€ 19,95


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Uitgespeeld

kind in bezettingstijd

Bert Steenhoek • Boek • hardback

 • Samenvatting
  De Vlaardingse jongen Bert Steenhoek is 6 jaar oud als de Duitse troepen op 10 mei 1940 Nederland binnenvallen. Daarmee begint het verhaal van een gewone jongen in een ongewone tijd. In ruim 30 verhalen schetst Bert hoe hij de vijf jaar bezettingstijd beleefde. Na de schok van de meidagen lijkt het ogenschijnlijk alsof het normale leven wordt hervat. De scholen openen weer hun deuren, buiten op straat spelen de kinderen, er wordt geknikkerd en gehoepeld. Maar de oorlog is nooit ver weg. Opeens kan het geweld losbarsten en zijn ook kinderen toeschouwer bij bombardementen en luchtgevechten die zich boven Vlaardingen afspelen. Spannend en angstaanjagend tegelijk.

  In dit boek beschrijft Bert op aangrijpende wijze hoe de oorlog steeds meer het gewone leven binnensijpelt. Dagelijkse levensbehoeften als kleding en schoeisel worden steeds schaarser. Er ontstaan tekorten en naarmate de oorlog voortduurt worden die steeds groter. Vooral de opgroeiende kinderen hebben daaronder te lijden. Indringend zijn de verhalen over het laatste oorlogsjaar. In die lange en koude winter van 1944-1945 zijn de bevrijders dichtbij maar het is de strijd tegen de kou en de honger die het dagelijkse leven bepalen. Als oudste kind zijn de dagen van de jongen Bert gevuld met het zoeken naar kolen voor de kachel thuis en het halen van de schamele soep voor het gezin bij de gaarkeuken. Van spelen is geen sprake meer. Het gaat om overleven. Het gezin valt uit elkaar, zijn jonge broertje en zusje verdwijnen voor maanden uit beeld, naar boeren in de omgeving of veel verder weg, naar Friesland. Daar is nog wel eten!

  Bert en het hele gezin overleven de oorlog. Want dit is niet alleen een boek over spanning en avontuur, angst en lijden. Het verhaalt ook over veerkracht. Niet opgeven, doorzetten en het beste er van maken, ook al zijn de omstandigheden nog zo moeilijk. De kinderen van de bezettingstijd pakken na de bevrijding het leven weer op, komen tot bloei en bouwen aan hun toekomst. Maar vergeten zullen zij de bezettingsjaren nooit.
 • Productinformatie
  Binding : Hardback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 160mm x 240mm
  Aantal pagina's : 120
  Uitgeverij : Uitgeverij IJzerkoekje
  ISBN : 9789082508000
  Datum publicatie : 03-2016
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen