€ 23,75

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Volgen van Golven

Vanuit zelfreflectie en bewustwording naar echt contact

Peet Lakerveld-Hoogstraten, Niels Greeve • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Tijdelijk als Printing on Demand uitgave, inclusief € 5,- korting (normale prijs € 28,75)

  ‘Volgen van Golven’ is een begeleidingsmethodiek die gericht is op iedereen die samenwerkt met andere mensen.
  Op een beeldende manier vanuit drie golven wordt gewerkt aan bewustwording van wat je zelf meeneemt in het contact met de ander. De verschillende lagen van contact maken, ontdek je door naar drie golven te kijken: die van jezelf, de ander en de omgeving.
  In deze methodiek ligt de nadruk op hoe je samen met de ander op zoek gaat naar verbinding en ontdek je dat elkaar nodig hebt. Immers niemand kan zich ontwikkelen zonder de ander. Je gaat in het contact steeds vanuit onvoorwaardelijke acceptatie op zoek naar gelijkwaardigheid en wederkerigheid. Niet iedere golf is hetzelfde, elke golf spoelt anders aan. Maar elke golf die we zien, zien we wel als een golf. Zo is het ook met gelijkwaardigheid. Niemand is helemaal gelijk aan een ander, maar eenieder is het wel waard om gezien te worden en een eigen invulling te geven aan hoe hij of zij gezien wil worden.

  Je wordt in ‘Volgen van Golven’ vooral getraind in je bewustwording van jouw aandeel in het contact met de ander. De gelijkwaardigheid in het contact wordt gevonden in het bewustzijn dat je tot beter contact kan komen als je eerst naar je eigen golf kijkt. Door te kijken vanuit het drieledige mensbeeld, leer je aan te sluiten op het denken, voelen en willen van jezelf en de ander. Je onderzoekt hierbij de invloed van de omgeving waarin het contactmoment plaatsvindt. De kracht van de methodiek is dat je steeds nieuwsgierig wordt gemaakt en leert om te durven kijken naar de beleving van jezelf en de ander. Door af te stemmen op de drie golven, kunnen patronen worden doorbroken die het contact met de ander verstoren. Er wordt vooral onderzocht wat een contact geslaagd maakt.
  ‘Volgen van Golven’ werkt met zeven herkenbare stappen die je kunnen helpen je meer bewust te worden van praktische situaties. Via deze stappen kun je tijdens elke activiteit die je samen met de ander onderneemt, komen tot echt contact. Al lezend zul je merken dat veel van deze stappen je bekend en logisch voorkomen. Het beeld van de golf maakt het je makkelijker te ontdekken wat er gebeurt bij jezelf, de ander en zijn omgeving. Wat neem je waar en wat kun je doen of juist laten?
  In het boek wordt de lezer uitgedaagd om vanuit herkenbare praktijksituaties voortdurend dergelijke vragen aan zichzelf te stellen.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 170mm x 240mm
  Aantal pagina's : 203
  Uitgeverij : Volgen van Golven VOF
  ISBN : 9789090340753
  Datum publicatie : 01-2021
 • Inhoudsopgave
  Inhoud

  Voorwoord
  Leesmakkelijker

  Inleiding
  Aanleiding
  Introductie
  Wat maakt ‘Volgen van Golven’ uniek?
  Voor wie is ‘Volgen van Golven’ bedoeld? Waar kun je het inzetten?
  De uitgangspunten

  Een beetje antroposofie
  Echt contact
  Gelijkwaardigheid en wederkerigheid
  Perspectief van jezelf
  Denken – voelen – willen

  De golf
  Wat is de golf?
  De drie golven
  De rol van de begeleider bij elke golf
  ‘Volgen van Golven’ in beeld
  Verschillende typen golven

  De 7 stappen bij een vloeiende golfbeweging
  Stap 1 ─ Observatie
  Stap 2 ─ Inschatten
  Stap 3 ─ contact maken en afstemmen
  Stap 4 ─ begeleiden: volgen of bijsturen?
  Stap 5 ─ onderhouden van contact
  Stap 6 ─ keuze maken
  Stap 7 – Afronden en voorstructureren van het overgangsmoment

  Verschil tussen piekgolf en bliksemschicht
  De verschillende golfbewegingen

  De 7 stappen bij herstel van de golfbeweging
  Stap 1 ─ Observatie
  Stap 2 ─ Inschatten
  Stap 3 ─ Interventie (bliksemschicht) of contact maken en afstemmen (piekgolf)
  Stap 4 ─ Checken (Bliksemschicht) of bijsturen (piekgolf)
  Stap 5 ─ Herstellen van contact (bliksemschicht) of contact aanpassen indien nodig (piekgolf)
  Stap 6 ─ Moment afsluiten
  Stap 7 ─ Golfbeweging hersteld

  De vloedgolf en de teruggetrokken golf

  Afstemmen op golven
  Verlagen of verhogen van de golf
  Het verlagen van de golf
  Het verhogen van de golf

  Het inzetten van boeien

  Zelfreflectie
  Zelfreflectie binnen ‘Volgen van golven’
  Het zelfreflectieformulier
  Individuele zelfreflectie
  Groepsgerichte zelfreflectie
  Video-interactiebegeleiding
  Rapportage van de activiteitenbeleving en het contactmoment

  Over ons
  Dank je wel!
  Boekentips en internet
  Bijlagen
  Snelsurfers 202
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 23,75

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Hoe ervaar ik dat?

Martin (29 jaar) staat verstopt achter een plant in de gang. Hij ziet iemand binnenkomen die hij niet kent. De nieuwe begeleider Joris ziet Martin achter een plant staan. Martin maakt kleine stapjes vanachter de plant en buigt zijn hoofd om naar hem te kijken. Joris schat in dat Martin vanuit een veilige afstand wil verkennen wie hij is en dat Martin nieuwsgierig naar hem is. Ook schat Joris in dat het voor Martin niet veilig voelt als hij nu op Martin afstapt.
‘Mogelijk dat Martin het wel fijn vindt,’ denkt Joris ‘als ik me even van een afstand laat zien.’ Joris schat in dat hij zich naar Martin kan toe keren, duidelijk kan maken dat hij hem gezien heeft en zichzelf van een afstandje kan voorstellen. Joris steekt zijn hand op en ook Martin steekt met een langzame beweging zijn hand omhoog en zwaait. Dan doet Martin voorzichtig een stap achter de plant vandaan.

Joris heeft het goed ingeschat. Het eerste contact is gelegd. Joris beseft dat dit een goede basis is om voorzichtig verder contact te maken. Hij observeert Martin en probeert een inschatting te maken van een volgende stap.

Aan de slag!

We zeiden het al eerder: je maakt gedurende de hele dag inschattingen van anderen. Probeer eens op een aantal van deze inschattingsmomenten te reflecteren. Waar let jij op? Ben jij iemand die vooral op lichaamstaal let?

En kijk dan naar de inhoud van je inschatting. Juist de kleinste momenten kunnen je veel inzicht geven. Je partner gooit de sleutels bij binnenkomst op het kastje en ploft op de bank. Wat is jouw inschatting van wat hij op dat moment nodig heeft? En waar heb je dat op gebaseerd? Je kunt zowel kijken naar voorbeelden op je werk als in je eigen privé-situatie. Maar juist ook voorbeelden van mensen die je minder goed kent, kunnen je veel inzicht geven over hoe jij je inschattingen maakt.

Doe dit zonder oordeel naar jezelf toe. Het gaat er niet om of je het goed of fout doet. Probeer het vooral herkenbaar te maken voor jezelf. Neem hierbij wel goed de observatiestap mee. Merk je dat als je ‘kleiner’ observeert en op een andere manier waarneemt, je inschatting een andere inhoud krijgt?

Onderzoek ook waar je inschatting op is gebaseerd. Op je eigen golf, op die van de ander of op allebei? Denk aan het eerder genoemde voorbeeld van het ‘drankje aanbieden’.

In de stappen hierna ga je checken wat jouw inschatting met de ander doet. Dat is voor deze oefening nog niet van belang. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen