€ 27,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Reis naar de Spaanse Burgeroorlog

Een verhaal uit een oorlog die vergeten dreigt te worden

Cor Faber • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Oorlog is niet alleen maar soldaten die op elkaar schieten, er zitten ook allerlei andere kanten aan - dit boek gaat over zo'n andere kant.

  In februari 1937 vertrekt het schip de Andra voor een reis naar de noordkust van Spanje. Aan boord bevinden zich wapens en munitie, bestemd voor de republikeinen die in de Spaanse Burgeroorlog vechten tegen de fascisten onder leiding van generaal Franco. Het schip bereikt na allerlei problemen onderweg uiteindelijk Spanje en lost de lading. Maar als de Andra de haven weer verlaat wordt het schip opgewacht en gekelderd - twee bemanningsleden komen hierbij om het leven. De rest wordt gevangen gezet en gaat twee maanden van onzekerheid over hun lot tegemoet - executie of vrijlating, wie zal het zeggen?

  Het is geen fictief verhaal. Mijn opa, die als matroos mee voer, hield er een dagboek over bij. Vanaf het vertrek uit Rotterdam tot aan de uiteindelijke thuiskomst bijna vier maanden later.

  Het wrak van de Andra ligt tot op de dag van vandaag voor de kust van Spanje, een stil monument van de waanzin van een oorlog.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 240
  Uitgeverij : Cor Faber
  ISBN : 9789464067637
  Datum publicatie : 04-2021
 • Inhoudsopgave
  Inhoudsopgave
  Voorwoord 1
  Proloog (ofwel 'het toneel') 3

  Deel 1: aanloop en afloop
  1 Aanloop: bij opa en oma thuis 11
  2 Treinreis naar Kiel 21
  3 Reis naar en aankomst in Gdynia 25
  4 Laden in Gdynia 35
  5 Tussenstop in Denemarken 57
  6 Tussenstop in Frankrijk 73
  7 Ondertussen in Spanje: Sophia 99
  8 Reis naar Santander 103
  9 De ondergang van de Andra 123
  10 Aan het thuisfront: oma en Herman 141
  11 Ondertussen in Spanje: generaal Mola 147

  Deel 2: gevangen en vrijgelaten
  12 Gevangen in San Sebastiaan 155
  13 Aan het thuisfront: Kaatje 195
  14 Gevangen in Tolosa 197
  15 Vrijlating 215
  16 Reis naar huis 217
  17 Ondertussen in Spanje: in alle hevigheid 221
  18 Thuiskomst: naschrift oma en mijn moeder als bijna 4-jarig meisje 223

  Epiloog 227
  Met dank aan 229
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 27,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Na een nacht lekker doorgeslapen te hebben, staan den Heijer en ik op het voordek. We leunen op de reling en roken een sigaret. Het is ook nu nog koud, vrieskoud maar onze jekkers houden de kou lekker buiten.
Het is half negen als de eerste vrachtauto's de kade oprijden. De lading is afgedekt met opgespannen dekzeilen, maar die dekken de lading alleen aan de bovenkant en dus zien we duidelijk de kisten die er onder opgestapeld staan. Stevige kisten zo te zien, wat er in zit mag er blijkbaar pas uit als ze opengemaakt worden. We kijken elkaar aan met een blik van verstandhouding, we weten allebei wat er in zit: wapens, munitie, granaten. Blijkbaar hebben we dezelfde gedachte want we beginnen tegelijk te glimlachen: Aardappels zitten niet in kisten.
‘Aardappels,’ zegt den Heijer dan hardop en wijst naar de kisten op de vrachtauto's en we barsten allebei in lachen uit. Het zal wel de spanning zijn of misschien juist de ontlading ervan.

Iemand in een pak komt een kantoor uit en loopt de loopplank over. De loopplank buigt mee met elke stap en in het midden houdt de man zijn pas even in, hij is blijkbaar bang om door het dansen van de loopplank tussen wal en schip te vallen – en soms gebeurt dat inderdaad ook wel eens.
Aan boord gekomen biedt hij wachtsman Batenburg een sigaret aan. Batenburg zal zo'n aanbod nooit weigeren, neemt hem aan en er wordt hem een aansteker voorgehouden. Terwijl de rook omhoog kringelt begint de man te praten maar blijkbaar begrijpt Batenburg het niet of wil hij het niet begrijpen. Hij loopt naar de telefoon, neemt de hoorn van de haak en drukt een paar keer op één van de knopjes. Na een paar seconden zegt hij er een paar woorden in en we verwachten nu elk moment dat de kapitein zal verschijnen. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen