€ 15,40

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

  € 16,95

Kleinzoon van een voddenjood

Johannes Damsteek • Boek • paperback

 • Samenvatting
   

  Haarlem 1934. Crisistijd. De wereld staat op zijn kop.

  Het is de opmaat naar de tweede wereldoorlog. In dit jaar wordt Johannes (Hans) Damsteek geboren. Hij groeit op in een christelijk-Joods gezin. Al jong leert hij voor zich zelf te zorgen. In 1943 verhuist het gezin, op gezag van de Duitse bezetter, naar Amsterdam omdat moeder Joods is. Zijn vader leidt het gezin met harde hand. Moeder probeert de eindjes aan elkaar te knopen. Het is armoede troef. Aandacht voor een teer kinderzieltje is er nauwelijks. Zo gaat dat in die tijd! 

  Hans is veel op straat. In het grote Amsterdam leert hij hoe je kunt overleven. Als kleine jongen gaat hij al met zijn "handel" langs de deuren. Hij weet dan al hoe hij het beste zijn klanten kan bespelen. Ook weet hij dat de vele vragen van hun buren over zijn Joodse moeder onbeantwoord moeten blijven. Op school ondervindt hij aan den lijve wat Jodenhaat is. Het schoolhoofd stuurt hem na veel pesterijen van school.

  Wanneer Hans na de oorlog de lagere school heeft doorlopen kan hij naar het hoger voortgezet onderwijs. Moeder beslist anders. Doorleren is voor 'hen soort mensen' niet weggelegd vind ze. Voor een schamel loontje en een vleespakket gaat hij als hulpje bij een slager aan de slag. .

  Wanneer hij als dienstplichtig militair gelegerd is in kamp Wittenberg te Garderen leert hij zijn levensmaatje Tiny kennen. Na de militaire dienstplicht trouwen ze. Op een gegeven moment solliciteert Hans bij de Raad van de Arbeid in Friesland. En zo verhuist hij samen met Tiny en zijn schoonvader naar Leeuwarden.

  'Kleinzoon van een voddenjood' is een persoonlijk en indringend verhaal over een leven in voor- en tegenspoed. Van diepe armoede naar een zekere welstand. Het half joods jochie leert al jong om nooit bij de pakken neer te gaan zitten, maar te overleven. Steeds weer steekt hij zijn hoofd boven met maaiveld uit. 

  Wanneer Hans de zeventig is gepasseerd komt hij tot een confronterende conclusie over zijn jeugd.   
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 145mm x 210mm
  Aantal pagina's : 165
  Uitgeverij : Uitgeverij Piet Brouwer
  ISBN : 9789081957403
  Datum publicatie : 07-2012
 • Inhoudsopgave
  1. Inleiding.

  2. Haarlem, de jaren 1930.

  3. Opoe en opa Wallach.

  4. Opa en oma Prinsen.     

  5. De oorlogsjaren 1940 – 1945.

  6. Amsterdam 1943.

  7. Ervaringen uit een vorig leven.

  8. De na-oorlogse jaren.

  9. Verkering met Tiny Veerkamp.

  10. Trouwen en een eigen woning.

  11. Raad van de arbeid.     

  12. Verhuizing naar Leeuwarden.

  13. Natuurlijke geneeskunde.

  14. Tiny ernstig ziek.

  15. Stoppen met de praktijk.

  16. Onze vakanties en reizen.

  17. Vrijwilligerswerk.

  18. Mijn vriend Jenny.

  19. Met de caravanclub naar Polen.

  20. Kees.

  21. The Twilight Zone.

  22. De ziekte is weer terug.

  23. Een jaar later.
 • Reviews (8,6 uit 10 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  19-05-2017
  Beoordeling boek
  Prachtig boek


  Geplaatst door uit MAKKUM , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  10-12-2014
  Prachtig dat u zich zo heeft kunnen ontwikkelen
  Fijn dat ik uw boek heb mogen lezen. Bijzonder verhaal. Prachtig dat u zich zo heeft kunnen ontwikkelen. Ondanks, ouders en tegenslagen een fantastische vrouw getrouwd. Wat een naar verhaal van de valse beschuldiging. Met vriendelijke groet.

     Bijzonder verhaal

  Geplaatst door uit Leeuwarden , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  28-05-2013
  Een prachtig verhaal over een bijzonder mens!
  Het levensverhaal van een creatieve, door overlevingsdrang gedreven ambitieuze man, dynamisch, ondernemend en met veel humor. Helder geschreven, geeft mooie indruk van het tijdsbeeld. Ik ken je ruim veertig jaar en vele passages kwamen me bekend voor, maar ik heb ook heel veel nieuwe dingen over je gelezen. Een mooie balans tussen succes verhalen, de naakte waarheid over het overleven en de moeilijke, zwarte periodes in je leven. Je durft ze allemaal te benoemen. Chappeau Hans!!!


  Geplaatst door , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


  19-04-2013
  Ben trots op je, lieve vriend.
  Wat een geweldig boek heb je geschreven, heb daar een enorme bewondering voor. Ben er trots op dat je een lieve vriend van mij bent. Het boek heb ik in één adem uitgelezen en was er ontroerd van wat jij/jullie hebben meegemaakt. De oorlog heb ik niet meegemaakt,maar werd levend voor mij hoe je deze periode hebt beschreven.

     Indringend en ontroerend
     Goed leesbaar verhaal
     Ik zou het niet kunnen benoemen

  Geplaatst door uit Friesland , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  22-02-2013
  mooi sfeerbeeld van Haarlem en Amsterdam in jaren 30, 40
  vlot geschreven levensverhaal van mijn oude buurman, maar ook voor anderen leuk om te lezen, denk ik.


  Geplaatst door uit Leeuwarden , leeftijd 30-39
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  13-02-2013
  levensloop
  boeiend verhaal. ook een duidelijk beeld van het leven van de schrijver. ik heb het in een dag uitgelezen. gewoon prettig om te lezen. to the point. ook gevoelige onderwerpen worden niet vermeden.


  Geplaatst door uit friesland , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  25-01-2013
  Een meeslepend verhaal
  Ik was de afgelopen weken geveld door een pittige griep en wat viel mij beter te doen dan "Kleinzoon van een Voddenjood" te lezen! Het is een meeslepend verhaal, wat goed geschreven is en eerlijk opgetekend, bravo! Je hebt geen makkelijk leven gehad.

     Meeslepend verhaal
     Eerlijk geschreven

  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  20-01-2013
  super goed boek
  Hoi lief oompie, Ik ben bijna klaar met het lezen van uw boek. Wat een fantastisch boek. Het is fijn om een stukje familie-geschiedenis te lezen. Het is een meeslepend boek waar je aan begint en niet meer mee wilt stoppen. Ik had natuurlijk al heel veel bewondering voor u, maar na het lezen van dit boek, is dit alleen maar meer geworden. Wat heeft u ontzettend veel mee gemaakt, leuke maar ook minder leuke dingen. Als ik het uit heb, ga ik hem zeker nog een keer lezen.

     makkelijk leesbaar

  Geplaatst door , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  15-01-2013
  familie geschiedenis
  From: -jacq.bruin@chello.nl- To: "damsteek" -j.damsteek1@upcmail.nl- Sent: Saturday, January 12, 2013 6:44 PM Subject: uw boek - Hoi lief oompie, - Ik ben bijna klaar met het lezen van uw boek. - Wat een fantastisch boek. - Het is fijn om een stukje familie-geschiedenis te lezen. - Het is een meeslepend boek waar je aan begint en niet meer - mee wilt stoppen. Ik had natuurlijk al heel veel bewondering voor u, - maar na het lezen van dit boek, is dit alleen maar meer geworden. - Wat heeft u ontzettend veel mee gemaakt, leuke maar ook minder leuke - dingen. - Als ik het uit heb, ga ik hem zeker nog een keer lezen.

     makkelijk leesbaar boek.

  Geplaatst door uit Almere , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  09-12-2012
  Dekt de lading van het boek
  Bijzonder indrukwekkend verhaal. Onroerend verhaal over een wisselend leven. Goed uitgelgd en geschreven.Fijn ook dat er geen klein lettertype is gekozen

     Open en eerlijk.
     Dicht bij zich zelf gebleven
     Wat uitgebreider nog

  Geplaatst door uit Leeuwarden , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 8.5 uit 10

€ 15,40

niet beschikbaar2-3 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Het is januari 1943 als wij op last van de bezetter moeten verhuizen. Alle Joden in Nederland moeten naar Amsterdam. Voor wij worden gedeporteerd is onze vol-Joodse familie van mijn moeders kant, al uit Haarlem verdwenen. De ‘ausradierung’ blijft uiteraard niet tot Haarlem beperkt. Enkele deportaties heb ik van dichtbij mee gemaakt, o.a. de arrestatie van mijn grootouders Wallach-Gobets. Beiden waren toen al op hoge leeftijd. Opa  is zes en tachtig jaar wanneer hij op 1 februari 1943 een 'natuurlijke dood' sterft in het Joods Ziekenhuis te Amsterdam. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen