€ 21,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Samen verder

Het huwelijk en zijn tradities door de eeuwen heen

Floor Zijdenbos - Jansen • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Over de auteur

  Als Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS) heeft Floor Zijdenbos al vele huwelijken en partnerschapsregistraties voltrokken. Nieuwsgierig naar het ontstaan van het huwelijk en waarom bepaalde tradities en gewoonten daar onderdeel van uitmaken, in combinatie met haar interesse in geschiedenis, vormden de basis van dit boek.

  Voor haar benoeming als BABS heeft Floor tientallen jaren gewerkt in de juridische dienstverlening, sinds 2008 als zelfstandig ondernemer. De laatste jaren is kennisoverdracht haar belangrijkste activiteit geworden en is zij inmiddels een veel gevraagd docente “Inleiding Nederlands procesrecht voor juridisch ondersteuners”. Zij heeft haar jarenlange ervaring vastgelegd in meerdere vakboeken, waarvan “Juridisch secretaresse, onmisbaar in de rechtspraktijk” de belangrijkste is. Mr. Frank Visser beoordeelt dit als een praktisch, volledig en begrijpelijk handboek voor iedereen in de rechtspraktijk.


  Over het boek
  Het huwelijk is de mooiste dag van iemands leven. Ieder (pas-)getrouwd paar kent de spanning en de vele voorbereidingen die aan de huwelijksdag vooraf gaan. Rondom de huwelijksdag zijn er ook veel tradities. Zowel de spanning als de tradities kende men al in de Oudheid. De geschiedenis van het huwelijk en de daaruit volgende tradities zijn in dit boek in grote lijnen beschreven en toch is het geen echt geschiedenisboek. Het is immers algemeen bekend dat begrip van het heden niet zonder kennis van het verleden kan.

  Het boek kent drie delen. Het eerste deel geeft een globaal overzicht van de belangrijkste maatschappelijke ontwikkelingen per tijdvak omdat die van grote invloed op het huwelijk zijn geweest. Daarnaast is er aandacht voor de positie van de vrouw, hoe leerde men elkaar kennen en hoe zag de viering van de huwelijksdag in die bepaalde periode eruit. Het tweede deel gaat over het ontstaan van de bekendste huwelijkstradities zoals bijvoorbeeld het huwelijksaanzoek, de bruidsjurk, de ringen en het bruidsboeket. In het derde deel staan gebruiken rondom het huwelijk centraal, die geen traditie zijn zoals bijvoorbeeld de boerenbruiloft.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 170mm x 240mm
  Aantal pagina's : 175
  Uitgeverij : Flora's Secretary Services
  ISBN : 9789082199437
  Datum publicatie : 05-2022
 • Inhoudsopgave
  Het huwelijk door de eeuwen heen
  Huweleec, houwelijc, huwelijk
  De Romeinse tijd: macht en rijkdom door het huwelijk
  De Middeleeuwen: het huwelijk wordt een sacrament
  De 16e eeuw: afbrokkeling kerkelijke macht
  De 17e en 18e eeuw: definitieve scheiding kerk en staat
  Intermezzo: romantiek in het huwelijk
  De 19e eeuw: burgerlijk huwelijk voor kerkelijk huwelijk
  De 20e eeuw: opkomst van het vrije huwelijk
  De 21ste eeuw: liefde basis voor huwelijk

  Tradities en gebruiken
  Het huwelijksaanzoek
  De keuze van de trouwdag
  De ondertrouw
  De trouwkaart
  Vrijgezellenfeest
  Bridal shower
  De bruidsjurk
  De sluier
  Something old, something new…..
  Etiquette trouwpak en dresscode
  Het bruidsboeket
  De ceremonie
  Weggeven van de bruid
  De ring
  De trouwfoto
  De bruidsstoet
  Ceremoniemeester en weddingplanner
  Bruidstaart
  Het feest en de openingsdans
  Bruidegomspijp
  Huwelijkswaaier
  Blikjes achter de trouwauto

  Rondom het huwelijk
  Geschiedenis van het huwelijksregister
  Huwelijk bij volmacht
  Boerenbruiloft
  Huwelijksjubilea

  Woord van dank

  Illustratieverantwoording

  Bronvermelding
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 21,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar1-2 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

De morgengave bestond niet alleen bij de adel. Bij de lagere standen was de hoogte van de morgengave echter beperkt. Deze mocht niet meer zijn dan de waarde van het beste paard of stuk vee dat de man bezat. De bedoeling van een morgengave was dat een toekomstige weduwe deze kon gebruiken om (extra) in haar levensonderhoud te voorzien. De morgengave raakte, met uitzondering van Noord-Nederland, in de 17e eeuw in onbruik.

.........

Het bruiloftsfeest ging bij de rijken vaak de volgende dag weer door. “De speelman zit nog op het dak” zei men dan. Op deze ochtend gaven de bruiloftsgasten het paar cadeaus waaronder soms ook gebak. Een bekend gebak was de zogenaamde “dukatenkakker”. Dit was een pop gebakken van speculaas of taaitaai, vergelijkbaar met de huidige Abrahampop. De betekenis achter deze gift was dat men het bruidspaar gedurende hun leven geld in overvloed toewenste. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen