€ 34,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Herstellen Doe Je Samen

Dr. Gershom Kloens & Gilah Kloens, MSc/MA • Boek • hardback

 • Samenvatting
  Herstellen Doe Je Samen is een boek over herstelgerichte zorg in de Geestelijke Gezondheidszorg. Een grondige wetenschappelijke studie en reis langs moderne herstelgerichte programma’s is de basis voor de beschrijving van een dialogische levenstheorie over herstel. Deze theorie ligt ten grondslag aan vier focussen van een herstelgerichte therapie; fundamenten, sociale relaties, betekenisgeving en veerkracht en kan beschouwd worden als een trendbreuk met een traditionele dualistische theorie in de gezondheidszorg.

  Dit boek beschrijft de kenmerken van een persoon in herstel en beschrijft een werkmodel voor een herstelgerichte therapie.

  Speciale aandacht wordt besteed aan de waarde van betekenisvolle sociale relaties. Enkele relatiedenkers komen aan het woord. Wetenschappelijke bewijsvoering wordt beschreven, evenals struikelblokken en belemmeringen. Hierbij komende fenomenen als bowling alone en fragile family aan bod.

  In een epiloog is een essay De Boom Samen Dragen opgenomen. Dit is een essay over kwaliteit van leven, verantwoordelijkheid en herstel bij mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen.

  Aanvullend zijn drie bijlagen in het boek opgenomen: -Herstelgericht Intake, -Gezond Leven Dagboek, en -Gids voor Zelfinzicht.

  Dit boek beschrijft de kenmerken van een persoon in herstel en beschrijft een werkmodel voor een herstelgerichte therapie. De eigenschappen van klinische leiderschap worden beschreven.


  Dr. Gershom Kloens (1965) studeerde aan de Rijksuniversiteiten van Leiden en Groningen en de universiteiten van Oxford en Stanford. Hij is GZ-psycholoog, manager behandelzaken en projectmanager voor diverse organisaties in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz), docent voor Erasmus Universiteit en RINO Groep en supervisor Cognitieve Gedragstherapie, relatietherapeut en seksuoloog.
  Gershom ontving in 2003 een professionele onderscheiding van zijn beroepsvereniging NIP en promoveerde in 2005. In 2014 publiceerde hij samen met Gilah een handboek over liefde en relatiekwaliteit, gevolgd door boeken over duurzame liefdesrelaties (2015) en de liefde (2017).

  Gilah Kloens, MSc/MA (1967) studeerde filosofie, theologie en psychologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Zij volgde de postacademische opleidingen tot Cognitief Gedragstherapeut en studeerde systeem- en relatietherapie. Gilah werkte 20 jaar lang in de Geestelijke Gezondheidszorg als manager behandelzaken en bedrijfsvoering. Zij was therapeut in de Basis-GGz in de periode 1997-2017. Samen met Gershom schreef zij drie boeken over de thema’s liefde en relatiekwaliteit.

  Hun bijzondere affiniteit met de onderwerpen ‘herstel’, ‘relatiekwaliteit’ en ‘leiderschap’, komen tot uiting in deze publicatie.

  www.Mokum-Publishers.com
 • Productinformatie
  Binding : Hardback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 156mm x 234mm
  Aantal pagina's : 124
  Uitgeverij : Mokum-Publishers
  ISBN : 9789083294209
  Datum publicatie : 10-2022
 • Inhoudsopgave
  Voorwoord
  Samenvatting
  Inleiding
  Resumé

  Hoofdstuk 1:
  Het thema ‘herstel’ in de moderne psychologie en psychiatrie
  1.1 Fundamentele vragen over het thema ‘herstel’
  1.2 Moderne theorieën over herstel en herstelgerichte zorgprogramma’s
  Veerkracht en groei
  Resumé

  Hoofdstuk 2:
  Herstel vanuit een dialogisch perspectief
  2.1 Gezondheid en ziekte
  2.2 Kwaliteit van leven
  2.3 Recente cijfers over kwaliteit van leven
  2.4 Het dialogische levensperspectief
  2.4.1 Het dialogische levensperspectief: de diversiteit
  2.4.2 Het dialogische levensperspectief: de integratie
  2.4.3 Het dialogische levensperspectief: het realisme, zowel diversiteit als integratie
  2.4.4. Het dialogische levensprincipe in de therapiekamer
  Resumé

  Hoofdstuk 3:
  Herstel in actie
  3.1 Kenmerken van herstel
  3.2 Een ‘goed-genoeg-leven’
  3.2.1 Een ‘goed-genoeg zelfbeeld’
  3.2.2 Een ‘goed-genoeg-beeld van anderen’
  3.2.3 Een ‘goed-genoeg-wereldbeeld’
  3.2.4 Een ‘goed-genoeg toekomstbeeld’
  3.3 Herstelgerichte therapie
  3.3.1 De focus van een herstelgerichte therapie
  Narratieve constructie
  Veerkracht: een ‘leren-door-doen-aanpak’
  Resumé

