€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Het abc van de duinen bij Heemskerk

Op & rond de Kruisberg

Jan Butter • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Het Noordhollands Duinreservaat behoort tot de grootste, mooiste en soortenrijkste natuurgebieden in ons land. Er is veel te zien en dus ook veel te vertellen. Dat geldt zeker voor de duinen bij Heemskerk met de Kruisberg als stralend middel- en hoogtepunt. In dit boek staan tal van wetenswaardigheden die oud-journalist Jan Butter in de afgelopen 35 jaar over dit gebied schreef in Dagblad Kennemerland. U leest over veldnamen, wandelduinen, konijnen, mijnstenen, vogeltrek, hooglanders, bosbouw, nachtegalenconcert, archeologie, waterwinning, stuifkuilen en nog veel meer. Alles kort maar krachtig, af en toe met een persoonlijke toets.

    Heemskerker Jan Butter (1953) werkte jarenlang als journalist voor het Noordhollands Dagblad, waar hij opviel door zijn subtiele pen en het verschil maakte met prachtige achtergrondverhalen over de IJmondse geschiedenis en het landschap. Hij leidde daarnaast een zeer gewaardeerde rubriek met artikelen over het regionale bedrijfsleven.
    Als auteur werkte Jan Butter mee aan tal van regionale boeken: Dwalend door Heemskerk, Tot dan (over kunstenaar Jan van der Schoor), De eerste burgers van Heemskerk, Levende stenen (vijftig jaar Mariakerk),
    de plaatjesboeken Spaar Heemskerk en Spaar Beverwijk, Lang leve de klompenkerk en het vrijwilligersboek Duizendmaal dank. Voor de Vrijstaat Roetz werkte Jan mee aan publicaties over muzikant Jacques Kloes, persfotograaf Kees Blokker en troubadour Jan Schrama .
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 190mm x 260mm
    Aantal pagina's : 216
    Uitgeverij : De Vrijstaat Roetz
    ISBN : Niet bekend
    Datum publicatie : 01-2021
  • Inhoudsopgave
    Aa 9
    Bb 13
    Cc 31
    Dd 36
    Ee 49
    Ff 53
    Gg 55
    Hh 62
    Ii 76
    Jj 80
    Kk 84
    Ll 104
    Mm 110
    Nn 117
    Oo 127
    Pp 131
    Rr 141
    Ss 150
    Tt 167
    Uu 172
    Vv 173
    Ww 189
    Yy 199
    Zz 200
    Nawoord 210
    Register 212
  • Reviews (8,7 uit 10 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

    14-11-2023
    Leuk boek
    Leuk informatief boek dat met korte beschrijvingen wetenswaardigheden vertelt over het duingebied, alfabetisch gerangschikt. Goed leesbaar, en door de lengte van de stukjes makkelijk op te pakken en weer weg te leggen.


    Geplaatst door uit Wijk aan Zee , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    28-06-2022
    Een must voor iedere IJmonder!
    Wat een fijn boek is dit! Van stikstof tot een verloren dorp, oude veldnamen, mysterieuze kralen en alles daar tussenin, van Wijk aan Zee tot in Bakkum. Butters soepele pen staat garant voor een leesfeestje en Het abc van de duinen bij Heemskerk staat bol van lezenswaardige informatie. En dan: hup, naar het duin. Tijd voor een wandeling door al die weergaloze duinlandschappen waarvan je dankzij Butter nu de achtergrond wat beter kent.


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    17-08-2021
    Een prettig te lezen boek.
    Een aanrader voor alle duinstreekbewoners die hun omgeving beter willen leren kennen. Het boek geeft veel informatie in korte, beeldend geschreven , teksten waardoor afbeeldingen nauwelijks worden gemist. Het register is goed te gebruiken als naslagwerk als je iets over een onderwerp weten wil.


    Geplaatst door uit CASTRICUM , leeftijd 70+
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    07-04-2021
    Hallo auteur, lieve Jan
    Van Anne Marie hoorde ik over je boek en heb het ook meteen besteld. Sinds de coronacrisis vorig jaar, loop ik iedere dag in en rond Heemskerk, had geen idee hoeveel mooie wandelingen je in Heemskerk kon maken, ook in duin- en tuingebied, zowel in Heemskerk als in Bakkum etc. Zoveel weetjes in je boek, ik had van de meeste geen idee, ben ook pas sinds 1967 Heemskerker. Toen ik je boek begon te lezen was het wel grappig dat ik bij Aa de aalscholvers in bakkum zag. Haha, daar waren Marjan Heesterbeek (met haar ga ik sinds onze pensionering veel wandelen, corona vakantie in eigen land etc, haar moeder is net 95 geworden ......, inmiddels 2x gevaccineerd) net die ochtend wezen wandelen. Marjan heeft je boek ook inmiddels in huis


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    12-03-2021
    Aanrader voor iedereen die in de omgeving woont
    Goed geschreven met veel details over een gebied, dat toch zo vertrouwd is. Veel achtergrond en historische details. Bovendien ook uiterlijk goed verzorgd

       Veel achtergrond
       Historische details

    Geplaatst door uit Heemskerk , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


    11-03-2021
    ABC Duinen bij Heemskerk
    Zeer interessant boek van ervaringennvan JannButtern in de duinen!

       Boeiend
       Actueel
       nvt
       nvt

    Geplaatst door uit Uitgeest , leeftijd 70+
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    11-03-2021
    Prima titel
    Leuk om te lezen, ik ben in castricum bijna in de duinen geboren, dus geinteresseerd. Jammer vind ik dat er geen plattegrond bij is. Er komen veel namen van wegen in voor.


    Geplaatst door uit Castricum , leeftijd 70+
    Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


    10-03-2021
    Mooi boek! We kunnen er geen genoeg van krijgen
    Ontzettend fijn leesbaar: verrassende nieuwtjes, zelfs al ben je bekend in het gebied, prettig leesbaar, heel toegankelijk. We blijven het steeds opnieuw pakken. Van jong tot oud

       Toegankelijk leesbaar
       Herkenbaar en verrassend
       ik mis nog wat mooie beelden

    Geplaatst door uit Heemskerk , leeftijd 40-49
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    08-03-2021
    Interessant
    Heel interessant boek over de duinen. Jammer dat er geen plattegrondjes of foto’s in staan.

       Interessant
       Abc volgorde
       Geen plattegrondjes
       Geen foto’s

    Geplaatst door uit Heemskerk , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    07-03-2021
    kado voor kampeerders in het duimgebied
    Het ABC van de Duinen hebben wij gekocht als cadeau voor de caravan van vrienden op camping Geversduin. De caravan wordt ook door kennissen gebruikt om daar een paar nachtjes te kamperen. Het boek is uitstekend geschikt om in te lezen op de camping. De hoofdstukjes zijn kort, goed leesbaar en informatief over wat er in de Kennemerduinen te weten en te beleven valt.


    Geplaatst door uit Heemskerk , leeftijd 70+
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Talloze keren ben ik – zoals zo vele Heemskerkers – naar het duingebied gefietst via de duiningang Kraaiennest. De vraag die zich hier vroeg of laat opdringt is: Kraaiennest, wat is dat voor een naam? Het zal vast wel iets te maken hebben met de aanwezigheid van kraaien. Of zit het toch anders?

Het Kraaiennest was toevallig het eerste onderwerp dat mij te binnen schoot toen ik het plan opvatte om een boek te maken over de duinen van Heemskerk en omstreken. Ruim genomen: van de Zeestraat in Wijk aan Zee tot de Zeeweg in Castricum. Soms nog een stapje verder en af en toe een blik op het strand.

De vraag over de veldnaam Kraaiennest staat aan de basis van het boek dat u in handen hebt. Er zijn veel meer vragen waar u als fietser of wandelaar tegen aan loopt. Waar komen die eigenaardige driehoekstenen vandaan? Wat zijn dat voor luidruchtige vogels in het waterwingebied? Hoe zit het eigenlijk met die waterwinning? Hoe hoog is de Papenberg? Waarom worden er ’s winters zo veel naaldbomen gekapt? Waar zijn de konijnen gebleven? Ga zo maar door.

Natuurlijk besteed ik aandacht aan de Kruisberg, het stralende middelpunt en ook Heemskerks hoogste punt. Ook wel genoemd het Kruisbergmassief. De duintop behoort tot de grootste en naar verluidt mooiste paraboolduinen van Europa. De bekende en geliefde Kruisberg bevindt zich centraal in het duin op een kruispunt van wegen. U komt er bij een rondgang vrijwel altijd vanzelf langs, of u moet er over­heen op uw weg van en naar het Kruisbergstrand.

Kriskras fiets en loop ik door de natuur. Ik stuit daarbij op bijzon­dere planten of dieren. Er zijn allerlei bezienswaardigheden, adembenemende uitzichten en bebouwing. Te denken valt ook aan de waterwinkanalen, de nachtegalenconcerten, de oorlogsbunkers en de vogeltrek. Op oude en nieuwe kaarten zie ik raadselachtige veldnamen. Zo komen er ruim 350 onderwerpen aan de orde. Alfabetisch gerangschikt: van aalscholverkolonie tot en met zweefvliegclub.

Bij het schrijven heb ik geput uit de vele tientallen artikelen die ik vanaf medio jaren ’80 als verslaggever van Dagblad Kennemerland over het duin heb geschreven. In die stukken stonden tal van
leuke wetenwaardigheden, al zeg ik het zelf. Mij overigens doorgaans
aangereikt door een behulpzame boswachter, natuurkenner of streekhistoricus.
Een krant is een vluchtig medium. Een krant verdwijnt al snel in de spreekwoordelijke kattenbak. Een goede reden om de informatie in mijn artikelen als het ware te recyclen en zo te ontrukken aan de vergetelheid. Met de bedoeling uw kennis over het plaatselijke duin­gebied op te frissen of iets te vergroten. Want des te meer kunt u van dit kwetsbare, gevarieerde en prachtige gebied genieten, niet waar? ×
SERVICE
Contact
 
Vragen