€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Het abc van de duinen bij Heemskerk

Op & rond de Kruisberg

Jan Butter • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Het Noordhollands Duinreservaat behoort tot de grootste, mooiste en soortenrijkste natuurgebieden in ons land. Er is veel te zien en dus ook veel te vertellen. Dat geldt zeker voor de duinen bij Heemskerk met de Kruisberg als stralend middel- en hoogtepunt. In dit boek staan tal van wetenswaardigheden die oud-journalist Jan Butter in de afgelopen 35 jaar over dit gebied schreef in Dagblad Kennemerland. U leest over veldnamen, wandelduinen, konijnen, mijnstenen, vogeltrek, hooglanders, bosbouw, nachtegalenconcert, archeologie, waterwinning, stuifkuilen en nog veel meer. Alles kort maar krachtig, af en toe met een persoonlijke toets.

  Heemskerker Jan Butter (1953) werkte jarenlang als journalist voor het Noordhollands Dagblad, waar hij opviel door zijn subtiele pen en het verschil maakte met prachtige achtergrondverhalen over de IJmondse geschiedenis en het landschap. Hij leidde daarnaast een zeer gewaardeerde rubriek met artikelen over het regionale bedrijfsleven.
  Als auteur werkte Jan Butter mee aan tal van regionale boeken: Dwalend door Heemskerk, Tot dan (over kunstenaar Jan van der Schoor), De eerste burgers van Heemskerk, Levende stenen (vijftig jaar Mariakerk),
  de plaatjesboeken Spaar Heemskerk en Spaar Beverwijk, Lang leve de klompenkerk en het vrijwilligersboek Duizendmaal dank. Voor de Vrijstaat Roetz werkte Jan mee aan publicaties over muzikant Jacques Kloes, persfotograaf Kees Blokker en troubadour Jan Schrama .
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 190mm x 260mm
  Aantal pagina's : 216
  Uitgeverij : De Vrijstaat Roetz
  ISBN : Niet bekend
  Datum publicatie : 01-2021
 • Inhoudsopgave
  Aa 9
  Bb 13
  Cc 31
  Dd 36
  Ee 49
  Ff 53
  Gg 55
  Hh 62
  Ii 76
  Jj 80
  Kk 84
  Ll 104
  Mm 110
  Nn 117
  Oo 127
  Pp 131
  Rr 141
  Ss 150
  Tt 167
  Uu 172
  Vv 173
  Ww 189
  Yy 199
  Zz 200
  Nawoord 210
  Register 212
 • Reviews (8,7 uit 10 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  14-11-2023
  Leuk boek
  Leuk informatief boek dat met korte beschrijvingen wetenswaardigheden vertelt over het duingebied, alfabetisch gerangschikt. Goed leesbaar, en door de lengte van de stukjes makkelijk op te pakken en weer weg te leggen.


  Geplaatst door uit Wijk aan Zee , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  28-06-2022
  Een must voor iedere IJmonder!
  Wat een fijn boek is dit! Van stikstof tot een verloren dorp, oude veldnamen, mysterieuze kralen en alles daar tussenin, van Wijk aan Zee tot in Bakkum. Butters soepele pen staat garant voor een leesfeestje en Het abc van de duinen bij Heemskerk staat bol van lezenswaardige informatie. En dan: hup, naar het duin. Tijd voor een wandeling door al die weergaloze duinlandschappen waarvan je dankzij Butter nu de achtergrond wat beter kent.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  17-08-2021
  Een prettig te lezen boek.
  Een aanrader voor alle duinstreekbewoners die hun omgeving beter willen leren kennen. Het boek geeft veel informatie in korte, beeldend geschreven , teksten waardoor afbeeldingen nauwelijks worden gemist. Het register is goed te gebruiken als naslagwerk als je iets over een onderwerp weten wil.


  Geplaatst door uit CASTRICUM , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  07-04-2021
  Hallo auteur, lieve Jan
  Van Anne Marie hoorde ik over je boek en heb het ook meteen besteld. Sinds de coronacrisis vorig jaar, loop ik iedere dag in en rond Heemskerk, had geen idee hoeveel mooie wandelingen je in Heemskerk kon maken, ook in duin- en tuingebied, zowel in Heemskerk als in Bakkum etc. Zoveel weetjes in je boek, ik had van de meeste geen idee, ben ook pas sinds 1967 Heemskerker. Toen ik je boek begon te lezen was het wel grappig dat ik bij Aa de aalscholvers in bakkum zag. Haha, daar waren Marjan Heesterbeek (met haar ga ik sinds onze pensionering veel wandelen, corona vakantie in eigen land etc, haar moeder is net 95 geworden ......, inmiddels 2x gevaccineerd) net die ochtend wezen wandelen. Marjan heeft je boek ook inmiddels in huis


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  12-03-2021
  Aanrader voor iedereen die in de omgeving woont
  Goed geschreven met veel details over een gebied, dat toch zo vertrouwd is. Veel achtergrond en historische details. Bovendien ook uiterlijk goed verzorgd

     Veel achtergrond
     Historische details

  Geplaatst door uit Heemskerk , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  11-03-2021
  ABC Duinen bij Heemskerk
  Zeer interessant boek van ervaringennvan JannButtern in de duinen!

     Boeiend
     Actueel
     nvt
     nvt

  Geplaatst door uit Uitgeest , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  11-03-2021
  Prima titel
  Leuk om te lezen, ik ben in castricum bijna in de duinen geboren, dus geinteresseerd. Jammer vind ik dat er geen plattegrond bij is. Er komen veel namen van wegen in voor.


  Geplaatst door uit Castricum , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  10-03-2021
  Mooi boek! We kunnen er geen genoeg van krijgen
  Ontzettend fijn leesbaar: verrassende nieuwtjes, zelfs al ben je bekend in het gebied, prettig leesbaar, heel toegankelijk. We blijven het steeds opnieuw pakken. Van jong tot oud

     Toegankelijk leesbaar
     Herkenbaar en verrassend
     ik mis nog wat mooie beelden

  Geplaatst door uit Heemskerk , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  08-03-2021
  Interessant
  Heel interessant boek over de duinen. Jammer dat er geen plattegrondjes of foto’s in staan.

     Interessant
     Abc volgorde
     Geen plattegrondjes
     Geen foto’s

  Geplaatst door uit Heemskerk , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  07-03-2021
  kado voor kampeerders in het duimgebied
  Het ABC van de Duinen hebben wij gekocht als cadeau voor de caravan van vrienden op camping Geversduin. De caravan wordt ook door kennissen gebruikt om daar een paar nachtjes te kamperen. Het boek is uitstekend geschikt om in te lezen op de camping. De hoofdstukjes zijn kort, goed leesbaar en informatief over wat er in de Kennemerduinen te weten en te beleven valt.


  Geplaatst door uit Heemskerk , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 8.5 uit 10

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Talloze keren ben ik – zoals zo vele Heemskerkers – naar het duingebied gefietst via de duiningang Kraaiennest. De vraag die zich hier vroeg of laat opdringt is: Kraaiennest, wat is dat voor een naam? Het zal vast wel iets te maken hebben met de aanwezigheid van kraaien. Of zit het toch anders?

Het Kraaiennest was toevallig het eerste onderwerp dat mij te binnen schoot toen ik het plan opvatte om een boek te maken over de duinen van Heemskerk en omstreken. Ruim genomen: van de Zeestraat in Wijk aan Zee tot de Zeeweg in Castricum. Soms nog een stapje verder en af en toe een blik op het strand.

De vraag over de veldnaam Kraaiennest staat aan de basis van het boek dat u in handen hebt. Er zijn veel meer vragen waar u als fietser of wandelaar tegen aan loopt. Waar komen die eigenaardige driehoekstenen vandaan? Wat zijn dat voor luidruchtige vogels in het waterwingebied? Hoe zit het eigenlijk met die waterwinning? Hoe hoog is de Papenberg? Waarom worden er ’s winters zo veel naaldbomen gekapt? Waar zijn de konijnen gebleven? Ga zo maar door.

Natuurlijk besteed ik aandacht aan de Kruisberg, het stralende middelpunt en ook Heemskerks hoogste punt. Ook wel genoemd het Kruisbergmassief. De duintop behoort tot de grootste en naar verluidt mooiste paraboolduinen van Europa. De bekende en geliefde Kruisberg bevindt zich centraal in het duin op een kruispunt van wegen. U komt er bij een rondgang vrijwel altijd vanzelf langs, of u moet er over­heen op uw weg van en naar het Kruisbergstrand.

Kriskras fiets en loop ik door de natuur. Ik stuit daarbij op bijzon­dere planten of dieren. Er zijn allerlei bezienswaardigheden, adembenemende uitzichten en bebouwing. Te denken valt ook aan de waterwinkanalen, de nachtegalenconcerten, de oorlogsbunkers en de vogeltrek. Op oude en nieuwe kaarten zie ik raadselachtige veldnamen. Zo komen er ruim 350 onderwerpen aan de orde. Alfabetisch gerangschikt: van aalscholverkolonie tot en met zweefvliegclub.

Bij het schrijven heb ik geput uit de vele tientallen artikelen die ik vanaf medio jaren ’80 als verslaggever van Dagblad Kennemerland over het duin heb geschreven. In die stukken stonden tal van
leuke wetenwaardigheden, al zeg ik het zelf. Mij overigens doorgaans
aangereikt door een behulpzame boswachter, natuurkenner of streekhistoricus.
Een krant is een vluchtig medium. Een krant verdwijnt al snel in de spreekwoordelijke kattenbak. Een goede reden om de informatie in mijn artikelen als het ware te recyclen en zo te ontrukken aan de vergetelheid. Met de bedoeling uw kennis over het plaatselijke duin­gebied op te frissen of iets te vergroten. Want des te meer kunt u van dit kwetsbare, gevarieerde en prachtige gebied genieten, niet waar? ×
SERVICE
Contact
 
Vragen