€ 14,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Is er eten na de dood?

Tien portretten van verlies en herstel

Rolf Deen • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Auteur Rolf Deen onderzoekt aan de hand van tien geschreven portretten de impact van rouw en verdriet op ons dagelijks eetpatroon. Hij licht de portretten toe met beschouwingen over rouw en eten en sluit af met een aantal praktische adviezen. ‘Eten is een primaire levensbehoefte, vergelijkbaar met ademen en intimiteit, en het is juist de dagelijkse inname van drinken en eten die verstoord raakt wanneer mensen een groot verlies ervaren. Als je verlies ziet als een harde confrontatie met de realiteit dat we sterfelijk zijn, dan is het logisch dat het ons eetpatroon verstoort.’ Rolf Deen studeerde theologie in Amsterdam en volgde, na een loopbaan in het onderwijs, de media en het bedrijfsleven, een opleiding tot verlies- en rouwtherapeut.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 140mm x 210mm
    Aantal pagina's : 134
    Uitgeverij : De Vrijstaat Roetz
    ISBN : 9789464817348
    Datum publicatie : 01-2024
  • Inhoudsopgave
    Inleiding. 5

    1. Tien portretten van verlies en herstel. 13
    2. Rouw. 66
    3. Eten. 81
    4. Als rouw roet in je eten gooit. 97
    5. Een pannetje soep. 115

    Bronnen. 128
    Verantwoording. 133
    Dankwoord. 134
  • Reviews (8,8 uit 2 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

    20-02-2024
    De impact van verlies
    Wie kent hem niet: de knoop in je maag als je je ergens zorgen over maakt? Spanning slaat op je lijf. Het ingrijpende verlies van een geliefde naaste schudt dan ook je hele systeem door elkaar. In vijf hoofdstukken leidt Rolf Deen je door allerlei aspecten van dit proces, dat voor iedereen anders verloopt. Hoe dat in de praktijk uit kan werken laten de 'tien portretten van verlies en herstel' zien, waar hij zijn boek mee begint. De een gaat ongecontroleerd snacken, een ander krijgt geen hap meer door de keel, weer een ander stelt een dagelijkse kook- en etenstijd in om zich aan vast te kunnen houden. Deen beschrijft wat rouw met mensen doet en hoe dat voor een deel ook cultureel bepaald kan zijn; in onze individualistische maatschappij rouwen we anders dan in culturen waar gemeenschapszin belangrijker is. Rouw verbindt, maar kan mensen ook uit elkaar drijven. Niet uit kwade wil, maar uit onvermogen. Omdat het zo moeilijk is om over dit soort gevoelens te praten. De een kan dat makkelijker dan de ander. Maar je kunt het wel leren. Dat gaat niet zonder pijn, want voor je erover praten kunt moet je eerst je bij eigen gevoel zien te komen. Stap voor stap rafelt Deen het complexe rouwsysteem in begrijpelijke delen uiteen. Hij blijft niet haken aan het individu maar geeft ook voorbeelden uit andere culturen, andere tijden. Hoe zit dat bijvoorbeeld met rouwrituelen: maak je die voor jezelf of heeft traditie hier meer te bieden? En waarom werken de traditionele rouwrituelen eigenlijk; wat ligt daaraan ten grondslag? Deen schreef een mild, toegankelijk en 'breed' boek over de impact van verlies. En de gevolgen daarvan voor je eetpatroon. 'Is er eten na de dood' eindigt met wat je als omstander kunt doen zonder je al te veel op te dringen. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn: met het spreekwoordelijke pannetje soep kom je al een heel eind. Als je er maar bent, en niet wegkijkt.

       Mooie citaten, goed gedocumenteerd
       Prachtig vormgegeven

    Geplaatst door uit VELSEN-NOORD , leeftijd 70+
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    18-02-2024
    Interessant!
    Ik had er nog nooit bij stilgestaan dat rouw en voeding iets met elkaar te maken hadden. Mooie interviews die over meer dan alleen eten. Heldere uitleg.


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10

€ 14,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

‘Ik val op dit moment vanzelf af.
Dat komt vooral door kopzorgen: rouw, stress, eenzaam.’
‘Van koken kwam het niet, daar hadden we de energie niet voor.’
‘Ik leefde van niet meer dan een paar zure haringen op een dag.’
‘Je eet omdat het moet. Op een bepaald moment merkte ik dat mijn
kleren te groot leken. Zo kwam ik erachter dat ik zes kilo was afgevallen.’
‘Op het moment dat ik me niet lekker voelde of onrustig, ging ik eten.
Ik had periodes dat ik echt bourgondisch comfortfood maakte.’
‘Alle wegen leiden naar kaas. Kaas in alle soorten, maten en vormen.’
‘Met een zak chips netflixen op de bank. En dat helpt echt even
stressverlagend.’

Dit zijn een aantal uitspraken van mensen die in dit boek aan het woord komen over het effect van verlies en rouw op hun eetgedrag. Kort gezegd: van acute stress stop je met eten, van chronische stress raakt je eetgedrag verstoord. Het langere verhaal is minder eenvoudig. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen