€ 14,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Haaksgronden

Over een urker familie in Den Helder

Ben Post • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Aan het eind van de 19e eeuw trekken veel Urker families weg van het eiland vanwege de slechte werk- en leefomstandigheden. Sommigen gaan wonen en werken in IJmuiden, anderen vertrekken naar de Zaanstreek. Er zijn ook families die oversteken naar het uiterste puntje van Noord-Holland: Den Helder. Ze gaan wonen in de Visbuurt, een arme volksbuurt. Deze Urker vissers nemen niet alleen hun eigen botter en gezin mee, maar ook hun tradities en hun orthodox-gereformeerd geloof.

  In Haaksgronden gaat Ben Post op zoek naar de geschiedenis van deze Urker vissers - zijn voorvaderen. Vissers die vissen bij Haaksgronden, het gevaarlijke zeegebied dat alles doet veranderen.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 178
  Uitgeverij : Scriben
  ISBN : 9789082721003
  Datum publicatie : 08-2017
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (8,4 uit 9 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  03-04-2021
  Haaksgronden
  Was een heel prettig boek om te lezen. Vooral ook omdat mijn familie erin beschreven wordt


  Geplaatst door uit Dordrecht , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  02-02-2018
  erg leuk boek ook als naslagwerk
  omdat ik zelf ook van Urker afkomst ben


  Geplaatst door uit Noord-Holland , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  08-12-2017
  Haaksgronden
  Goede E-mail informatie en het boek werd op tijd en goed verpakt ontvangen.


  Geplaatst door uit Helder , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  28-11-2017
  Allemaal familie
  Het boek leest lekker vlot en is leuk geschreven. Het gaat over de familie Post waar ik zelf ook deel van uit maak. Ook ik ben een nazaat van Jan Janz Post, maar dan van de tak Albert Post. Ook in die tak zijn een aantal vissers. Ik woon in Den Helder en heel veel uit het boek komt mij bekend voor en heb ik deels meegemaakt. Ik vind het een heel leuk boek en heb het met plezier gelezen. Bedankt Ben. Met vriendelijke groet, M.J.Post


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 7.5 uit 10


  18-09-2017
  Haaksgronden
  Een tak van een Urker familie die zich in den helder vestigde is voor mij interessant temeer omdat ik afkomstig ben uit een zelfde familie die ook van Urk naar Den Helder emigreerde. IK trof de namen van verschillende (inmiddels overleden) bekenden aan van wie sommigen getrouwd waren met familieleden van mij. Veel respect heb ik voor de mensen die geprobeerd hebben zich op te werken om te ontkomen aan de grote armoede waarin ze op Urk hadden geleefd. Jammer dat het maar om één tak(je) van de grote familie Post gaat. 't Is een goed leesbaar boek!


  Geplaatst door uit Uithoorn, regio Amstelveen/Schiphol , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  11-09-2017
  Haaksgronden
  Heb met heel veel plezier boek van Ben Post gelezen. Heb zelf een vijftal boeken geschreven en meen dat ik - mede als oud-journalist - een aardige kijk heb op wat goed is en wat niet. Dit boek is goed geschreven. Er is veel research gedaan. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat Ben Post een achterneef van mij is en het boek over mijn familie gaat. Met andere woorden: ik ben niet helemaal onbevooroordeeld. Toch kan ik met voldoende distantie zeggen dat de schrijver er ik geslaagd is een mooi beeld te schetsen van het leven op Urk en van de Visbuurt ( Pilo) in Den Helder.


  Geplaatst door uit Smilde
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  03-09-2017
  Mooi boek!
  Als je een afstammeling bent van een Urker familie die eind negentiende eeuw haar heil in Den Helder ging zoeken is dit een fijn en mooi geschreven boek om je in de sfeer van toen te begeven.

     Goed geschreven, makkelijk leesbaar
     De sfeer van toen goed weergegeven.
     Goed opletten ivm veel namen.

  Geplaatst door uit Almere , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  28-08-2017
  Indrukwekkend en leuk om te lezen!
  De auteur beschrijft de tradities die kenmerkend waren/zijn voor de Urker-bevolking en de ontwikkelingen die zij in de laatste 2-3 eeuwen hebben doorgemaakt. Het is indrukwekkend om te lezen hoe zij in die periode hun leef-/bestaanswijze gestalte hebben gegeven. Er waren namelijk grote risico's verbonden aan hun vissersberoep. In het boek worden ook de verschillende geloofsovertuigingen aangehaald waarbij dit een enkele keer voor de lezer wordt "uitgelicht". Deze combinatie maakt het een interessant boek dat bovendien vlot leest en door de anekdotes ook leuk is om te lezen. Voor een buitenstaander, zoals ik, eveneens interessant om op deze wijze kennis te maken met dit stukje geschiedenis.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  26-08-2017
  Treffend
  Al hoewel ik niet onpartijdig ben en ook niet de intentie heb omdat te zijn met betrekking tot dit boek wil ik graag opmerken dat ik het een bijzonder mooi geschreven boek vind waarbij de schrijver getracht heeft om een zo waarheids mogelijk tijdsbeeld te scheppen van de beschreven periode binnen de familie Post. Met name het begin waarbij er een denkbeeldige dialoog beschreven staat tussen Louw en zijn vrouw Ariaantje trof mij bijzonder. Hierdoor begint in feite in mijn beleving de geschiedenis echt te leven . Ook het feit dat de schrijver moeilijke onderwerpen niet uit de weg is gegaan heb ik erg veel bewondering voor. Ik ben van mening dat het boek een zeer waardevolle aanvulling is op de geschiedenis van de familie Post. M.vr.gr J.J.Post


  Geplaatst door uit Bovensmilde , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 14,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Louwrens kijkt om zich heen en knikt dan naar zijn broer Tromp. Deze haalt de schoot wat aan en trekt de helmstok naar zich toe. De Jonge Albert draait tegen de wind in en de bruine zeilen klapperen zacht. De botter mindert vaart en blijft zacht schommelend op de golven dobberen. Louwrens, rustig en zwijgzaam, staat vooraan op de botter. Hij houdt zich vast aan de strakgespannen stag van het voorwant. Zijn broer Tromp staat in de kuip van de botter. Beiden kijken zwijgend naar de kust van Huisduinen. Het is een aanblik die de vissers nooit verveelt. Het grote reduit van Fort Kijkduin steekt net boven de geelgroene duinrand uit. Het fort is in 1813 in opdracht van Napoleon Bonaparte gebouwd. Even verderop is nog net het kleine houten kerkje van Huisduinen te zien. De aandacht van de broers richt zich vervolgens op de bedrijvigheid op enige afstand van Fort Kijkduin. Het is Louwrens die ten slotte de stilte verbreekt.
'Het wordt een lang ding.'
'Die gietijzeren platen zijn erg zwaar,' zegt Tromp. Met twee vingers duwt hij een stuk pruimtabak achter in zijn mond.
'Hij wordt meer dan 50 meter hoog zeggen ze. Dat is hoger dan de toren op Urk.'
Het is 1877. Geboeid kijken de broers toe hoe naast Fort Kijkduin de nieuwe vuurtoren oprijst uit het duinlandschap. Vanaf de botter hebben de broers goed zicht op de bouw, die inmiddels halverwege is. Met stoomkranen worden de metalen platen omhoog gehesen en aan het stalen frame vastgeklonken. De nieuwe lichttoren zal de oude vuurtoren, die in 1822 gebouwd is op Fort Kijkduin, vervangen. En dat is ook nodig, want de oude toren staat op instorten. De nieuwe vuurtoren zal worden voorzien van een lichttoestel waarmee de toren tot wel 20 zeemijl zichtbaar zal zijn. Een hele verbetering voor het scheepvaartverkeer. Nog een tijdje kijken de broers vanuit De Jonge Albert hoe gewerkt wordt aan de nieuwe lichttoren. Even later trekken ze de schoot weer aan en neemt de botter weer vaart, naar de haven van Den Helder. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen