€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Utrechtse verhalen

En andere schrijfsels

Gert van Veen • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Er zijn al veel boeken geschreven over Utrecht. Boeken met verhalen, geschiedenisboeken, toeristische aanbevelingsboeken, noem maar op. Moet er dan nog een boek over Utrecht geschreven worden? Jazeker wel! ‘Utrechtse verhalen’ is namelijk een uniek boek over Utrecht, met nieuwe verhalen, geschiedenis die niet voor de hand ligt, romantiek, bespiegelingen over het reilen en zeilen in de stad, de mooie kanten en ook de duistere zijden van de stad.  Schrijver Gert van Veen, aan de Croeselaan geboren, heeft duidelijk iets met deze stad, die in al zijn werk naar voren komt. In dit boek, dat een mengeling is van persoonlijke verhalen, de beleving van traditionele hoogtijdagen en zijn kijk op de diverse perioden in de geschiedenis, komt het hele palet van wat er in deze stad te zien, beleven en mee te maken is, aan bod.  In 12 hoofdstukken, voor elke maand van het jaar, trekt alles aan uw oog voorbij wat u van Utrecht wilt weten, er kunt meemaken, of nooit had verwacht te ontdekken; soms ruw en realistisch, dan weer poëtisch of ronduit hilarisch. Thematisch gerangschikt en ongelooflijk divers, is het allemaal te vinden in deze pil, die nauwelijks weg te leggen is als u er eenmaal in begonnen bent.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 347
  Uitgeverij : Stichting Gullie
  ISBN : 9789464812169
  Datum publicatie : 05-2023
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

1. Een nieuw jaar.
Het leven is goed in het Brabantse land, zo wil een oude Brabantse carnavalsschlager ons ieder jaar opnieuw wijsmaken als er een feestje te vieren valt en waarschijnlijk hebben ze nog gelijk ook. Alleen wil dat niet zeggen dat Brabanders over het alleenrecht beschikken op het leiden van een goed leven, zoals een Utrechter je vertellen kan. Het leven is voortreffelijk in de stad onder de schaduw van de Domtoren. Een gezelligheid die niet te uitbundig is, maar wel aansprekend fris en uitnodigend, waarbij je geen carnavalskleren hoeft te dragen.
De Domstad is een smeltkroes van culturen en religies, die het vaak niet goed met elkaar kunnen vinden. Die het oneens zijn over van alles en nog wat, maar aan de andere kant toch ook heel verdraagzaam zijn. Alles komt samen in de stad, Holland in het klein. Het sociale middel- en verkeersknooppunt van ons land, ooit een kikkerlandje, maar nu door de stikstofproblematiek behept met een aftakelende natuur. Een toenemende drukte in en om de stad en een uit de klauwen groeiend woningtekort.
De binnenstad is maar al te vaak omschreven als een verstopte parel met een overvloed aan historie. Een prima plaats om te bezoeken en te genieten van negen eeuwen stad, met daaraan voorafgaand een Romeins verleden. De grachten die als magneten toeristen uit alle hoeken van de wereld aantrekken en betoveren. Zijn de verhalen over de ‘Dutch canals’ dan toch waar? Wandelgroepen die gewapend met een GPS-app of een primitieve kaart de pareltjes van de oude stad hopen te ontdekken, maar wel allemaal binnen het uur.

Cultuur proeven in kleine hoeveelheden, omdat de toerist anders kan verzuipen in de overvloed aan indrukken en verborgen beloftes. Teams die voor Utrecht kiezen om hun jaarlijkse teamuitje te vieren in de kano, op de rondvaartboot, in een escaperoom of deelnemen aan een proeverij en misschien wel een ‘crea Bea’ workshop. Utrecht ligt immers lekker centraal en is goed te bereiken met het openbaar vervoer, als alles tenminste rijdt. Het leven is uitnemend in Utrecht.
Net buiten de historische binnenstad ontstaat het nieuwe Utrecht, stukje bij beetje moderner, alsof het met de tijd meegaan een onvermijdbare vereiste is en een recht van iedere generatie om haar stempel op de stad te drukken. Er is van alles mis met vroeger: milieuvervuilend, verkwisting van natuurlijke middelen, ideologieën, waarden en normen, architectuur, gebrek aan duurzaamheid, diversiteit, visie, en de stille verlangens in combinatie met achterhaalde dromen.

×
SERVICE
Contact
 
Vragen