€ 12,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Nuova Campagna 2009-2019

Een ijkpunt aan de Zoetermeerse horizon

Arjen van der Burg • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Nuova Campagna is in 2009 opgeleverd. Het wooncomplex aan de rand van Zoetermeer omvat 132 appartementen, bedoeld voor draagkrachtige ouderen en tweeverdieners zonder kinderen. Het complex is vermeld in de Archtitectuurgids Zoetermeer . Omdat veel gemeenten zoeken naar mogelijkheden om ouderen te verleiden van eengezinswoningen te verhuizen naar een appartement is het belangrijk om zo’n complex goed te beschrijven en te waarderen. Dat geldt ook voor de omgeving van die woningbouw, omdat voorzieningen en bereikbaarheid belangrijk zijn voor de woonkwaliteit. Jammer genoeg worden jonge gebouwen niet consequent gedocumenteerd. Het bestemmingsplan voor de wijk Oosterheem is maar gedeeltelijk bewaard. De ontwikkelaar heeft een archief dat niet toegankelijk is voor derden. Het architectenbureau gooit na tien jaar zijn papieren weg.
  In dit boekje wordt eerst het ontstaan van Zoetermeer en de wijk Oosterheem in Zoetermeer belicht en wordt aandacht besteed aan de cultuurhistorische overblijfselen. Dan wordt Nuova Campagna in de stedenbouwkundige plannen van de gemeente behandeld. Wat de projectontwikkelaar voor ogen had komt vervolgens aan de orde. Dan wordt bekeken wat van de plannen is verwerkelijkt. Tenslotte wordt de balans opgemaakt.
  Kwaliteit boven kwantiteit is in de ontwikkeling van de wijk Oosterheem niet consequent waargemaakt; de vertraging in het proces dwong tot hogere dichtheden. Het algemene adagium dat parkeren ondergronds moest komen aan de bosrand is maar half ingevuld. Verder zijn de loggia’s, waar meerwaarde aan werd toegekend, maar bij de helft van de woningen royaal van omvang (twintig m2 of meer).
  Voor Nuova Campagna is niet één bepaalde bouwstijl nagestreefd. Kenmerken van verschillende stijlen zijn echter wél te herkennen: Toscaans, classicistisch en modernistisch. Een eclectisch, min of meer neo-traditioneel complex is het geworden.
  Het complex kent een hoge netto woningdichtheid van 110 woningen per hectare, maar is omgeven door groen: het Bentwoud en royale groenstroken (60 meter breed) scheiden Nuova Campagna van naburige bebouwing. De afstanden tussen de gebouwdelen zijn behoorlijk. Er is een bescheiden boomgaard. Ondanks de hoge woningdichtheid ervaart men het complex als ruim.
  De architectuur is bijzonder, zeker voor Zoetermeer. Niet alleen de vorm en de kleur zijn uniek, maar vooral zijn de loggia’s van een bijzondere vorm en omvang. Verder zijn de woningen duurzaam: zeer goed geïsoleerd, koken gaat op elektra, en er is een collectieve warmwatervoorziening met warmtepompen en warmte/koude opslag in de bodem.
  Nuova Campagna mag een ijkpunt aan de Zoetermeerse horizon worden genoemd.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 165mm x 245mm
  Aantal pagina's : 51
  Uitgeverij : Burgra
  ISBN : 9789463457439
  Datum publicatie : 07-2019
 • Inhoudsopgave
  Inleiding - Een : Ontstaan van Oosterheem - Twee: Nuova Campagna in Oosterheem - Drie: Wonen aan de bosrand: de bedoeling - Vier: Bouwen - Vijf: Werkelijkheid - Zes: Balans - Noten
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 12,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Het Bouwfonds/MAB, anno 2019 BPD geheten, had veel grond gekocht in Oosterheem. Met de gemeente werd een overeenkomst gesloten waardoor de grond naar de gemeente overging in ruil voor het recht om op verschillende plekken woningen te bouwen en te verkopen. Een van de laatste complexen was Nuova Campagna aan de Amazonestroom.
Het bestemmingsplan voorzag, zoals in het vorige hoofdstuk werd getoond, drie “bosrandcomplexen”. Die boden de mogelijkheid grondgebonden woningen, middelhoogbouw en hoogbouw te combineren. Het woonmilieu zou aantrekkelijk zijn voor draagkrachtige ouderen maar ook voor tweeverdieners zonder kinderen. In de complexen zouden (huishoudelijke) diensten aangeboden kunnen worden, zoals voor de oorlog in de Haagse “woonhotels”. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen