€ 14,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Kolonist met natte voeten

herinneringen aan mijn jeugd (1921-1940)

Jan van 't Oosteind • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Met recht kan ik zeggen, dat ik een rasechte kolonist ben. Ik ben namelijk in de ‘strafkolonie’ Veenhuizen geboren en in de ‘kolonie’ Frederiksoord, bijna tot mijn volwassenheid, opgegroeid. Toch heb ik niet mijn hele jeugd doorgebracht in de kolonie. Tussen Veenhuizen en Frederiksoord zaten een paar tussenstations, waar ik natte voeten heb opgedaan. Dit waren Paesens-Moddergat en Sint Johannesga. Ook die worden in dit boek beschreven.
  Ik vertel over mijn jeugd, zoals ik het gezien en ervaren heb, door de ogen van een kind in de groei naar volwassenheid en over de mensen die hierin een rol speelden.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 145mm x 210mm
  Aantal pagina's : 164
  Uitgeverij : Niet bekend
  ISBN : Niet bekend
  Datum publicatie : 08-2016
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (8 uit 3 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  06-12-2016
  prachtig
  Het boek was voor mijn 92 jarige moeder die in Steenwijk is opgegroeid en de schrijver kent . Ze vond een prachtig,goed geschreven boek !


  Geplaatst door uit Burgum , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  18-11-2016
  Terug in de tijd
  De schrijver verhaalt, in eenvoudige taal, over de dingen die hij meemaakt in de diverse dorpsgemeenschappen waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht. Vanwege het beroep van zijn vader, politieman, moest het gezin namelijk vaak verhuizen.De verhalen brengen de oudere lezer terug in de tijd. Of ook jonge lezers hiervan smullen is natuurlijk de vraag! Ik, inmiddels 70-er, in ieder geval wel. Ook een leuk boek om cadeau te. Doen. Aanbevolen dus.

     Makkelijk te bestellen
     Aanvaardbare prijs
     Zeer eenvoudige druk.
     Niet in boekhandel te koop

  Geplaatst door uit Tuk , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  09-09-2016
  Helder en mild verhaal
  De schrijver verhaalt over zijn jeugd en tienerjaren in de vier verschillende dorpen, waarin hij opgroeide: Veenhuizen, Moddergat, Sint Johannesga en Frederiksoord. Hij weet per dorp een goed beeld te geven van de verschillen. Hij gebruikt onopgesmukte taal en vertelt zijn jeugdgeschiedenis vanuit de ogen van een kind en tiener. Voor iemand, die geinteresseerd is in lokale geschiedenis van de jaren 20 tot 40 van de vorige eeuw een aanrader.


  Geplaatst door uit Drenthe en Fryslân
  Waardeert het boek met een 8 uit 10

€ 14,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Het was winter en een paar dagen voor de kerst. Het vroor hard en een felle noord-oostenwind joeg de sneeuw op in grote hopen. Een vrouw met een drietal kleine kinderen aan haar rokken naderde het huis van de armenmeester Jelle de Vries en wilde daar aanbellen. Ik was toevallig even in de tuin. Waarom, weet ik niet. Misschien wel om sneeuwballen te gooien, de schoorsteen van de buren was een gewild mikpunt. Vooral als het projectiel door de schoorsteenpijp sissend in de kachel terecht kwam. Ik deed dat nooit bij de buurvrouw, maar wel bij meester Blauwboer, die dan woedend naar buiten kwam. Maar dan was ik al lang gevlogen.
Toen zag ik wie die vrouw was. Het was vrouw Veldstra. Ze woonde in een klein huisje in het ‘Onlôan’. Haar man was werkloos en het gezin had veel ellende.
Wat was er gebeurd? Er was geen eten en geen brandstof meer in het huis van de familie Veldstra. Uit pure ellende had de man toen vlees bij een slager in Heerenveen proberen te stelen. Maar hij werd gepakt en na de gebruikelijke procedure, moest hij een gevangenisstraf uitzitten.

De vrouw belde aan bij de armenmeester De Vries, hij hoorde haar verhaal aan dat ze geen geld had ×
SERVICE
Contact
 
Vragen