€ 29,99

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Mister Wonder

Het levensverhaal van Wander Frieswijk

Arthur Frieswijk • Boek • paperback

  • Samenvatting
    In januari 2017 krijgt Wander Frieswijk te horen dat hij longkanker heeft en niet meer te genezen is. Het onheilspellende nieuws doet zijn oudste zoon Arthur beseffen dat hij haast moet gaan maken met een idee waarmee hij al langer rondloopt: het levensverhaal van zijn vader op te schrijven. Want om de beroemde zin van George Orwell te parafraseren: alle mensen zijn bijzonder, maar sommigen zijn meer bijzonder dan anderen.
    Het leven van Wander is een opmerkelijk verhaal dat tal van spannende hoofdstukken kent plus thema’s die nauw aansluiten bij de geschiedenis van zijn tijd. Friese veenarbeiders, NSB'ers, hippies en provo's in Groningen en piraten in Afrika, ze komen allemaal voorbij in zijn verrassende biografie. Opvallend is hoe 'Mister Wonder' zich aan zijn eigen oren omhoog heeft getrokken uit het moeras van zijn jeugd, het onderontwikkelde milieu van turfstekers waar een armoede heerste die wij ons niet meer kunnen voorstellen. Via de 'school des levens' ontwikkelde hij zich tot een autonome denker en een filosofische persoonlijkheid met grote nieuwsgierigheid naar alles tussen hemel en aarde.
    Kortom, Wander is een man die een lange reis heeft gemaakt en in zekere zin moet dat voorbestemming zijn geweest, want zijn naam betekent in meerdere talen ‘zwerven’. Die levensreis is in dit boek beschreven.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 170mm x 240mm
    Aantal pagina's : 485
    Uitgeverij : Pumbo
    ISBN : 9789463233903
    Datum publicatie : 11-2018
  • Inhoudsopgave
    Voorwoord 8
    Inleiding 9
    Stambomen 13
    1. De heeren van het veen 17
    2. De wijk naar Friesland 27
    3. De familie Hoen 35
    4. Oorlog 44
    5. Wannie 57
    6. Ca va seul 66
    7. Voor het gewin 74
    8. Kamp 'De Tol' 86
    9. ‘Zó jongen...helemaal alleen gedaan?’ 93
    10.Toen wij naar Rotterdam vertrokken 101
    11. Niet druppele...doorzeiken! 111
    12. Numéro quatre-vingt-dix-huit 120
    13. Yvonne 128
    14. In deze bajes zit geen gajes 142
    15. The times they are a-changin' 149
    16. Ankie 158
    17. Elégie prénatale 169
    18. De Kelder 183
    19. De Vrije Pers 191
    20. ‘Zou best kunnen’ 201
    21. Comic House 208
    22. ‘We zijn hier pas echte bezienswaardigheden’ 221
    23. Zo'n reisje langs de Rijn 238
    24. Het zilver van de zee 250
    25. ‘Wil je m'n kinderen even tellen?’ 264
    26. Moddergeuzen 278
    27. Mister Wonder 290
    28. Tussentijd 307
    29. Alhadji 318
    30. Ghana must go 337
    31. Singapore 348
    32. Thuis 358
    33. ‘Nóg een afdeling...durf je dat?’ 370
    34. De kunst van het opzij stappen 384
    35. 'Shit, m'n pink is eraf!' 400
    36. Hayman Island 412
    37. Hoezo oud? 427
    38. Wakker in een vreemde wereld 444
    39. ‘Ik ga gelukkig dood’ 459
    Epiloog 477
    Dankwoord 481
    Literatuurlijst 482
  • Reviews (9 uit 3 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

    15-08-2019
    Mister Wonder
    Vroeger vond ik hem minder Wonder, maar de titel is zeer terecht.

       Bijzondere levenslijn
       Waargebeurd

    Geplaatst door uit Sneek , leeftijd 40-49
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    14-07-2019
    Bijzonder (goed)
    Een bijzonder boek over een bijzondere man


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    11-01-2019
    Een groot avontuur
    Een adembenemende reis door het leven van Wander. Het boek leest zeer prettig weg. Ik heb twee nachten wakker gelegen en het boek achter elkaar uitgelezen. Ook voor mensen die Wander niet hebben gekend is het een prachtig boek om te lezen. Een tribuut aan een bijzonder mens


    Geplaatst door uit Emmen , leeftijd 70+
    Waardeert het boek met een 8 uit 10

€ 29,99

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Inleiding

'Thuiskomen' was de titel die Wander voorstelde voor zijn levensverhaal. Het is de enige suggestie van hem die ik niet heb opgevolgd toen ik dit boek schreef. Ik vond die titel te algemeen, te weinig zeggend, in plaats daarvan heb ik gekozen voor 'Mister Wonder' dat mij speelser en pakkender leek en bovendien, omdat het de naam was waarmee hij door Nigerianen werd aan-gesproken, rechtstreeks verwijst naar zijn tijd in Afrika, de belangrijkste periode van zijn leven wat hem betrof. Daarnaast roept het bewust of onbewust associaties op die ik duidelijk bij mijn vader vind horen, te weten de verwondering en open blik die hij zijn hele leven wist te houden om nog maar te zwijgen van het wonderlijke van zijn hele levensloop, van NSB-kind tot outcast en zwerver tot sensei en leraar van velen.

Toch begreep ik heel goed wat hij bedoelde. Wie het leven van Wander overziet, kan niet anders dan concluderen dat 'weggaan' en 'thuiskomen' allesoverheersende thema's daarin zijn geweest. Letterlijk omdat hij jarenlang in het buitenland heeft gewerkt en voor lange periodes van huis was, zodanig dat hij voor zijn gevoel twee 'thuisen' begon te krijgen, een hier en een daar, en zelfs op beide plekken heimwee ervoer. Maar ook op een fundamenteler niveau is het begrip 'thuis' voor Wander altijd problematisch geweest. Hij komt niet uit een hecht gezin en heeft zich nooit welkom ge-voeld, niet bij zijn moeder en al helemaal niet bij de man die voor zijn vader doorging maar die hij zelf nooit zo heeft gezien. In hoeverre dat gevoel van uitstoting een mentale constructie achteraf van hem is geweest, het verhaal dat hij zichzelf vertelde, is voor mij een open vraag.

Feit is dat hij al op z'n zestiende jaar huis en haard heeft verlaten en begon aan een jarenlange zwerftocht die ogenschijnlijk eindigde toen hij mijn moeder ontmoette en een gezin stichtte, maar die van binnen altijd is doorgegaan. Ook in zijn latere leven bleef Wander een vrij man: hij voelde zich niet gehecht aan huizen, banen of mensen en kon moeiteloos het roer omgooien. Hij verklaarde zelf dat hij zonder plan wilde leven, want met een plan legde je jezelf vast en miste je mogelijkheden. “Ik heb mezelf altijd gezien als een toeschouwer,” zei hij in een van de interviews voor dit boek. “Leuke ogenblikken die aan mij voorbij gingen daar ging ik gelijk in mee en dan bleef ik hangen tot het weer over was en dan moest ik wachten tot er weer wat voorbij kwam.” Nog duidelijker gezegd: “Ik laat het gebeuren, ik beslis niets zelf.” Het beeld dat van Wander opdoemt is dat van een lifter, iemand die z'n duim omhoog steekt, ergens instapt en wel ziet waar hij uitkomt.

Met zo'n levensinstelling, mogelijk door hem enigszins geromantiseerd, is het niet verwonderlijk dat thuiskomen altijd een utopie blijft, een ideaal dat juist door een zwervershart het sterkst gevoeld wordt. Wander mocht ‘thuiskomen’ graag gebruiken als een metafoor. Dat hij Ankie ontmoette en voor het eerst een serieuze relatie begon, betekende voor hem thuiskomen; kinderen krijgen was thuiskomen; en tenslotte beschouwde hij doodgaan als het enige echte thuiskomen. Het woord stond voor alles wat goed was, wat als vanzelf sprak. Ontroerend is de zin die hij op een briefje schreef en aan Ankie gaf om mee te dragen in een halssieraad en pas te lezen na zijn dood: ‘Bedankt voor deze lift naar huis.’ De weg tussen geboorte en dood betekende voor Wander een reis terug naar huis en hij verliet de wereld zonder spijt of verdriet.

Wat het heeft opgeleverd is een bijzonder levensverhaal. Niet, zoals in standaard biografieën, een crescendo verlopend betoog over belangrijke uitvindingen, beroemde literatuur of muziek of beslissingen die de wereldgeschiedenis bepaalden. In dat opzicht is Wander een gewone man geweest, een arbeider zoals velen wiens aanwezigheid slechts een rimpel in de tijd heeft veroorzaakt. Toch is zijn verhaal de moeite waard om op te schrijven. Niet alleen vanwege de vele vermakelijke avonturen, waarvan nog lang niet alles in dit boek terecht is gekomen, maar ook vanwege de doorkijk die het biedt op iets dat veel groter en algemener is, namelijk de geschiedenis van de twintigste eeuw. Door zijn onconventionele levenswandel en vele beroepen kan Wander gelden als een soort Elkerlijck (of ‘Forrest Gump’ voor de jongeren onder ons) aan de hand waarvan je meeloopt langs bepalende ontwikkelingen en momenten in de moderne historie. De nadagen van de vaderlandse veenindustrie, goed en fout in de oorlog, de hippiebeweging en de alternatieve tegencultuur, de oliecrisis, de Hollandse glorie van het baggerwezen: al deze elementen, en nog veel meer, spelen een belangrijke rol in Wander's levensverhaal. Dit boek gaat dus over mijn vader, maar evenzeer over 'de eeuw van mijn vader' zoals Geert Mak dat noemt. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen