€ 13,95


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

1 Nederland (Brabant - Zeeland - Zuid-Holland)

Tom Boudewijns • Boek • paperback

 • Samenvatting
  ‘Motor- en Autotoertochten Tweede Wereldoorlog’ deel 1, een uniek boek uit een serie is verschenen.
  U toert met deel 1 dwars door Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. Veel hoogtepunten van de Tweede Wereldoorlog komen in dit boek aan de orde. Tijdens deze tien aaneengesloten tochten wordt u ook op de harde feiten van de WO 2 gedrukt.
  Zo zit u vanaf het begin midden in de ‘Vlucht van Breda’ en bekijkt u de zwaarste tankslag van Nederland bij Overloon. Bij Mill ligt een aspergeversperring van de ‘Peel-Raamstelling’ en ‘Konzentrationslager Herzogenbusch’ doet u huiveren. In Zeeland krijgt u een overzicht van de ‘Atlantikwall’ en de onderwaterzetting. Rotterdam treurt nog steeds om het bombardement dat de stad verwoestte. Een wandeling vanaf de duinen bij Den Haag naar de ‘Waalsdorpervlakte’ is een beleving.
  U slingert langs beekjes met draaiende asfaltslingers, door bosgebieden en kunt prachtige wandelingen maken.
  U kunt elke route uit het boek desgewenst afzonderlijk rijden.

  Op de meegeleverde cd-rom staan naast de 127 kleuren foto’s van elke tocht GPS files voor de navigatiesystemen van Garmin en TomTom. De roadbooks staan in het boek.
  Ontdek het heden en het pijnlijke verleden, maar geniet vooral van deze bijzondere serie boeken.
  KORTE OMSCHRIJVING VAN ALLE TOCHTEN
  1. Breda – Gemert (124 km)
  Op 12 mei 1940 werden 50.000 inwoners van Breda dringend verzocht om hun huizen te verlaten, ze zouden anders tussen twee vuurlinies bekneld raken. De vlucht van Breda bleek volkomen onnodig. In Sint Oedenrode staat Kasteel Henkenshage, eens Hoofdkwartier van de 101ste Airborne Division tijdens de operatie Market Garden.
  Op het kerkhof van Mariahout liggen Lieutenant D.N. Stride en J. Crompton begraven.
  Via de nieuwe hoge brug draait u het hart van Breda uit en krijgt u zicht op ‘Het Spanjaardsgat’, bekend van het turfschip. Bij Hilvarenbeek hoort u links het geluid van het Safariepark, rechts valt de stilte op die bij het natuurgebied Gorp en Roovert hoort.
  In Oerle neemt u de Scherpenerring en rijdt u kilometers parallel met de landingsbanen.
  Bij Best gaat u natuurlijk het museum Bevrijdende Vleugels bezoeken.
  2. Gemert - Vught (153 km)
  Tijdens de bevrijding van Overloon heeft de zwaarste tankslag op Nederlandse bodem plaatsgevonden. Hierbij verloren 2.200 mensen het leven en werd Overloon volledig verwoest. In het Liberty Park kunt u er veel over terugvinden.
  Op 10 mei 1940 is tijdens de slag bij Mill het spoor met aspergeversperringen geblokkeerd, waardoor een Duitse trein ontspoorde en er hevige gevechten uitbraken. Natuurlijk gaat u de ‘aspergeversperring’ bekijken.
  Na Sint Hubert komt u in een gedeelte dat parallel met de licht meanderende Lage Raam loopt en toert u door een aaneenschakeling van landgoederen naar Beers. In de uiterwaarden van de Maas staan de hagen en de heggen er in het voorjaar prachtig bij, u kunt er genieten van in bloei staande slee- en meidoorns. Een nieuw watersportgebied genaamd De Kraaijenbergse Plassen gaat u onder de rook van Gasselt bekijken.

  3. Vught - Moerdijk (140 km)
  Kamp Vught heette tijdens de Tweede Wereldoorlog ‘Konzentrationslager Herzogenbusch’ en was het enige concentratiekamp in Nederland, u kunt het gaan bezoeken. Op 11 mei 1940 werden de brug over het Heusdenskanaal en de Heusdensebrug opgeblazen. Er hebben in deze steek veel beschietingen en executies plaatsgevonden. Forten en bunkers staan in de omgeving van Sleeuwijk, Uppel, Nieuwendijk en Werkendam, bekijk ze eens.
  Eerst een rondvaart over de Binnendieze maken, daarna koffie met een bosschebol en vervolgens op weg naar de Loonse en Drunense Duinen. Het vestingstadje Heusden ligt voor u open, evenals De Biesbosch die u gaat verkennen. U neemt er het veer naar de Hollandse Biesbosch en bezoekt natuurlijk het Biesbosch museum en het monument bij de Moerdijkbruggen.

  4. Moerdijk - Brasschaat (133 km)
  Op 10 mei 1940 lieten de Duitsers parachutisten neerdalen bij Moerdijk en op 17 september 1944 waren het zware bommen die neerdaalden en het dorp verwoesten.
  Tijdens ‘Operatie Pheasant’ in oktober 1944, trokken Duitse tanks richting Zundert en Achtmaal. Zundert is toen bevrijd door ‘The Timberwolves’. Bij Bergen op Zoom ligt de ‘Canadese Oorlogsbegraafplaats’ en de ‘Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest’.
  U volgt ongeveer 10 kilometer de Mark en draait vervolgens de Sint Maartenspolder in. Even kijken naar de sterren in Hoeven en de vliegtuigen in Bosschenhoofd en vervolgens op het grensgebied van Nederland en België de Oude Buisse Heide in. Het natuurgebied de Maatjes heeft broekbosjes, natte weilanden en rietvelden. Roosendaal de Commando’s, Woensdrecht de Brabantse Wal met haar hoogteverschillen en veel wielerhelden. Putte de toeristen en Kalmthout het Suske en Wiske-Kindermuseum.

  5. Brasschaat – Sas van Gent (136 km)
  De 33 kilometer lange Antitankgracht rond Antwerpen is in 1 jaar tijd met de schop gegraven. De schop werd ook gebruikt op de immense grote erevelden van Schoonselhof. Ook werd hij ter hand genomen bij de uitbreiding van Fort Liefkenshoek in 1800. Op de boerderij in Axel waar het Gdynia museum is gevestigd, kunnen ze hem niet missen en in Westdorpe hebben ze er de oorlogsslachtoffers mee begraven.
  Rond Brasschaat liggen drie natuurgebieden op u te wachten. In het centrum en in Antwerpen staan ook de terrassen en de bezienswaardigheden voor u klaar. In Zeeuws-Vlaanderen staat in Hulst de mooiste kerk van Nederland voor u open. Axel stelt tachtig winkels en dertig horecagelegenheden ter beschikking en in Sas van Gent sluiten ze regelmatig de sluis voor u. Zeeuws-Vlaanderen is anderst.

  6. Sas van Gent - Domburg (168 km)
  Bij beschietingen in IJzendijke, sneuvelden op 20 oktober 1944 41 Engelse en Canadese soldaten. In Sluis waren het 54 inwoners die in oktober 1944 het leven lieten. Bij bombardementen in Breskens op 11 september 1944, vielen 184 doden. Op dezelfde datum verloren Highlanders in de omgeving van Biervliet 70 man. Informatie over de ‘Slag om de Schelde’ kunt u vinden in Nieuwdorp. In Middelburg aan de Koudekerkseweg staat ‘Widerstandsnest Brunhild’, eens hoofdkwartier van de Atlantikwall.
  Sas van Gent is bekend om de schepentrekkers, IJzendijke is een vesting en in Sluis staat het enige Vlaamse Belfort van Nederland. Retranchement heeft een omwalling, Breskens een vissersvloot en Biervliet de geuzenfeesten en het haringkaken. Terneuzen heeft sluizen en een autotunnel, Arnemuiden de eb- en vloedklok en Middelburg meer dan 1100 monumenten. Dus u hoeft zich tijdens deze tocht niet te vervelen.

  7. Domburg - Oostvoorne (139 km)
  Met het bombarderen van dijken door de geallieerden in oktober 1944, kwam een groot gedeelte van Walcheren onder water te staan. Hevige bombardementen gingen vooraf aan de bevrijding in november 1944. Bunkers, tankversperringen en wrakken zijn de stille getuigen van de bloedige novembermaand. In Renesse zijn in december 1944 tien mensen door de Duitsers opgehangen en in Ouddorp 48 inwoners door geweld gedood.
  Dit wordt de badplaatsentocht waarbij u achtereenvolgens deze vakantiebestemmingen gaat bekijken: Domburg, Westkapelle, Zoutelande, Dishoek, Vlissingen, Burgh-Haamstede, Renesse, Ouddorp, Rockanje en Oostvoorne.
  Tussendoor zijn er ook nog voldoende andere bezienswaardigheden zoals de Oosterscheldekering met de Neeltje Jans en de monumenten in Goedereede.

  8. Oostvoorne - Ridderkerk (190 km)
  Engelse vliegtuigen, die op weg waren naar Duitsland, werden vanuit de Biber bunker in Oostvoorne onderschept. In Hellevoetsluis werden in de Marinekazerne mannen die illegaal in Nederland verbleven opgesloten. In Zuidland werden joodse inwoners weggevoerd en keerden nooit meer terug. In Nieuw-Beijerland zochten in enkele weken tijd meer dan 1.000 vluchtelingen een onderdak. In de Hollandse Biesbos wemelde het van de onderduikers. De capitulatie voor de Duitse overmacht werd op 15 mei 1940 in Rijsoord ondertekend.
  Mooie kronkelweggetjes door de duinen brengen u naar de rustige hoek van Voorne-Putten, waar u het Spui oversteekt en in de Hoeksche Waard komt. U gaat er kilometers lang genieten van een polderlandschap dat rust en ruimte uitstraalt. De rust is voorbij als u het centrum van Dordrecht met meer dan duizend monumenten en gezellige havens op gaat zoeken. Op de achtergrond ligt Kinderdijk met de molens.

  9. Ridderkerk – Katwijk aan Zee (134 km)
  Bij de Barendrechtsebrug zijn in mei 1940 felle gevechten geleverd maar het grootste drama van Nederland heeft zich in Rotterdam voltrokken. Het bombardement van 14 mei 1940 verwoestte het hele centrum. Een dag eerder was de Koninklijke Familie vanuit het Pantserfort in Hoek van Holland naar Engeland vertrokken. In Delft werd de universiteit gesloten en op de Waalsdorpervlakte 215 mensen geëxecuteerd.
  Langs het recreatiegebied De Oude Maas, een ommetje langs Rhoon en vervolgens de havenstad Rotterdam doorkruisen. Hoek van Holland ligt aan de Nieuwe Waterweg en is vertrekplaats voor de overtocht naar Engeland. Het Westland met al zijn kassen roept, u gaat er de mooiste plekjes bekijken, een terrasje in Delft pakken en natuurlijk de vele ambassades in Den Haag niet vergeten. Tenslotte gaat u uitrusten aan de Boulevard van Katwijk aan Zee.

  10. Katwijk aan Zee – Bodegraven (140 km).
  Bunkers in overvloed, ze liggen onder het zand van Katwijk en Noordwijk begraven, eens maakten zij deel uit van de Atlantikwall. De Universiteit van Leiden heette in de Tweede Wereldoorlog ‘Frontuniversität Leiden’ en moest omgevormd worden tot een nationaal-socialistische universiteit. Bij Woubrugge stortte een Mosquito neer en bij Leimuiden waren het droppingen die naar beneden kwamen. Fort Wiericker Schans in Bodegraven maakte eens onderdeel uit van de Oud Hollandse Waterlinie.
  Katwijk, badplaats, plaats van vissers, voetballers en zangkoren. Van de badplaats Noordwijk met de statige grote hotels, straalt de luxe af en van de bollenvelden de noeste arbeid. U gaat genieten van een ongekende kleurenpracht en geuren die u nog lang bij zullen blijven. Ook het watertoerisme krijgt ruim aandacht. Toerend door veenlandschappen, open polders en langs waterplassen beëindigt u de tocht.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 120mm x 200mm
  Aantal pagina's : Niet bekend
  Uitgeverij : Alk B.V., Uitgeverij De
  ISBN : 9789060133217
  Datum publicatie : 04-2010
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 13,95

niet beschikbaar

niet beschikbaarOp werkdagen voor 21:00 besteld, morgen in huis!
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen