€ 22,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Leefstijl als behandeling

21 leefstijlbehandelingen om je, ondanks je ziekte, toch vitaal te voelen

Sonja Engels-de Graaff • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Dit boek is geschreven voor mensen die chronisch ziek zijn en zich ondanks hun ziekte vitaal willen voelen. Mensen die niet bij de pakken neer gaan zitten, maar met zichzelf aan de slag gaan. Het boek kan ook veel bieden als je ‘tijdelijk’ niet lekker in je vel zit, bijvoorbeeld bij een burn-out of onverklaarbare vermoeidheid.

  Leefstijl kan worden ingezet om problemen in de toekomst te voorkomen en als een behandeling tegen ziekte. Maar wat is een goede leefstijl? Hoe moet je dat dan doen en hoe hou je de verandering vol?
  Het doel van dit boek is om de lezer ‘gezondheidsprocenten’ te laten winnen door kennis te maken met 21 leefstijlbehandelingen, waar je gelijk mee kan beginnen. De behandelingen zijn eenvoudig, kort en duidelijk beschreven, aangevuld met opdrachten om het eigen te maken en met tips en ervaringen.
  Als je goed voor je lichaam en geest zorgt is de kans dat je beter functioneert groter. Dit heeft tot gevolg dat je vitaler wordt en meer geluk ervaart. Elk procentje winst in je gezondheid is meegenomen, houd dit altijd in gedachte!
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 256
  Uitgeverij : vitaliteitsdeskundige
  ISBN : 9789082997507
  Datum publicatie : 06-2019
 • Inhoudsopgave
  Inhoud


  VOORWOORD 13
  INLEIDING 17
  CHRONISCH ZIEK EN TOCH VITAAL 23
  DE VITALITEITSLADDER 25

  BEHANDELING 1 BEGRIJP JE ZIEKTEBEELD 29
  BEHANDELING 2 ACCEPTEER JE SITUATIE 37
  BEHANDELING 3 HERORIËNTEER 45
  BEHANDELING 4 VERANDER JOUW GEDRAG 51
  BEHANDELING 5 DENK POSITIEF 59
  BEHANDELING 6 VERMIJD CHRONISCHE STRESS 67
  BEHANDELING 7 PAK JE VERMOEIDHEID AAN 79
  BEHANDELING 8 BEWEEG 89
  BEHANDELING 9 ONTSPAN 103
  BEHANDELING 10 SLAAP GOED 129
  BEHANDELING 11 EET GEZOND 139
  BEHANDELING 12 HERSTEL DE ZUURGRAAD VAN JE LICHAAM 171
  BEHANDELING 13 ZORG VOOR STRUCTUUR 179
  BEHANDELING 14 DENK JE GEZOND 187
  BEHANDELING 15 WEES DANKBAAR 197
  BEHANDELING 16 HOUD VAN JEZELF 205
  BEHANDELING 17 KNUFFEL 213
  BEHANDELING 18 GA OP ZOEK NAAR JEZELF EN NAAR HET DOEL IN JOUW LEVEN 221
  BEHANDELING 19 ONTWIKKEL DE DINGEN DIE NOG GOED WERKEN 233
  BEHANDELING 20 ZORG VOOR SOCIALE ONTMOETINGEN 239
  BEHANDELING 21 LAAT JE BEGELEIDEN 247

  SLOTWOORD 251
  BRONNEN 253
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 22,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Behandeling 7 Pak je vermoeidheid aan


Vermoeidheid is één van de grootste problemen bij iemand die ziek is. Het wordt door iedereen anders ervaren. Vermoeidheid kan zich lichamelijk of mentaal uiten, sommige mensen ervaren zelfs lichamelijke en mentale vermoeidheid.

Waarom ben je nou zo moe tijdens ziekte?

Als je ziek bent kosten vaak meerdere dingen energie. De vermoeidheid verschilt per ziekte en de uitingen van de vermoeidheid zijn ook per ziekte anders. Bij mensen met reuma kost bijvoorbeeld bewegen veel energie en ze voelen zich vaak lichamelijk vermoeid. Een mens met diabetes mellitus heeft soms weinig lichamelijke en mentale energie, omdat de alvleesklier te weinig insuline aanmaakt en de glucose niet in de cellen komt. En een mens met een hersenaandoening is vaak mentaal vermoeid.

Er zijn meerdere redenen om je moe te voelen. Slechte voeding, ongezonde relaties, niet jezelf kunnen zijn, negatief denken, een verstoord zuur-base evenwicht zijn enkele voorbeelden hiervan.

Het ervaren van vermoeidheid, pijn, angst of verdriet zit in de hersenen. De hersenen bepalen of je je vermoeid voelt of niet. Dat doen ze door af te gaan op signalen die zij vanuit de rest van je lichaam krijgen. (een voorbeeld van deze signalen zijn: stress, je hartslag, bloeddruk, pijn, maar ook hormonen of chemische stoffen die vrij komen)

Wat kan je er aan doen?

Er zijn dus diverse reden waarom je vermoeid kunt raken tijdens een ziekte. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat de aanpak van de vermoeidheid van een mens met diabetes anders is dan van iemand met een niet-aangeboren hersenaandoening of iemand met obesitas. De een moet zorgen dat er voldoende insuline aanwezig is om de suikers te vervoeren naar de cellen en die cellen te openen. De ander met de hersenaandoening daar en tegen heeft weer baat bij een goede balans tussen ontspanning en inspanning. Iemand met obesitas heeft weer baat bij gezondere voeding, beweging en gewichtsverlies. Maar buitenom die individuele aanpak is er ook een algemene aanpak die voor iedere ziekte geldt. Om de vermoeidheid aan te pakken moet je altijd gezond eten, veel water drinken, en eventueel supplementen op maat toevoegen. Ook is slapen erg belangrijk, dit komt tijdens behandeling 10 ‘Slaap goed’ uitgebreid aan de orde.
Veel beschreven behandelingen uit dit boek zullen je helpen om vermoeidheid te verminderen.
De echte efficiënte aanpak is volgens mij, de aanpak waarbij je een balans zoekt tussen draagkracht en draaglast, en ‘de kleine stappen snel thuis methode’.
(Deze aanpakken worden in dit hoofdstuk verder beschreven...) ×
SERVICE
Contact
 
Vragen