€ 49,99


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Radicaal kloosterleven

Brian Heffernan • Boek • hardback

 • Samenvatting
  Dit boek vertelt de geschiedenis van de ongeschoeide karmelietessen in Nederland sinds de negentiende eeuw: katholieke zusters die naar het voorbeeld van Teresa van Avila (1515-1582) in slotkloosters leefden. In de tijd dat Nederland een modern land werd, bloeide ook het contemplatieve kloosterleven. Vrouwen en mannen zonderden zich af van de wereld en richtten zich achter de kloostermuren op gebed en ascese. Hun uitstraling sprak erg tot de verbeelding en zij werden zelfs beeldbepalend voor het katholicisme.

  In deze cultuurhistorische studie staat de grootste groep slotzusters in Nederland centraal. Heffernan beschrijft wie de ongeschoeide karmelietessen waren, waarom ze kozen voor deze levensvorm, wie het voor het zeggen had in hun kloosters, welke idee├źn zij hadden over hun levenswijze, wanneer en waarom deze veranderden en de beelden die de buitenwereld over hen had. Het is een fascinerende geschiedenis van een van de meest radicale vormen van vrouwelijk kloosterleven die Nederland heeft gekend.
 • Productinformatie
  Binding : Hardback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 183mm x 247mm
  Aantal pagina's : 784
  Uitgeverij : AUP Wetenschappelijk
  ISBN : 9789463722377
  Datum publicatie : 11-2021
 • Inhoudsopgave
  Dankwoord Afkortingen Inleiding Hoofdstuk 1: Van de Berg Karmel naar de karmel van Roermond. Wat voorafging DEEL I: STRIJDBARE SLACHTOFFERS. BELGISCHE, DUITSE EN FRANSE KARMELIETESSEN IN NEDERLAND, 1872-1920 Inleiding Hoofdstuk 2: Bestemming Nederland. Stichtingen Hoofdstuk 3: Vreemdelingen in een vreemd land. Leden en rekrutering Hoofdstuk 4: Vaders, moeders, dochters. Machtsverhoudingen Hoofdstuk 5: Dorst naar lijden. Spiritualiteit en identiteit DEEL II: THERESIANEN. EXPANSIE EN VERNIEUWING, 1920-1970 Inleiding Hoofdstuk 6: Heel Holland aan den Carmel. Stichtingen Hoofdstuk 7: De vette jaren. Leden en rekrutering Hoofdstuk 8: Tweede orde. Machtsverhoudingen Hoofdstuk 9: De Tweede Wereldoorlog Hoofstuk 10: Kleine, oude en nieuwe wegen. Spiritualiteit en identiteit DEEL III: CONTEMPLATIEVE ZUSTERS. KARMELIETESSEN TUSSEN VERGRIJZING EN VITALITEIT, 1970-2020 Inleiding Hoofdstuk 11: Sluiting, samenvoeging, splitsing, stichting Hoofdstuk 12: Oud, middelbaar en jong. Leden Hoofdstuk 13: Beslissen over vernieuwing. Machtsverhoudingen Hoofdstuk 14: Contemplatie in een expressieve cultuur. Spiritualiteit en identiteit Epiloog Vestigingsplaatsen van ongeschoeide karmelietessen in Nederland Verklarende woordenlijst Geraadpleegde bronnen Verantwoording van de illustraties Index Kaarten Grafieken Tabellen
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 49,99

niet beschikbaar

niet beschikbaarOp werkdagen voor 21:00 besteld, morgen in huis!
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen