€ 40,90

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Kruitkoorts & Oliebollengriep

Oudjaar verhalen van toen

Roel Wijngaarden • Boek • hardback

 • Samenvatting
  De schrijver, geboren in 1968, vertelt zijn verhaal over de oudjaar avonturen van toen, in 1974 sprong er een vonk over van het eerste sterretje; die vlam is nooit meer gedoofd. Langs een spoor van verhalen over de magische jaren zeventig, de ruigere jaren tachtig en een stukje van de jaren negentig ga je mee langs de oudjaar beleving van toen. De sfeer, de opbouwende spanning van de decembermaand en de ontknoping op oudejaarsavond. Vuurwerk artikelen uit die periode komen weer tot leven in tientallen beschrijvingen. Dit boek is een must-have voor vuurwerk/oudjaar genieters van alle leeftijden.
 • Productinformatie
  Binding : Hardback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 210mm x 297mm
  Aantal pagina's : 207
  Uitgeverij : Roel Wijngaarden
  ISBN : 9789090340746
  Datum publicatie : 09-2021
 • Inhoudsopgave
  - Hardcover 20 x 30cm, 135grams papier, full color.
  - 207 paginas, meer dan 300 afbeeldingen.

  1. Inleiding, oudejaarsavond 2015.
  2. 1974, een pijl vol vuur.
  3. Oudejaarsdag 1975, naar buiten.
  4. 30 december 1976, naar de vuurwerkwinkel.
  5. Labels, etiketten en andere relikwieën.
  6. 1978, bevroren vingers en kleurpotloden.
  7. 1979, bestellijstjes & folders.
  8. 1980, nieuwe school, nieuwe ervaringen.
  9. 80s, eerste helft - Vuurwerk doet de duivels dansen.
  10. 80s, de tweede helft - Meer kleur, minder knal.
  11. De jaren negentig - de uitloop jaren.
  12. Toegift, Vroegâh, toen.
 • Reviews (9,3 uit 18 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  24-06-2023
  Herinneringen herleven
  Wat een mooi boek. Het beschrijft een generatie, waartoe ook ik behoor (1967). Ik was echter alleen en heb het zonder noemenswaardige deelname van vriendjes beleefd. Mijn vader is als jongetje uit indonesie gekomen met zijn familie, direct na de oorlog. Hij introduceerde het vuurwerk in mijn kleuterleeftijd en ik pikte het meteen op. Al snel was ik de drijvende kracht achter de Oud en Nieuw vieringen. Pas veel later zou ik de aansluiting beleven bij generatiegenoten met dezelfde passie. Het is opvallend hoe sterk de overeenkomsten zijn: ik verzamelde ook de labels en de catalogie, maakte tableaus van mijn aanschaf en ging op 1 januari de straat op om voortijdig gedoofde items te verzamelen. Ook maakte ik diverse tekeningen van vuurwerk, waarvan er meerdere bewaard zijn gebleven. Zodoende kan er geen twijfel over bestaan: ik was vuurwerkgek en ben dat eigenlijk nog steeds. Tot mijn verbazing zijn mijn kinderen nauwelijks geinteresseerd in vuurwerk. Hoe zou dat toch komen? Voor mij was het precies dategene wat het ook voor de schrijver was: magie. Het liefst met een vleugje sneeuw en een violette hemel.

     Mooie platen / foto\'s
     Herkenbare persoonlijke tekst

  Geplaatst door uit Zuid-Holland , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  19-01-2023
  wat een heerlijke weglezer!
  Heerlijk boek wat door de schrijfstijl lekker wegleest, de afbeeldingen van vroeger zijn een echte dikke kers op de taart! dus: wanneer komt het volgende deel?

     foto\'s van vroegah!
     heerlijk verhalend geschreven

  Geplaatst door uit Amersfoort , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  24-08-2022
  Nostalgie tot in den geuren….
  Wat een heerlijkheid van al het vuurwerk dat in der loop der jaren door mijn handen is gegaan en nu in een prachtig boek tot zijn recht komt. Oude tijden herleven, herinneringen van vroeger worden weer aangescherpt of krijgen zelfs aanvullingen van; “oh ja, zo was dat”. Voor de vuurwerkliefhebber is dit boek een waardevolle aanvulling.

     Inhoud
     Diepgang

  Geplaatst door uit Zuidlaren , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  23-08-2022
  Kruitkoort en oliebollengriep
  Ik vind het top boek geeft mooi weer hoe het vroeger de dagen voor oud en nieuw beleeft werden(en de rest van het jaar).

     Top boek heerlijk om te lezen zeker

  Geplaatst door uit Zuid Holland , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  21-08-2022
  Pure nostalgie
  Dit boek is een must voor alle vuurwerkliefhebbers van mijn leeftijd (50+). Natuurlijk ook voor elke andere liefhebber of geinteresseerde. De foto's in boek zijn stuk voor stuk pareltjes van (deels) vergane vuurwerkglorie. En dan de jeugdverhalen die de auteur geschreven heeft, zo herkenbaar.... Ik ben weer even terug in mijn jeugdperiode als jonge jongen. Heerlijk!

     De verhalen
     De foto\'s

  Geplaatst door uit Katwijk , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  04-05-2022
  Leuk om te krijgen cq kopen
  Een super leuk naslagwerk, voor later als er geen vuurwerk meer mag worden afgeschoten. Maar nu al een super leuk boek om terug te gaan in de tijd!

     Stevig boek
     Mooie fot\'s
     Kaft aan de saaie kant
     N.v.t.

  Geplaatst door uit Utrecht , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  13-04-2022
  Bog der omhandler fyrværkeri
  Jeg fandt en saerlig bog der omhandler fyrvaerkeri .som de hade ved denne boghandler .det var leverings tid pa bogen men jeg fik hele tiden besked om hvor langt de var med bogen . Det er super servis hele vejen igennem . jeg kan kun anbefale andre at handle her . jeg bor i Danmark og kunne ikke finde bogen andre steder end her . sprog kan man vaelge ENGELSK Simply The Best


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  07-12-2021
  Heel origineel!
  Geschreven door een kenner, iemand met passie voor vuurwerk, en met mooie illustraties. Een prachtig boek voor de echte vuurwerkliefhebber!


  Geplaatst door uit Krimpenerwaard , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  10-11-2021
  Perfect boek om nostalgie te herbeleven over vuurwerk
  Prachtig boek hoe je in je jeugd 70-80-90 jaren in aanraking komt met vuurwerk. En later als volwassenen er nog steeds veel plezier mee kan beleven. Nostalgie ten top met melancholische voorbeelden hoe je vroeger op kon gaan in het vuurwerk , de etalages , advertenties in de krant , geld sparen , de zenuwen voor oudjaar etc etc . Veel herkenning van eigen ervaring. Zeer leuk boek om aan het einde van het jaar in te zien , en het allemaal te herbeleven.

     Geen
     Geen

  Geplaatst door uit Utrecht , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  07-10-2021
  Een belangrijk historisch werk, absolute aanrader!
  Zelf ben ik een nostalgist mbt oudjaar en zeker in mijn jongere, maar ook tiener jaren (lees: jaren 70/80) heeft de oudjaarsviering, maar ook St Nicolaas en Kerst een diepe indruk op mij achter gelaten. De omslag van 31 december naar 1 januari, wetende dat het een jaar zou duren voordat het weer zover zou zijn, maakte mij weken van slag en somber. Alhoewel het voor Roel iets later is begonnen (1974), geeft zijn boek perfect weer hoe belangrijk deze tijd en ervaring voor ons was. Er zijn niet veel Nederlanders, die zo goed op de hoogte zijn van de typen vuurwerk van destijds als Roel. Vandaag de dag is de viering niet te vergelijken met die van vroeger en veel mensen interesseert het niet eens. Een buurvrouw bijvoorbeeld in mijn straat lag om 10 uur 's avonds al in bed en dat op Oudejaars avond. Anderen mopperden (de uitspraak van een oud dametje ''Het is niet te geloven, wat een kinderachtig geDOE'' is inmiddels een klassieker) of schreeuwden van balkons (''Zijn jullie wel goed bij je hoofd?") en dat terwijl we legaal vuurwerk binnen toegstaande tijden afstaken en nota bene als het even kon op een pleintje zonder mensen lastig te vallen. Zelfs dat ''kon al niet''. Roel's boek is dus met recht een zeer belangrijk historisch werk geworden, niet alleen vanuit zijn persoonlijk oogpunt en ervaring, maar ook met betrekking tot het vuurwerk zelf, waarvan het merendeel nu niet meer bestaat of zelfs toegestaan is.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  04-10-2021
  Leuke titel
  Mooi geschreven boek wat voor mij veel herinneringen/gevoel ophaalt , alles mooi en herkenbaar leest gemakkelijk weg!

     Geen
     Geen

  Geplaatst door uit Drachten Friesland , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  01-10-2021
  Prachtig boek, mooie vormgeving
  Het is een prachtig boek geworden. Schitterende heldere foto's, echt een genot voor de liefhebber van het klassieke werk. Veel informatie ook, aangevuld met heerlijke persoonlijke verhalen. Boven verwachting!

     Prachtige foto\'s
     Nostalgie en informatief

  Geplaatst door uit Enschede , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  30-09-2021
  verzamel vuurwerk
  dit is voor de vuurwerk liefhebbers leuk om te lezen van en over vuurwerk van de vroegere jaren ( in het begin) mooie foto,s leuke verhalen en prijzen van vroeger en hoe het er toen uit zag ,ik vind dit een geweldig boek hopelijk komt er deel 2 met nog veel foto,s en verhalen .

     leuke foto,s van vroeger

  Geplaatst door uit oosterhout
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  24-09-2021
  Top!
  Herkenbare verhalen/situaties! Mooi naslagwerk!

     Spelfoutjes

  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  24-09-2021
  Top
  Ontzettend herkenbaar! Super naslagwerj!


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  24-09-2021
  Mooi naslagwerk van een stukje nostalgie en jeugdsentiment
  Als vuurwerkliefhebber zeker een aanrader, zoveel herkenbare zaken die je als kind en volwassene meemaakt rond oud en nieuw zijn leuk en gedetailleerd omschreven in dit boek. Ook de mooie illustraties doen oude tijden herleven !!

     Leest lekker weg
     Mooie illustraties

  Geplaatst door uit Ulft , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


  22-09-2021
  genoten, echt terug naar toen
  Fijn verhaal over de kerstvakantie belevenissen van toen, ben zelf net wat jonger maar alles is zo goed herkenbaar. Heerlijk.

     mooie fotos en plaatjes
     wat spelfoutjes

  Geplaatst door uit Ijmuiden , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  15-09-2021
  super bedachte titel
  prachtig boek over vuurwerk en de beleving die daar bij hoort .


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10

€ 40,90

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

"....Er is voor vierentwintig miljoen gulden vuurwerk verkocht, dat was toen vijfentwintig
procent meer dan in 1973, dat bedoel ik met de kruit verslaving die Nederland veroverde in die
tijd. Een verslaving aan Chinees vuurwerk die nog maar net begonnen was en in de komende jaren zich
als een sneeuwbal zou gaan ontwikkelen. Vuurwerk zou zo populair gaan worden dat er allerlei beperkende
en regulerende maatregelen zouden komen, ondanks dat groeide de uitgaven voor dit feestartikel
elk jaar weer. Dat zou tot na de eeuwwisseling zo blijven. Maar goed, daar wist ik als knulletje natuurlijk
niks van, mijn vuurwerk universum was niet groter dan een sterretje, pak weg zestien centimeter. In het
nieuwe jaar 1975 zouden daar nog een paar zaken bijkomen zoals klappertjes, trektouwtjes en bengaalse
lucifers. Alles was nieuw, indrukwekkend en moest nog ontdekt worden; dat mis ik, als ervaren vuurwerk
genieter van vijftig plus, tegenwoordig toch wel een beetje..." ×
SERVICE
Contact
 
Vragen