€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Kibboets Beverwijk

Palestina-pioniers in Velsen-Noord en Beverwijk

Saskia Sluiter • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Een landelijke uithoek bij Beverwijk herbergt aan het eind van de jaren dertig van de vorige eeuw een plek, waar het leven van alledag en het politieke wereldtoneel elkaar ontmoeten. Hier, in
  Kibboets Beverwijk, worden Joodse jongeren voorbereid op hun vertrek naar de nieuwe Joodse staat in Palestina op een moment dat het anti-semitisme als een dreigend monster door Europa waart.

  Deze Palestina-pioniers, van idealen vervuld, konden destijds nauwelijks vermoeden, wat hen - noch in Europa, noch in Palestina - te wachten stond. Ze leefden hun jonge leven zoals jongeren doen, ongewis van hun eigen lot werkend aan hun idealen.

  Saskia Sluiter heeft bijna tachtig jaar later hun bijna verdwenen levens en lot in beeld gebracht.

  In een onvoorstelbare zoektocht langs mensen, door archieven en op internet is het haar gelukt een flard regionale geschiedenis te koppelen aan wat er in die dreigende wereld gaande was. Met
  wetenschappelijke precisie, de creativiteit van een kunstenaar en de zorgvuldigheid van een diep betrokkene heeft ze het wel en wee van vrijwel alle bewoners van kibboets Beverwijk een plaats
  gegeven in de lokale geschiedenis. Maar dat niet alleen. Haar zoektocht reikte verder en bracht uiteindelijk ook aan het licht hoe het de meeste Beverwijkse pioniers van die tijd is vergaan.

  Dat maakt Kibboets Beverwijk tot een onmisbare bijdrage aan de geschiedenis van deze jonge Joden in Nederland.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 170mm x 240mm
  Aantal pagina's : 192
  Uitgeverij : De Vrijstaat Roetz
  ISBN : 9789463458276
  Datum publicatie : 06-2019
 • Inhoudsopgave
  Voorwoord 1
  Inleiding 5

  1 Voorgeschiedenis en context 11
  2 Hachsjara’s in Nederland 25
  3 Kibboets Beverwijk 35
  4 Bewoners van Gildenlaan 1 in Velsen-Noord en hun netwerk 47
  5 Kibboets Beverwijk in de pers en organisatorisch steunveld 95
  6 Waar werkten ze? 121
  7 Herinneringen 127
  8 Twee bewoners uitgelicht 143

  Beknopte bewonerslijst 155
  Woordenlijst 157
  Nawoord 159
  Noten 165
  Bronnen 185
  Literatuur 186
 • Reviews (10 uit 1 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  21-12-2022
  Geweldig boek
  Wat een prachtig voorgegeven en goed gedocumenteerd boek. Niet alleen interessant als je uit de omgeving komt maar ook als je geinteresseerd bent in de geschiedenis van niet lang geleden.

     Inhoudelijk sterk
     Prachtig voorzien van foto’s.

  Geplaatst door uit Beverwijk , leeftijd 30-39
  Waardeert het boek met een 10 uit 10

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Van 27 oktober 1935 tot een ons onbekende datum in maart 1942, woonde een wisselende groep zionistische joodse jongeren eerst in Beverwijk en later in Velsen-Noord. Zij bereidden zich gedreven en vol enthousiasme voor op een pioniers­bestaan in het nieuwe, Joodse thuisland in Palestina.

De groep telde veel vluchtelingen. Die kwamen uit Duitsland, Oostenrijk en verschillende landen in Midden- en Oost-Europa.
De eersten waren al in 1933 aangekomen, na de machtsgreep van Hitler. Vanaf 1938 volgde hun aankomst in Nederland min of meer de chronologie van de veroveringen van Hitlers Derde Rijk. Deze vluchtelingen mochten hier niet blijven, maar kregen wel de tijd om zich voor te bereiden op een vertrek naar Palestina (die voor­bereiding heette ‘hachsjara’ in het Hebreeuws. Er waren meerdere kibboetsen of hachsjara’s -beide benamingen worden naast elkaar gebruikt- in Nederland). De overige leden van de groep waren idealistische jonge zionisten uit Nederland, die om ideologische redenen wilden emigreren naar het ‘Joods Nationaal Tehuis’, om zo een bijdrage te leveren aan de opbouw van het nieuwe land.

De hachsjara stond in de volksmond al gauw bekend als kibboets Beverwijk. Onder de eerste bewoners bevond zich een aantal joodse vluchtelingen die, voordat ze naar de kibboets verhuisden, een tijdlang bij de voorzanger van de Nederlandsch-Israëlitische Gemeente in Beverwijk in huis werden opgevangen.

De jongelui leefden gemeenschappelijk, net als in een ‘echte’ kibboets in Palestina. Overdag werkten ze bij boeren en ambachtslieden in de wijde omgeving. Het was niet de bedoeling dat ze de arbeidsplaats van een andere werkkracht innamen. Palestina-pioniers deden een stage en kregen daarvoor zakgeld. Het was niet veel: in de tegenwoordige waarde een kleine tien euro per week. Er werd op toegezien dat de pioniers niet als vervanging voor reguliere werkkrachten werden gebruikt. Na hun werkdag kregen ze ‘s avonds een grondige joods-culturele scholing, die vaak intern gegeven werd door een aantal groeps­leden met kennis van zaken. Er werden ook lezingen gegeven door mensen uit hun netwerk buiten de kibboets. Het was de bedoeling dat de pioniers na het voltooien van de oplei­ding naar Palestina zouden vertrekken. Hun basis was een orthodox-religieuze en joods-culturele achtergrond, maar ze waren toekomstgericht en niet blind voor nieuwe ontwikkelingen. Moderniseringen in de agrarische bedrijfsvoering werden met een open blik bekeken en ook voor een aantal joodse rituele voorschriften werd naar een moderne, praktische oplossing gezocht. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen