€ 35,00

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

IJsvogels in Corona-tijd 2020

165 uur IJsvogels observeren, Een handleiding voor het maken van een IJsvogelwand

Cees Baart • Boek • hardback

 • Samenvatting
  2020. De wereld is in de ban van de Corona-epidemie. In ditzelfde jaar heb ik het geluk gehad dat een paartje IJsvogels in mijn Natuurtuin is gaan broeden. Het gedrag dat zij laten zien tijdens het broedproces heb ik gedurende 165 uur gevolgd. Deze bevindingen en de voorwaarden om IJsvogels tot broeden te verleiden heb ik in dit boek “IJsvogels in Corona-tijd” beschreven.
  In het jaar 2000 zag ik voor de eerste keer de IJsvogel bij de vijver in de Natuurtuin. In 2008 heb ik een steile oever van zand met boomstronken gemaakt en deze in 2016 vervangen door een IJsvogelwand van planken met enkele voorgeboorde gaten. Vanaf het jaar 2006 tot en met 2019 heeft de IJsvogel zich gemiddeld 50x per jaar laten zien. Doorgaans ging het daarbij om jonge, juveniele IJsvogels.
  En dan breekt het jaar 2020 aan en een IJsvogelpaar kiest voor de IJsvogelwand in de Natuurtuin! Na precies 25 jaar dat ik met de ontwikkeling van de Natuurtuin gestart ben, heeft dit paar, met 3 broedrondes en totaal 16 uitgevlogen jongen, voor een kroon op het werk gezorgd. De IJsvogels hebben mij hiermee een fantastische inkijk in hun wijze van voortplanting gegeven.
  Het boek is rijkelijk geïllustreerd met foto’s en tekeningen van dit broedproces. Zo kan de lezer hier volop van meegenieten.
 • Productinformatie
  Binding : Hardback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 210mm x 297mm
  Aantal pagina's : 153
  Uitgeverij : Cees Baart
  ISBN : 9789464066203
  Datum publicatie : 01-2021
 • Inhoudsopgave
  Het boek dat voor je ligt, “IJsvogels in Coronatijd 2020”, beschrijft globaal de inrichting van de Natuurtuin en de voorwaarden waaraan een biotoop voor de IJsvogel moet voldoen om deze soort te verleiden tot voortplanting. Daarbij vertel ik over het gedrag van de IJsvogels en over wat ik in ongeveer 165 uur observeren tijdens de drie broedrondes gezien heb. In hoofdstuk 7 doe ik hier letterlijk verslag van en voor wie hiervan sneller een idee wilt krijgen, kan de samenvatting ervan in hoofdstuk 9 lezen.
  Tevens wordt in dit boek een handleiding geboden voor wie zelf een IJsvogelwand wil bouwen. Tussendoor heb ik een rode draad van gedichten geschreven, die een bespiegeling vormen van markante IJsvogelmomenten in 2020.
 • Reviews (8 uit 1 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  14-04-2021
  Inspirerend en meeslepend
  Wat een bijzonder boek, hoe leuk om in tekst en beeld een ijsvogelvrouw in 2020 te volgen. Informatief, boeiend en je wil weten hoe het afloopt. Helaas is mijn tuin en lokatie niet geschikt maar je zou zo aan een ijsvogelwand beginnen.

     informatief in tekst en beeld
     meeslepend

  Geplaatst door uit Heerhugowaard , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 8 uit 10

€ 35,00

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

"Door een scherp snerpend geluid werd mijn aandacht naar de vijver getrokken. Toen ik zag wie dit geluid gemaakt had, viel mijn mond open… Boven de vijver hing een prachtige, snel fladderende IJsvogel!
Deze IJsvogel liet zich enkele keren pijlsnel omlaag vallen om zich op een vis te storten. Een enkele keer had hij geluk en vloog hij met de gevangen vis naar een van de Wilgen langs de vijver. Hier mepte hij zijn vis dood tegen een tak om deze vervolgens met huid en haar door te slikken.
Dit tafereel ging nog wel een half uur door; jagen, vangen, meppen en eten. Dat intussen mijn koffie koud geworden was, hinderde me geenszins. Ik had een IJsvogel gezien. Oké, ik had wel eens vaker een IJsvogel gezien, maar nog nooit een in mijn eigen Natuurtuin!
Ik was op dat bewuste moment alleen en wat was dát jammer! Dit unieke voorval kon ik niet met iemand delen. Of zelfs niet op camera voor thuis vastleggen. Wie zou mijn verhaal geloven? Vanaf deze dag was ik heel alert of de IJsvogel er weer zou zitten". ×
SERVICE
Contact
 
Vragen