€ 19,95


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Openbaarlijk met den stocke aan den meest-biedende ... verkoopen

Het veilen van prijsbuit door de admiraliteitsvendumeester tijdens de Derde Engelse- en Frans-Nederlandse Oorlog, 1672-1674/78

Johan Francke • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Tijdens de Derde Engelse en Frans-Nederlandse Oorlog (1672-1674/78) wist de Nederlandse commissievaart een aantal van 636 prijzen buit te maken op de Britse en Franse handelsvaart, die gezamenlijk zo’n 5,9 miljoen gulden opbracht. Deze prijsbuit bestond uit schepen en hun lading zoals suiker, wijn en vis. Al die schepen en goederen werden op een veiling verkocht en de spil in die verkoop bij opbod was de vendumeester. Deze verkocht uitsluitend goederen die door confiscatie, de marine of via de commissievaart waren opgebracht.
  In deze bijdrage wordt nagegaan wat de werkzaamheden van deze admiraliteitsfunctionaris waren, welke eisen aan de vendumeesters werden gesteld, wie er controle op hun werk uitoefende en of er net als in de daaropvolgende oorlogen ook al sprake was van ernstig nepotisme, machtsmisbruik en fraude.
  Gezien de enorme sommen geld die de vendumeesters onder hun hoede hadden was dit een verantwoordelijk functie, maar te openlijke functiecumulatie betekende ook dat deze niet door gecommitteerden of andere admiraliteitsfunctionarissen kon worden uitgevoerd. Hetgeen niet betekende dat de onafhankelijkheid en eerlijkheid van de vendumeester gegarandeerd was.
  Tussen de rekeningen van de vendumeesters van de diverse admiraliteiten zoals die van de Maze, Amsterdam en Zeeland bestonden kleine verschillen die zullen worden uiteengezet. Om de rekeningen inzichtelijk te maken zal daartoe een uiteenzetting van de vendu van een schip met goederen en de daarbij behorende repartitie van onkosten en rantsoenpenningen uiteengezet worden.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 176mm x 250mm
  Aantal pagina's : 50
  Uitgeverij : Johan Francke
  ISBN : Niet bekend
  Datum publicatie : 11-2023
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen