€ 54,95


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Kroniek van de luchtoorlog boven de Alblasserwaard en Eiland van Dordrecht

Deel II

Pieter van Wijngaarden • Boek • hardback

 • Samenvatting
  Kroniek van de luchtoorlog boven de Alblasserwaard en het Eiland van Dordrecht, deel II

  Deel 2 van de Kroniek gaat over het jaar 1940. Bijna driehonderd pagina’s beschrijven de luchtoorlog in al haar facetten, gezien vanaf de kerktorens in Oud-Alblas, Bleskensgraaf, Papendrecht, Hardinxveld en Gorinchem.
  Het gaat niet alleen over de vliegtuigen, maar ook over andere zaken die raakvlakken hebben met de luchtoorlog, zoals de EHBO, luchtafweergeschut in de regio, organisatie van de Duitse Wehrmacht, Kriegsmarine en Luftwaffe, Wapen der Marechaussee, Geheime diensten, agenten, wapendroppings, geëxecuteerden naar aanleiding van de operatie ‘Aktion Kügel’, luchtgevechtsleiding, de soorten en typen bommen en mijnen die gebruikt werden door de Britten en Duitsers, de luchtaanval op het ‘Kraaiennest’, de Quarantaine-inrichting te Rotterdam, de Alblasserwaard en Dordrecht als onderdeel van de kustverdediging, fosfor- en brandplaatjes, de Junkers Ju 52 van het vermeende Rode Kruis, Berlijn-vliegers boven de polder, beschrijving van verschillende vliegvelden in Nederland, uniek transport langs de Drechtsteden, het GEB, de Nederlandse kazematten en Duitse bunkers en hun verschillen en soorten in de regio, de verkeersregels en verkeersborden tijdens de Tweede Wereldoorlog en Aviolanda. Uiteraard bevat het boek alle bijzonderheden over de vliegtuigen, vriend en vijand, die boven ons gebied vlogen, hun doel en wat ermee gebeurde, alsmede de crashes hiervan.

  Het lijdt geen twijfel dat er veel gebeurde in het luchtruim boven de regio, vooral ’s nachts. Na zonsondergang, was het door de verduisteringsplicht, pikkedonker buiten. Voor de vliegtuigen die uit Engeland kwamen was het moeilijk navigeren en daarom werden veel lichtkogels en flares gebruikt, om te zien waar men zich bevond. De rivieren driehoek Merwede – Oude Maas – Noord, was uit het vliegtuig gezien een markant punt, zeker als de maan een beetje meehielp de aarde te verlichten. In het logboek maakt u mee dat er constant ‘vuurwerk’ aan de hemel was: flares, lichtbollen, vuurpijlen, lichtkogels met en zonder parachutes en natuurlijk de zoeklichten voor het afweergeschut, wat overal in de polders aanwezig was.
 • Productinformatie
  Binding : Hardback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 210mm x 297mm
  Aantal pagina's : 295
  Uitgeverij : Octagon
  ISBN : 9789464430561
  Datum publicatie : 12-2021
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 54,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen