Wij werken op volle kracht, er is geen vertraging in productie en levering door het Coronavirus. Meer informatie via deze link.

€ 30,35

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Start je eigen bedrijf!

wegwijzer voor student companies

Wm Rutgers en André Weber • Boek • paperback

  • Samenvatting
    In vele opleidingen worden studenten gestimuleerd om te ervaren wat het betekent om ‘ondernemer’ te zijn. In een aantal lesprogramma’s kunnen studenten in het kader van hun studie een bedrijf – een ‘student company’ – zo realistisch mogelijk opstarten.

    Het onderwijsconcept van het studentenbedrijf c.q. de student company vinden wij zeer geslaagd. Het sluit direct aan op de interesse van studenten en prikkelt hun nieuwsgierigheid en ontwikkeling. In dit project komen de theorievakken van hun opleiding voor hen tot leven.
    We zien dit boek niet als een reeks invulformulieren waarmee studenten hun bedrijf kunnen opzetten en succesvol kunnen maken. In alle gevallen is coaching door docenten en/of externe begeleiders in de vorm van uitleg, aanvulling en toetsing volgens ons noodzakelijk voor het succesvol functioneren van studenten in een student company.

    Ook voor opleidingen, waarin de student company niet als onderdeel is opgenomen, is dit boek geschikt als laagdrempelige introductie tot het domein van ‘bedrijfskunde’. Door de vele voorbeelden uit de praktijk van student companies komen modellen en begrippen van dit domein tot leven en kunnen studenten feitenkennis gemakkelijker omzetten in inzicht en probleemoplossend vermogen.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 210mm x 297mm
    Aantal pagina's : 215
    Uitgeverij : Weber Books & More B.V.
    ISBN : 9789078438151
    Datum publicatie : 08-2015
  • Inhoudsopgave
    INLEIDING
    INHOUDSOPGAVE

    HOOFDSTUK 1 IK ALS ONDERNEMER 1
    1.1 Algemene persoonlijke kenmerken 1
    1.2 Ondernemerskenmerken volgens de E-Scan 2
    1.3 Competenties van een ondernemend persoon 3
    1.4 Ontwikkeling van competenties: de leercyclus van Kolb 4
    1.5 De motivatie om te winnen: prestatiemotivatie 7
    1.5.1 Indicatoren van prestatiemotivatie 7
    1.6 De motivatie om niet te verliezen: faalangst 9
    1.6.1 Typen faalangst 9
    1.7 Persoonlijke verantwoordelijkheid: locus of control 13
    1.8 Reflectie om ondernemerscompetenties te ontwikkelen 14
    1.8.1 Het STARRT-reflectiemodel 14
    1.9 Samenvatting 16
    1.10 Test locus of control 17

    HOOFDSTUK 2 WIJ VORMEN EEN ONDERNEMEND TEAM 19
    2.1 Typen groepsgedrag 19
    2.1.1 Taakgericht gedrag 19
    2.1.2 Positief groepsgericht gedrag 20
    2.1.3 Negatief groepsgericht gedrag 20
    2.1.5 Passief gedrag in de groep 21
    2.1.6 Actief gedrag in de groep 21
    2.2 De ontwikkeling van de groep 21
    2.3 Kenmerken van het effectieve team 23
    2.4 Functionele rollen en teamrollen 24
    2.4.1 Functionele rollen 24
    2.4.2 Teamrollen 24
    2.5 Valkuilen voor teams 26
    2.6 Het samenwerkingscontract 28
    2.7 Risicoanalyse 28
    2.8 Synergie 30
    2.9 Teamreflectie 31
    2.9.1 Pluim, Zorg, Ergernis 31
    2.10 Samenvatting 32

    HOOFDSTUK 3 HET HART VAN ONS BEDRIJF 35
    3.1 Visie, missie en kernwaarden 35
    3.1.1 Visie 35
    3.1.2 Missie 36
    3.1.3 Kernwaarden 36
    3.2 De Golden Circle en Golden Sentence 37
    3.3 Doelen 40
    3.4 Drie algemene strategiemodellen 42
    3.4.1 Het strategiemodel van Ansoff 42
    3.4.2 Het strategiemodel van Treacy & Wiersema 44
    3.5 Bedrijfsnaam, slogan en logo 45
    3.5.1 Bedrijfsnaam 45
    3.5.2 Slogan 46
    3.5.3 Logo 46
    3.6 Samenvatting 48

    HOOFDSTUK 4 ONS IDEE EN DE STAP NAAR DE MARKT 51
    4.1 Waardepropositie van een product of dienst 51
    4.1.1 Het bedenken van een waardevol idee: creativiteit gevraagd 52
    4.2 Benodigde informatie over de markt en het bedrijf 55
    4.3 Marktonderzoek 58
    4.4 DESTEP-analyse 60
    4.5 De ABCD-analyse 61
    4.5.1 De afnemersanalyse 61
    4.5.2 Bedrijfstak-analyse 65
    4.5.3 Concurrentie-analyse 67
    4.5.4 Distributie-analyse 69
    4.6 Resultaat van de externe analyse 71
    4.7 Interne Analyse 71
    4.7.1 Het 7S-model 71
    4.8 SWOT-analyse 74
    4.9 Samenvatting 77

    HOOFDSTUK 5 ONZE MARKETING EN SALES 79
    5.1 Marketing 79
    5.2 Marketingdoelstellingen 80
    5.3 Marketingstrategie: de marketingmix 82
    5.3.1 De P van Product 83
    5.3.2 De P van Prijs 84
    5.3.3 De P van Promotie 85
    5.3.4 De P van Plaats 86
    5.3.5 De P van Personeel 87
    5.4 Sales 87
    5.5 Het verkoopplan 89
    5.6 Samenvatting 91

    HOOFDSTUK 6 LEAN STARTUP 93
    6.1 Inleiding 93
    6.2 Lean startup 94
    6.3 Overeenkomsten tussen lean startup- en klassieke methode 96
    6.4 De lean startup-methode 97
    6.4.1 Uitgangspunten van de lean startup-methode 97
    6.5 Zeven stappen van een lean startup 100
    6.6 Samenvatting 110
    6.7 Bijlage: twee tools voor nieuwe ideeën 110

    HOOFDSTUK 7 ONZE KOSTEN EN BATEN 113
    7.1 Investeringsplan 113
    7.2 Financieringsplan 115
    7.3 De openingsbalans 116
    7.4 Liquiditeit 117
    7.5 Bepalen van de verwachte omzet 118
    7.6 Bepalen van de kostprijs en verkoopprijs 119
    7.7 Opstellen van de exploitatiebegroting 119
    7.8 Financiële levensvatbaarheid 124
    7.9 Liquiditeitsbegroting 125
    7.10 Jaarverslag en liquidatie 128
    7.11 Samenvatting 129

    HOOFDSTUK 8 ONZE ORGANISATIE 133
    8.1 De basis van organiseren 133
    8.2 Het 7S-model 134
    8.2.1 Samenhang in het 7S-model 135
    8.3 De organisatie van de student company 136
    8.3.1 Functie, taak, coördinatie en bevoegdheid 136
    8.3.2 Invulling in een student company 137
    8.4 Organogram van een student company 138
    8.5 Organisatiesturing: Plan, Do, Check, Act 139
    8.6 Nemen van besluiten 141
    8.6.1 Besluitvormingsmethoden 142
    8.7 Omgaan met conflicten 143
    8.7.1 Model conflicthantering Kilmann en Thomas 143
    8.8 Samenvatting 146

    HOOFDSTUK 9 WIJ PRESENTEREN ONS BEDRIJF 149
    9.1 Externe communicatie 149
    9.1.1 De essentie van externe communicatie 149
    9.2 Elevator pitch 150
    9.2.1 Opbouw van de elevator pitch 150
    9.3 Presentatie 151
    9.4 Beurs of Open Dag 153
    9.5 Website en Facebook 155
    9.5.1 Website 155
    9.5.2 Facebook 156
    9.6 Schriftelijke communicatie 158
    9.7 Samenvatting 159

    HOOFDSTUK 10 ONZE CENTRALE WERKZAAMHEDEN 161
    10.1 Vergaderen en overleggen 161
    10.2 Aandachtspunten voor resultaatgericht vergaderen 162
    10.3 Leidinggeven in de student company 164
    10.3.1 Drie niveaus van leidinggeven 165
    10.3.2 Stijlen van leidinggeven 166
    10.4 Communicatie 168
    10.4.1 Wederzijdse interpretatie 168
    10.4.2 Het effect van communicatie 169
    10.5 Assertiviteit 170
    10.5.1 De kern van assertiviteit 172
    10.6 Samenvatting 173

    HOOFDSTUK 11 WIJ FUNCTIONEREN EN BEOORDELEN 175
    11.1 Waarnemen en beoordelen 175
    11.2 Het signaleringsgesprek 175
    11.3 Het functioneringsgesprek 176
    11.4 Het disciplinegesprek 177
    11.5 Het beoordelingsgesprek 178
    11.6 De groepsbeoordeling 180
    11.7 Het exitgesprek 182
    11.8 Het personeelsdossier 183
    11.8.1 Algemene eisen aan het personeelsdossier 184
    11.8.2 Inhoud van het personeelsdossier 184
    11.9 Samenvatting 185

    Bijlage : Zes elementen van het ondernemingsplan 187
    Over de auteurs 189
    Geraadpleegde literatuur 190
    Index 191
  • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 30,35

niet beschikbaar

niet beschikbaar

1-2 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Hieronder staat een aantal algemene kernwaarden. Welke passen bij jullie student company? Kies er maximaal vijf!

Ontspanning Zorgeloosheid Organiseren Gezondheid Beter milieu Sfeer
Vrijheid Liefde/romantiek Aanzien Harmonie Plezier Vermaak
Respect Gemak Geluk Zekerheid Erkenning Geborgenheid Tevredenheid Opwinding Bekwaamheid Zelfontplooiing Comfort Veiligheid Jeugdigheid Gezelligheid Aantrekkelijkheid. Bron: Startup werkboek, Kenniscentrum Design en Technologie Saxion, 2014

Voordat we verder gaan met een ander perspectief op missie, visie en kernwaarden geven we de reden waarom kennis van deze begrippen belangrijk is.


Waarom wil je onthouden wat visie, missie en kernwaarden van een bedrijf zijn?
In deze begrippen komt de bedoeling van de ondernemer tot uiting. Wat wil hij met zijn bedrijf betekenen voor de maatschappij? Op welke manier wil hij dat bereiken? Door welke waarden wil hij zich laten leiden in zijn contact met klanten en medewerkers? Welke persoonlijke betekenis heeft het bedrijf voor hem?
Hoe duidelijker visie, missie en kernwaarden zijn, hoe meer het bedrijf zich kan onderscheiden en van waarde is voor de stakeholders in de omgeving. Dit kan een groot concurrentievoordeel zijn. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen