Samenvatting
R.G Collingwood (1889-1943) wordt wel de bekendste vergeten filosoof genoemd. Als hij niet op 54-jarige leeftijd door herseninfarcten om het leven was gekomen, had de geschiedenis van de Britse filosofie er mogelijk heel anders uitgezien.
In tegenstelling tot veel landgenoten had Collingwood een benadering die heel dicht bij de ‘continentale’ manier van denken stond, met aandacht voor de ‘impliciete’ waarheid die in het leven te vinden is en die maar met moeite aan het licht gebracht kan worden.
Speculum Mentis - letterlijk: spiegel van de geest - is een van zijn eerste werken. Hij onderzoekt er de inhoud en onderlinge relaties van kunst, religie, wetenschap, geschiedenis en filosofie, op een soms zeer verhelderende en opwindende wijze.
Zij vormen geen verschillende gebieden, maar een steeds weer nieuwe zienswijze op het ene gebied dat we werkelijkheid noemen, ieder op hun eigen wijze.
Kunst verbeeldt het inzicht van de kunstenaar, religie geeft gestalte aan wat we als belangrijke waarheden erva-ren, wetenschap abstraheert tot de wetmatigheden van alles wat bestaat, geschiedenis krijgt de concrete feitelijkheid in zicht en filosofie probeert - zoals in dit vroege werk - dit organisch geheel van kennen en gekende te doorgronden.