€ 45,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Nine years in Bali

Biografie

Ronald Rotteveel • Boek • hardback

 • Samenvatting
  "East meets West"

  Dit boek is geschreven in Bali en gaat over Bali. Geschreven vanuit een niet commercieel oogpunt in beleving en magie (onverklaarbare situaties) gebaseerd op waargebeurde situaties en gebeurtenissen. Ik moet er wel bij zeggen, als je eenmaal begint om alles op te schrijven, er altijd nieuwe dingen voorbij komen. Begin je over Bali, raak je er nooit over uitgepraat, laat staan er over uitgeschreven. Het is een ware levensgebeurtenis, een zegen en een levensweg geworden, waar ik dankbaar voor ben.
 • Productinformatie
  Binding : Hardback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 368
  Uitgeverij : Made Ronald Sumerta
  ISBN : 9789463456920
  Datum publicatie : 05-2019
 • Inhoudsopgave
  een 376 bladzijdes dik Dagboek

  in het eerste deel, Dagelijkse gebeurtenissen van dag tot dag

  Tweede deel, Bali, het eiland van de goden

  Derde deel, mijn beschrijving van de laatste zes weken voor vertrek naar Nederland, met alle complicaties en gebeurtenissen.
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 45,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Inmiddels kwam Bu Ayu naar buiten toe en zei me dat Pak Jro klaar was om mij te ontvangen. Ik was al helemaal gekleed als een Balinees, dus ik was er klaar voor. Ik zei tegen Gede, Pak Gede, permissie (Sorry…...) "silahkan" (ga je gang) zei hij, waarop Bu Ayu mij vergezelde naar de eerste verdieping van het huis naar de heilige kamer. Ik nam plaats op de grond en wachtte op Pak Jro tot hij klaar was om me binnen te roepen. Ik zat daar alleen, maar gelukkig voor een paar minuutjes, toen riep hij me binnen. Gebukt ging ik naar binnen toe en nam plaats tegen de muur. Om Swastiastu Pak Jro, We raakte aan de praat over dat mijn visa snel verlopen zou zijn en dat ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Wel, zei Pak Jro, daar kunnen we later over praten. Nu eerst de reiniging om je positieve energie te geven en later, na de reiniging, doen we een melukat. Hij draaide zich met zijn hele lichaam naar het altaar toe. Het altaar was bedekt met "Canang Sari" (offeringen) waar vele dupa (staafjes wierook) aangestoken waren. Hij begon de "mantra" (Sansekerta taal – heilige taal) uit te spreken. Na de mantra kreeg ik een inzegening met heilig water van de tempel, het overige water werd vermengd met hetgeen wat buiten ging gebeuren, de melukat.

Na het eren van de geesten en de inzegening met het heilige water gaven we elkaar een hand, Intussen had Bu Ayu drie grote potten gevuld met hoofdzakelijk bloembladeren en water van de bron. Omdat water van de bron meer energie bevat is het ook meer geschikt voor een melukat dan PDAM (overheidswater). Ze kwam boven met een grote witte lap die ik om me heen moest slaan als een sarong. Ik was benieuwd wat er ging gebeuren. Ik liep de trap af naar de binnenplaats waar Gede nog steeds geduldig wachtte op zijn beurt om geholpen te worden voor zijn suikerziekte. Ik liep naar het kleine betonnen gebouwtje (2e heilige kamer voor melukat), vergezeld met Bu Ayu en Pak. Jro. De ingang was heel laag en smal, zodat ik moest bukken om in de heilige kamer te komen. Bukkend binnenkomen, wil zeggen dat je respect toon voor diegene of wat er aanwezig is. Toen ik reeds binnen was zag ik drie grote stenen die moesten fungeren als een plaats om op te zitten en drie grote grof aarde-werken kruiken met water met bloemblaadjes. Het was bijna hetzelfde als op de foto, alleen met het verschil dat er ijs op het water dreef, het was niet zoveel, maar toch. Het was die dag, als zovele dagen, heet, dus ik had ook het idee, een melukat voor de positieve energie en om het kwade, wat het dan ook mag zijn, weg te wassen en tegelijkertijd zou het ook een verkoeling kunnen zijn voor mij met positieve energie. Daar was ik tot slot van rekening voor gekomen. De dupa werd aangestoken en Pak Jro zei me, vraag om voorspoed en bescherming, verlossing van al het kwade wat je omringd, zeg je naam, waar je woont en wat je wil. Oké, vervolgde ik de Mangku. Ik sloot mijn ogen met drie staafjes Insent in mijn rechterhand. Mijn handen vouwde ik samen en wachtte op het seintje van de Mangku om te beginnen. Pak Jro begon zijn mantra en de deur werd gesloten Ik zat op de drie stenen te bidden met wat ik wilde, mijn naam en alles wat de mangku mij gezegd had in "ikhlas" (met mijn hart). Op een gegeven moment hoorde ik hem opstaan. Hij pakte één van de potten, sprak zijn mantra uit en tegelijkertijd sprenkelde hij het water over me heen, met de opmerking dat ik het water moest inwassen. Het water was koud en er leek geen eind aan te komen, klappertandend deed ik wat Mangku Jro mij vertelde te doen. Na een paar seconden, wat minuten duurde, was de pot leeg, klaar om een nieuwe pot te pakken, zo waren er drie. Binnen in de heilige kamer was het ook koud. Ik geloof ook dat ik bijna tot op het bot koud was.

Ik moest serieus blijven omdat dit ook een serieuze aangelegenheid is. Ik begon weer overnieuw te bidden en de dingen te doen die de Mangku mij verteld had te doen. Inmiddels voelde ik het ijs over mijn schouders lopen. Ik vroeg me af waar dat ijs vandaan kon komen als het water getapt is van de bron. Na de 3de kruik met water was de seremonie succesvol ten einde gekomen. Ik stond op en maakte aanstalten om naar buiten te gaan. Pak Jro vroeg me hoe ik me voelde. Opgelaten, koud, energiek, rustig en ontspan-nen antwoordde ik. Das goed glim-lachte hij. Hij maakte de deur voor me open en eindelijk zag ik het zonlicht weer, bovenal prikkelde de zon mijn huid. Daar stond ik dan, klappertandend, koud, ener-giek en tegelijkertijd opgelaten. Het was heerlijk weer buiten te kunnen zijn en de warmte van de zon op mijn huid te voelen. Gede keek me aan en zei, je ziet er stukken beter uit nu, zo zie je maar dat een Melukat goed is voor lichaam en geest. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen