€ 13,00

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Vogelraadsels uit de boekenkast

Dana Constandse • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Dana Constandse (ook wel Dana Hokke), 1930-2018, dichter, schrijver, docent, didacticus en vogelobservator.

  Tussen 1990 en 2004 publiceerde Dana Constandse in Hollands Maandblad artikelen over raadsels, vogels en poëzie. Deze artikelen vormen de basis van dit boekje. Afnemende mobiliteit hinderde haar observaties in de natuur. Haar boekenkast bood uitkomst om opgeworpen raadsels uit te diepen en in boekvorm samen te brengen. Anna Bakkum droeg bij met vijf speciaal voor dit boekje geschreven vogelraadselgedichten.

  De opbrengst van dit boekje gaat naar Stichting Het Vogeljaar.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 102
  Uitgeverij : eigen beheer
  ISBN : 9789082947908
  Datum publicatie : 10-2018
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 13,00

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

II. HET VERDRIET VAN DE NACHTEGAAL

Hoe komt het dat de Romeinse dichter Vergilius een vrouwelijke nachtegaal treurig hoort zingen? En zijn er behalve de Duitsers nog meer volkeren die in die zang gesnik horen?

Een bevriende classicus veronderstelde dat het iets te maken kon hebben met de Griekse mythe over de zusjes Procne en Philomela. In die gruwelijke geschiedenis is de Thracische koning Thereus getrouwd met Procne maar dat belet hem niet zijn schoonzuster Philomela te verkrachten. Om te zorgen dat ze het niet kan navertellen snijdt hij haar tong uit, maar zij weeft een tapijt waaruit de aanranding duidelijk wordt en zendt dat aan haar zuster Procne. Deze doodt uit wraak haar eigen zoon, waarna de zusters deze samen tot een smakelijke hap voor de koning bereiden. Wanneer Procne na de maaltijd haar man vertelt dat hij hun eigen zoon heeft gegeten, en Philomela diens hoofd als bewijsstuk binnendraagt, trekt Thereus in blinde woede zijn zwaard. Hij staat op het punt beide zusters te doden, maar dan grijpen de goden in en veranderen hen in vogels. Philomela (‘zij die het zingen liefheeft’) wordt in de meeste versies een nachtegaal. Kan in haar treurzang dus de droefheid over haar verkrachting worden gehoord? Vergilius geeft de vogel een realistischer motief. Droef is zij dat haar jongen gestorven zijn. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen