€ 24,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Iedereen is mijn leraar

de woorden van de School van de Kraanvogel

Roel Jansen • Boek • hardback

 • Samenvatting
  Dit werkje bevat de kernideeën van de School van de Kraanvogel. Het eerste deel beschrijft het concept en van waaruit dat concept wordt opgebouwd; het tweede deel bevat de uitspraken die in de School van de Kraanvogel worden gebezigd. Het boekje is uitermate summier, bevat alleen hoofdlijnen en is voornamelijk geschikt voor leerlingen van de School van de Kraanvogel bij wijze van geheugensteuntje.

  Niets wordt in detail uitgelegd want dat zou een complete encyclopedie aan schrijfwerk vergen. Hoewel het concept zoals de School van de Kraanvogel dat uitlegt misschien ook begrepen kan worden wanneer men thuis is in Tai Chi, qigong en in de traditionele Chinese medicijnleer via andere stromingen zijn de meeste van de uitspraken eigenlijk alleen maar te begrijpen wanneer de lezer bij de sessies aanwezig was waarin ze gebezigd werden.

  Eén van de oneliners uit het rijtje van uitspraken heb ik ingezet als titel van dit werk: ‘iedereen is mijn leraar’. Er zijn geen vrienden, er zijn geen vijanden; er zijn geen goede of slechte gebeurtenissen. Hooguit zijn er boodschappers in onze omgeving -mensen, dieren, gebeurtenissen of objecten- waar wij wijsheid aan kunnen onttrekken. Het doet er niet toe of je een goede meester hebt, het gaat erom dat je zelf een goede leerling bent: dat je iemand bent die uit alles en iedereen een les weet te halen. En dat houdt nooit op.

  Doe er je voordeel mee.
 • Productinformatie
  Binding : Hardback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 145mm x 210mm
  Aantal pagina's : 54
  Uitgeverij : Niet bekend
  ISBN : Niet bekend
  Datum publicatie : 12-2017
 • Inhoudsopgave
  Inleiding 7
  Qigong 9
  Over qi 9
  1. Levelsysteem 9
  2. Kwaliteitssysteem 10
  Over qigong 14
  Wat is qigong? 14
  Hoe werkt qigong? 14
  Achtergrond van de qigong-oefeningen 17
  Toegepaste qigong: Tai Chi 19
  1. Intern versus extern 19
  2. De structuur 20
  De connectie met qigong 23
  Qi en spiritualiteit 27
  Algemeen 27
  1. Levelsysteem 27
  2. Kwaliteitssysteem 27
  Het verband met onze training 29
  Tot slot 32
  De uitspraken 34
 • Reviews (7,7 uit 3 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  23-01-2023
  Nog veel te leren
  In de chinese beweegkunst valt het me op dat er altijd wel weer een laagje dieper te oefenen is. Dit boek laat dat goed zien. Terwijl ik dacht dat ik de basis toch al een paar keer gelezen had in andere boeken, staan in dit boek, hoe beknopt ook, toch weer nieuwe dingen. De quotes in het tweede deel zijn fijn om gebundeld te hebben en zijn een mooie aanleiding om aantekeningen te ordenen. Voor elke leerling van deze leraar een aanrader!

     feest van herkenning
     goede aanvulling op de lessen

  Geplaatst door uit Delft
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  18-07-2018
  Nieuwsgierigmakend maar nog te weinig inhoud
  Het boek bevat een introductie tot het wezen van Tai Chi-concepten. De lezer krijgt enkele handvaten en ideeën, maar is minder inhoudelijk bruikbaar voor het beoefenen van de Tai Chi of Chi Gong. Het boekje is qua inhoud te weinig. Een aantal voorbeelden en meer metaforen zou kunnen helpen meer inhoud te geven. De prijs - inhoud verhouding is niet in balans, daarom een onvoldoende.

     De opmaak
     Boek is mooi ingebonden
     Summier
     Stellingen niet echt bruikbaar

  Geplaatst door uit Zuid Holland , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 5 uit 10


  10-05-2018
  iedereen is mijn leraar. Roel Jansen
  Roel is in zijn boeken precies zoals ik hem in de praktijk heb leren kennen . Een man met gedegen kennis over waar hij mee bezig is. In de jaren dat ik nu les bij hem volg nodigt hij mij steeds uit tot onderzoeken van mijzelf. Dit boek is niet anders, het is een uitdaging, heeft humor, en is nog steeds verrassend.

     Uitdagend
     veel handreikingen
     geen
     geen

  Geplaatst door uit Breda , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 8 uit 10

€ 24,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Tai Chi is een stijl die gebruik maakt van optimale lichaamsconstructie in combinatie met sensitiviteit, om die lichaamsconstructie in stand te houden en functioneel toe te passen onder de druk van interactie. Het doet dit intern in plaats van extern.

1. Intern versus extern
Het verschil tussen intern en extern bewegen schuilt (a) in het aansturen van de motoriek, en (b) in de manier van interactie met de ander. Wat (a) betreft: als we de lichaamsdelen uitspreiden hebben we een vaste kern, de romp, met daaromheen vijf bewegende delen: twee armen, twee benen en hoofd en nek. Wanneer er in of vanuit de bewegende delen wordt gehandeld is dat let-terlijk aan de buitenkant; dit noemen we ‘extern’.

Wordt er gehandeld vanuit de romp dan is dat, alweer letterlijk, aan de binnenkant; dit noemen we ‘intern’. Wat (b) betreft: als wij zelf handelen naar de ander toe, eigen initiatief uiten, enzovoorts, dan is dat naar buiten toe en daarmee extern. Als onze handeling aansluit op het handelen van de ander en receptief is, dan is dat naar binnen toe en zodoende intern.

Als er gezegd wordt dat Tai Chi intern is wil dat zeggen dat het (a) alle bewegingen vormgeeft vanuit het centrum, en (b) dat al die vormgevingen bepaald worden door -want: aansluiten op- de ander. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen