€ 29,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

NEDERLAND EN DE ONDERGANG VAN SURINAME

Was Desi Bouterse voor Nederland een geschenk uit de hemel?

Dirk Jan Barreveld • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Rond het midden van de 17e eeuw waren wij het rijkste en machtigste land ter wereld. Onze schepen brachten niet alleen specerijen uit Indië, maar ook katoen, tabak en suiker uit Brazilië. Voor die suiker hadden we werknemers nodig, die haalden wij uit West Afrika. In 1654 kwam er echter een spaak in het wiel. De Portugezen veroverden Brazilië en konden wij de slaven niet meer kwijt. Het was Pieter Stuyvesant, op dat moment de directeur van onze kolonie Nieuw Holland, het huidige New York, die met een unieke oplossing kwam. Hij richtte Curaçao in als overslag en distributiecentrum en dirigeerde de slavenstroom van West Afrika via Curaçao naar de Amerikaanse westkust. Toen een Zeeuwse vloot Suriname in 1667 veroverde werd de nieuwe kolonie ook al snel een belangrijke bestemming voor West Afrikaanse slaven.

    Waarom het mis ging in Suriname
    Toen de slavernij in 1863 werd afgeschaft kwam men op het idee om Hindostanen uit Noord India en Javanen uit Indonesië te importeren. Tezamen met de Creolen, een vermenging van slaven en hun Europese meesters en de Marrons, weggevluchte slaven, vormden zij op den duur vier etniciteiten die geheel van elkaar verschillen op ieder denkbaar gebied. Bij dit soort groepen ligt de macht bij de stamhoofden, oudsten en/of de geestelijke leiders.

    Den Uyl en Pronk deden in 1975, ten tijde van de onderhandelingen over de onafhankelijkheid van Suriname, echter alles af met de paar politici die het land kende. Zij hadden geen enkel begrip van de werkelijke situatie. Toen het Surinaamse volk in de gaten kreeg wat precies afgesproken was nam de helft van de bevolking, ruim 300.000 mensen, ijlings de benen naar Nederland. Suriname werd van de ene dag op de andere een leeg land zonder artsen, tandartsen, verpleegkundigen, loodgieters, politiemannen, armoede vierde hoogtij en Nederland keek de andere kant op. Na vijf jaar ploeteren zonder uitzicht greep het Surinaamse leger, met Desi Bouterse aan het hoofd, de macht. Wat was het alternatief? Nederland keek de andere kant op. Waar was de politiek? Waar waren Joop den Uyl en Jan Pronk?

    Voor de Nederlandse politici echter, was Bouterse een geschenk uit de hemel. Men kon Bouterse nu van alles wat in Suriname mis ging de schuld geven. Uit voorzichtigheid zorgde de Nederlandse regering er wel voor dat alle documenten waaruit zou kunnen blijken dat Nederland op de een of andere manier toch bij de staatsgreep betrokken was (kolonel Valk) voor decennia geheim zouden blijven. In 2011 liep de termijn af, Rutte echter, was er als de bliksem bij om de termijn tot 2060 te verlengen. Dan is in ieder geval iedereen die er iets van wist dood. Wij moeten toch wel een hele scheve schaats geschaatst hebben...
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 152mm x 229mm
    Aantal pagina's : 385
    Uitgeverij : Stichting Sagip Kabayan
    ISBN : 9789464431681
    Datum publicatie : 11-2021
  • Inhoudsopgave
    INHOUD:

    7 Voorwoord

    10 Hoofdstuk 1: Introductie

    17 OP ZOEK NAAR SPECERIJEN

    19 Hoofdstuk 2: Het Hollandse economische wonder
    31 Hoofdstuk 3: De route om de Oost
    38 Hoofdstuk 4: De route om de West
    45 Hoofdstuk 5: Republiek legt fundament voor modern kapitalisme

    55 NIEU NEDERLANT

    57 Hoofdstuk 6: De West Indische Compagnie
    62 Hoofdstuk 7: Het Bont-Imperium
    70 Hoofdstuk 8: Nieu Amsterdam
    76 Hoofdstuk 9: Een kolonie in moeilijkheden

    89 PIETER STUYVESANT

    91 Hoofdstuk 10: De zoon van een Protestantse dominee
    97 Hoofdstuk 11: In dienst bij de West Indische Compagnie
    104 Hoofdstuk 12: Een nieuwe directeur voor Nieu Nederlant

    113 DE WEST INDISCHE COMPAGNIE ALS SLAVEN-
    HANDELAAR

    115 Hoofdstuk 13: Het avontuur van de WIC in Brazilië
    126 Hoofdstuk 14: Onder vuur in Nieu Nederlant
    145...Hoofdstuk 15: De Eerste Engels-Nederlandse oorlog
    152 Hoofdstuk 16: Handelsbevordering in de Caraïbische Zee
    164 Hoofdstuk 17: De West Indische Compagnie in 17-eeuws Afrika
    196 Hoofdstuk 18: De Tweede Engels-Nederlandse Oorlog
    203 Hoofdstuk 19: Slavernij in de Republiek en in Nieu Nederlant

    213 EPILOOG

    215 Hoofdstuk 20: De nadagen
    225 Hoofdstuk 21: Cijfers en statistieken
    257 Hoofdstuk 22: Suriname: onze laatste kolonie
    269 Hoofdstuk 23: Waarom ging het zo fout met Suriname?
    277 Hoofdstuk 24: Een Duivels Dilemma?
    282 Hoofdstuk 25: Spijt betuigen?
    290 Hoofdstuk 26: Samenvatting en conclusies
    302 Bijlage 1: De Nederlandse zeilschepen van de 16e, 17e en 18e eeuw
    314 Bijlage 2 De zeestromen en het weer op de slavenroutes
    321 Bijlage 3: Reispapieren voor een kapitein
    323 Bijlage 4: Commentaar oud minister Dr. Jan Pronk op het manuscript
    326 Noten
    361 Lijst van figuren en kaarten
    364 Bibliografie
    380 INDEX


  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 29,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Na de afschaffing ging Nederland, zij het op een wat geniepige wijze, toch door met het importeren van spotgoedkope arbeid uit India en Indonesië. Dit was dan wel geen slavernij maar had alle aspecten er van, de behandeling op de plantages maakten nauwelijks verschil. Van een gedragsverandering van de Nederlander in Suriname was, eerlijk gezegd, ook nauwelijks sprake. Ook de gezagsverhoudingen veranderden niet. Er werd bijvoorbeeld niet op grote schaal geprobeerd het analfabetisme onder de vroegere slaven weg te werken. Hoe dan ook, Nederland heeft een enorme erfenis achter gelaten in Suriname. Toen dan ook de onafhankelijkheid van dit land aan de orde kwam was men moreel verplicht hier een goede zaak van te maken. Suriname was aan het begin van de 70'er jaren een welvarend en aantrekkelijk land. Met andere woorden, alles lag voor het grijpen. Om het op een manier zoals in het voorgaande beschreven is te laten mislukken is een schande van de eerste orde. Daar moet Nederland zich diep voor schamen.
De casus is duidelijk. De Nederlandse opstelling en het gedrag van de Nederlandse politiek hebben op voorhand er voor gezorgd dat de Surinaamse onafhankelijkheid nooit een schijn van succes had. Het simpele feit dat men in heel korte tijd de helft van de bevolking naar Nederland liet emigreren was al voldoende voor de mislukking. Dit betekende per definitie dat eerst de Surinaamse belastinginkomsten, in heel korte tijd, met méér dan de helft zouden teruglopen, immers de besten emigreerden, zij waren de grootste belasting-betalers. Het is volstrekt onmogelijk om met een dergelijke aderlating een land te starten en overeind te houden. Dat erkende economen zoals Den Uyl en Pronk dit niet hebben gezien is meer dan beschamend. De Nederlandse Staat rest dan ook niets anders dan het boetekleed aan te trekken, haar excuses te maken en met een plan te komen om als nog Suriname een eerlijke kans te geven te worden wat het hoort te zijn..


×
SERVICE
Contact
 
Vragen