€ 14,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Nieuwdorp in Oorlogstijd

De Slag om de Sloedam

Adri van Oosten • Boek • paperback

 • Samenvatting
  In Nieuwdorp in Oorlogstijd, De Slag om de Sloedam, heeft Adri van Oosten zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog opgeschreven zoals hij dat als vijfjarig jongetje beleefde. De schrijver werd op 27 december 1938 in Nieuwdorp geboren. Op 10 mei 1940 brak de Tweede Wereldoorlog uit. De eerste oorlogsjaren verliepen voor Nieuwdorp vrij rustig. Dat veranderde toen de Duitsers langs de kust van Walcheren zware bunkers bouwden als onderdeel van de Atlanticwall. Bij de Sloedam, tussen Walcheren en Zuid - Bevelandand, kwam een tweede verdedigingslinie voor het geval de geallieerden op Walcheren door de Atlanticwall heen zouden breken. Op dat moment kwam Nieuwdorp, dat dicht bij de Sloedam lag, in de frontlinie te liggen. Het hoofdkwartier werd in het dorp gevestigd, Duitse troepen streken er neer, er werden bunkers gebouwd en mijnenvelden aangelegd.
  Van 30 oktober tot 5 november 1944 woedde de Slag om de Sloedam. Voor de auteur en zijn familie en ook voor Nieuwdorp was dit de meest bewogen week van de Tweede Wereldoorlog. Bij een beschieting van het dorp kreeg een munitiewagen voor het huis van zijn oma een voltreffer waardoor haar huis en die in de omgeving en een school verwoest werden. Zes Schotse soldaten kwamen daarbij om het leven. Bij de ouders van de schrijver sloeg een granaat in op korte afstand van het huis. waardoor de woning flink beschadigd werd. In paniek vluchtte de familie Van Oosten weg.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 145mm x 205mm
  Aantal pagina's : 126
  Uitgeverij : Uitgeverij A&J
  ISBN : 9789463457583
  Datum publicatie : 07-2019
 • Inhoudsopgave
  Inleiding 9

  Kaartje van Nieuwdorp en omgeving 11

  1. De hel van de Sloedam 13
  2. Wat er aan vooraf ging 34
  3. Na de bevrijding 43
  4. Oorlog in Nieuwdorp 66
  5. Meer verhalen uit de oorlog 95

  Bronnen 125
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 14,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Ik was net de keuken binnengevallen toen er een granaat insloeg op vijftien meter van ons huis. Eem geweldige klap. Alle ramen vlogen door de luchtdruk aan diggels, de sponning van het kelderraam brak in twee├źn, de keukendeur vloog open en met een harde klap weer dicht, overal glas- en granaatscherven, stof en zand, alles trilde en rammelde. Wij schrokken ons een ongeluk. De kinderen gilden het uit van schrik en angst. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen