€ 21,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Ik, Paul Koning

Het 'onvermijdelijke lot' van een kunstenaar in de twintigste eeuw

Bart Boon • Boek • paperback

 • Samenvatting
  “Het was eind augustus 1967 toen ik, bijna 51 jaar, voor het eerst een ontmoeting had met Joca, die toen op enkele maanden na 20 jaar was. [...]. We zaten in de roef van haar boot wat te babbelen, Joca, haar zus en een vriendje, toen haar zus een onbenullige opmerking maakte die aanleiding was voor een reactie van Joca. Ze haalde haar schouders op alsof ze wilde zeggen dat ik haar zus maar niet al te serieus moest nemen en keek mij aan met een blik die ik verder nooit van iemand heb gezien, een blik als een bliksemstraal die insloeg op de bodem van mijn ziel. Op dat moment wist ik dat ik reddeloos verloren was, willoos overgeleverd aan mijn lot.”
  - Fragment uit 'Ik, Paul Koning' -

  Kunstenaar Paul Koning gaat naar de Werkplaats in Bilthoven en moet zich als leerling en schoonzoon vervolgens losmaken van Kees Boeke, de charismatische oprichter van die school, krijgt grote opdrachten in de openbare ruimte, deelt een atelier met Appel en Corneille in Parijs en woont een groot deel van zijn leven afgezonderd in de Eempolder.

  Dit boek gaat niet alleen over zijn kunst, maar ook over zijn allesverzengende liefde voor een jonge vrouw, die hij maar kort heeft gezien. Bijna dertig jaar lang beheerst deze vrouw zijn werk, ook al leeft ze in een ander deel van de wereld. Als je dit boek hebt gelezen zul je Paul Koning nooit meer vergeten.

  "Ik had eerlijk gezegd nog nooit van Koning gehoord, maar ik heb de tekst met grote belangstelling gelezen, een boeiend leven en kunstenaarschap, beide gedomineerd door een ‘ferne Geliebte’, echt de moeite waard en ook mooi, sereen en helder opgeschreven.”
  - Marc Beerens, uitgever -
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 141mm x 216mm
  Aantal pagina's : 251
  Uitgeverij : Bellartus
  ISBN : 9789464378368
  Datum publicatie : 01-2023
 • Inhoudsopgave
  INHOUD

  Eerste hoofdstuk (zonder titel)
  Een groot kunstenaar?
  De Jocajaren (1)
  Vervelend mirakel
  De Boekes
  Bronner
  Eenzame opsluiting
  Paul, Paula en Pauline
  Beeldhouwen in Brabant
  Derderangshotel
  Het glazen oog
  Appel en Corneille
  Politieke loopbaan
  Het proces van het maken
  Ruiter in de Keukenhof
  Washington
  Het inkomen
  Wendela
  Reizen of thuisblijven
  Een onverantwoordelijke losbol
  Vogels
  De Jocajaren (2)
  Een wond die niet heelt
  Michelangelo
  Vertaling
  Sonnet der waarschuwing
  Dankwoord
  Verantwoording afbeeldingen
 • Reviews (9 uit 1 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  08-02-2023
  Een prachtig verhaal!
  Het leven van de relatief onbekende Paul Koning raakt veel bekends uit de 20e eeuw. De school van Kees Boeke, de tweede wereldoorlog, Parijs met Karel Appel, Corneille en Zadkine en nog veel meer. Het is een ongewoon leven met een ongewone liefde die hem de laatste 30 jaar van zijn leven inspireert in zijn kunstenaarschap.

     Vlot geschreven
     Tot op het eind zeer boeiend

  Geplaatst door uit Zeist , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 21,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Toen de kunstenaar het kerkhofje voor het eerst zag zei hij meteen: ‘Hier wil ik liggen als ik dood ben’. Dat was jaren geleden. Nu is hij echt dood en ligt hij in een kist op het erf van de kosterswoning bij de kerk op een boerenkar te wachten om door vier zwarte paarden naar het kerkhof te worden gereden, waar een versgedolven graf op hem wacht.
Naast het graf staat een wonderlijk bronzen beeld, dat doet denken aan een zwaar uitgevallen bowlingkegel met een menselijk gezicht, glimmend van pret. De kunstenaar heeft er zijn ziel in gelegd. Als je wilt weten wie ik ben, zei hij graag, kijk dan naar Bolgewas... ×
SERVICE
Contact
 
Vragen