€ 24,95


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Jaarboek 2020

Willem van Ham 1937-2020: Een leven lang geschiedenis

Heemkundekring De Steenen Kamer • Boek • paperback

 • Samenvatting
  In de meeste gevallen moeten gebeurtenissen die in het heden plaatsvinden in de geest van de mensen rijpen om tot onderwerp van geschiedkundige studie te worden. Het jaar waarin dit jaarboek uitkomt is zonder twijfel daarop echter een uitzondering. Het jaar is op het moment van schrijven nog niet voorbij, maar van enige behoefte tot rijping is nu al geen sprake. Het jaar 2020 zal vanwege de pandemie en geopolitieke ontwikkelingen voor huidige en toekomstige historici een jaar zijn dat aan zeer gedetailleerde studies en debat onderhevig zal zijn.

  De gebeurtenissen van 2020 zijn ook aan Steenbergen niet zonder invloed voorbij gegaan. Het jaarboek van De Steenen Kamer van 2020 is dan ook anders dan anders. Het is gebruikelijk dat meerdere auteurs een bijdrage leveren om een zo een gevarieerd boekwerk samen te stellen. Door de pandemie kon dit concept dit jaar echter geen doorgang vinden.

  Als passend alternatief konden we putten uit het werk van een belangrijke Steenbergse historicus. Zonder enige relatie met de grote zaken van 2020, ontviel Steenbergen in 2020 de archivaris en historicus Willem van Ham. Het jaarboek is daarom toepasselijk gewijd aan deze zeer productieve archivaris, die met name over de oude periode van Steenbergen erg veel heeft gepubliceerd. Zijn complete werk is in een imposante lijst opgenomen in deze publicatie.

  Wat het zelfde is gebleven in dit jaarboek is de veelvoud aan onderwerpen en thema’s die in de artikelen zijn terug te vinden. Naast enkele ‘in memoriam’ zijn de artikelen allemaal van de hand van Willem van Ham. Gezien zijn enorme portfolio was het niet moeilijk om een grote diversiteit aan interessante artikelen te bundelen. Er zijn artikelen die al vele jaren geleden geschreven zijn, maar inhoudelijk erg waardevol zijn voor de moderne historicus en heemkundige. Het oude werk was door de zeldzaamheid slechts voor een enkeling te raadplegen. Deze informatie is met dit jaarboek door de digitalisering weer voor iedereen beschikbaar zowel voor nu als voor de toekomst. We verwachten dat de artikelen de huidige historici zullen prikkelen om als beginpunt te fungeren voor nader en meer temporair onderzoek.

  De redactie van het jaarboek wenst u een veel leesplezier. Het is onze wens dat Willem van Ham, ondanks zijn fysieke afwezigheid, toch bij ons blijft en u mag inspireren tot nieuwe inzichten in de historie van onze mooie stad.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 210mm x 297mm
  Aantal pagina's : 204
  Uitgeverij : Heemkundekring De Steenen Kamer
  ISBN : Niet bekend
  Datum publicatie : 11-2020
 • Inhoudsopgave
  Inhoudsopgave

  Voorwoord door burgemeester Van den Belt
  Ruud van den Belt

  Inleiding van de voorzitter
  Gerard Baten

  Biografie Willem van Ham
  Willem van Ham (Met voorwoord van Gerard Baten)

  Steenbergen: balans van een geschiedschrijving
  W.A. van Ham

  Afscheid van Willem van Ham
  Johanna Jacobs

  De Vestingwerken van Steenbergen tot 1630
  W.A. van Ham

  Straat- en wegnamen in de gemeente Steenbergen
  Willem van Ham

  In memoriam Dr. Willem Adriaan van Ham (1937-2020)
  Han Leune

  Publicaties van dr. W.A. van Ham (1937 – 2020)
  K.A.H.W. Leenders

  Willem van Ham (1937-2020), productief wetenschapper
  Cees Vanwesenbeeck

  Afscheid van Dr. Willem van Ham 9 juni 2020
  Karel Leenders

  Register van jaarboeken De Steenen Kamer (1997 – 2019)
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 24,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen