€ 22,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

IkbeneenSCAD-je

Overleven van een Spontane Coronaire Spontane Dissectie (SCAD); een spontane scheur in de wand van een kransslagader

Pien • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Pien wordt getroffen door een hartinfarct doordat de binnenwand van een kransslagader spontaan heeft losgelaten. Op haar vraag waarom de vaatwand heeft kunnen loslaten, antwoordt de interventiecardioloog ‘Domme pech’. Is dit antwoord een synoniem voor ‘Ik weet het niet’? Pien gaat op zoek naar antwoorden in wetenschappelijke literatuur. Haar hartinfarct blijkt een typisch vrouwenhartinfarct. Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten gedaan maar vooral bij mannen. Over het typische vrouwenhartinfarct bestaat helaas niet veel literatuur en dat terwijl er elke dag minstens zoveel vrouwen als mannen aan een hartinfarct sterven.

  Door haar hartinfarct geraakt Pien in het bolwerk van procedures en richtlijnen van gezondheidzorg en werkgever. In de zorg blijken ze hardnekkig terwijl ze veelal zijn gebaseerd op de wetenschap van het mannenhartinfarct en aderverkalking. Vanaf dag één krijgt Pien medicatie passend bij een dergelijk hartinfarct. Het voeren van eigen regie blijkt lastig. Pien beschrijft haar ervaringen tot en met de aanvraag van een WIA-uitkering. (WIA is de wet ‘Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen’)

  Het boek beschrijft de casus van Pien met onderbouwing vanuit wetenschappelijke literatuur voor eenieder die interesse in een typisch vrouwenhart heeft. Op basis van haar ervaringen doet Pien tenslotte aanbevelingen aan hulpverleners, wetenschap en werkgevers.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 223
  Uitgeverij : Pien
  ISBN : 9789464814132
  Datum publicatie : 09-2023
 • Inhoudsopgave
  Inhoudsopgave 5
  Voorwoord 9
  Dag 1: Domme Pech 13
  Even voorstellen 22
  Week 1: Ziekenhuis 30
  SCAD – info 40
  Vegetatief in de war 49
  Maand 1: Thuis 52
  Fietstest, bloedvaten en bindweefsel 64
  Vervolg maand 1: Nieuwe dagelijkse dingen 66
  Maand 2: Nieuwe ik 76
  Maand 3: Lieve mam 85
  Maand 4 en 5: Revalidatie 96
  Het eerste hartrevalidatieprogramma specifiek voor patiënten met een spontane coronaire arterie dissectie 107
  Maand 6: Re-integreren 112
  Maand 7: Een half jaar verder 118
  Maand 8: Onderzoeken en kruistocht 124
  Maand 9: Zomervakantie 137
  Maand 10 - 12: Nieuw schooljaar 142
  Een jaar verder 153
  Een nieuw jaar 163
  Anderhalf jaar verder 178
  Bijna twee jaar verder 200
  Epiloog 208
  Aanbevelingen 209
  Verwijzingen 214
 • Reviews (8 uit 2 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  29-10-2023
  IkbeneenSCADje
  Herkenbaar en fijn dat je op deze goed leesbare manier iets meer over “ scad” te weten komt.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 7 uit 10


  12-10-2023
  Top boek
  Hallo ik ben van België en hier word weinig belang gehecht aan het hele scad gebeuren. Fijn dat ik van de noorder buren zo een beetje steun vind en me niet alleen voel met mijn scad. Grts Saske


  Geplaatst door uit België. West Vlaanderen , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 22,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Voorwoord

Opeens, als een donderslag bij heldere hemel, word ik in een ambulance afgevoerd en staat mijn leven volledig op de kop. Ik beland in een wereld vol procedures en richtlijnen. De eerste start op het moment van contact maken met de Dokterswacht. Veel dank en respect heb ik voor de dame van de Dokterswacht die mijn klachten veel serieuzer dan ikzelf heeft genomen. Zij stuurde meteen een ambulance. Het leven dat ik leidde wordt on hold gezet en het voeren van mijn eigen regie wordt overgenomen. Aan de binnenkant van één van mijn kransslagers is spontaan een scheur ontstaan waardoor ik een hartinfarct doormaak. In de medische wereld wordt dit fenomeen een spontane arteriële coronaire dissectie (SCAD) genoemd. Een vrij zeldzame aandoening van het hart. Alhoewel het blijkt (steeds) meer voor te komen dan gedacht werd.

Na het doormaken van mijn hartinfarct en de vele procedures die hierop volgden voelde ik een enorme urgentie tot het schrijven van dit boek. In dit boek beschrijf ik tot en met de procedure bij het UWV, zo’n twee jaar na mijn hartinfarct, mijn belevenissen. Hiermee beschrijf ik een casus met onderbouwing vanuit wetenschappelijke literatuur voor eenieder die interesse in een typisch vrouwenhart heeft. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen