€ 19,99

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Mister Wonder

Het levensverhaal van Wander Frieswijk

Arthur Frieswijk • Boek • paperback

 • Samenvatting
  In januari 2017 krijgt Wander Frieswijk te horen dat hij longkanker heeft en niet meer te genezen is. Het onheilspellende nieuws doet zijn oudste zoon Arthur beseffen dat hij haast moet gaan maken met een idee waarmee hij al langer rondloopt: het levensverhaal van zijn vader op te schrijven. Want om de beroemde zin van George Orwell te parafraseren: alle mensen zijn bijzonder, maar sommigen zijn meer bijzonder dan anderen.
  Het leven van Wander is een opmerkelijk verhaal dat tal van spannende hoofdstukken kent plus thema’s die nauw aansluiten bij de geschiedenis van zijn tijd. Friese veenarbeiders, NSB'ers, hippies en provo's in Groningen en piraten in Afrika, ze komen allemaal voorbij in zijn verrassende biografie. Opvallend is hoe 'Mister Wonder' zich aan zijn eigen oren omhoog heeft getrokken uit het moeras van zijn jeugd, het onderontwikkelde milieu van turfstekers waar een armoede heerste die wij ons niet meer kunnen voorstellen. Via de 'school des levens' ontwikkelde hij zich tot een autonome denker en een filosofische persoonlijkheid met grote nieuwsgierigheid naar alles tussen hemel en aarde.
  Kortom, Wander is een man die een lange reis heeft gemaakt en in zekere zin moet dat voorbestemming zijn geweest, want zijn naam betekent in meerdere talen ‘zwerven’. Die levensreis is in dit boek beschreven.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 170mm x 240mm
  Aantal pagina's : 485
  Uitgeverij : Pumbo
  ISBN : 9789463233903
  Datum publicatie : 11-2018
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (9 uit 3 reviews)

  15-08-2019
  Mister Wonder
  Vroeger vond ik hem minder Wonder, maar de titel is zeer terecht.

     Bijzondere levenslijn
     Waargebeurd

  Geplaatst door uit Sneek , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  14-07-2019
  Bijzonder (goed)
  Een bijzonder boek over een bijzondere man


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  11-01-2019
  Een groot avontuur
  Een adembenemende reis door het leven van Wander. Het boek leest zeer prettig weg. Ik heb twee nachten wakker gelegen en het boek achter elkaar uitgelezen. Ook voor mensen die Wander niet hebben gekend is het een prachtig boek om te lezen. Een tribuut aan een bijzonder mens


  Geplaatst door uit Emmen , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 8 uit 10

€ 19,99

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

1. De heeren van het veen

“Veen is land dat niet te betreden is, en water dat niet te bevaren is.”
Tacitus

Het verhaal van Wander begint in het hart van Friesland, in de driehoek die Leeuwarden vormt met het tegenwoordige Heerenveen en Drachten. Nog steeds is dit een dunbevolkt gebied, met bescheiden dorpjes tussen de landerijen en een wirwar van plassen en vaarten die ’s zomers in trek zijn bij watersporters. Maar vijfhonderd jaar geleden was hier helemaal niets, ook Heerenveen en Drachten niet. De streek, bekend als het 'Lage Midden', was toen een uitgestrekt moerasgebied waar weinigen zich durfden te wagen.

In die dagen, de eerste helft van de zestiende eeuw, maakte Friesland deel uit van het Habsburgse Rijk van Karel de Vijfde. Net als de andere Nederlandse gewesten was het gebied als een 'heerlijkheid' toegevoegd aan het wereldrijk van de Rooms-Duitse keizer. Voor de Friezen betekende dat even wennen. Eeuwenlang waren ze zelfstandig geweest, een periode die de geschiedenis is ingegaan als de Friese Vrijheid. Die opmerkelijke onafhankelijkheid dankten ze aan hun Karelsprivilege ofwel een voorrecht dat niemand minder dan Karel de Grote zelf aan de Friezen had gegeven, uit dank voor hun steun bij het veroveren van Rome. Ze mochten zichzelf besturen door middel van 'potestaten', een titel die onderkoning of legeraanvoerder betekent. Een hele eer – maar tegenwoordig staat vrijwel vast dat dit privilege een vervalsing is geweest.

Dankzij dit staaltje oplichterij is Friesland de halve Middeleeuwen min of meer op eigen kracht doorgekomen, totdat de laatste potestaat, Juw Dekema uit Baard, in 1498 hulp van buitenaf inriep om de orde te herstellen in het door inlandse twisten verscheurde gebied. Vanaf 1515 regeerden stadhouders van keizer Karel V over de nieuwe heerlijkheid. Niet iedereen legde zich daar voetstoots bij neer. De eerste jaren was er veel verzet (de laatste Fries-Hollandse oorlog, 1515-1524), onder andere van de boer Pier Donia uit Kimswerd (nabij Harlingen) die berucht werd onder de bijnaam 'Grote Pier'. Deze legendarische verschijning, twee meter lang naar verluidt, verzamelde een huurleger om zich heen waarmee hij ter land en ter zee de vijand achterna zat. Het zou echter een achterhoedegevecht blijken. De Friese vrijheid was definitief voorbij. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen