€ 14,99

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

  € 11,49

Het risico van de opvoeding

Luigi Giussani • Boek • paperback

 • Samenvatting

  Het risico van de opvoeding is de eerste uitgave in het Nederlands van het inmiddels klassieke werk Il rischio educativo van de grote Italiaanse opvoedingsdeskundige Luigi Giussani.

  Opvoeden is voor Luigi Giussani e-ducare, uit de pupil halen wat er in zit en hem binnen-leiden in de werkelijkheid als geheel.

  Onmisbare factoren van het opvoedingsproces zijn een omvattende werkhypothese (traditie), voorgesteld door een reële autoriteit (iemand die het proces zelf bewust heeft doorgemaakt), waarbij de pupil voortdurend uitgedaagd wordt tot een verificatie van het voorstel, binnen een geleidelijk aan toenemende persoonlijke vrijheid.

  Giussani (1922-2005), priester, leraar en docent aan de prestigieuze Università Cattolica van Milaan, was oprichter van Comunione e Liberazione (Gemeenschap en Bevrijding), een internationale lekenbeweging in de katholieke Kerk.

  De grote lijnen van Het risico van de opvoeding schreef Giussani al in 1954. Sindsdien is de tekst talloze malen bijgewerkt en herdrukt.

  Het boek wordt inmiddels wereldwijd door tienduizenden ouders en opvoeders bestudeerd en met succes toegepast.

  De uitgave wil er mede aan bijdragen de “sociale tijdbom” het hoofd te bieden die, volgens recent grootschalig onderzoek [1], het gebrek aan ideeën over opvoeding in Nederland aan het creëren is.

   

  [1] Frits Spangenberg en Martijn Lampert, De grenzeloze generatie en de eeuwige jeugd van hun opvoeders, Uitg. Nieuw Amsterdam, Amsterdam 2009, p. 28.

 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 145mm x 210mm
  Aantal pagina's : 76
  Uitgeverij : Niet bekend
  ISBN : 9789081695015
  Datum publicatie : 09-2011
 • Inhoudsopgave

  HOOFDSTUK 1: OPVOEDING: HOE WERKT HET, WAT IS ER NODIG

  I. Opmerkingen vooraf
  1. Eerste premisse
  2. Tweede premisse

  II. Trouw aan de ‘traditie’ is de bron van het vermogen ‘zeker’ te zijn
  1. Betekenis van dit beginsel
  2. Gevolgen van de ontkenning van dit beginsel

  III. De autoriteit: existentialiteit van een voorstel

  IV. Persoonlijke verificatie van de educatieve hypothese
  1. Noodzaak
  2. Voorwaarden
  3. ‘Dimensies'

  V. Het voor de vrijheid noodzakelijke risico

  VI. Conclusie  HOOFDSTUK 2: CRISIS EN DIALOOG

  I. Kritische fase
  1. ‘Crisis’ en ‘kritiek’, niet: twijfel en ontkenning
  2. Trouw en vrijheid met betrekking tot de traditie
  3. Engagement met de christelijke traditie
  4. Engagement als instrument voor een verificatie

  II. Open voor een dialoog
  1. Een idee van dialoog
  2. Voorwaarden voor een dialoog
  3. De hedendaagse situatie

  III. Conclusie


  HOOFDSTUK 3: STRUCTUUR VAN DE ERVARING

 • Reviews (9 uit 1 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  06-01-2013
  Basisinfo over opvoeden
  Met de uitstekende vertaling van Giusani's boek 'Il rischio educativo' door Michiel Peeters ('Het risico van de opvoeding') en een overzichtelijk presentatie heeft de uitgever een pittige verhandeling op prettig leesbare wijze gepresenteerd. Als studievoer, ter bezinning, voor presentaties en als bron van discussies een verhelderende studie. De schrijver heeft het onderwerp keurig historisch ingebed en geeft begrijpelijke uitleg over basisgegevens van de opvoeding als (christelijke) 'traditie', 'autoriteit', trouw en vrijheid en de risicofactoren in de opvoeding. Interessant voor mensen die betrokken zijn bij opvoeding (gezin en school). Kern van de studie: opvoeden is de weg naar het 'menselijk op weg zijn' zodat de aanstaande volwassene in staat is zelf verder met eigen energie de levensweg te vervolgen. , met 'Het risico van de opvoeding'


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 14,99

niet beschikbaar2-3 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

De opvoedkundige genialiteit van het gezin zie je vooral aan de keuze van de medewerkers die het betrekt in het opvoedingswerk met de kinderen. Het wekt niet weinig verbazing te moeten zien hoe tegenwoordig bijna alle gezinnen, na jarenlang hun kinderen precieze basisideeën meegegeven te hebben, zich er niet om bekommeren of zij die in de puberteit zullen kunnen verifiëren. Zo laat men – met een gebrek aan besef dat misschien niet schuldig maar daarom niet minder rampzalig is – toe dat de “neutrale” en secularistische school ongestoord zijn meesterwerk van verwoesting en vervreemding in het bewustzijn van de kinderen verricht.

 

In het educatieve moment van de adolescentie, de ‘leeftijd van de verificatie’, zijn de grote methodologische lijnen waaraan men zich moet houden, de volgende: de precieze bepaling van een hypothese van een totale betekenis van de werkelijkheid (het aanbieden van de ‘traditie’), noodzakelijke voorwaarde voor zekerheid bij de puber; de aanwezigheid van een precieze en reële autoriteit, ‘plaats’ van de hypothese, voorwaarde voor coherentie in het opvoedingsfenomeen; de uitdaging van de jongere tot een persoonlijk engagement om de hypothese te verifiëren in zijn hele ervaring, enige voorwaarde voor een werkelijke overtuiging; de aanvaarding van het groeiende, evenwichtige risico van de zelfstandige vergelijking van de hypothese met de werkelijkheid in het bewustzijn van de jongere, enige voorwaarde voor een rijping van zijn vrijheid.

×
SERVICE
Contact
 
Vragen