€ 12,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Het schrijven van een Critically Appraised Topic

Een praktische gids voor de ggz

Suzan Oudejans en Masha Spits • Boek • loose-leaf

 • Samenvatting
  We hebben ‘Het schrijven van een Critically Appraised Topic. Een praktische gids voor de GGZ’ gemaakt om iedereen in de GGZ die een Critically Appraised Topic (CAT) wil schrijven te helpen met handreikingen en voorbeelden.

  De gids is een samenvatting van alle kennis en ervaringen na jaren lesgeven in het schrijven van CATs aan GZ psychologen in opleiding (PIOGS), Klinisch psychologen in opleiding tot specialist (GIOS) en aan cursisten die de postmaster opleiding tot psychotherapeut volgen bij RINO Amsterdam. We geven deze lessen met heel veel plezier, het is leuk en interessant om al die vraagstellingen langs te zien komen en vervolgens te lezen welke kennis verzameld is. Daardoor waren er talloze voorbeelden en situaties die we konden gebruiken. Daarmee hebben alle cursisten ook bijgedragen aan de totstandkoming van deze gids.

  Naast de achtergronden van een CAT, beschrijft deze gids per onderdeel hoe je een CAT maakt, aan de hand van voorbeelden en praktische tips. We geven voorbeelden van geschikte vraagstellingen voor een CAT, hoe deze verder uitgewerkt kunnen worden in de PICO systematiek, en er is aandacht voor het zoeken en selecteren van wetenschappelijke literatuur voor de CAT. Ook zul je door de hele gids heen QR-codes vinden die je, als je deze met de camera van je telefoon scant, naar relevante websites met filmpjes, checklists of tips sturen. We sluiten af met schrijftips om de CAT compact en leesbaar te houden.
 • Productinformatie
  Binding : Loose-leaf
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 150mm x 150mm
  Aantal pagina's : 56
  Uitgeverij : Mark Bench, Amsterdam
  ISBN : Niet bekend
  Datum publicatie : 10-2023
 • Inhoudsopgave
  1 Wat is een CAT?
  2 Waarom een CAT?
  3 Achtergrond van de CAT
  4 Een CAT maken
  5 Een CAT toepassen en evalueren
  6 Een CAT verspreiden
  7 Schrijftips
  8 Index
  9 Literatuur
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 12,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Een CAT is een verslag van een kort literatuuronderzoek dat antwoord geeft op een vraag uit de klinische praktijk. Voorbeelden van CAT-vraagstellingen zijn: Heeft het zin om naast de gedragstherapeutische behandeling van dwangklachten ook medicatie voor te schrijven? Moet ik mijn cliënt afraden om deel te nemen aan een ayahuasca ceremonie? Werkt EMDR via videobellen net zo goed als face-to-face?

Professionals in de ggz hebben vaak te maken met klinische situaties waarin een keuze gemaakt moet worden voor interventies, adviezen of een bepaalde aanpak. Een eerste stap is om daarvoor richtlijnen of zorgstandaarden te raadplegen. Deze geven echter niet altijd het antwoord: vaak gaan de klinische situaties over specifieke doelgroepen of betreft het vragen over nieuwe benaderingen of behandelingen waarover nog geen informatie in de richtlijnen te vinden is. Soms is de literatuur uit de richtlijn verouderd. Een search via Google lijkt dan misschien een voor de hand liggende oplossing, maar daarvan is het vaak de vraag of het de juiste bronnen oplevert en of de informatie wel actueel is. Hoe komen professionals dan wel aan een betrouwbaar en onderbouwd antwoord voor klinische vraagstukken? Dat kan via een Critically Appraised Topic, oftewel een CAT. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen