€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Van Bree-Beek tot Groesbeek

6 eeuwen familie joosten

Dr. Herm Joosten • Boek • paperback

 • Samenvatting
  De Heldense familie Joosten komt oorspronkelijk uit de streek rond Brey en Beeck (Bree en Beek) in wat toen het Graafschap Loon heette, en tegenwoordig de Kempen in Belgische Limburg. Daar wonen rond 1395 Judocus Jois Molitoris Joosten en zijn vrouw Anna in de Joestenmolen op het Joestengoed (Molitoris betekent “onze molenaar”). Vele generaties kinderen groeien op in en bemalen de Joestenmolen. Twee-en-een-halve eeuw later, in 1741 wordt de molen verkocht aan een kloosterorde.
  Maar al voor die tijd trekt een van de zoons, Thomas Judocii Joosten in 1598 naar Opoeteren en wordt daar molenaar van de Dorpermolen. Begin 1600 trekt hij verder naar Eelicum (Ellikom) en wordt daar molenaar van de Joestenmeulen op het Joestengoed. Rond 1610 trekt hij naar Haelen-Nunhem in Nederlands Limburg en in 1623 nog verder, naar Helden. Vijf generaties daarna zijn boeren die in Helden wonen en trouwen en kinderen krijgen. Pas in de generatie van Piet Joosten (1936) verandert dat. Hij leert door en wordt gemeenteambtenaar en later hoofd financiën in Helden. In de generatie daarna, die van Johan, Herman, Marian en Willeke, is Herman de eerste die naar de Universiteit gaat en later promoveert tot doctor. Diezelfde generatie is de eerste die weer uitwaaiert over de wereld: Johan naar Kreta en Wenen, Marian naar Duitsland en Herm naar Curacao.
  De generatie daarna is de eerste die allemaal studeert: Kelly heeft toegepaste biologie gestudeerd, Mandy communicatie, Nick bedrijfskunde en Lara geneeskunde. En voor een deel waaieren ze ook weer uit over de wereld. Maar het begon allemaal 6 eeuwen geleden in de Joestenmolen aan de Aabeek in Beeck-Bree. Dit boek beschrijft die familiegeschiedenis.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 170mm x 240mm
  Aantal pagina's : 139
  Uitgeverij : MAAN Publishing Co.
  ISBN : 9789464437164
  Datum publicatie : 09-2022
 • Inhoudsopgave
  1. voorwoord
  2. de vaderlijke lijn
  3. de naam Joosten
  4. Beek-Bree
  5. De Joostenmolen in Bree
  6. Verkoop Joostenmolen
  7. De Joostenmolen nu
  8. De Dorpermolen te Opoeteren
  9. De Joesten Slagmolen in Eloicum
  10. De Joesten slagmolen in het Openluchtmuseum in Bokrijk
  11. De Joesten slagmolen in de Belgische TV-serie "Johan en de Alverman"
  12. De Leumolen in Nunhem
  13. De Breermolen in Maasbree
  14. Joosten in Helden
  15. Samenvatting
  16. Familieroute
  17. Familiewapen
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Bij de watermolen op de Aabeek in Beeck-Brey in het Graafschap Loon begint de geschiedenis van onze familie Joosten. In 1078 wordt die watermolen door gravin Ermengardis geschonken aan het St. Bartholomeuskapittel van Luik. In 1126 wordt de watermolen verkocht aan ene Richerus en zijn vrouw Maria. Het is oorspronkelijk een olie- en volmolen, later een graan- en zaagmolen. Rond 1450 wordt Jois Joannis Molitoris Joosten (geboren in 1395) de eerste Joosten die de molen bezit. “Molitoris” betekent “onze molenaar”. Zijn zoon Judocus Jois (Joost) Molitoris is de tweede. In 1510 wordt voor het eerst in een officieel stuk melding gemaakt van ene Joannes Judoci Molitoris (geboren in 1454) als vader van Henricus Judocii (geboren in 1480) die via het eerstgeboorterecht de nieuwe molenaar wordt op deze watermolen in Beek-Bree. Omdat Joannis de molen erft, is zeker dat zijn vader Judocus de molen ook in bezit heeft gehad. Omdat de vader van Judocus, Jois Joannis Molitoris Joosten ook Molitoris in zijn naam heeft en in 1395 in Bree geboren is, is zeer aannemelijk dat Jois Joannis de eerste molenaar is, ook omdat we uit stukken weten dat de molen ergens voor 1450 in het bezit van de familie Joosten is gekomen. Judocus was nog te jong toen, maar Lois was al volwassen. Daarmee is het begin van onze familie Joosten officieel te bepalen op 1395, het geboortejaar van Jois Joannis Molitoris Joosten. Om het even in de tijd te plaatsen: dat is nog voor de uitvinding van de drukpers in 1439. En het is in de tijd dat de pest nog regelmatig miljoenen doden in Europa veroorzaakt. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen