Wij werken op volle kracht, er is geen vertraging in productie en levering door het Coronavirus. Meer informatie via deze link.

€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover Duizendmaal dank
  Duizendmaal dank (boek)

Het abc van de duinen bij Heemskerk

Op & rond de Kruisberg

Jan Butter • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Het Noordhollands Duinreservaat behoort tot de grootste, mooiste en soortenrijkste natuurgebieden in ons land. Er is veel te zien en dus ook veel te vertellen. Dat geldt zeker voor de duinen bij Heemskerk met de Kruisberg als stralend middel- en hoogtepunt. In dit boek staan tal van wetenswaardigheden die oud-journalist Jan Butter in de afgelopen 35 jaar over dit gebied schreef in Dagblad Kennemerland. U leest over veldnamen, wandelduinen, konijnen, mijnstenen, vogeltrek, hooglanders, bosbouw, nachtegalenconcert, archeologie, waterwinning, stuifkuilen en nog veel meer. Alles kort maar krachtig, af en toe met een persoonlijke toets.

  Heemskerker Jan Butter (1953) werkte jarenlang als journalist voor het Noordhollands Dagblad, waar hij opviel door zijn subtiele pen en het verschil maakte met prachtige achtergrondverhalen over de IJmondse geschiedenis en het landschap. Hij leidde daarnaast een zeer gewaardeerde rubriek met artikelen over het regionale bedrijfsleven.
  Als auteur werkte Jan Butter mee aan tal van regionale boeken: Dwalend door Heemskerk, Tot dan (over kunstenaar Jan van der Schoor), De eerste burgers van Heemskerk, Levende stenen (vijftig jaar Mariakerk),
  de plaatjesboeken Spaar Heemskerk en Spaar Beverwijk, Lang leve de klompenkerk en het vrijwilligersboek Duizendmaal dank. Voor de Vrijstaat Roetz werkte Jan mee aan publicaties over muzikant Jacques Kloes, persfotograaf Kees Blokker en troubadour Jan Schrama .
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 190mm x 260mm
  Aantal pagina's : 216
  Uitgeverij : De Vrijstaat Roetz
  ISBN : Niet bekend
  Datum publicatie : 01-2021
 • Inhoudsopgave
  Aa 9
  Bb 13
  Cc 31
  Dd 36
  Ee 49
  Ff 53
  Gg 55
  Hh 62
  Ii 76
  Jj 80
  Kk 84
  Ll 104
  Mm 110
  Nn 117
  Oo 127
  Pp 131
  Rr 141
  Ss 150
  Tt 167
  Uu 172
  Vv 173
  Ww 189
  Yy 199
  Zz 200
  Nawoord 210
  Register 212
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Talloze keren ben ik – zoals zo vele Heemskerkers – naar het duingebied gefietst via de duiningang Kraaiennest. De vraag die zich hier vroeg of laat opdringt is: Kraaiennest, wat is dat voor een naam? Het zal vast wel iets te maken hebben met de aanwezigheid van kraaien. Of zit het toch anders?

Het Kraaiennest was toevallig het eerste onderwerp dat mij te binnen schoot toen ik het plan opvatte om een boek te maken over de duinen van Heemskerk en omstreken. Ruim genomen: van de Zeestraat in Wijk aan Zee tot de Zeeweg in Castricum. Soms nog een stapje verder en af en toe een blik op het strand.

De vraag over de veldnaam Kraaiennest staat aan de basis van het boek dat u in handen hebt. Er zijn veel meer vragen waar u als fietser of wandelaar tegen aan loopt. Waar komen die eigenaardige driehoekstenen vandaan? Wat zijn dat voor luidruchtige vogels in het waterwingebied? Hoe zit het eigenlijk met die waterwinning? Hoe hoog is de Papenberg? Waarom worden er ’s winters zo veel naaldbomen gekapt? Waar zijn de konijnen gebleven? Ga zo maar door.

Natuurlijk besteed ik aandacht aan de Kruisberg, het stralende middelpunt en ook Heemskerks hoogste punt. Ook wel genoemd het Kruisbergmassief. De duintop behoort tot de grootste en naar verluidt mooiste paraboolduinen van Europa. De bekende en geliefde Kruisberg bevindt zich centraal in het duin op een kruispunt van wegen. U komt er bij een rondgang vrijwel altijd vanzelf langs, of u moet er over­heen op uw weg van en naar het Kruisbergstrand.

Kriskras fiets en loop ik door de natuur. Ik stuit daarbij op bijzon­dere planten of dieren. Er zijn allerlei bezienswaardigheden, adembenemende uitzichten en bebouwing. Te denken valt ook aan de waterwinkanalen, de nachtegalenconcerten, de oorlogsbunkers en de vogeltrek. Op oude en nieuwe kaarten zie ik raadselachtige veldnamen. Zo komen er ruim 350 onderwerpen aan de orde. Alfabetisch gerangschikt: van aalscholverkolonie tot en met zweefvliegclub.

Bij het schrijven heb ik geput uit de vele tientallen artikelen die ik vanaf medio jaren ’80 als verslaggever van Dagblad Kennemerland over het duin heb geschreven. In die stukken stonden tal van
leuke wetenwaardigheden, al zeg ik het zelf. Mij overigens doorgaans
aangereikt door een behulpzame boswachter, natuurkenner of streekhistoricus.
Een krant is een vluchtig medium. Een krant verdwijnt al snel in de spreekwoordelijke kattenbak. Een goede reden om de informatie in mijn artikelen als het ware te recyclen en zo te ontrukken aan de vergetelheid. Met de bedoeling uw kennis over het plaatselijke duin­gebied op te frissen of iets te vergroten. Want des te meer kunt u van dit kwetsbare, gevarieerde en prachtige gebied genieten, niet waar? ×
SERVICE
Contact
 
Vragen