€ 22,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Verhelderend Inzicht

over emoties, illusies en hartkwaliteiten

Rikkie Postema • Boek • paperback

 • Samenvatting
  De energie van zowel de krachten als de kwetsbare aspecten binnen en buiten jezelf veroorzaken gedachten, gedrag en gevoelens. Het boeddhisme geeft talloze handreikingen hoe je de dynamiek van die energie kunt reguleren ten gunste van welzijn en gezondheid.
  De auteur heeft in dit boek een selectie van deze kennis beschreven die tezamen met een scala aan unieke oefeningen naar het ervaren van zelfvertrouwen en wijsheid leidt. Het leven wordt van wezenlijker betekenis.
  Een praktisch boek voor als je de relatie met jezelf en anderen wilt verrijken.

  ‘Niet alleen neemt het boek je mee op een innerlijke reis, het helpt je ook om weer open te staan voor metaforen, om je te kunnen laten raken en vervoeren door wat je ‘ziet’ - in je eigen beleving en in de wereld om je heen’. Robert Keurntjes - Filosoof

  'Volgens Spinoza (1632-1677) draait het maar om één ding: ‘je bevrijden van de slavernij der emoties om tot inzicht in de vrijheid te komen’. Het boek van Rikkie Postema ‘Verhelderend Inzicht’ geeft vanuit boeddhistisch perspectief een verhelderend inzicht in je eigen emoties om zodoende met hartkwaliteiten compassievol te worden.'
  Nol van Drunen - Voorzitter van de Vereniging voor Mindfulness
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 145mm x 210mm
  Aantal pagina's : 202
  Uitgeverij : PADMA uitgeverij
  ISBN : 9789464069129
  Datum publicatie : 09-2021
 • Inhoudsopgave
  Inhoud

  Voorwoord 7
  Inleiding 9
  Het begon bij de apentempel 11
  Dit boek 13
  Identiteit of verwarring 21
  Het panorama van het bewustzijn 25
  Twee actieve realiteiten 35
  Verlangens en verwachtingen 43
  Het landschap van emoties 49
  Integratie hartkwaliteiten 57
  Gebieden van de mandala 67
  Het vervoer tijdens je innerlijke reis 71
  Een schitterend juweel 77

  WEEK 1 83
  De boeddha van het oosten 96
  Ontmoetingen visualiseren 97
  WEEK 2 105
  De boeddha van het zuiden 119
  WEEK 3 126
  De boeddha van het westen 140
  WEEK 4 145
  De boeddha van het noorden 158
  WEEK 5 163
  De boeddha van het centrum 178

  In een oogwenk 185
  Wat je belangrijk maakt 191
  Dankbetuiging 193
  Over de auteur 197
  Bibliografie 199
  Informatie 201

  Puntentelling voor de zelftesten 81

  Oefeningen

  Basisoefening voor kalmte 19
  Grondingsoefening 20
  Het verleden in de toekomst 32
  Loslaten 42
  Omgaan met onvervuld verlangen 47
  Uit het verhaal blijven 54
  Oorzaak en gevolg 64
  Centrum van de cirkel zijn 65
  Een affirmatie maken 75
  Feeling met water 85
  Helderheid in boosheid 92
  Feeling met aarde 107
  Onderzoek het gezicht van trots 114
  Samenvallen met de natuur 116
  Loopmeditatie 118
  Feeling met vuur 128
  De grijpbeweging van hebzucht 135
  Feeling met wind/lucht 147
  Onderzoek naar afgunst 153
  Feeling met ruimte 166
  Ruimte meditatie 174

  Ontmoetingen met de boeddha’s

  Ontmoeting met de boeddha van het oosten 99
  Ontmoeting met de boeddha van het zuiden 120
  Ontmoeting met de boeddha van het westen 140
  Ontmoeting met de boeddha van het noorden 158
  Ontmoeting met de boeddha van het centrum 178

  Zelftesten

  Water - 87 en 89
  Aarde - 109 en 11
  Vuur - 130 en 132
  Wind/Lucht - 149 en 151
  Ruimte - 168 en 170
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 22,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Iedereen reageert in combinatie met de omgeving, andere mensen en omstandigheden. Aan de hand van de vijf elementen: water, aarde, vuur, wind/lucht en ruimte, krijg je inzicht in hoe bepaalde energieën behulpzaam zijn en welke je tegenwerken in je denken en handelen.
Je wordt uitgenodigd voorbij het automatische denken te kijken waardoor het dualisme in je eigen functioneren duidelijk wordt en de voordelen van non-dualisme geïntegreerd kan worden.

Dit boek presenteert een verdiepende en verbredende benadering van mindfulness. Een oude wijsheid welke zeker in deze onrustige tijd, een waardevolle bijdrage aan je welzijn toevoegt.

Citaat

Als je open en eerlijk naar jezelf kijkt kan het onderzoeken van je emoties betekenisvol voor je worden. Iedereen, of het nu erkent wordt of niet, heeft de basale emoties boosheid, trots, hebzucht, afgunst en onwetendheid in zich. Onder de basale emoties hangt een scala aan gedrag en overtuigingen, die overigens niet allemaal tot expressie hoeven komen. Misschien herken je bijvoorbeeld hebzucht niet en heb je nooit een korte spanningsboog. Je denkt dat dit niet in je karakterstructuur zit. Ik zou die gedachte niet vertrouwen, want onder bepaalde omstandigheden kunnen onverwachte emoties met conflicterende uitingsvormen aan de oppervlakte komen.
Het onderzoeken van emoties is geen ingewikkeld verhaal. Het is simpelweg een kwestie van bij je emoties aanwezig zijn. Je niet af laten leiden door verhalen en in rust en ontspanning voelen hoe een emotie zich in je lichaam gedraagt.
Laatst zei iemand tegen mij dat het onmogelijk is om emoties onder controle te houden.
‘Ze overkomen je en je kunt er helemaal niets aan doen’, zei hij. Hij was in de veronderstelling dat het synoniem van vrije emoties het ontbreken van emoties is.
Emoties maken onderdeel uit van de aard van het menszijn. We zijn geen robotten. Vrije emoties betekent dus niet dat er geen emoties zijn. Het is bovendien de vraag of het leven zonder emoties aantrekkelijk is, want niet alle emoties zijn per definitie hinderlijk. Het is al vaker opgemerkt dat het absoluut niet de bedoeling is om emoties onder controle te houden. Je zou daarmee van jezelf een expansievat maken. De druk die ontstaat zal vroeg of laat tot een ontploffing leiden. In de vorm van een emotionele uitbarsting, of door fysieke klachten. Controle geeft kramp waarmee energie vastgezet wordt. Wanneer je ontspannen bent kun je de emotionele energie reguleren. Ontspannen betekent dat er mag zijn wat er is.
Je kunt je afvragen wanneer, en vooral ook op welke manier, het uiten van je emoties waarde heeft. Je hebt bijvoorbeeld in een boze bui gescholden of beschuldigingen geuit. Verbaal agresssief gedrag vertoond wat bij ongebalanceerde water-energie met gemak voorkomt. Misschien ben je weggelopen en heb je de deur net even iets te hardhandig achter je dichtgetrokken. Ik hoor van veel mensen dat dit soort uitingen oplucht. Of je vindt jezelf heel belangrijk met gevolg dat je op een dominante luidruchtge wijze de aandacht hebt getrokken en anderen zogenaamd grappig hebt bespot (onbalans in de aarde-energie). Misschien heb je door afgunst (ongebalanceerde wind/lucht-energie) je functie misbruikt om macht uit te oefenen. Op dat moment hebben deze uitingsvormen wellicht opgebracht waar je op uit was en het heeft je zelfs een sterk en gebalanceerd gevoel gegeven. Voor hoelang? Gedrag en gedachten vanuit het ego geven weliswaar tijdelijk comfort, maar geen bestendige balans. Klakkeloos de boodschappen van het ego volgen resulteert meestal in acties waar je een prijs voor betaald. Het is de vraag of je die prijs daarvoor wilt betalen, zoals de afstand die anderen van je nemen door het zelfzuchtige gedrag. Welke waarde heeft het doorzetten van je zinnen dan? Kom je daar verder mee dan alleen afgereageerd te hebben of je hebzucht voor een moment te hebben bevredigd?
De vraag is hoe je in je eigen systeem wijsheid integreert zonder jezelf geweld aan te doen of jezelf weg te cijferen. Hoe kan een emotie of een behoefte een sleutel zijn naar meer vrijheid voor zowel jezelf als anderen? Op welke manier kun je balans en rust creëren tussen het bevredigen van behoeftes en aanvaarding dat de dingen zijn zoals ze zijn? ×
SERVICE
Contact
 
Vragen