€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

tegekvoorwoorden

Met dank, door MijnOverheid bij de Voedselbank

Gerard Sangers • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Dit verhalenboek is geschreven vanuit de praktijk van een ervaringsdeskundige in de bijstand. Ondergetekende – Gerard Sangers, geboren in 1957 – komt na veertig arbeidzame jaren in de bijstand. Een andere wereld. Een wereld van extremen, wantrouwen, regeltjes, voorwaarden, verdienmodellen, beledigingen, sancties… een wereld van ‘te gek voor woorden’. Een wereld waarvan 80-90% van de maatschappij het bestaan niet weet of het bestaan ervan niet wil weten. Het in de bijstand zitten geeft mensen een onbehaaglijk gevoel, ‘de ver-van-mijn-bed-show’. Mensen die in de bijstand zitten leven in schaamte, angst en vaak armoede. Hier praat je niet over.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 145mm x 210mm
    Aantal pagina's : 330
    Uitgeverij : Gerard Sangers
    ISBN : 9789464067729
    Datum publicatie : 04-2021
  • Inhoudsopgave
    DE VERHALEN;
    1.komt de boodschap over?...................
    2. hoe voelt de bijstand ……………………….
    3. Werken & bijstand……………………………
    4. de voedselbank………………………………..
    5. Een kunstgebit van 50k…………………….
    6. terugvordering €5331,74………………….
    7. verkeersregelaar, iets voor u?............
    8. als de linkerhand niet weet………………
    9. de maatschappij zegt werken …………..
    10. ze vallen over een dubbeltje…………..
    11. naar de rechtbank………………………….
    12. Cliëntenraden………………………………..
    13. ervaringsdeskundigheid………………...
    14. pilot bijstand-werkt-samen…………….
    15. Gratis handjes………………………………..
    16. Verdienmodellen……………………………
    17. Fraude beschuldiging……………………..
    18. Eindelijk!...........................................
    19. verboden woorden………………………..
    20. Wie is er nu gek? Hoe verzin je het?
    21. theoretisch ONZIN!...........................
    22. Wir habben es gewusst………………….
    23. onderzoeksrapporten……………………
    24. Corona…………………………………………..
    25. geld doet geen wonderen, maar……
    26. Er is meer tussen hemel en aarde…
    27. tips and tricks………………………………
  • Reviews (8,3 uit 38 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

    29-03-2023
    Review Met dank, door mijnoverheid, bij de voedselbank
    In dit boek wordt, in duidelijke taal, zonder opsmuk of poespas, uit de doeken gedaan hoe mensen in een uitkering sterk afhankelijk zijn van de overheid en de regels die daarbij horen. Uit het boek blijkt dat de menselijke maat ver te zoeken is. Ervaringsdeskundige Gerard Sangers beschrijft in dit boek de drie fases van in de bijstand zitten. De eerste fase, acceptatie, gaat over het accepteren van de nieuwe situatie in de bijstand. Je gevoel van eigenwaarde, financiële situatie, sociale netwerk, en jezelf nuttig voelen worden enorm aangetast. De titel van het tweede hoofdstuk, ‘Hoe voelt de bijstand?’, heeft dan ook een pijnlijk antwoord: ‘Klote, afgeschreven, misbruikt, gevangen, arm, schaamte, schreeuwend in de woestijn, nutteloos, onbegrepen, te gek voor woorden, belazerd…’. De rest van de hoofdstukken bevestigt aan de hand van voorbeelden alleen maar de doffe ellende die je tegenkomt in de bijstand. Mensen raken verstrikt in een wirwar van regels en toeslagen, ze ervaren een ongelijke machtsrelatie met de gemeente, en ze moeten re-integratie trajecten en cursussen doen waarvan ze niet het idee hebben dat die ze helpen om weer een baan te vinden. De tweede fase, strijd, gaat over de strijd tegen het onrechtvaardige systeem wat je als bijstandsgerechtigde tegenover je hebt. Gerard Sangers probeert op allerlei manieren op een constructieve manier problemen aan te kaarten maar voelt zich zelden gehoord. De titel van het eerste hoofdstuk is ‘Komt de boodschap over?’. Ik vrees van niet. Mijn oproep aan iedereen in de systeemwereld: Kom achter je veilige computerscherm vandaan en verdiep je eens echt in het leven van mensen met een uitkering, ofwel de leefwereld. Wat voor invloed heeft jouw beleidsplannetje op hun leven? Zelfs als je de beste intenties hebt, kun je dan ’s avonds rustig gaan slapen als je weet wat de desastreuze uitwerking van jouw beleid is op hun leven? Laten we in ieder geval zorgen dat we nooit in de laatste fase, die van berusting, terechtkomen. Deze fase van berusting gaat over het besef dat trekken aan een dood paard, in dit geval de systeemwereld, geen zin heeft. Door mijn onderzoek vanuit de Erasmus Universiteit naar de ervaringen van uitkeringsgerechtigden weet ik helaas dat Gerard Sangers niet de enige is met deze ervaringen. Hij is wel 1 van de weinigen die het lef heeft om over deze problemen te schijven. Je ogen sluiten en deze problemen negeren is geen optie meer. Wat mij betreft is dit boek verplicht leesvoer voor bestuurskunde studenten en iedereen die in het openbaar bestuur werkt, van werkconsulent tot de minister-president!

       Duidelijke boodschap en voorbeelden
       Ervaringsdeskundigheid

    Geplaatst door , leeftijd 30-39
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    07-12-2022
    goed boek
    goed om ook eens de andere kant van het verhaal te horen, heel verfrissend


    Geplaatst door uit Diemen , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    08-09-2022
    Bravo!
    Wat een dik boek! Gelukkig ben ik een lezer en heb ik het, mede dankzij de constante herkenning vlug en met veel genoegen gelezen. Mijn complimenten voor je boek. Nog nooit heb ik in mijn lange 'carrière' als professional in het sociale domein, docent (Participatiewet) en gewoon als mens zo veel voorbeelden, inzichten en beschouwingen gelezen als ik jouw boek. En het klopt ook nog allemaal, als ik zo bescheiden mag zijn om dat te zeggen. De ene waarheid na de andere. Niet uit theorie of uit rapporten of andere chique organisaties maar gewoon uit eigen ervaring. Ik zal je boek promoten omdat ik het een erg waardevol boek vindt. Ik heb vele passages onderstreept en zal hier in mijn lessen die ik geef aan verwijzen. Dank voor het boek en de goede inzichten!!

       ervaringsdeskundigheid
       herkenbaar
       soms wat te lang ;-)

    Geplaatst door , leeftijd 40-49
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    20-08-2022
    70% van de maatschappij heeft geen idee
    ‘Te Gek Voor Woorden’ Als je dit boek leest vind ik het woord ‘beschamend’ op zijn plek. Hoe kan het dat we in een rijk land wonen, waar zoveel onrecht heerst. Hoeveel verhalen moeten er nog geschreven worden, voordat we met elkaar zeggen ‘dit kan zo niet…’ ‘70% van Nederland weet niet dat dit gebeurt. Het trieste is dat mensen in de bijstand leven in schaamte en angst (voor o.a. de ambtenaren). Daar moeten we vanaf anders komt er nooit verandering in het systeem’ Dit boek draagt bij aan bewustwording voor die 70%. Directeur van een basisschool

       duidelijke boodschap
       Met stijgende verbazing gelezen

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    03-07-2022
    Zo waar
    Zo herkenbaar de verhalen. Ze hadden van mij kunnen zijn, maar dan vanuit mijn professie. Ben social worker en het wordt steeds weerbarstiger om clienten goed te helpen. Loop tegen een oerwoud aan regels aan, bijna niemand durft nog verantwoordelijkheid te nemen en regels gaan boven de mens. Duidelijker kan de waarheid niet worden beschreven. Het is beschamend om te lezen hoe moeilijk het de mens wordt gemaakt en dat er alleen maar grotere problemen worden veroorzaakt. Gezond verstand gebruiken ontbreekt. Luisteren is er niet meer bij, dit omdat je geen medewerker te zien en te spreken krijgt. Eigen organisatie gaat hierin mee. Zolang ik nog iets bereik voor de client ga ik door, maar makkelijk is het niet. GUN ALLE BELEIDSMAKERS GEMEENTEN ETCETERA DIT BOEK. Geeft zo pijnlijk weer wat de mens wordt aangedaan.

       Duidelijk en helder verhaal
       Eerlijk en pijnlijk
       verwijzingen

    Geplaatst door uit Friesland , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


    03-02-2022
    Verplichte kost iedereen die bij overheid werkt
    Verhaal en verhalen van Gerard zijn belangrijk. Komen niet altijd uit voor de systeem wereld Iedereen heeft af en toe even hulp nodig of iemand die een deurtje open doet. Duidelijk dat we cement in de samenleving aan het verliezen zijn. Beweging is dat steeds meer gezinnen en mensen in de situaties komen die Gerard beschrijft! Aanrader en opriep die iets voor de burgers om je heen die hulp nodig hebben.

       Verhalen zoals het is in praktijk
       Leest makkelijk

    Geplaatst door uit Noord Holland , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    18-01-2022
    De mening van............
    Eerlijk gezegd heb ik met stijgende verbazing dingen ontdekt die ik niet wist en de soms idiote logica die erachter zit. Wat je in alle verhalen duidelijk naar voren laat komen is dat er een ideologische achtergrond doorsijpelt in je boek. Naar mijn idee komt door je verhalen boven dat alle maatregelen rondom bijstand gebaseerd op de gedachtegang ‘het ligt aan jezelf dat je in de bijstand bent’. En juist dat maakt het onrechtvaardig omdat dit in strijd is met de maatschappelijke werkelijkheid waar juist wel mazzel – of dat nou om geboorte, opleiding, ziekte, op de juiste plek op het juiste moment, vaardigheden, noem maar op – bepalend is voor kansen en dus uitkomsten. Goed vlot leesbaar geschreven ook. Ga zo door.

       vlot geschreven
       Met stijgende verbazing gelezen

    Geplaatst door uit AMSTERDAM , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    15-12-2021
    te gek oor woorden
    Hoi Gerard, hierbij mijn recensie. Groeten Jessica Het boek 'Te gek voor woorden' van Gerard Sangers laat inderdaad een wereld zien achter de bijstand die te gek is voor woorden. Gerard deelt zijn ervaringen over hoe het is om in de bijstand te zitten. Een must read voor iedereen die werkzaam is in dit veld.


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    21-11-2021
    (Rectificatie tbv mijn review van eerder)
    Ik heb de schrijver Hans genoemd per ongeluk. Zou dat kunnen worden gewijzigd zodat de review alsnog geplaatst kan worden?


    Geplaatst door uit Hoorn , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 7 uit 10


    20-11-2021
    De titel is, met ondertitel samen, te lang.
    De hoofdstukken zijn met veel passie geschreven, je hoort bij wijze van spreken Hans vertellen. De stijl en het taalgebruik zijn spreektaal, inclusief de herhalingen en zijpaden in de vertellingen en de indeling in hoofdstukken. Hans schrijft heel wat frustratie van zich af! Het is duidelijk dat hier geen professionele redacteur aan te pas is gekomen. Dat is niet erg en ik kan me voorstellen dat anderen het juist prettig lezen vinden. Ik vind het zelf niet prettig lezen maar de inhoud, de kern van de zaak, komt wel goed over. Veel van de constateringen van Hans komen me bekend voor, andere niet omdat die echt gemeente gebonden zijn.

       Recht uit het hart.
       Raakt de kern van de zaak.
       Rommelige indeling.

    Geplaatst door uit Hoorn NH , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 7 uit 10


    12-11-2021
    te mooi om waar te zijn
    Als we iedere burger die niet hoeft deel te nemen aan het arbeidsproces zien als een royalty van onze industrialisatie en automatisering, dan is elke burger zonder betaalde baan pure winst. Mensen die alleen maar geld hoeven rond te pompen om het economische motortje draaiend te houden. Andersom, als we betaald werk zo belangrijk vinden, waarom wordt dat dan niet als dwingend criterium gebruikt bij nieuwe initiatieven en ontwikkelingen? Het probleem zit m niet in de participatiewet ed, het probleem zit m in het formuleren van het op te lossen probleem. Daarnaast hebben we de neiging om iets wat ooit bedacht is als oplossing voor een probleem, te gaan zien als een doel op zich. "dat mag niet van de wet" in plaats van "hé, daar heeft de wet niet in voorzien". Logica verliest van papier. Daarnaast helpt het niet echt dat onze wereld "gemaakt" wordt door juristen en boekhouders. Ook in de "systeemwereld" zijn die de baas. Managers (met soms zelfs visie) worden overruled door controllers. Dit boek beschrijft nu ervaringen, maar als het hoofdstukje VISIE de inhoudsopgave zou zijn en al die ervaringen zouden onder de visiepunten verdeeld worden, dan kan het een advies aan beleidsmakers zijn. Nu is het meer een klacht aan het adres van uitvoerders, die vaak ook in een spagaat zitten tussen de interne organisatie-opdracht en de externe "probleemburger". Succes Gerard!

       best veel herhalingen

    Geplaatst door uit \'s-Gravenhage , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    07-09-2021
    Ook ik ben ervaringsdeskundige
    Beste Gerard, Heel hartelijk bedankt voor het schrijven van dit boek! Voor mij als -ook ervaringsdeskundige - is het heel pijnlijk om dit boek te hebben gelezen. Pijnlijk omdat we blijkbaar wel normaal zijn gaan vinden wat niet normaal is. Als ik mij aansluit bij het vorige review, dan komt het geheel dus neer op "mensen handel", en vinden er schendingen van mensenrechten plaats. Schendingen van menselijke waardigheid doormiddel van objectivicatie, stigmatisering, uitsluiting en onderdrukking. Deze culturele waarden vindt men blijkbaar belangrijker dan mensenrechten. En men is gewend en blind geworden voor de morele omkering van de feiten: het slachtoffer krijgt ook nog eens zelf de schuld! Hoe komen we hieruit? Maak een nieuwe wet en uitvoering hiervan die transparant is, en waarin het mogelijk is om zelf stappen te ondernemen, met behoud van menselijke waardigheid, en een weg uit de armoede, naar economische onafhankelijkheid en financiële zelfstandigheid. Stel hiervoor budget beschikbaar, naast het inkomen ook geld om de eigen arbeidsmarktpositie te kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld door een beroepsopleiding te kunnen gaan volgen -en daar geen onrealistische blokkade op te leggen van een "baangarantie", of " het moet binnen 1 jaar". In jouw boek beschrijf jij duidelijk dat jij stappen hebt gezet om uit de bijstand te kunnen komen. Maar hierin werd je juist steeds geblokkeerd en tegengewerkt. Gaan werken bleek jouw geld te kosten. En in plaats van uit de armoede en uit de bijstand kwam je er juist niet meer uit. En dat is heel erg en pijnlijk! En dat is mij ook overkomen. En dat overkomt velen. Het is te hopen dat er, mede door jouw boek, wijsheid en medemenselijkheid gaat komen en dat we met elkaar een gezonde sociale bodem kunnen gaan neerzetten.

       In duidelijke taal uitgelegd
       Ja, te gek voor woorden

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    06-09-2021
    VERDIENMODELLEN
    Goed dat je dit boek hebt geschreven. Wat jij en ik weten, dat de participatiewet volledig is mislukt, en dat het niet werkt lijkt me duidelijk. Zoals je ook al memoreert in je boek, is het een verdienmodel geworden over de ruggen van uitkeringsgerechtigden. Zie leer/werk, zie kansrijk beroep, zie werken zonder loon, zie wsw, zie participatiebanen, zie ervaringsbanen, zie basisbanen. Re-integratie is er niet voor om mensen te helpen maar om er geld aan te verdienen.

       Dit is de praktijk van alle dag
       Goed dat dit boek geschreven is.

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    11-08-2021
    Die machtetloosheid
    Je bent getuige van een machteloze strijd die je het het liefst gewonnen ziet worden en dat men actie onderneemt. Hoop dat er een eind komt aan die regelgeving en dat iedere gemeente z"n eigen regels stelt. De participatie stelt een zelfredzame maatschappij voor die individualistisch is en geef mensen dan maar meer inkomen in plaats van al die regelingen en die rompslomp en een woud aan regels waar je nauwelijks wegwijs uit kunt worden. Ik hoop dat er iets door in beweging wordt gezet door dit boek. Voor sommigen lijkt dit een ver van mijn bed show maar hier kun je niet voor weg kijken. De kostendelersnorm die je het liefst afgeschaft ziet worden want iemand met kinderen boven de 18 krijgen geen kindgebonden budget meer en dit drijft iemand in armoede. Je leeft als een acrobaat en het holt je vitaliteit uit.

       Realiteit
       Openheid en eerlijkheid.
       je krijgt een machteloos gevoel
       strijd en geen berusting

    Geplaatst door uit Drachten , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    09-08-2021
    De werkelijkheid
    Het boek beschrijft de maatschappij die zichzelf heeft gevangen in regels en procedures, waardoor er geen ruimte meer is voor de menselijke maat. De mensen die hulp nodig hebben worden hierdoor niet meer gehoord worden daardoor onmenselijk behandeld. Een radicale verandering is nodig om los te komen van de huidige situatie en de start hiervoor is het gesprek aangaan over een basis inkomen. In het boek beschrijft Gerard op een aangrijpende manier de noodzaak hiervan. Mijn bewondering voor zijn vasthoudendheid.


    Geplaatst door uit Berkel Enschot , leeftijd 70+
    Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


    31-07-2021
    Je Verhaal is waardevol.
    Te gek voor woorden is gen boek dat je in een adem kunt uitlezen. Daarvoor zijn de verhalen te heftig. Maar super belangrijk dat veel mensen dit te zien krijgen. Zelfs al probeer je te begrijpen wat er gebeurt , het blijft onvoorstelbaar. We gaan door en proberen er iets aan te doen.

       iedereen kan dit begrijpen als men

    Geplaatst door uit limburg , leeftijd 70+
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    23-07-2021
    Inderdaad...
    We weten het allemaal, en iedere 'gewone' burger kent wel zo'n verhaal! Het verschil Gerard heeft de verhalen opgeschreven en door de hoeveelheid wordt duidelijk dat het inderdaad te gek voor woorden is. Toch hebben we die woorden nodig om dat elkaar te vertellen, dat doet Gerard. Het is aan de bestuurders, de beleidsmakers en alle andere betrokkenen om de leefwereld weer centraal te stellen in ons werk. Een einde maken aan alles waar Gerard over schrijft is utopie, maar een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen als mede 'echte prijzen' (alle kosten door berekenen, ook die van de 'aarde') zouden m.i. 2 goede systeemwijzigingen kunnen zijn.

       Herkenbare verhalen
       Leesbaar
       Kan over komen als \'klagen\'
       Hier en daar herhaling

    Geplaatst door uit Den Andel , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    19-07-2021
    Arm door je gemeente
    Ik heb me nooit beseft dat argwaan door overheden tot zo'n enorme armoede bij burgers kon leiden. Heb het boek met tranen in mijn ogen gelezen. Ik vind dat alle ambtenaren dit boek verplicht moeten lezen. Hopelijk leren ze dan wat dienstbaarheid aan de burger is.


    Geplaatst door uit Amsterdam , leeftijd 70+
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    18-07-2021
    Boek
    Mooi geschreven


    Geplaatst door uit Soesterberg , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    14-07-2021
    Inzichtgevend boek over overheidsregeldoolhof
    Wie meer wil weten over datgene waar iemand tegenop loopt maakt als hij leeft van de bijstand moet dit boek lezen. Op duidelijke wijze wordt vanuit persoonlijke ervaringen beschreven hoe de bestaande regelgeving het leven van deze mensen moeilijk maakt en soms zelfs tegenwerkt. Voor mij als huisarts geeft het waardevol inzicht in de levens van een deel van mijn patiëntenpopulatie. Ik neem mij voor nu nog meer begrip te hebben de moeilijkheden door het doolhof aan regels waarmee deze medeburgers en mijn patiënten worden geconfronteerd. Ook een heel moedig boek! Wie durft te schrijven over zijn leven uit de bijstand heeft lef en moet ongetwijfeld horden overwinnen. Ik wens dit boek in handen van beleidsmakers bij de overheid en hoopt dat het mag bijdragen aan wetgeving die sociaal én rechtvaardig. Daar zullen wij allemaal wel bij varen. Na alle ervaringen met de toeslagenaffaire lijkt dit boek op het juiste moment te verschijnen. Dank Gerard! Edward Groenenboom, huisarts


    Geplaatst door uit Middelharnis , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    12-07-2021
    Vinger op de zere Participatiewet plek!
    Als bestuurder van vakbond FNV Uitkeringsgerechtigden hoor ik maar al te vaak, helaas, de voorbeelden hoe mensen kapotgemaakt worden door het strenge en onrechtvaardige systeem van de bijstand zoals we hem nu kennen. Uitkeringsgerechtigden worden gezien als mogelijke fraudeur, bankplakker etc. terwijl overduidelijk is dat er voor heel veel mensen gewoon geen plek is op de arbeidsmarkt. Niet hoogopgeleid, jong, energiek en zonder beperking? Sluit dan maar achteraan voor een niet bestaande plek op de arbeidsmarkt. Maar daar moet je wel voor "klaargestoomd" worden in zinloze trajecten en met zinloze cursussen. Gerard heeft dit alles ,en de zinloosheid en absurditeit ervan, mooi verwoord in zijn boek. Duidelijke taal en met humor weet hij je als lezer mee te nemen in de wereld van de bijstandsgerechtigde. Eindelijk een boek vanuit het perspectief van de uitkeringsgerechtigde zelf. Het zet hopelijk een hoop mensen aan het denken en laten we hopen dat deze wet snel in de prullenbak beland met al zijn uitwassen erbij. Dank je wel Gerard voor dit waardevolle boek!


    Geplaatst door uit Amsterdam , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    12-07-2021
    ‘Met dank, door MijnOverheid, bij de voedselbank’
    Met het boek ‘Met dank, door MijnOverheid’ bij de voedselbank geeft ervaringsdeskundige Gerard Sangers (1959) een kijkje in de wereld rond de participatiewet en de positie van bijstandsgerechtigden die langzaam door ambtelijke molens worden vermorzeld. Het scenario wat in zijn debuut geschetst wordt geeft een ontluisterend beeld. Met drie hoofdconclusies. 1. De bijstand is een verdienmodel voor heel veel mensen, onderzoekers, integratiebureautjes, en organisaties. 2. Werken met een uitkering is uit den boze want bijna iedereen die zich daaraan waagt komt vroeg of laat in de problemen. 3 De Participatiewet uit 2015 werkt niet en loopt achter op de maatschappelijke ontwikkelingen en bied geen hulp op maat wat mijns inziens wel zou moeten. Sangers is boven de 50 en als hij in 2011 na een periode WW in de IOAW (Inkomensvoorziening Oudere en Arbeidsongeschikte Werknemers) terechtkomt. Hetzelfde systeem als bijstand onder het regime van de Participatiewet, met dit verschil dat vermogen niet telt. Hij heeft veertig jaar in de levensmiddelenbranche gewerkt en doet er van alles aan om weer betaald werk te krijgen. En komt erachter, dat had ik hem ook kunnen vertellen, dat werken vanuit de bijstand niet gestimuleerd maar juist bestraft wordt. Zo neemt hij 3 nul-uren-contracten tegelijk aan. Maar hij moet stoppen met werken, omdat het niet meer te betalen was. Ook mag hij geld terugbetalen uit toeslagen en dergelijke en ontvangt hij te weinig benzinegeld. Hij legt daar zelfs geld op toe. In een uitzending van Radar Extra TV, door 1,2 miljoen kijkers bekeken, probeert Sangers aandacht te genereren voor de leefwereld van de bijstandsgerechtigde. Hij kaart het onvermoeibaar aan in de plaatselijke politiek maar zoekt ook de landelijk politiek op. In 2017 is hij te zien bij het Tv-programma Schuldhulpmaatje. Daarnaast was de ervaringsdeskundige actief bij de Cliëntenraad, Vluchtelingenwerk en de pilot Bijstand-Werkt-Samen dat door tegenwerking van de gemeente en onwillige ambtenaren mislukt. De auteur blijft met moeite de financiële knopen aan elkaar binden. Maar het gaat toch mis in 2015 wanneer zijn zoon 18 jaar oud wordt. Sangers verliest zijn recht op kinderbijslag en kind-gebonden budget. Ook komt hij tegelijkertijd in de problemen doordat hij naast zijn uitkering werkt. Met zijn nul-uren-contracten samen met de uitkering heeft hij belastingtechnisch gezien vier inkomens. Over slechts één inkomen krijg je loonheffingskorting. Sangers betaalt dus veel te veel belasting. Dat krijg hij uiteindelijk wel terug. Maar, als je op bijstandsniveau zit en geen budget kunt opbouwen is er geen ruimte om dat voor te schieten. Bij Sangers komt dat neer op zo’n 500 euro per maand. Hierdoor komt hij in de vicieuze cirkel van rood te staan en betalingsachterstanden. Daarnaast wordt hij ook nog eens beschuldigd van fraude. Wat is er aan de hand? Zijn zoon die ondertussen uit huis is komt in de problemen en kan de huur niet meer betalen. Hij wordt thuisloos, woont bij familie in en is regelmatig bij zijn vader waar hij dan mee-eet. Volgens de gemeente woont de jongen echter weer bij zijn vader in. Dit betekent dat de kostendelersnorm geldt waardoor je uitkering flink omlaaggaat. Het is uiteindelijk wel opgelost omdat Sangers de weg weet, communicatief vaardig is en een aantal jaren in de lokale cliëntenraad zat waardoor weet bij wie hij moet aan moet kloppen. Maar veel anderen zijn niet zo mondig, en komen dus op dit soort manieren gigantisch in de problemen. De schrijver die eigenlijk helemaal geen boek wilde schrijven maar, zoals hij zegt, slechts zijn ervaringen aan het beeldscherm toevertrouwde, weet heel gedetailleerd uit te leggen hoe mensen en organisaties zich bezighouden met het verdienmodel Bijstandsuitkering en de uitvoering van de Participatiewet. Dat kost per client ruim 50.000 euro per jaar. De uitkering zelf is ongeveer 15000 bruto. Als het systeem wegvalt zullen heel wat (schuld)hulpverleners, consulenten, bewindvoerders, coaches, integratiebureau ’s, onderzoeksbureaus, extern ingehuurde dure professionals en ambtenaren hun werk overbodig zien worden. Het hele circuit van hulpverlening, uitvoering, werktrajecten, projecten, cursussen voor werklozen, sollicitatietrainingen en controle kost een meervoud aan belastinggeld dan het bedrag aan uitkeringen die maandelijks worden verstrekt. Verspild geld is het antwoord op de vraag levert het iets op. En dan hebben we het nog niet over de gezondheidszorg. Want de vermorzelende Participatiewet, de vernederingen die meldplicht, controles en dwangarbeid met zich meebrengen, armoede en de voor velen uitzichtloze situatie maakt dat er veel meer zorgkosten worden gemaakt dan nodig. Dit omdat veel mensen letterlijk ziek worden van de situatie waarin ze zitten en de manier waarop ze worden behandeld. Daar geeft de debutant treffende voorbeelden van. Gerard Sangers is na wat hij allemaal ervaren heeft een voorstander van het Basisinkomen. Dan zijn we met zijn allen veel goedkoper uit, zegt hij. Bert Vos Juli 2021

       Geen eindredactie.
       Nogal wat foutjes.

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    22-06-2021
    Aanrader
    Dit boek geeft een goed inzicht waar mensen met een bijstandsuitkering allemaal mee te maken kunnen krijgen. Veel is, zoals de schrijver regelmatig zegt, te gek voor woorden. Als iemand met een bijstandsuitkering een baan vindt maar er netto uiteindelijk dik op achteruit gaat bijvoorbeeld. Veel van die zotte dingen worden veroorzaakt door de systemen die totaal niet op elkaar aansluiten. Goed leesbaar taalgebruik, maar wel regelmatig van de hak op de tak. Toch wil ik het boek aanraden, want hier spreekt een ervaringsdeskundige.

       Geeft goed inzicht.
       Regelmatig van de hak op de tak

    Geplaatst door uit Heerhugowaard , leeftijd 70+
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    18-06-2021
    Eigenlijk te gek voor woorden, maar toch op papier
    Gerard Sangers laat duidelijk zien hoe bijstandsgerechtigden klem gezet worden door regelgeving en hoe moeilijk het is om daar als individu iets aan te veranderen. Het boek getuigt ook van een scherp oog voor onrechtvaardige ongelijkheden. Veel van wat Sangers meemaakt is inderdaad te gek voor woorden, maar hij heeft het wel onder woorden weten te brengen. Zijn frustratie over zijn ervaringen met de bijstand spat van de pagina's. Verwacht geen literair hoogstandje maar een eerlijke weergave van pijnlijke ervaringen die de auteur met een analytische blik probeert te duiden.

       Eerlijk verhaal
       Boek bevat herhaling

    Geplaatst door uit Amsterdam , leeftijd 40-49
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    18-06-2021
    dankzij mijn overheid bij de voedselbank
    mogelijk geen literair hoogstandje, maar wel lekker weglezend laat Gerard Sangers in korte tijd heel veel (bureaucratische) zien

       leerzaam

    Geplaatst door uit Goeree Overflkkee , leeftijd 70+
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    08-06-2021
    De leefwereld zoals iedereen die zou moeten kennen
    Gerard is er op een zeer persoonlijke manier in geslaagd de uitwerking van de systeemwereld op zijn leefwereld te beschrijven. Hij neemt ons mee in zijn tocht langs zijn ervaringen met instanties en wetten en regels. Soms met huiveringwekkende voorbeelden. Door de verhalen heen zien we Gerard als een gevoelige man die met iedereen het beste voor heeft, maar vaak zijn neus stoot in de soms keiharde systeemwereld. Het is belangrijk dat de uitvoerders van overheidstaken in het sociaal domein zich goed kunnen inleven in de leefwereld van de mensen waarvoor ze werken en de effecten meewegen bij hun handelen. Gerard biedt je met zijn boek ruimschoots de kans om van die wereld kennis te nemen.

       De tips op het einde
       De herhalingen

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 7 uit 10


    08-06-2021
    Menselijke maat?
    Bij dit verhaal voel je je zo machteloos. Praktijk voorbeelden vanuit de bijstand die je aan het denken zetten. Dat moet toch anders kunnen? De menselijke maat is soms ver zoek. En het gekke is, de gemeente wordt veelal in het gelijk gesteld. Alles klopt op papier maar de praktijk is weerbarstiger.

       Goed en vlot geschreven

    Geplaatst door uit Ouddorp , leeftijd 40-49
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    31-05-2021
    boeiend boek
    een heel intressant boek , als je eraan begint dan wil je hem gelijk uitlezen, het is geen vrolijk boek maar wel heel boeiend en hoe verschrikkelijk alles geregeld is


    Geplaatst door uit Middelharnis , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    29-05-2021
    De titel zegt al genoeg
    Als je nooit met dit soort dingen te maken hebt gehad is dit dus werkelijk te gek voor woorden .


    Geplaatst door uit Stellendam , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    26-05-2021
    Met dank, door mijn overheid bij de voedselbank
    In het begin lees het als een thriller, daar mate je verder leest is het : ( te gek voor woorden) geen Happy End Als het programma dan nog bestaat over 10 a15 jaar een terugblik bij ANDERE TIJDEN .

       Thema goed verwoordt
       Verbazing r
       Herhaling van punten.

    Geplaatst door uit Nieuwegein , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    24-05-2021
    boek van Mijn Overheid naar de Voedselbank.
    Beste schrijver Gerard, Ik heb je boek gelezen. Je hebt een mooie verhalenlijn. En het is vlot geschreven. Een mooi boek van een Ervaringsdeskundige. Helaas mis ik in het Voorwoord iemand die met jou gewerkt heeft in het Sociaal domein. Bijvoorbeeld iemand uit de Cliëntenraad. Daarnaast had ik wat voetnoten in de hoofdstukken willen zien. In hoofdstuk 26 wordt er wel verwezen naar wat literatuur. Succes met de verkoop


    Geplaatst door uit Midden Holland , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 7.5 uit 10


    23-05-2021
    wegkijken is geen optie
    Ik ben al jaren actief in de (lokale) politiek en probeer om de ontwikkelingen in het sociaal domein bij te houden. Daarbij dacht ik best aardig op de hoogte te zijn. Meerdere verhalen van Gerard e.a. hebben me geinspireerd om mezelf de afgelopen jaren hard te maken voor een menselijker beleid gebaseerd op vertrouwen. Ik weet al jaren dat er veel wetgeving is die haaks op elkaar staat en mensen van de regen in de drup helpt. Toch was ik geschokt na lezing van het boek en was de veelheid van voorbeelden, wantrouwen en stapeling van slecht beleid ook voor mij "te gek voor woorden". Ik ben me gaan realiseren dat de systeemwereld altijd gebruik moet maken van ervaringsdeskundigheid uit de leefwereld als je iets wilt verbeteren. Dank voor dit boek Gerard. Aan iedereen die in deze sector werkt, beleid maakt of politiek bedrijft ,de taak om aan de slag te gaan. Wegkijken is geen optie


    Geplaatst door uit OUDE-TONGE , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    20-05-2021
    Ongelooflijke werkelijkheid
    Dit boek geeft een inkijk in de ongelooflijke werkelijkheid als je afhankelijk bent geworden van de overheid. Alleen met de werkelijke ervaringen zoals hier beschreven, kunnen de regels en de cultuur bij de overheid veranderen. Want als het niet beschreven zou zijn, zou je het bijna niet geloven dat dit in Nederland mogelijk is.

       waargebeurde ervaringen
       toelichting wet- en regelgeving
       herhalingen

    Geplaatst door uit Hapert , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 7.5 uit 10


    19-05-2021
    Ervaringsdeskundig
    De schrijver van dit boek is ervaringsdeskundig: dat kan ik beamen, want ik heb soortgelijke ervaringen gehad in de bijstand en met de bureaucratie van de overheid. De benadering van burgers is in de loop der jaren door de onoverzichtelijkheid van de wetgeving en het gebrek aan maatwerk onmenselijk geworden. Mensen die gediscrimineerd worden door werkgevers (zo is ons systeem nu eenmaal, werkgevers hebben vrije keuze) worden door onze overheid voortdurend weggezet als profiteurs en waarschijnlijke fraudeurs, terwijl ze in werkelijkheid juist door de overheid in hun mogelijkheden beknot worden. De schrijver legt alle misstanden bloot via verhalen uit eigen of andermans ervaring en baseert zich steeds op feitelijke gegevens. De schrijver is duidelijk geen beroepsauteur, want hij herhaalt zich regelmatig; met een goede redactie zou het boek misschien wel een 100 bladzijden korter kunnen zijn. Van de andere kant is die authenticiteit ook de charme van het boek; je merkt, dat de schrijver door de ervaren onrechtvaardigheid getraumatiseerd is.


    Geplaatst door uit Utrecht , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    18-05-2021
    Bedankt!
    Eigenlijk wist ik het wel, maar als je alles zo op een rijtje leest.... dan is het inderdaad te gek voor woorden. Een heel duidelijk overzicht van alles wat er mis kan gaan in de wereld van de bijstand. Vooral de willekeur, steeds veranderende regels, maar ook steeds veranderende gezichten. Mooi het laatste hoofdstuk met alle tips. En ook bijzonder dat Gerard ons op deze manier een inkijkje heeft gegeven in zijn leven. Bedankt! En ik hoop dat zijn wens in vervulling gaat.


    Geplaatst door uit Zeeland
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    18-05-2021
    tegekvoorwoorden kwam in de titel niet voor
    Misschien was ik te ongeduldig in mijn eerste beoordeling. Ik bracht nog eens een paar uur met het boek door. Het is een ruwe, ware schets van ervaringen, die een aanklacht zijn tegen elke bureaucratie, met name uitvoeringsinstanties zoals ook Omtzigt en de Nationale Ombudsman aangeven. Opgeschreven zoals ze in iemands gedachten komen. Ze zijn puur. Ruw materiaal alsof je iemand hoort praten; hoort hardop denken, met tegelijk: zelfreflectie, waaronder relativering, en verbazing over zoveel onzin. Zoals anderen (Tjeenk Willink) schreven: een wettelijke regel kan rationeel zijn, een heel systeem van wetsregels kan irrationeel blijken te zijn. Hier gaat het steeds om onredelijkheid van ambtenaren, buiten proportionele beslissingen, niet naar de geest van de wet handelen, verdraaien van feiten, ego's of zelfs narcisme van betrokken ambtenaren. Elke onzinnige beslissing zou bij de Ombudsman (is er ook voor gemeenten) zijn herroepen. Maar die heeft enorme wachtlijsten en te weinig personeel. De Behoorlijkheidswijzer (kent 22 vereisten) is niet toegepast. Hier ligt het bewijs voor wantrouwen in de overheid. Bewijs zoals het in

       Echt, puur, ruw, hardop denken
       Punten en komma\'s op goede plaats
       Niet geredigeerd
       Chaotisch

    Geplaatst door uit Castricum , leeftijd 70+
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    17-05-2021
    eerlijk en overweldigend verhaal
    het geeft een goed beeld wat er allemaal mis kan gaan met uitkeringen en de gevolgen voor mensen


    Geplaatst door , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    17-05-2021
    Hopelijk zet dit aan tot een verandering
    Herkenbaar en ook zeker waar, we moeten naar een verandering in plaats van de rijken rijker maken en de armen arm houden, we zijn allemaal mensen, het zou niet nodig moeten zijn dat mensen naar de voedselbank moeten, kost ook onnodig veel in plaats daarvan zorgen dat iedereen netjes rond kan komen lijkt mij een betere filosofie.

       Duidelijke voorbeelden
       Niet echt als een boek geschreven
       Zeer negatief

    Geplaatst door uit NIEUWKOOP , leeftijd 30-39
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

In 2015 is de Participatiewet ingevoerd. Van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving. De decentralisatie. Buiten de enorme bezuinigingen was de gedachte: de plaatselijke politiek staat dichter bij haar burgers. Theoretisch klopt dit misschien, maar de praktijk is tegenovergesteld. Gevolg: 352 gemeenten, 352 eigen ‘wetjes’. De ene gemeente voert een hard beleid, de andere gemeente een beleid met een hart. De gemeenten geven Den Haag de schuld, Den Haag zegt: “Dat is de verantwoordelijkheid van de gemeenten.” Intussen staat de burger met zijn rug tegen de muur. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen