€ 16,00


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Stellingwarvers bin Saksische Stellinga

Henk Bloemhoff • Boek • paperback

 • Samenvatting
  In dit boek staan twee eeuwenoude teksten centraal waarin de afkomst van de Stellingwervers van de Saksische Stellinga genoemd wordt. De Stellinga zijn een bijzonder fenomeen in de 9de-eeuwse geschiedenis van de Saksen en Franken, en daar wordt dan ook uitvoerig op ingegaan.
  De eerste tekst, nog uit de 16de eeuw, werd in het laatste kwart van de 19de eeuw ontdekt door J. Hogeman, in zijn tijd een bekende streekhistoricus afkomstig uit Steenwijkerwold. Die 16de-eeuwse tekst is uit het Latijn in het huidige Nederlands vertaald en in het boek opgenomen.
  Recentelijk werd een tweede tekst ontdekt die de historische relatie noemt tussen de huidige Stellingwervers en de Stellinga. Die tekst is bijna zeker van 1663 en was op het punt van de link met de Stellinga helemaal onbekend. Ook die tekst is opgenomen, eveneens uit het Latijn in het Nederlands vertaald.
  De auteur bespreekt de waarschijnlijkheid van de Stellingwerver afkomst van de Saksische Stellinga. De lezer krijgt ook informatie over de uitkomsten van de jongste Stellinga-onderzoekingen door buitenlandse historici. Het boek is geschreven in de taal van het aloude Stellingwerf, het Stellingwerfs. Dat is één van de hoofdvariëteiten van het Nedersaksisch.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 56
  Uitgeverij : Henk Bloemhoff
  ISBN : 9789464061253
  Datum publicatie : 05-2020
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (8 uit 1 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  24-03-2021
  De Saksische connectie
  Niet iedereen zal dit onderwerp even belangrijk vinden, maar voor de historische lekkerbek is het wel interessant : is er een relatie tussen de Stellingwervers, zeg maar het zuidoostelijke deel van Friesland, waar nooit Fries gesproken werd en de negende-eeuwse Saksen in Duitsland (Westfalen en omstreken)? Hebben de bewoners van deze Nederlandse regio oorspronkelijk een Saksische Heimat? Daar wordt op basis van bronnen die incompleet zijn en notoir onbetrouwbaar al een paar eeuwen duchtig over gespeculeerd. Rond 840 vond er een opstand plaats in dat Duitse Saksen, een opstand die uitmondde in repressie. De opstandelingen tooiden zich met de naam 'stellinga', wat vermoedelijk betekende 'kameraden' of 'strijdmakkers'. Die naam zou uit Duitsland verdwijnen, maar weer opduiken in dit Drentse stukje van Friesland: de Stellingwerven. Daar zouden lokale rechters eeuwenlang onder deze naam recht spreken en het landje besturen. 'Landje' omdat dit afgelegen gebied tot rond 1500 net als de Groningse Ommelanden feitelijk zelfstandig en semi-soeverein was. In dit boekje laat de auteur zien dat in de zestiende en zeventiende eeuw enkele historici er zonder meer van uitgingen dat die connectie bestond. Hoe die Saksen dan in Nederland terecht kwamen, of ze verdreven of verbannen waren, daarover bestaan geen gegevens. Is die connectie nu bewezen? Henk Bloemhoff wikt en weegt, maar durft geen eindoordeel aan: die band zou er heel goed kunnen zijn, maar .... meer onderzoek is nodig, en hij roept jongere onderzoekers op dit onderzoek voort te zetten. Zijn kleine boekje is geschreven in het Stellingwerfs, een Saksisch dialect, maar met Friese invloeden. Dat is prima te doen, sterker nog, het is een lekker dialect. Als je Daniel Lohues aankunt, dan dit boekje ook. Ik heb het met veel genoegen gelezen.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10

€ 16,00

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen