€ 22,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

VRAEMP, GEHEIMZINNIG of …? – VREEMD,GEHEIMZINNIG of ..?

20 korte FANTAStIschE verhalen

Loot18 • Boek • paperback

 • Samenvatting
  “VRAEMP, GEHEIMZINNIG of …?”, d’n twieëde bundel in ein serie fantastische verhaole waorin fantasie en werkelikheid met ein verweve zien. Smeis is ’t verhaol sprookjesechtig dan weer verwièzend naor ’t hede of d’n toekóms.
  De verhaole staon naevenein geschreve in ’t Venloos en ’t Nederlands. Vanaaf de laeftièd van 10 jaor zien de verhaole good te laeze. Zoel beej ’t laeze van de dialekversie iets neet duùdelik zien, dan kinse aan d’n andere kant kièke naor de teks in ’t Nederlands. De ónderwerpe hebbe betrekking op de neteur, de mins en de maatschappij. Ze zien kwant, lièrzaam, amusant en smeis geheimzinnig.
  Óndanks zien ónderwièsachtergrónd sprik en schrièf Loot18 ’t leefs in dialek. Met zien verhaole (en gedichte) wilt hae beejdrage aan ’t behalde van ’t Limburgs dialek.
  ---------------------------------------------------------------
  “VREEMD, GEHEIMZINNIG of …?” is de tweede bundel in een serie fantastische verhalen waarin fantasie en werkelijkheid met elkaar verweven zijn. Soms is het verhaal sprookjesachtig dan weer verwijzend naar het heden of de toekomst.
  De verhalen staan naast elkaar geschreven in het Venloos dialect en het Nederlands. Vanaf een leeftijd van 10 jaar zijn de verhalen goed te lezen. Zou bij het lezen van de dialectversie iets niet duidelijk zijn, dan kun je aan de andere kant kijken naar de tekst in het Nederlands. De onderwerpen hebben betrekking op de natuur, de mens en de maatschappij. Ze zijn grappig, leerzaam, amusant en soms geheimzinnig. Ondanks zijn onderwijsachtergrond spreekt en schrijft Loot18 het liefst in dialect. Met zijn verhalen (en gedichten) wil hij bijdragen aan het behouden van het Limburgs dialect.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 249
  Uitgeverij : Loot18
  ISBN : 9789464819274
  Datum publicatie : 05-2024
 • Inhoudsopgave
  ’t Geheim in groeëtvaders hutkóffer / Het geheim in grootvaders hutkoffer
  Cabal de watermaker / Cabal de watermaker
  Kapitein Willem Bolknack / Kapitein Willem Bolknack
  ‘t Book SILVISMAN CDLVII / Het boek SILVISMAN CDLVII
  De golde schub / De gouden schub
  Frok en de kubusdril-eikes / Frok en de kubusdril-eitjes
  Grit in de wolkebel / Grit in de wolkenbel
  De rouversbende van Jaerke /De roversbende van Jaerke
  ’t Sap van de pisangkuat / Het sap van de pisangkuat
  Jansze de potloeëdmiljonair / Jansze de potloodmiljonair
  De veurbacterie / De vuurbacterie
  Ónthulling van de zwarte roeës / Onthulling van de zwarte roos
  ’t Geheim van de paarse stein / Het geheim van de paarse steen
  De golde meiskorrels / De gouden maïskorrels
  De waeg door Genland / De weg door Geenland
  Doot mich maar swietlof / Geef mij maar swietlof
  Ursula lekneus duit ’t weer / Ursula lekneus doet het weer
  Glenn de Mèns nieje stunt / Glenn de Mèns nieuwe stunt
  K.L.M.I. vindt limbatoom in de ruumte / K.L.M.I. vindt limbatoom in de ruimte
  De schat van Wànai / De schat van Wànai
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 22,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

In de bieb van ein ald kloeëster, wao miene hièroom abt waas, móch ik ens róndkièke. Ik waas geïnteresseerd in alde met de hand geschreven beuk. Taege de more in de laeszaal, dae gelièk as bibliotheek gebroèk woort, stónde de beuk netjes op schape beejein gezatte. Ze ware netjes gesorteerd en genummerd. Mien aandach ging oèt nao de aldste beuk. Ik woel gaer zeen wie die met de hand geschreve ware en wie die met prachtige letters en teikeninge versierd ware.
Hièroom wees mich ’t schaap aan wao die beuk stónde. Ik meus waal handschoon aantrekke, umdet de beuk zièr tièr zien en beschermp meuste waere taege vet en vóch aan hand en vingers.
Met miene vinger leep ik ’t rièke beuk aaf. Aan de stuflaog te zeen ware ze al lang neet mièr gebroèk. Beej éin book stopde ik. Op de rök van det book stónd met vergölde letters in ’t Letien “SILVISMAN CDLVII”.
-------------------------------------------------
In de bibliotheek van een oud klooster, waar mijn heeroom abt was, mocht ik eens rondsnuffelen. Ik was geïnteresseerd in oude met de hand geschreven boeken. Tegen de muren van de leeszaal, die tevens als bibliotheek in gebruik was, stonden alle boeken netjes op schappen bijelkaar gezet. Ze waren keurig gesorteerd en genummerd. Mijn aandacht ging uit naar de oudste boeken. Ik wilde graag zien hoe die met de hand geschreven waren en hoe die met prachtige letters en tekeningen versierd waren.
Heerom wees mij het schap aan waar die boeken stonden. Ik moest wel handschoenen aandoen, omdat de boeken erg teer zijn en berschermd moesten worden tegen vet en vocht aan handen en vingers.
Met mijn vinger liep ik het rijtje oude boeken af. Aan de stoflaag te zien waren ze al lang niet meer gebruikt. Bij één boek stopte ik. Op de rug van het boek stond met vergulde letters in het Latijn “SILVISMAN CDLVII”. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen