die vissen bij Haaksgronden, het gevaarlijke zeegebied dat alles doet veranderen.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 178
  Uitgeverij : Scriben
  ISBN : 9789082721003
  Datum publicatie : 08-2017
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 14,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
Retourneren binnen 14 dagen*
Deel via 

Fragment uit het boek

Louwrens kijkt om zich heen en knikt dan naar zijn broer Tromp. Deze haalt de schoot wat aan en trekt de helmstok naar zich toe. De Jonge Albert draait tegen de wind in en de bruine zeilen klapperen zacht. De botter mindert vaart en blijft zacht schommelend op de golven dobberen. Louwrens, rustig en zwijgzaam, staat vooraan op de botter. Hij houdt zich vast aan de strakgespannen stag van het voorwant. Zijn broer Tromp staat in de kuip van de botter. Beiden kijken zwijgend naar de kust van Huisduinen. Het is een aanblik die de vissers nooit verveelt. Het grote reduit van Fort Kijkduin steekt net boven de geelgroene duinrand uit. Het fort is in 1813 in opdracht van Napoleon Bonaparte gebouwd. Even verderop is nog net het kleine houten kerkje van Huisduinen te zien. De aandacht van de broers richt zich vervolgens op de bedrijvigheid op enige afstand van Fort Kijkduin. Het is Louwrens die ten slotte de stilte verbreekt.
'Het wordt een lang ding.'
'Die gietijzeren platen zijn erg zwaar,' zegt Tromp. Met twee vingers duwt hij een stuk pruimtabak achter in zijn mond.
'Hij wordt meer dan 50 meter hoog zeggen ze. Dat is hoger dan de toren op Urk.'
Het is 1877. Geboeid kijken de broers toe hoe naast Fort Kijkduin de nieuwe vuurtoren oprijst uit het duinlandschap. Vanaf de botter hebben de broers goed zicht op de bouw, die inmiddels halverwege is. Met stoomkranen worden de metalen platen omhoog gehesen en aan het stalen frame vastgeklonken. De nieuwe lichttoren zal de oude vuurtoren, die in 1822 gebouwd is op Fort Kijkduin, vervangen. En dat is ook nodig, want de oude toren staat op instorten. De nieuwe vuurtoren zal worden voorzien van een lichttoestel waarmee de toren tot wel 20 zeemijl zichtbaar zal zijn. Een hele verbetering voor het scheepvaartverkeer. Nog een tijdje kijken de broers vanuit De Jonge Albert hoe gewerkt wordt aan de nieuwe lichttoren. Even later trekken ze de schoot weer aan en neemt de botter weer vaart, naar de haven van Den Helder. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen
Volg ons op pijl