  Hoofdstuk 4:
  Een herstel­gerichte therapeutisch werkmodel en methoden en technieken in een herstelgericht therapie
  4.1 Een werkmodel voor herstelgerichte therapie
  Vignet cliënt 18 jaar
  Het werkmodel: een eerste stap
  Het werkmodel: een tweede stap
  Het werkmodel: een derde stap
  Het werkmodel: een vierde stap
  Het werkmodel: een vijfde stap
  Het werkmodel: een zesde stap
  Het werkmodel: een zevende en laatste stap
  4.2 De therapeutische houding in een herstelgerichte therapie: klinisch leiderschap
  Resumé

  Hoofdstuk 5:
  De waarde van betekenisvolle sociale relaties
  5.1 Sociale relatiekwaliteit als fundament
  5.2 Relatiedenkers aan het woord
  5.3 Wetenschappelijke bewijsvoering
  5.4 Struikelblokken en belemmeringen
  5.4.1 Bowling Alone
  5.4.2 Fragile Family
  5.5 Actuele zorgprogramma’s en standaarden
  Resumé

  Epiloog:
  De Boom Samen Dragen: een essay over kwaliteit van leven, verantwoordelijkheid en herstel bij mensen met EPA
  Kwaliteit van leven
  De focus van de zorg
  De metafoor van het dragen van de boom
  Resumé

  Literatuur

  Bijlage 1:
  Herstelgerichte Intake (HI)
  Bijlage 2:
  Gezond Leven Dagboek
  Bijlage 3:
  Gids voor Zelfinzicht

  Dankwoord van de auteurs
  Wie zijn Dr Gershom Kloens & Gilah Kloens, MSc/MA?
  Colofon
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 34,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Als we psychopathologie beschouwen als een verstoring van een uniek evenwicht in iemands leven, waarbij de kwaliteit van diens leven is aangetast, dan is een herstelproces gericht op het verkrijgen van een nieuw passend en uniek evenwicht. We introduceren in dit boek de volgende definitie, die in al haar aspecten zal worden toelichten:
---------
“Herstelgerichte zorg richt zich op het optimaliseren van een unieke, persoonsgerichte balans tussen aspecten die goed en gezond zijn en aspecten die beperkt, ongezond of beschadigd zijn. Een juiste balans is een evenwicht of harmonie tussen uitersten in het leven van een mens, waarbij dit voortdurend aan veranderingen onderhevig is. Herstel is het resultaat van de acties met anderen die gezorgd hebben voor gezondheid en kwaliteit van leven.”
---------
Deze definitie is gebaseerd op actuele wetenschappelijke inzichten over het thema ‘herstel’ en de theorie van het dialogische levensprincipe. In het eerst hoofdstuk komen een aantal wetenschappelijke theorieën aan bod. In het tweede hoofdstuk wordt het dialogische levensprincipe beschreven. Hierbij zien we dat herstel een persoonlijk proces betreft. Er is geen magische formule. Samen met dierbaren en zorgprofessionals is herstel een gezamenlijke zoektocht naar een nieuw evenwicht tussen enerzijds dingen die moeilijk en lastig zijn en anderzijds dingen die vlot verlopen, energie geven en plezierig zijn. Herstel is het resultaat van de acties die gezorgd hebben voor gezondheid en kwaliteit van leven. Als een persoon hersteld is, heeft hij weer zin in de toekomst. Hij heeft weer plannen en weet deze samen met anderen vorm te geven.
De theorie van herstel is gebaseerd op het dialogische levensprincipe. Dit is een op de wetenschap gebaseerd principe-van-twee, waarbij diversiteit en integratie de kern vormen. Op basis van deze theorie is herstel het resultaat van een proces waarbij een nieuw evenwicht wordt bereikt. In dit boek worden deze theorie en de kenmerken van een persoon in herstel beschreven. Het uiteindelijke resultaat is een voor de persoon ‘goed-genoeg-leven’.
---------
De focus van een herstelgerichte therapie bestaat uit vier componenten: fundamenten, sociale relatiekwaliteit, betekenisgeving en veerkracht. Deze focussen zullen nader worden beschreven in het derde hoofdstuk. Zij vormen tevens de basis voor een werkmodel voor herstelgerichte therapie (hoofdstuk 4). Dit werkmodel kan naar eigen inzicht worden toegepast en maakt gebruik van bestaande technieken uit de psychotherapie. In hoofdstuk 5 gaan we dieper in op het belang van sociale relatiekwaliteit in een herstelgerichte therapie. De titel van dit boek Herstellen Doe Je Samen vormt de kern van een herstelgerichte therapie. Deze titel is gebaseerd op het voornoemde citaat van Jonathan Sacks, een van zijn bekende Life-Changing Ideas. Iedere moderne zichzelf respecterende hersteltherapie is triadisch en maakt gebruik van betekenisvolle relaties of herstelt deze als zij beschadigd of afwezig zijn.
Aanvullend zijn in een aantal bijlagen een Herstelgerichte Intake, het Gezond Leven Dagboek en een Gids voor Zelfinzicht opgenomen. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen