€ 39,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

RATSLAG

Handboek voor de Rattenjager

Jos Kruis • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Jos Kruis is een professionele rattenjager, die in 2021 bekend werd doordat de landelijke pers hem voorstelde aan het grote publiek. Daarmee stond zijn methode van veilig rattenjagen (op korte afstanden, met minimale mondingsenergie, grote precisie en met computerondersteuning) in één keer in de belangstelling.

  Hij heeft deze "Ratslagmethode" ontwikkeld om ratten te kunnen bestrijden in gebouwen en kleine ruimten bij particulieren en bedrijven. Hij werkt in restaurants, winkels, magazijnen, fabrieken, op binnenplaatsen, in achtertuinen en op het erf bij boeren en buitenlui. Hij is geen jager (met jachtakte), maar een rattenbestrijder met modern gereedschap, die in vrijwel iedere situatie zijn ratslagmethode effectief kan inzetten. Waar rattenklemmen en rattengif geen oplossing bieden, kan hij met zijn hightech apparatuur wel resultaat bereiken.

  Omdat er nu ook veel belangstelling is van mensen die rattenjager willen worden, heeft hij zijn kennis en ervaring vastgelegd in dit “Handboek voor de Rattenjager”. Daarnaast is hij een instructeur en geeft hij samen met de KNSA-gecertificeerde schietinstructeur Henk Fennema van Fennema Rattenbestrijding nu trainingen aan aspirant rattenjagers.

  3e druk, 1 december 2023
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 182mm x 257mm
  Aantal pagina's : 171
  Uitgeverij : RATSLAG Rattenbestrijding Training & Advies
  ISBN : 9789090349602
  Datum publicatie : 12-2023
 • Inhoudsopgave
  Inleiding

  DEEL I: Ratten, rattenjagers en de overheid
  Hoofdstuk 1: Ratten
  Hoofdstuk 2: Rattenjagers en IPM
  Hoofdstuk 3: Rattenjager als beroep
  Hoofdstuk 4: Wet- en regelgeving
  Hoofdstuk 5: Veiligheid en Risico’s
  Hoofdstuk 6: Bedrijfsvoering van de rattenjager
  Hoofdstuk 7 Nawoord bij Deel I

  DEEL II: Luchtbuksen Algemeen
  Hoofdstuk 8: Luchtbuksen
  Hoofdstuk 9: NachtRichtkijker & NachtZichtkijker
  Hoofdstuk 10: Ballistiek
  Hoofdstuk 11: Nawoord bij Deel II

  DEEL III: Gereedschap voor de Rattenjager
  Hoofdstuk 12: Eisen voor de luchtbuks op een rij
  Hoofdstuk 13: De luchtbuks doorrekenen
  Hoofdstuk 14: Luchtbuks instellen en controleren
  Hoofdstuk 15: Interne ballistische calculator
  Hoofdstuk 16: Toevoeging voor jachtaktehouders
  Hoofdstuk 17: Nawoord bij Deel III

  Deel IV: Schietvaardigheid en praktijkvoorbeelden
  Hoofdstuk 18: Houding en techniek
  Hoofdstuk 19: Mikken en schieten
  Hoofdstuk 20: Rattengedrag in de praktijk
  Hoofdstuk 21: Rattenjagen op de veehouderij
  Hoofdstuk 22: Rattenjagen bij bedrijven
  Hoofdstuk 23: Rattenjagen rond een kippenhok
  Hoofdstuk 24: Rattenoverlast bij particulieren

  Epiloog en conclusie
  Bibliografie
  Dankbetuigingen
  Over de auteur
 • Reviews (8,8 uit 6 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  09-04-2024
  Super informatief!
  Zowel het boek als de cursus zijn erg informatief en leuk voor zowel beginner als gevorderde.

     Voor beginner en gevorderde
     Alle details komen worden behandeld
     Geen

  Geplaatst door uit Monnickendam , leeftijd 30-39
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  05-04-2024
  Goed boek
  Boek geeft een uitstekend beeld van wat er komt kijken bij de rattenjacht. Zeer kundig en begrijpelijk geschreven en uitgelegd. Auteur is een actieve rattenjager met jarenlange ervaring en deelt de kennis zonder winstoogmerk. Super interessant om te lezen.

     Informatie
     Leesbaarheid

  Geplaatst door uit Noord Brabant , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  05-04-2024
  leerzaam
  ik houd van het boek leerzaam op verschillende vlakken precies waar voor het boek bedoeld is


  Geplaatst door uit haarlem , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  17-03-2024
  Ratslag
  Dit is lesmateriaal voor een cursus. Goed te lezen en prima info. Goed geschreven door de auteur


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  13-02-2024
  Beetje vreemde titel voor de Nederlandstlige markt
  Geeft een heel goed beeld van het leven van de rat en van andere dieren die een plaag kunnen veroorzaken, hoewel ik ervan uitga dat de mens altijd de mogelijkheden tot een plaag creëert. Bestrijding methoden worden best uitgebreid behandelt , Wat ik graag meer gezien had is het technische gedeelte van de "wind"buks. Vooral over de ballistiek had ik graag meer willen zien of duidelijke verwijzingen naar boeken of opleidingen die hier meer over vertellen. Dat ik dit zo zeg komt voort uit eigen belang. Ik zal dat proberen uit te leggen. Ik schiet niet op levende wezens. Maar dat dit noodzakelijk kan zijn, daar ben ik mij terdege van bewust. Ook is het niet zo dat ik een gebrek aan respect voor het levende wezen mis in het boek, in tegen deel. Soms heb ik zelfs het idee dat de auteur liever geen rat schiet maar eerder de rat voert. Ik ben een doel afstand te doelschutter en probeer dat over zo groot mogelijke afstand te doen. En dat is dan ook de reden dat ik een stuk techniek mis en ook hoe het schot te berekenen. Verder vindt ik dat de auteur zeer veel kennis van zaken heeft en dat op een uitermate plezierige manier probeert over te brengen. Maar de auteur en ik kijken vanuit een ander perspectief naar het schieten en dat zegt dus niets negatiefs over de auteur, eerder over mijn interesse die verschilt van die van de auteur. Mijn conclusie over dit boek is dan ook alleen maar positief. Ik schiet niet op levende wezens nog met vuur- noch (pers)lucht wapens en daar zit ons verschil. Maar de uitleg en de behandeling van de stof met vooral de nadruk op de veiligheid hebben mij het boek verhuegd doen lezen. Er is niet veel literatuur die deze stof zo behandelt als deze auteur. Chappeau mijn beste schrijver, Chappeau!

     Heel plezierig leeswerk
     Duidelijk, en terzake doende
     zitten even naast elkaar
     Geen, prima werk en uniek boek

  Geplaatst door uit Heerlen , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  10-12-2023
  Ratslag
  Ratten bestrijden op duurzame wijze zonder gif Ik heb de opleiding plaagdier bestrijding bij K A D gedaan en behaalt Ben een klein bedrijfje daar in begonnen ik heb ook mijn jachtakte en ben ook sport schutter en inmiddels in bezit van een pcp buks De pcp is uitgerust met infiray warmtebeeld in dit boek word heel duidelijk beschreven wat de do en don,t zijn Er staan goede tips in en leest prettig


  Geplaatst door uit Steenbergen west brabant , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 39,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Inleiding

Wij (u en ik) leven in een wereld die zich razendsnel ontwikkelt en waarin technologie een belangrijke rol speelt. De chemische-technologie (chemie) heeft in de afgelopen decennia voorzien in effectieve middelen waarmee je van alles kunt bestrijden. Of het nu gaat om insecten, knaagdieren of planten. Wetenschappers hebben voor ieder probleem wel een oplossing gevonden. De chemie is vervolgens ook enthousiast in gebruik genomen bij het bestrijden van “ongedierte” en “onkruid” en dat heeft de weg vrijgemaakt voor de intensieve landbouw en veehouderij. De schade die met het gebruik van de gifstoffen is aangericht in de leefomgeving is groot. Daarom zijn en worden de chemische “oplossingen” steeds meer aan banden gelegd.

Andere technologieën hebben zich eveneens razendsnel ontwikkeld. Voorbeelden daarvan zijn de biotechnologie en de informatie- & communicatietechnologie (ICT). Met name de biotechnologie lijkt een geschikte kandidaat om de plaats van de gifstoffen in te nemen. Het gaat dan om het selecteren van natuurlijke vijanden (insecten) voor ongewenste planten of om middelen om plaagdieren onvruchtbaar te maken. Biologische bestrijding klinkt natuurvriendelijk, maar grijpt in op de ecologie. Nu al blijkt op bepaalde punten dat dit soort ingrepen niet altijd zonder gevolgen is. Denk aan plaagdieren die juist hun kansen grijpen in monocultuur-landschappen.

Het is te verwachten dat we over enige tijd tot de ontdekking komen dat ook de aanpak met de biotechnologie slecht zal uitpakken voor onze leefomgeving. Zeker als we deze middelen op dezelfde manier als gifstoffen gaan gebruiken en doorgaan met het intensiveren van onze agrarische sectoren.
Dit boek breekt een lans voor ICT en Artificiële Intelligentie (AI) bij het oplossen van allerlei problemen. Ik denk dat je werktuigen kunt ontwikkelen, die in staat zijn om gericht problemen op te lossen. Ik voorzie landbouwmachines, die ongewenste planten (want onkruid bestaat niet) in de akkers met gewassen kunnen herkennen en wegnemen en de bloemen, die goed zijn voor de bijen, kunnen laten staan. Zo denk ik ook dat slimme werktuigen kunnen worden ingezet bij plaagdierbeheersing (want ongedierte bestaat niet). Dat begint bij het voorkomen van overlast met bijvoorbeeld vroegtijdige signalering van groeiende populaties van bepaalde diersoorten met intelligente detectiesystemen. Als je maatregelen neemt voordat een probleem ontstaat, hoef je immers niet te bestrijden.

Nu gaat dit boek vooral over ratten. Mijn invalshoek is de beheersing van rattenpopulaties en eventueel het bestrijden bij rattenplagen. Ik ben een ingenieur en ICT’er en van mij mag je verwachten dat ik uitbundig gebruik maak van de “zegeningen" van de moderne technologie. Ik juich toe dat thermische kijkers en op afstand bedienbare camera’s met nachtzicht worden ingezet om rattenpopulaties in beeld te brengen en om nesten op te sporen. Ik geloof in communicerende ratten/muizenvallen, die zelf melden dat er iets is gebeurd. Ikzelf werk al een paar jaar met nachtzichtapparatuur en slimme luchtbuksen, die mij in staat stellen om rattenpopulaties in beeld te brengen en als dat nodig is op een diervriendelijke manier in te grijpen.

De technologie heeft de nieuwe professionele rattenjager mogelijk gemaakt. Een rattenbestrijder die geen gif wil en hoeft te gebruiken. Ik was erbij toen zo’n 15 jaar geleden de persluchtbuks zijn intrede deed. Ik kon beschikken over de eerste betaalbare nachtrichtkijker. Internet was mijn vriend, omdat ik de wereld kon afzoeken naar kennis over het gedrag van ratten, luchtbuksen, ballistiek en nachtzichtapparatuur. Intussen ben ik in Nederland een bekende rattenjager en dat komt vooral omdat ik vanaf het begin mijn kennis heb gedeeld. De website www.erfschutter.nl geldt (hoewel gedateerd) nog steeds als HET Handboek luchtbuksen. En intussen zijn ook de websites www.RATTENJAGERS.NL en www.ratslag.nl bekend bij iedereen die zich met rattenbeheersing bezighoudt.

Dit boek is de samenvatting van mijn kennis en ervaring als rattenjager. Het beschrijft de plaats van de rattenjager in de praktijk van de plaagdier-beheersing, het vertelt over de wet- en regelgeving, over de beperking van risico’s, het legt uit wat er technisch allemaal mogelijk is en het geeft handvatten om jezelf te bekwamen als rattenjager. In mijn praktijk als trainer voor aspirant rattenjagers merkte ik dat er behoefte is aan zo’n boek en ik voelde me geroepen om dit te schrijven. Ook omdat er veel nieuwkomers zijn die, al dan niet geïnspireerd door de recente publiciteit, aan de slag willen als rattenjager. Ik hoop dat dit boek je op weg kan helpen.

Let op: Wat je doet en hoe je dit boek gebruikt, is helemaal aan jou. Je bent zelf verantwoordelijk voor het resultaat en de eventuele gevolgen.

Ik raad je aan om dit boek eerst helemaal te lezen voordat je gaat investeren in kostbare apparatuur en zeker voordat je op ratten gaat schieten. Ik wil de ratten behoeden voor beginners, die onvoorbereid en ongeoefend aan de slag gaan en zo onnodig dierenleed veroorzaken. Het boek zal je helpen om zonder omwegen en onnodige kosten je te bekwamen als rattenjager. Anderzijds kun je besluiten om er helemaal niet aan te beginnen, omdat je ontdekt dat jouw beeld te geromantiseerd is en dat het ook maar gewoon een vak is. Een vak dat veel investering vraagt in tijd en geld en waarvan nog maar moet blijken of je er een boterham mee kunt verdienen. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen