€ 28,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Onder Jagers en Krijgers

Ervaringen en avonturen met Xavante indianen

Frans J.B. Leeuwenberg • Boek • hardback

 • Samenvatting
  Dit boek heeft betrekking op persoonlijke ervaringen van de auteur tussen 1990 en 2015 met de Xavante indianenstam, hun afhankelijkheid van de wilde fauna en de constante invloed van buitenaf veroorzaakt door de omliggende bewoners.

  Hoofdstuk I. Hierin wordt beschreven hoe de auteur zijn eerste entrée maakt bij de Xavante indianen in het centraal westelijke deel van Brazilië. Deze indianen hadden gebrek aan jachtwild in hun grote reservaat. Zo werd er een begin gemaakt met een jachtonderzoek om de werkelijke oorzaak van de teruglopende wildstand te ontdekken.
  Hoofdstuk 2. De Xavante stam wees een vaste begeleider aan voor de onderzoeker, een oude die de buitenstaander moest controleren en begeleiden tijdens vele jachtpartijen van deze indianengemeenschap. Dit hoofdstuk gaat over de omgeving en sfeer waarin deze oude, Seremãdi, opgroeide ruim 12 jaar vóór het eerste contact met de moderne westerse wereld.
  Hoofdstuk 3. Dit hoofdstuk beschrijft een grootse jachtpartij van de Xavante gemeenschap, waarbij alle volwassen mannen en jongelingen in de leer, een gepland vuur gaan maken om het wild te omsingelen.
  Hoofdstuk 4. De Xavante shaman Sereburã maakte een reis met zijn zoon en de schrijver om zwart-wit foto’s uit de tijd van het allereerste contact te herkennen en personen te indentificeren. De ervaringen met de oude achterdochtige shaman, die aanpassingsmoeilijkheden had met vliegtuig, roltrap, lift, verkeerschaos, vreemd eten en de armoede van de straatkinderen en een blik midden in een krottenwijk waren emotioneel.
  Hoofdstuk 5. De allerlaatste langdurige huwelijksjacht van 1992 wordt hier gedetailleerd beschreven: de voorbereidende vergadering en de vele dagen en verschillende kampementen worden beschreven, de sfeer op de kampeerplek en spanning bij de Rio das Mortes rivier,.
  Hoofdstuk 6. Dit is het enige meer politieke hoofdstuk wat betreft de Xavante. Een groots scheepvaartprojekt bedreigde de natuurlijke hulpbronnen en dus zelfvoorziening van de Xavante en verschillende andere indianenstammen in centraal Brazilië. Er lag een overduidelijke link met de soja-koorts en de export naar Europa en China.
  Hoofdstuk 7. Dit laatste Xavante hoofdstuk gaat over de totale geschiedenis van dit volk (1750-heden) en is gebaseerd op een ruim literatuuronderzoek gecombineerd met uitvoerige interviews en gesprekken die de auteur heeft gehad met 9 Xavante ouden, die allemaal nog ruim vóór het eerste contact van 1946 waren geboren.
  Hoofdstuk 8. Overwegingen en perspectieven
  Een algemene overweging over de vroegere en huidige situatie van indianen binnen Brazilië. Een bespreking over de huidige bedreigingen van binnenuit de cultuur en vanuit hun omgeving. Een diagnose over de haalbaarheid voor fysieke en culturele overleving van alle indianen territoria,
 • Productinformatie
  Binding : Hardback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 150mm x 215mm
  Aantal pagina's : 269
  Uitgeverij : Frans J.B. Leeuwenberg
  ISBN : 9789463455640
  Datum publicatie : 02-2019
 • Inhoudsopgave
  INHOUD
  I. Inleiding 1
  II. Eerste contact met een indianengemeenschap 4
  III. Seremãdi, i’amõ , mijn maat 21
  IV. Du – de traditie van de vuurjacht 55
  V. Sereburã in de sporen van het verleden 80
  VI. De laatste Dabassa, een huwelijksjachtpartij 115
  VII. De mier en de tapir 164
  VIII. Xavante geschiedenis. 196
  IX. Overwegingen en toekomst perspectieven 252
  X. Over de schrijver 287
  XI. Dankwoord 296
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 28,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Uit hoofdstuk 2. Tijdens een jachtexpeditie aan de noordrand vann het reservaat.

Ik zat hem wel te knijpen want ik wist duvels goed dat ze (de Xavante) de pistoleiros angstig wilden maken. Maar één stomme fout en de situatie zou helemaal buiten controle kunnen raken, erg gevaarlijk. Een half uur later stonden we voor het huisje en zagen we zo’n vier figuren zich bewegen op de varanda aan de voorkant. De roestige Toyota reed recht op de varanda af en ik zag de pistoleiros snel opstaan, sommigen al met hun hand op hun dij. Die waren met zekerheid helemaal verrast en geschrokken door de verschijning van de opgeschilderde Xavante met een staartje en een dreigende uitstraling. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen