€ 19,50


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Mies

een uit de hand gelopen reportage

Ada van Benthem Jutting • Boek • paperback

 • Samenvatting
  ‘Mies’ gaat over een Middelburgse boekverkoopster die in de Eerste Wereldoorlog actief was bij de opvang van de vele Belgen die naar Nederland vluchtten.
  Een eeuw geleden gebeurde het: in 1914 zagen de Zeeuwen ze komen. Als bootvluchtelingen over de Schelde, per trein via Brabant, 10.000 Belgen belandden in Middelburg dat zelf omstreeks de 20.000 inwoners had. Het stadje stond op zijn kop.
  Er moest onderdak komen, dekens, lakens, bedden, soms zelfs stro om op te slapen. Maar ook eten, kleding, financiële steun voor mensen die letterlijk alles kwijt waren. De in Zeeland gelegerde Nederlandse militairen verveelden zich: Mies regelde lectuurvoorziening. Met anderen zette ze een naai-atelier op waar Belgische vrouwen werk vonden.
  Het waren, kortom, bewogen tijden.
  Die oorlog, die vier jaar duurde, vormt de kern van dit boek. Het is het waargebeurde verhaal over een vrouw, een familie, een boekhandel, een stad en een provincie in een vervlogen periode. In rustige en in woelige tijden.
  Zeeuwen zeggen, met hun wapenspreuk: ‘Luctor et Emergo’ (Ik worstel en kom boven). Vaak lukt(e) dat.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 170mm x 240mm
  Aantal pagina's : 206
  Uitgeverij : A.G. van Ree - van Benthem Jutting
  ISBN : 9789082477603
  Datum publicatie : 12-2015
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (8,5 uit 2 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  07-08-2016
  Bram
  Dit boek werd mij aangeraden door mijn overbuurvrouw. Zij kent de schrijfster. Ik kocht dit boek voor mijn oom Bram. Hij is 91 jaar oud en hij heeft kort na WOII in Vlissingen gewerkt en gewoond. Hij trouwde in 1953 met Mies Linse. Mies was geboren en getogen Zeeuwse. In 1956 zijn zij verhuisd naar Utrecht. Mijn tante overleed drie jaar geleden op 2 augustus. Het leek mij passend om hem dit dit boek te geven, 2 augustus 2016. Hij heeft het gelezen, las veel herkenbaars en schreef dat hij erg blij mee was. Dat is heel bijzonder, want hij is nooit zo enthousiast. Binnenkort krijg ik het vast van hem te leen en dan zal ik het zeker ook lezen. Ik ben historicus en ik houd van deze literatuur. Met vriendelijke groet, Anke Jansen-Galjaard


  Geplaatst door uit Jisp , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  18-07-2016
  Middelburg rond W.O.I, vluchtelingenprobleem.
  Informatief boek over het leven in Middelburg rond de eerste wereldoorlog, gebaseerd op in die tijd door boekhandelaarster Mies geschreven brieven aangevuld via nauwkeurig en uitgebreid bronnenonderzoek. Er blijkt uit hoe men toen wist om te gaan met de grote aantallen Belgische vluchtelingen die voor het oorlogsgeweld een veilig heenkomen zochten over de grens, vooral ook naar Zeeland. Ook Mies zette zich daar met alle kracht voor in. Naast het boeiende persoonlijke leven en denken van Mies worden de gebeurtenissen tijdens de WO I belicht waarbij de werkelijke feiten ( zoals in het gehele boek) gevolgd werden.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 19,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen