€ 17,95

ePUB ebook

  € 8,95

PDF ebook

niet beschikbaar

Waarom moet ik u tegen jou zeggen?

Karin Driegen • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Tegen de achtergrond van een Gronings grensdorp in de Tweede Wereldoorlog, volgen we het huwelijk van een Nederlandse verzetsstrijder en een Duitse immigrante. Douwe vecht voor de vrijheid, terwijl Minnie alles op alles zet om hun gezin te voeden. Door haar afkomst wordt ze geconfronteerd met anti-Duitse sentimenten van haar dorpsgenoten en voelt zij zich alleen staan. Als ze haar man verdenkt van een verhouding met een koerierster, raakt ze vertwijfeld en wordt ze verteerd door jaloezie. Vlak voor de bevrijding wordt Douwe verraden, opgepakt door de nazi’s en gefusilleerd. De koerierster pleegt zelfmoord. Minnie wordt gekweld door schuldgevoelens als blijkt dat haar achterdocht ongegrond was. Kan ze zichzelf ooit vergeven?

    Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is een roman over moed, onmacht, onbegrip, spijt en vergeving.

    Mijn roman is een eerbetoon aan de strijd voor de vrijheid die mijn grootouders leverden en een oproep aan mijn lezers tot mededogen en respect voor slachtoffers in oorlogen, waar dan ook ter wereld.
  • Productinformatie
    Fragment : Download Fragment
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 148mm x 210mm
    Aantal pagina's : 262
    Uitgeverij : Uitgeverij WKD
    ISBN : 9789090327068
    Datum publicatie : 01-2020
  • Inhoudsopgave
    niet beschikbaar
  • Reviews (8,8 uit 70 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

    20-11-2020
    Prachtig boek 5*
    ‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen?’ Auteur : @karindriegen In het eerste deel van het boek worden we tijdens WOII meegenomen in het leven, gedachten, gevoelens en daden van Douwe en zijn vrouw Mien. Douwe is naast zijn job als douanier, ook actief bij het verzet, met als nobel doel voedselbons of een onderduikadres te bezorgen aan wie het nodig heeft. Miens grootste dagelijkse zorg is dat er eten op de tafel komt voor het gezin ( 4 kinderen waarvan de oudste ook ondergedoken zit) en overleven als vrouw van duitse origine ‘mof’ in een Nederlands grensdorp. Door de oorlogssituatie kan en wil Douwe niks kwijt over zijn verzetwerk aan Miene, uit veiligheid voor haar en zijn gezin, maar je voelt dat hierdoor het wantrouwen bij Mien groeit, en dat de twee naast elkaar gaan leven. Bij zoverre dat Mien haar man van ontrouw verdenkt en hem begint te schaduwen… en ze gevoelens krijgt voor de dominee… Na een nachtelijke opdracht wordt Douwe verraden en gefusilleerd… In het tweede deel probeert Mien in de na-oorlogse periode haar weg te vinden, nog steeds opboksend tegen de vooroordelen. Haar doel vindt ze in naaiwerk, haar kleinkinderen… Een brief valt in de bus, en maakt haar verdrieting en overstuur, deze brief zorgt dat de lezer nog meer meegezogen wordt in het verhaal en dat op het eind de vragen die nog open stonden, beantwoord worden. Op een paar dagen tijd las ik dit boek uit! Bij de aanvang moest ik af en toe een zin lezen en herlezen, maar je werd zo meegenomen in het verhaal dat dit maar even wennen was. Als Vlaming is het soms even opzoeken wat een bepaald woord betekent. Niet dat dit zou storen mocht het je niet doen, maar ik vind het leuk om wat bij te leren. Gezien de regio en het verhaal maakt de schrijfster logischerwijs en functioneel, gebruik van Duitse, Groningse of gewoon Nederlandse voor ons minder bekende woorden. Dit debuut van Karin Driegen, opgedragen aan haar opa en oma, is een aanrader en hopelijk volgt er nog meer! Laat dit een stimulans zijn.

       Binnen een paar dagen uitgelezen
       Meegezogen in het verhaal

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    20-11-2020
    Een pakkend verhaal vanuit 2 perspectieven geschreven 4*
    Het boek is heel beeldend geschreven waardoor ik me echt in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog waande. De gedachten van Douwe en van Minnie afzonderlijk zo goed beschreven wat er toentertijd bij mensen door hun hoofd ging. Het boek is opgebouwd uit 2 delen; Deel 1 speelt zich af tijdens en een stukje na de oorlog en deel 2 speelt zich 20 jaar later af. Hierdoor ontstaat er ook een mooi beeld hoe de oorlog mensen hun leven lang heeft kunnen beinvloeden en hoe Minnie tot het laatst toe heel strijdkrachtig is geweest. Ook zitten er spannende stukjes in het verhaal waarbij je maar een paar puzzelstukjes aangereikt krijgt en het belangrijkste stukje krijg je pas helemaal op het einde. Wie heeft Douwe verraden? Dankjewel Karin dat ik dit boek mocht lezen!

       Beeldende schrijfstijl
       Spannende stukken

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    20-11-2020
    Ontroerend, aangrijpend en mooi opgebouwd verhaal 4*
    Minnie is van oorsprong Duits. Ver voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak is ze naar Nederland verhuisd om daar te gaan werken en wonen. Ze leert Douwe Driest kennen, verhuisd met hem naar Groningen en ze trouwen daar. Wanneer de oorlog uitbreekt krijgt Douwe een belangrijke rol in het verzet. Ondanks dat haar man zich sterk inzet voor de rechtvaardigheid van de Nederlandse bevolking, blijft Minnie zich altijd een buitenstaander voelen. De mensen kijken haar met de nek aan, immers ze is en blijft in hun ogen een ‘mof’. Het maakt Minnie onzeker wat zelfs zover gaat dat ze Douwe wantrouwt en beschuldigd van overspel. Op een dag wordt Douwe gearresteerd en meegenomen door de Duitsers. Minnie moet verder leven met een groot schuldgevoel. Een mooi afgerond verhaal, met regelmatig een cliffhanger aan het einde van een hoofdstuk. Je wordt zelfs in spanning gehouden tot het einde toe. Dan wordt het allerlaatste puzzelstukje verhelderd. Wat een oorlog aan emoties teweegbrengt bij zowel de Nederlanders als bij de Duitse familie is duidelijk in beeld gebracht. Iedereen moest leren omgaan met verlies en verdriet tijdens en na de oorlog. De personages zijn goed uitgewerkt. Minnie is een sterke vrouw die ondanks alle tegenslagen en verdriet toch standhoudt en nog een rijk leven heeft na de oorlog. Als lezer leef je met haar mee en gun je haar toch de moed dat ze alles kan vergeven en een plaatsje geven. De schrijfstijl is heel vlot lezend, het feit dat ik het in een paar uur uitlas zegt genoeg. Een ontroerend, aangrijpend en mooi opgebouwd verhaal.

       Spannend
       Personages goed uitgewerkt

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    16-11-2020
    Een prachtig debuut die je raakt tot in je ziel! 4*
    Karin Driegen (1961) studeerde in Leiden Kunstgeschiedenis en heeft een aantal jaren in het onderwijs gewerkt als tekenlerares. Sinds 1995 woont ze aan de Engels zuidkust, waar ze na een aantal jaren als redactrice te hebben gewerkt, zich nu volledig op het schrijven te storten. Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is de eerste roman van Karin en is een eerbetoon aan de strijd voor de vrijheid die haar grootouders hebben geleverd en tevens een oproep tot mededogen en respect voor slachtoffers in oorlogen, waar dan ook ter wereld. Het verhaal speelt zich af tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog, in een dorpje in de grensstreek van Groningen. Hier wonen Douwe en zijn vrouw Minnie, die geboren is in Duitsland en dagelijks te maken heeft met de vooroordelen van haar dorpsgenoten. Douwe werkt overdag als grenswachter, maar besteed daarna de nodige uren voor het verzet. Minnie is op de hoogte dat Douwe bij het verzet zit, maar zwijgt hierover als het graf tegen haar. Terwijl Douwe vecht voor de vrijheid, vecht Minnie voor haar gezin. Als ze een briefje in de jaszak van Douwe ontdekt, verdenkt ze hem van een verhouding met een koerierster van het verzet. Hierdoor raakt ze vertwijfeld, emotioneel en jaloers. Vlak voor de bevrijding wordt Douwe verraden, opgepakt en uiteindelijk geliquideerd. Minnie blijft achter met schuldgevoelens, wanneer haar verdenkingen onjuist blijken te zijn. Kan ze het zichzelf ooit vergeven? Het boek is opgesplitst in 2 delen. Deel 1 speelt zich af in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog en wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van Douwe en Minnie. De hoofdstukken zijn redelijk kort en de schrijfstijl is vlot, waardoor het boek makkelijk wegleest. Je kan je in beide hoofdpersonen goed inleven. Douwe die denkt dat Minnie wel begrijpt waarom hij haar niets vertelt over zijn werk in het verzet, maar op een gegeven moment een steeds groter wordende afstand tussen hen ervaart. Minnie die niets anders wil dan dat Douwe thuis is bij het gezin en kapot gaat van jaloezie als ze Douwe verdenkt van het hebben van een affaire. De kloof die tussen beiden ontstaat is op een ontroerende wijze beschreven tegen de harde realiteit van de oorlog. Deel 2 wordt enkel nog vanuit het perspectief van Minnie geschreven. Douwe heeft de oorlog niet overleeft, maar voor Minnie is wel duidelijk geworden dat er geen sprake was van overspel. Ze vecht tegen haar schuldgevoelens en probeert jarenlang de waarheid te achterhalen wie Douwe verraden heeft. In dit deel kruip je als lezer in de huid van Minnie en voel je de emoties die Minnie gevoelt moet hebben. Karin Driegen heeft met “Waarom moet ik u tegen jou zeggen?” een prachtige oorlogsroman geschreven, geinspireerd op het verhaal van haar grootouders. Het een debuut die je raakt tot in je ziel en je na het omslaan van de laatste bladzijde in stilte achterlaat.

       Prachtig geschreven
       Raakt tot in je ziel!

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    16-11-2020
    Aangrijpend boek met familie historie 4*
    Dit boek kwam op mijn pad en heb het graag gelezen. Het speelt zich af in een Gronings grensdorp. tijdens de tweede wereld oorlog Douwe Driest is getrouwd met Minnie van oorsprong een Duitse ze hebben 4 kinderen en vormen een mooi gezin. Ze maken moeilijke tijden door en daarbij zit Douwe in het verzet. Dit buiten medeweten van zijn vrouw. Op een gegeven moment wordt Douwe voor de ogen van zijn gezin opgepakt en afgevoerd. Er zijn geruchten van een ophanden zijnde einde van de oorlog, maar net voor dit einde is Douwe helaas vermoord. Na de oorlog pakt Minnie het leven zo goed als ze kan weer op. De kinderen worden ouder en gaan de deur uit en bouwen hun eigen leven op. Al vanaf dat Minnie zich hier heeft gevestigd geen Nederlandse gevoeld. Minnie ontvangt een brief uit het verleden besluit deze voor haar kinderen te verbergen. Het is nu nog niet de tijd om deze te delen. Dit boek is een vlot geschreven boek.

       Aangrijpend
       Vlot geschreven

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    14-11-2020
    Poëtisch, ondanks het zware onderwerp 5*
    Waarom moet ik u tegen jou zeggen? begint met het oppakken van Douwe en van daaruit wordt er in een aantal hoofdstuk terug verteld over wat er gebeurde voor dat moment. Dit vind ik een ontzettend sterk begin want ik werd meteen gegrepen door het verhaal. Het hele boek is zo prachtig geschreven. Zulke mooie, poëtische woorden. Het is spannend, beeldend maar ook heel erg rauw en confronterend. De auteur geeft prachtig vorm aan de verschillende gevoelens van man en vrouw. Je bent wellicht snel geneigd partij te kiezen voor Minnie, omdat Douwe zijn gezin aan het lot overlaat, maar daarom is het zo mooi dat je het verhaal ook leest vanuit zijn oogpunt. Het was niet makkelijk voor hem zijn gezin – dat hem goud waard was – vaak alleen te laten. Hij had moeite met de zwijgplicht die hij had en hij moest veel opofferen en tolereren, want niet iedereen waardeerde het dat hij getrouwd was met een ‘moffenwijf’. Dit boek was erg verrassend. Soms kwam er een twist in het verhaal die ik wellicht zag aankomen, maar die me dan alsnog verraste. Wie de verrader van Douwe is wordt pas bekend aan het einde van het boek en hoewel ik hem aan zag komen, kwam het toch een heel klein beetje onverwacht. Waarom moet ik u tegen jou zeggen? heb ik achter elkaar door gelezen. De auteur heeft een erg fijne schrijfstijl. Ondanks het zware onderwerp leest het heel prettig en vlot weg. Haar woordkeuze is poëtisch te noemen en ze belicht de zware onderwerpen (jaloezie, haat, verraad) op geheel eigen wijze. Dat is ook de reden waarom ik hem 5 sterren toeken. Op het moment dat een boek me zo kan raken en het ervoor zorgt dat ik niet kan stoppen met lezen heb je die 5 sterren verdient. En daarmee reken ik nu ook voor eens en altijd af met het beeld dat ik heb van self-publishing. Wil je de volledige recensie lezen ga dan naar mijn website. https://bijonsinhuissen.com/2020/10/24/waarom-moet-ik-u-tegen-jou-zeggen-recensie/

       Prachtige, Poetische taal
       Verrassend

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    14-11-2020
    Aangrijpend verhaal 4*
    Ik had al verschillende boeken over de oorlog gelezen toen Karin me vroeg of ik haar boek wilde lezen. Na het lezen van de achterflap was ik wel nieuwsgierig geworden naar het verhaal. De inleiding vond ik wat te uitgebreid kwam er niet goed doorheen. Toch bleef ik doorlezen om snel bij het spannende stuk te komen. Het is spannend om te lezen hoe het eraan toe ging met een Duitse vrouw in Nederland tijdens de oorlog. Hoe Douwe op zijn manier probeerde om het allemaal rond te breien. En de onzekerheid waar Minnie tegen aan liep. Het verhaal is zo geschreven dat je uit het perspectief van Minnie en Douwe echt met ze meevoelt hoe ze hun eigen strijdt leveren. Keuzes maken en hun manier van handelen. Het verhaal is zo opgebouwd dat het eerste deel het verhaal van de oorlog, het verraad en de moord op Douwe. En daarna de bevrijding is. Daarna het verhaal van Minnie na de oorlog die alleen met de kinderen was. Het boek is zo geschreven dat het makkelijk leest en toch raakt het verhaal je. Als je het boek weer oppakt zit je weer snel in het verhaal. Het mooie van het boek is dat het verhaal gebaseerd is op het leven van de grootouders van Karin. Ik vind het een mooi aangrijpend boek over de oorlog. Er wordt op een andere manier beschreven hoe het voor mensen was die toen leefde.

       Aangrijpend
       Leest makkelijk
       Langzaam begin

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    14-11-2020
    Ontroerend verhaal 4*
    Ontroerend verhaal Dankzij het selfpub cafe kon ik Waarom moet ik u tegen jou zeggen lezen in ruil voor een recensie. Het boek gaat over Minnie, een voor de 2e wereldoorlog geëmigreerde Duitse die getrouwd is met Douwe, een verzetstrijder. Afwisselend lees je vanuit het perspectief van Minnie, die probeert haar kinderen goed op te voeden en überhaupt te voeden en Douwe die zijn vrouw maar ook zijn verzetsgroep probeert te beschermen door zoveel mogelijk te zwijgen. Dit zwijgen maakt dat Minnie wantrouwend wordt en haar man verdenkt van vreemdgaan. Beide personages waren voor mij echt. Je begreep van beide kanten de twijfels , de moeilijkheden en het onbegrip die door de angst van 5 lange oorlogsjaren waren ontstaan in combinatie met alle tekorten die er waren. Het boek bestaat uit 2 delen. Het eerste deel zijn de laatste oorlogsmaanden en heel kort na de bevrijding. Het tweede deel volgt Minnie in de rest van haar leven en de schuldgevoelens die ze haar hele leven bij zich heeft moeten dragen. De hoofdstukken zijn kort en daardoor leest het verhaal vlot weg. Het geeft een heel ander inkijkje in de oorlog dan andere oorlogsboeken doordat Minnie een Duitse is en ze dus heen en weer wordt geslingerd in haar gevoel over Duitsland, maar ook omdat ze door de Nederlandse inwoners niet meer erkend word omdat ze Duitse is. Ik kan dit boek alleen maar aanraden omdat het een weer heel andere kijk geeft op de oorlog.

       Ontroerend
       Echte personages

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    12-11-2020
    Aangrijpend boek 4*
    Het boek leest prettig door de korte hoofdstukken en door data boven de hoofstukken krijg je een goed beeld waar je je in het leven van Minnie bevindt. Een echte aanrader! Een verhaal over Douwe, Minnie en hun gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een aangrijpend verhaal, wat voornamelijk afspeelt vanuit Minnie. Als Duitse in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft ze het zwaar te verduren. Haar man, Douwe, zit in het verzet en praat daar niet met haar over, tot ergernis van Minnie. Ze duwt Douwe steeds verder van zich af, vooral wanneer zij vermoedt dat hij overspel pleegt. Helaas wordt Douwe vermoord vlak voor de bevrijding. Het verhaal van Minnie gaat verder na de oorlog. In sprongen van jaren krijg je een kijkje in haar verdere leven, waarin de oorlog altijd een grote rol blijft spelen en hoe zij jaren na de oorlog een brief krijgt waardoor zij een groot geheim met zich meedraagt over wie Douwe verraden heeft.

       Leest prettig/korte hoofdstukken
       Goed beeld van de hoofdpersoon

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    12-11-2020
    Prachtig en intens 4*
    Tijdens de tweede wereldoorlog zijn Douwe en zijn vrouw Minnie (Mien) op een geheel andere manier bezig de oorlog door te komen. Waar Douwe vecht voor vrijheid moet de Duitse Minnie vechten voor haar gezin en de vooroordelen van haar dorpsgenoten. Vlak voor het einde van de oorlog wordt Douwe verraden en vermoord door de Duitsers en moet Minnie daardoor zelfs na de oorlog blijven vechten maar dan tegen verschillende gevoelens die haar opbreken. Kan ze zichzelf ooit vergeven voor de gedachten die ze had over haar man terwijl hij nog leefde? Waarom moet ik u tegen jou zeggen is een prachtig debuut wat je diep raakt. Het komt wat langzaam op gang waardoor je misschien geneigd bent om het boek weg te leggen maar als je hier doorheen komt neemt het boek je volledig in beslag. Door de korte hoofdstukken leest het boek makkelijk en kom je er ook weer vlot in als je het hebt moeten wegleggen. Het boek speelt zich voor een deel af in de oorlog en een deel nadat de oorlog is geëindigd. Karin heeft veel moeite gedaan om de situaties zo echt mogelijk te laten aanvoelen. Tijdens de oorlog voel je continue de angst die om iedereen heen hangt en toont ze ook goed de gevolgen die de oorlog had, zoals honger en de dreiging die de mensen tot het eind toe voelde. Ook het verdriet van Minnie, om het gevaar waarin haar man zich begeeft en de haat van haar dorpsgenoten is duidelijk voelbaar en maakt dat je je goed kan inleven in de karakters. Deze duidelijke en intense emoties blijven ook in het gedeelte na de oorlog goed beschreven en maakt dat je volledig wordt opgeslokt door het boek en haast niet kan stoppen met lezen. Karin Driegen schreef dit boek als eerbetoon aan haar grootouders. Haar opa was een verzetsstrijder en haar oma was in de jaren 20 als Duits meisje naar Nederland gekomen als dienstmeisje. Helaas werd haar opa, net als Douwe, vlak voor het einde van de oorlog gedood door de Duitsers. Ondanks dat er dus meerdere overeenkomsten zijn tussen haar grootouders en de personages in het boek is Waarom moet ik u tegen jou zeggen fictie. Karin Driegen schreef al vanaf jongs af aan verhaaltjes. Maar besloot kunstgeschiedenis te studeren en werkte jaren als tekendocent. Ook werkte ze als redacteur bij een Engelse uitgeverij. Toen ze in 1995 met haar man en dochters verhuisde naar de zuidkust van Engeland vond ze de inspiratie om fulltime te gaan schrijven.

       Prachtig
       Intens

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    09-11-2020
    Prachtig eerbetoon! 4*
    We volgen in dit boek Douwe Driest en zijn vrouw Minnie. Minnie is geboren in Duitsland, maar woont al jaren in Nederland. Douwe en Minnie hebben vier kinderen en wonen in de provincie Groningen, vlakbij de Duitse grens. Het verhaal begint in de winter van 1945, een paar maanden voor de bevrijding. Douwe zit bij het verzet en Minnie is een hardwerkende huisvrouw, het valt haar steeds zwaarder om voor de kinderen te zorgen. Douwe is veel weg en dat zorgt bij Minnie voor wantrouwen. Wat spookt Douwe allemaal uit als hij van huis weg is.. Dan wordt Douwe vlak voor het einde van de oorlog verraden en meegenomen door de nazi's. De bevrijding volgt niet veel later, maar de oorlog is voor Minnie nog lang niet voorbij. Haar wantrouwen blijkt ongegrond en haar man is echt gestorven tijdens zijn strijd voor vrijheid. We volgen Minnie ook na de oorlog, hoe vergaat het de kinderen zonder vader Douwe en kan Minnie dit verlies ooit een plekje geven? Hoe gaat ze om met het schuldgevoel en komt ze er ooit achter wie Douwe heeft verraden? Een mooi verhaal van een Duitse immigrante, die het tijdens de oorlog heel erg zwaar heeft gehad. Maar voor haar stopt dit niet na de bevrijding. Ze wordt gezien als "mof" en heeft te kampen met het verlies van haar man. Bijzonder aan dit verhaal is dat we Minnie tijdens, maar ook na de oorlog volgen in de strijd die zij moet leveren om het hoofd boven water te houden. Een verhaal over liefde, strijd, jaloezie, verraad en rouw. Een heel mooi eerbetoon aan de strijd die geleverd is voor onze vrijheid! Petje af voor Karin, die mij geraakt heeft met dit verhaal en maar weer eens laat zien dat wij dit nooit mogen vergeten!

       Mooi eerbetoon
       Het raakt je!

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    09-11-2020
    Aangrijpend oorlogsverhaal 4*
    Waarom moet ik u tegen jou zeggen? Is een aangrijpend oorlogs verhaal van schrijfster Karin Driegen. Een verhaal dat ons meeneemt naar een gezin in de 2e wereldoorlog. We gaan dan naar Groningen en leven mee met Minnie en Douwe en hun gezin. Minnie heeft het moeilijk want in deze tijd als Duitser in Nederland verblijven valt niet mee. Douwe werkt voor het verzet en verteld Minnie hier niet veel over voor haar eigen veiligheid. Maar dat zwijgzame van Douwe komt hun relatie niet ten goede. Op een gegeven moment denkt Minnie zelfs dat Douwe vreemd gaat. Het 2e deel beschrijft het leven van Minnie na de oorlog. Hoewel de oorlog is afgelopen merk je dat de oorlog zeker niet uit Minnie is. Op een gegeven moment krijgt zij een belangrijke brief waardoor veel vragen die je nog hebt beantwoord worden. Karin Driegen is het gelukt om een aangrijpend oorlogs roman te schrijven, waar je helemaal in meegesleept wordt. Het is net of je er zelf bij bent. De personages zijn zo goed beschreven dat je intens meeleeft vooral met Douwe en Minnie. Kortom een prachtig verhaal met sterke personages die niet opgeven in een moeilijke tijd. "Plotseling komt de zon achter de wolken vandaan en werpt zijn stralen op haar bloemen. De bloemen die fluisteren dat het leven altijd de moeite waard blijft". Een echte aanrader!

       Aangrijpend
       Meeslepend

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    09-11-2020
    Aangrijpend debuut 4*
    Afgelopen dagen heb ik erg van dit boek genoten! Het verhaal speelt zich af in 1945 rond de bevrijding in een dorpje in Groningen. Je krijgt een kijkje in het gezin van Minnie, een Duitse immigrant, en haar man Douwe, een verzetsstrijder. Het verhaal is heel toegankelijk voor iedereen en de hoofdpersonen zijn levendig neergezet. Minnie probeert zo goed als ze kan het gezin draaiende te houden. Duitsland is de vijand maar ook haar thuisland waar haar ouders wonen. Douwe verteld haar niets over zijn activiteiten in het verzet. Hij zet alles op alles om zijn medemens te helpen. Wanneer Minnie een blikje pottertjes vind in Douwes broekzak interpreteert zij Douwes gedrag verkeerd. Wanneer de waarheid aan het licht komt is het te laat... Na de oorlog moet Minnie verder met haar kinderen maar zonder Douwe. Als je op de website van Karin kijkt zie je dat haar verhaal gebaseerd is op haar grootouders. Ze heeft het met veel gevoel en respect geschreven. Een boek over angst maar ook moed en doorzettingsvermogen. Het laat mij ook zien dat we dit soort verhalen moeten blijven lezen en doorgeven.

       Levendige hoofdpersonen
       Met gevoel en respect geschreven

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    04-11-2020
    Een mooie leeservaring
    Waarom moet ik u tegen jou zeggen?- Karin Driegen Karin vroeg mij of ik haar boek wilde lezen. Dat het over de Tweede Wereldoorlog ging gaf voor mij wel de doorslag. Ik ben altijd geinteresseerd in dit onderwerp. Dat ze haar grootouders als basis nam voor dit verhaal was een dubbele trigger. Maar ik had ook mijn twijfels, want hoe ga je het leven van je grootouders in een roman verwerken? Wordt dit niet een saaie verhandeling over twee mensen die voor een ander veel betekenen? Ik had nog heel wat leeswerk liggen en het boek niet direct bovenaan mijn lijstje staan, maar het gekke is dat ik er toch naar getrokken werd en het voorrang heb gegeven, zonder spijt. Wat een mooi verhaal. Een aanrader voor ieder die in dit onderwerp geinteresseerd is. Een mooi, puur verhaal over het huwelijk van twee mensen in een ongelofelijk moeilijke tijd. Twee mensen die in twee werelden zich staande willen houden en hun twijfels. Toch blijven ze trouw aan zichzelf en aan hun liefde voor elkaar, maar hebben dit jammer genoeg niet meer tegen elkaar kunnen uitgespreken. En al zou er heel wat door de schrijfster aan toegevoegd zijn. Toch heel mooi dat je je grootouders via dit verhaal zoveel eer aan kunt doen.

       Mooi, puur verhaal
       Aanrader!

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    04-11-2020
    Mooi verhaal over sterke mensen ten tijde van oorlog
    Een tijdje geleden werd ik benaderd door Karin Driegen met de vraag of ik haar boek wilde lezen. Natuurlijk wil ik dat! Zelf heb ik drie jaar in een Joods verpleeghuis gewerkt waar de verhalen over de oorlog alom aanwezig waren. Om die reden heb ik lang geen boeken over de oorlog gelezen. Ik had niet de behoefte om in m'n vrije tijd deze verhalen ook nog eens op te zoeken. "Waarom moet ik u tegen jou zeggen" van Karin Driegen gaat over het huwelijk tussen Minnie en Douwe ten tijde van de oorlog. Minnie is een Duitse migrant en Douwe werkt voor het Nederlandse verzet. Minnie heeft het moeilijk in het kleine dorp waar ze wonen. Ze heeft vaak het gevoel dat ze vanwege haar afkomst met de nek aangekeken wordt. Om veiligheidsredenen vertelt Douwe haar bijna niets over zijn verzetswerk. Dit zet een grote druk op hen beide maar ook op hun huwelijk. Toen ik begon met het lezen van dit boek merkte ik al snel dat dit geen doorsnee boek over de oorlog is. Natuurlijk gaat het over honger, angst en onzekerheid. Maar dit boek gaat vooral in de op de eenzaamheid en onmacht die de situatie van Douwe en Minnie met zich meebrengt. Karin beschrijft mooi hoe Minnie en Douwe steeds verder van elkaar verwijderd raken. Het boek begint sterk met een spannende scène. Vervolgens zakt het verhaal een beetje in. Ik merkte dat ik even moeite had om door te lezen. Op den duur greep het verhaal mij toch weer helemaal. Fijn ook dat het verhaal niet stopt als de oorlog afgelopen is. Dit is een mooi boek over een huwelijk tussen twee ijzersterke mensen ten tijde van een oorlog. Een aanrader. Zeker als je niet van oorlogsverhalen houdt.

       Mooi verhaal over ijzersterke mense
       Geen doorsnee boek

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    30-10-2020
    Boeiende toevoeging aan de oorlogsliteratuur 4*
    'Waarom moet ik u tegen jou zeggen' gaat over een Nederlands gezin in de Tweede Wereldoorlog. Zij is eigenlijk afkomstig uit Duitsland. Hij is actief in het Verzet. Haar afkomst en zijn activiteiten hebben invloed op het hele gezin en hoe ze de oorlog meemaken. In het eerste deel van het boek volg je zowel Minnie als Douwe tijdens het laatste oorlogsjaar. Door allerlei omstandigheden neemt de afstand tussen hen beiden toe. Hoe gaan ze hier als koppel mee om? Het tweede deel zoomt verder in op het leven van Minnie na de oorlogsjaren. Hoe gaan haar kinderen om met wat er in de oorlog is gebeurd? Wat wordt doorgegeven aan de kleinkinderen? Karin Driegen vertelt ons op treffende wijze het verhaal van deze twee mensen. Hoe misverstanden kunnen zorgen voor levenslange schuldgevoelens. Hoe de oorlog mensen persoonlijk trof. Hoe ook een eenling een verschil kan maken in een wereld waar anderen al lang opgaven. Het verhaal komt traag op gang, omdat Karin de tijd neemt om jou haar personages voor te stellen. Toch weet het verhaal meteen te boeien en dat doet het ook tot het einde, omdat één vraag centraal blijft staan en je zodanig vasthoudt dat je het einde wilt kennen. Waar het eerste deel een aantal oorlogsmaanden beslaat, gaat het tweede deel over een aantal naoorlogse jaren. Het was even wennen aan de sprongen in de tijd die plots gemaakt werden, maar als je daar eenmaal aan gewend bent, gaat het weer als een trein. Karin heeft een vlotte schrijfstijl die je van begin tot einde weet te boeien, maar je ook echt weet te raken. Uitgebreide recensie is te vinden op https://www.galabria.be/waarom-moet-ik-u-tegen-jou-zeggen-door-karin-driegen/

       Vlotte schrijfstijl
       Boeiend
       Langzaam begin

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    30-10-2020
    Een fictief verhaal over oorlog, maar zeer levensecht! 4*
    Karin Driegen (1961) studeerde Kunstgeschiedenis aan de universiteit van Leiden en werkte in het onderwijs. Momenteel schrijft ze fulltime en woont aan de zuidkust van Engeland met haar man en twee dochters. Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is haar debuutroman. ~De elementen De cover is donker en eenvoudig. Een doosje pottertjes is zichtbaar. Dit is een belangrijk item uit het verhaal. De sfeer in het boek is ook wat "donker". De cover past dus goed bij het verhaal. Groningen 1945. Het zijn spannende tijden. Er is weinig eten en Douwe is flink actief in het verzet. Het boek begint op 21 maart, de dag dat Douwe wordt opgepakt. In de vertelperspectief van de 3e persoon neemt Karin Driegen de lezer mee naar dat zeer spannende en ook paniekerige moment. Waar gaat hij naar toe en wat gaan ze met hem doen? Voordat we dat ontdekken gaan we een maand terug in de tijd. Zo proef je de sfeer van toen. De bijbel is hun steun en toeverlaat. Het verhaal wisselt tussen Minnie en Douwe, de hoofdstukken zijn kort gehouden. De vertelwijze is zeer prettig. Minnie die hard haar best doet om alles draaiende te houden, maar ook voelt dat zij niet zo geliefd is als Duitse. Wat erg lastig is. Zij heeft een hart van goud en heeft ook flinke vechtlust blijkt later in het verhaal. Het is mooi om alles zo mee te maken, terwijl je leest. De personen worden mooi beschreven. Alles is heel duidelijk te volgen. Ook over de periode na de oorlog. ~Conclusie Auteur Karin Driegen vertelt met deze roman het verhaal van haar voorouders. Het is een fictief verhaal, in de 3e persoon, maar zo krijg je als lezer een goede indruk van toen. Doordat je als lezer langzaam naar het moment toe kruipt, dat Douwe wordt opgepakt, wordt er een spanning opgebouwd. Ook ligt er een spanning bij hoofdpersoon Minnie. Een wantrouwen. En toch moet ze door voor haar gezin. Karin Driegen heeft een mooi boek afgeleverd, die veel liefhebbers van het oorlogsthema zullen bekoren. ~Waardering 4 sterren, een dikke 8. Het was een indrukwekkend debuut met mooi afgerond einde. Genoten van het boek! ****Karin Driegen geeft een kijkje in haar familie in oorlogstijd. Het is fictie en toch levensecht! **** Hartelijke groeten, Annette Overvoorde Birdy's Boeken, https://birdysboeken.blogspot.com/2020/07/karin-driegen-waarom-moet-ik-u-tegen.html

       Indrukwekkend debuut
       Mooi afgerond einde

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    29-10-2020
    Een indrukwekkend oorlogsverhaal 4*
    Tijdens de Tweede Wereldoorlog wonen de Nederlandse verzetsstrijder Douwe en zijn Duitse vrouw Minnie in een Gronings grensdorp. Douwe vecht voor zijn vaderland, terwijl Minnie als Duitse immigrant haar oorspronkelijke identiteit tijdens de oorlog als het ware moet verstoppen. Een verhaal dat laat zien hoe mensen kunnen veranderen onder druk, hoe verschillende beslissingen gemaakt kunnen worden die eerst nooit als mogelijk gezien werden. Hoe de oorlog de samenleving veranderd heeft en vooral hoe schuldgevoelens iemand zijn leven lang kunnen achtervolgen. Dit boek heeft me echt intens verrast. Toen Karin Driegen aan mij vroeg of ik dit boek wilde lezen, twijfelde ik geen moment. Hoe sociale druk een rol kan spelen in de besluitvorming is een grote interesse van mij. Het duurde even voordat ik in het verhaal kwam, maar in het midden van het boek kon ik het eigenlijk niet meer wegleggen. Karin heeft een mooie uitgebreide schrijfstijl en je ziet dat in iedere zin veel moeite gestoken is. Het leest goed weg en tegelijkertijd geeft dit verhaal je een uitgebreid beeld van de situatie. Douwe die in het verzet strijdt voor zijn vaderland, Minnie die zich als Duitse nooit thuis gevoeld heeft in Nederland, maar nu noodgedwongen een kant moet kiezen in de oorlog. En daar bovenop wordt ze vervelend aangekeken in Nederland omdat ze oorspronkelijk uit Duitsland komt. Dit boek is meer dan alleen een oorlogsverhaal. Het laat ook het verdere leven van Minnie zien, een vol geheimen. Wanneer ze een brief krijgt van de Dominee, de man die ze een lange tijd aanbad, en erachter komt dat hij degene is die haar geliefde man verraden heeft, stort haar wereld in. Deze brief krijg je pas aan het einde van het boek te lezen, wat ik extreem sterk vond. Je leest dus wel dat Minnie's leven instort, maar je weet niet waarom. Ik was zo nieuwsgierig wat er in die brief stond, dat ik het laatste deel van dit boek in een keer uit las. Steeds wanneer Minnie de inhoud van deze brief wilde bespreken met haar kinderen, sussen ze haar, want over de oorlog moet niet meer gesproken worden. De hongerwinter werd goed in beeld gebracht en ik vond het een prachtige plottwist. Dit verhaal en informatief en educatief en als dit boek op de Lezen voor de Lijst lijst had gestaan toen ik op het VWO zat, dan had ik deze zeker uitgekozen!

       Prachtige plottwist
       Educatief en informatief

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    29-10-2020
    Mooi debuut 4*
    Ik mocht het boek "Waarom moet ik u tegen jou zeggen?" van Karin Driegen lezen voor een eerlijke recensie. Karin heeft een prachtig debuut geschreven. Haar schrijfstijl is erg prettig, ik was gelijk begaan met de personages en kon het boek niet wegleggen. Op deze manier mee te kunnen leven is heel bijzonder. Wat een wreedheden moeten vele mensen toch ondergaan in dit leven, ik werd er verdrietig van. Maar dit boek is zeker niet alleen maar narigheid. Het laat vooral zien hoe hoe mensen hun kracht behouden in moeilijke tijden, door hun liefde en mededogen voor de ander.

       Prettige schrijfstijl
       Ontroerend

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    28-10-2020
    Een ijzersterk debuut over een gezin in de oorlog
    Minnie en Douwe Driest wonen met hun vier kinderen in een Gronings dorp, vlakbij de Duitse grens. Minnie is een ijverige en hardwerkende vrouw, die zich goed heeft weten aan te passen aan de Nederlandse gewoontes, enkel haar accent verraadt haar afkomst. Tegen het einde van de oorlog proberen Minnie en Douwe elk op hun eigen manier het hoofd boven water te houden. Met alles wat Minnie weet te verzamelen probeert ze haar gezin te voeden en met alle kracht die ze nog heeft haar huishouden op orde te houden. Douwe maakt zich nuttig in het verzet, maar raakt daardoor steeds verder verwijderd van zijn gezin. Hij is veel van huis wat zelfs lijdt tot vermoedens van ontrouw bij Minnie. Met nog enkele weken te gaan tot het einde van de oorlog wordt Douwe opgepakt, gemarteld en gefusilleerd. De strijd van Minnie begint daarna pas, ze moet zichzelf leren vergeven, maar vooral ook leren leven zonder haar man. Karin Driegen (1961) studeerde kunstgeschiedenis en gaf tekenles op middelbare scholen. Inmiddels woont Driegen met haar man en kinderen in Engeland en heeft ze zich volledig op het schrijversvak gestort. Waarom moet ik u tegen jou zeggen is haar debuut roman dat het aangrijpende verhaal vertelt van haar opa die als verzetsstrijder streed tegen geweld en onrecht, en haar uit Duitsland afkomstige oma die zo haar eigen strijd leverde. Waarom moet ik u tegen jou zeggen is opgedeeld in twee delen. Allereerst lezen we over de periode tijdens de oorlog. Daarin krijgen we als lezers veel mee over hoe het er die periode aan toe ging in Oost-Groningen. Over de misstanden van de Duitsers, het gevangenschap van Douwe, de activiteiten van het verzet, de vlucht voor oorlogsgeweld. Maar Driegen schrijft ook over alledaagse zaken. Over de ijskou van de winter, hoe moeilijk het is om eten te krijgen en hoe kinderen gewoon kinderen blijven. Hoe ze blijven groeien en kleding te klein wordt, maar ook hoe ze proberen de dag door te komen door te struinen over het land, te helpen bij buren of te schaatsen. De kleine details, het dialect dat wordt gesproken en het Duits van Minnie maken dat het verhaal gaat leven en ook de oorlog een tastbaar wordt. De korte hoofdstukken beschrijven een tijdsspanne van 21 februari tot en met 24 april 1945, de dag waarop hun dorp werd bevrijd. Afwisselend worden de hoofdstukken vanuit Minnie en Douwe verteld, waardoor we van beiden een idee krijgen hoe zij de oorlog hebben beleefd. Hierdoor komen personages en setting nog meer tot leven. Ondanks dat Douwe niet veel met zijn vrouw praat, wordt voor de lezer wel heel duidelijk wat er in hem omging en wat hem houvast gaf om tijdens martelingen zijn kameraden niet te verraden. In het tweede deel van het boek leven we mee met Minnie gedurende de jaren na de oorlog. Haar kinderen en kleinkinderen houden haar op de been en ook het werk als coupeuse geeft haar een beetje voldoening. Wel wordt pijnlijk duidelijk dat de oorlog voor slachtoffers jaren later nog door raast, terwijl nieuwe generaties hun interesse erin verliezen. Minnie heeft in die zin weinig steun van haar kinderen, ze kan niet met hen praten over dat wat er in de oorlog is gebeurd. Driegen bouwt het verhaal langzaam op, waardoor het plot in het begin wat traag verloopt. Maar door de korte hoofdstukken en de afwisseling in vertelperspectief, boeit het gelijk. De schrijfstijl van Driegen kan gedetailleerd genoemd worden, toch is het verhaal nergens langdradig en zorgen de details er juist voor dat het geen enkele moeite kost je in te leven in de situatie van het gezin. Het geheel is zeer prettig leesbaar. Waarom moet ik u tegen jou zeggen is een historische roman, maar het feit dat het gebaseerd is op het ware verhaal van twee "gewone" Nederlandse mensen maakt het boek extra bijzonder om te lezen. Karin Driegen zet met Waarom moet ik u tegen jou zeggen een prachtige, emotionele doch heftige roman neer. Een aanrader!

       Boeiend
       Emotioneel doch heftig

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    28-10-2020
    Een goed debuut!
    Karin Driegen debuteert met haar roman Waarom moet ik u tegen jou zeggen met een verhaal die gebaseerd is op het leven van haar grootouders. Het verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog in Groningen en het leven na die tijd. Douwe Driest en de van oorsprong uit Duitsland komende Minnie zijn al jaren getrouwd en het huwelijk is bezegeld met vier kinderen. Het gezin heeft het niet makkelijk en Douwe zit bij het verzet. Minnie weet hier weinig van al heeft ze wel haar vermoedens wat Douwe doet. Ze heeft het idee dat hij een minnares heeft, maar bewijzen kan ze het niet. Wanneer ze een briefje vindt, zorgt dit ervoor dat de twee steeds meer uit elkaar groeien. Echt gelukkig voelt Minnie zich überhaupt niet in Nederland, mede omdat haar accent haar achtergrond niet kan verbergen. Het gezin heeft het zwaar. Er is weinig eten en de bedreigingen zijn voelbaar. Toch doen de geruchten de ronde dat de bevrijding aanstaande is. Dan wordt Douwe opgepakt voor het oog van zijn gezin. Uiteindelijk wordt hij net voor de bevrijding gedood. Minnie staat er nu alleen voor. Na de oorlog weet Minnie en haar gezin zich staande te houden. De kinderen vliegen uit, trouwen en krijgen kinderen. Toch voelt ze zich nog steeds een buitenlander in Nederland. Het accent liegt er niet om. Minnie pakt het leven steeds zo goed als mogelijk op, al denkt ze veel aan het verleden. Wanneer ze een brief ontvangt die over het verleden gaat, besluit ze deze te verbergen. Haar kinderen zullen deze wel naar haar dood vinden. Het is nu nog geen tijd om deze met hun te delen. Waarom moet ik u tegen jou zeggen is een vlotte roman die korte hoofdstukken kent. Het verhaal is goed opgebouwd en Kriegen heeft goede research voor haar boek gepleegd. Ik had echt te doen met Minnie en Douwe. Het was geen makkelijk leven. De gedachtegang van Minnie is goed uitgewerkt. Haar verleden suddert door in haar leven en Driegen weet dit goed door het boek te verweven. Er zijn al veel boeken over de Tweede Wereldoorlog geschreven. Dit boek is toch uniek in zijn soort, mede omdat het een familiegeschiedenis betreft. Het verhaal is nergens lastig te lezen of te volgen, maar geeft de lezer wel een goede blik in hoe het allemaal moet zijn geweest. Dit boek is niet alleen interessant voor mensen die uit Groningen komen of familie zijn, maar ook zeker voor buitenstaanders die graag meer lezen over de Tweede Wereldoorlog. Wat mij betreft is Karin Driegen goed geslaagd met dit debuut. Het is een geschiedenis die nooit vergeten mag worden. Ik geef dan ook graag 4 sterren.

       Uniek
       Hoofdpersoon goed uitgewerkt

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    28-10-2020
    Liefdevolle en respectvolle roman over de 2e Wereldoorlog
    In Waarom moet ik u tegen jou zeggen? maken we kennis met Douwe en Mien Driest. Het is voorjaar 1945 en de Tweede Wereldoorlog is nog bezig. Douwe zit bij het verzet en moet zijn activiteiten geheim houden voor zijn gezin. Mien is van oorsprong Duitse en kan niet aarden in het Groningse dorpje. Als Douwe vaker lang van huis blijft en geheimzinnig gedrag vertoont, verdenkt Mien hem van het hebben van een affaire. Dat ze er gruwelijk naast zit, komt ze na een schokkende gebeurtenis achter. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door de Tweede Wereldoorlog en was ook erg benieuwd naar dit boek. Ik moet wel zeggen dat het huwelijk tussen Douwe en Mien en de klap die deze krijgt centraal staat in het verhaal. Dat de hoofdstukken kort zijn en afwisselend vanuit de perspectieven van Douwe en Mien worden verteld, is erg fijn. Je krijgt als lezer een goed beeld van hoe het was in een bezet Gronings dorpje. Ik vind het ook erg origineel dat het verhaal doorloopt tot ver na de oorlog. Hieraan is goed te zien dat de oorlog wel voorbij was, maar dat deze de mensen die het meegemaakt hebben nooit verlaten heeft. Het boek geeft een intieme kijk in het leven van een gezin tijdens en na de oorlog. Ik kan het niet vergelijken met andere boeken over hetzelfde thema. Karin Driegen heeft een ijzersterke roman geschreven die ik zeker aan kan raden!

       Ijzersterke roman
       Origineel

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


    27-10-2020
    recensie waarom moet ik u tegen jou zeggen?
    Een mooi boek dat je meesleept in het verhaal. De oorlog is op realistische wijze weergegeven en zit vol mooie zinnen.

       Meeslepend
       Mooie zinnen

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    27-10-2020
    Ontroerend!
    Na alles wat er al over deze roman gezegd is, weet ik niet zo goed wat ik nog kan toevoegen. Behalve dan dat ik het een boeiend boek vond. Ik heb gelachen en gehuild en het in een ruk uitgelezen.

       Boeiend
       Ontroerend

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


    26-10-2020
    Waarom moet ik u tegen jou zeggen?
    Tegen de achtergrond van een Gronings grensdorp in de Tweede Wereldoorlog, volgen we het huwelijk van een Nederlandse verzetsstrijder en een Duitse immigrante. Douwe vecht voor de vrijheid, terwijl Minnie alles op alles zet om hun gezin te voeden. Door haar afkomst wordt ze geconfronteerd met anti-Duitse sentimenten van haar dorpsgenoten en voelt zij zich alleen staan. Als ze haar man verdenkt van een verhouding met een koerierster, raakt ze vertwijfeld en wordt ze verteerd door jaloezie. Vlak voor de bevrijding wordt Douwe verraden, opgepakt door de nazi’s en gefusilleerd. De koerierster pleegt zelfmoord. Minnie wordt gekweld door schuldgevoelens als blijkt dat haar achterdocht ongegrond was. Kan ze zichzelf ooit vergeven? Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is een roman over moed, onmacht, onbegrip, spijt en vergeving. De roman is een eerbetoon aan de strijd voor de vrijheid die de grootouders van Karin leverden en een oproep aan haar lezers tot mededogen en respect voor slachtoffers in oorlogen, waar dan ook ter wereld. Een aantal weken geleden kreeg ik van @karindriegen de vraag of ik haar boek wilde lezen. Dat wilde ik graag,omdat ik al zo veel goede verhalen over haar boek had gehoord en het onderwerp me erg aansprak. Hoewel ik ontzettende moeite had om in het begin in het verhaal te komen,benam het me ongeveer vanaf de helft van het verhaal de adem en heb ik het in een ruk uitgelezen. De zinnen zijn zo mooi geformuleerd en er is met zoveel liefde en respect geschreven,dat voel je echt.Op de manier hoe Karin de strijd van haar opa en oma omschrijft zorgt ervoor dat je veel ontzag krijgt voor deze mensen.Haar opa Douwe die zich zo inzet voor het verzet en met gevaar voor eigen leven ervoor moet zorgen dat zijn gezin het beter zal krijgen. En haar oma Minnie die ondanks de pijn in haar hart en ziel én lijf gewoon blijft doorgaan. De schuldgevoelens die ze heeft tegenover haar man vind ik zo schrijnend en begrijpelijk. Uiteindelijk echt een prachtig boek,niet alleen over het verzet en de gruwelijkheden van WO 2 ,maar ook in de relatie tussen Minnie en haar Douwe. Aanrader! .

       Met liefde en respect geschreven
       Aanrader!
       Begin wat moeite om erin te komen

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    26-10-2020
    Origineel verhaal ten tijde van de 2e WO
    Karin Driegen is een Nederlandse schrijfster. ‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen’ is haar debuut. Ze beschrijft hierin het waargebeurde verleden van haar eigen grootouders. De Duitse immigrante Minnie is getrouw met Douwe. Hij zat tijdens de 2e wereldoorlog in het verzet in Nederland. Samen wonen ze op de rand van Groningen en Duitsland aan het einde van de oorlog. Minnie heeft het tijdens deze laatste maanden steeds moeilijker. Haar man is veel weg en deelt weinig met haar. Minnie blijft achter met de zorg voor de kinderen. Minnie vindt uiteindelijk een briefje en krijgt argwaan. Ze gaat op zoek naar de betekenis hiervan. Deze zoektocht blijft niet zonder gevolgen. Minnie blijft achter met de gevolgen van haar daden en probeert met haar schuldgevoel om te gaan. Driegen heeft een aangename schrijfstijl die makkelijk wegleest. Haar beschrijvende stijl doet je het hele verhaal ervaren met je eigen gevoelens. De schrijfster gebruikt regelmatig het dialect van Groningen. Dit geeft je het gevoel van dit tijdsbeeld. Af en toe een woordje Duits. Hierbij moest ik soms wel wat een eigen vertaling verzinnen. Het is een origineel en indrukwekkend verhaal over de 2e wereldoorlog zoals ik nog niet eerder ervaren heb.

       Origineel
       Indrukwekkend

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    26-10-2020
    Fijne historische roman 4*
    Karin Driegen vroeg mij om haar boek ‘Waarom zou ik u tegen jou zeggen’ te lezen. Vroeger was ik ontzettend geïnteresseerd in WO2, met name Anne Frank en in het verzet. Dit boek heeft mij weer helemaal terug gebracht bij dit interessante onderwerp. Deze roman gaat over de Duitse Minnie in Groningen, van wie haar man aangesloten was bij een verzetsgroep. Ook neemt het je mee naar de periode na de oorlog, en hoe Mien dat ervaren heeft. Wat tevens erg leuk is, is het Gronings dialect; ik hoorde af en toe precies mijn oma praten! Karin heeft een zeer fijne, beeldende schrijfstijl. Ik zag met regelmaat de scènes helemaal voor me en voelde ik de emoties. Je blijft samen met Mien hopen op een goede afloop, en als je dan in het laatste hoofdstuk beland volgt er nog een onaangename verrassing... Dankzij dit boek ga ik zeker weer meer boeken oppakken over de Tweede Wereldoorlog!

       Beeldende schrijfstijl
       Interessant onderwerp

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    20-08-2020
    verrassend boek 4****
    Ook al lees ik normaal echt niet graag boeken over de oorlog heb ik van deze best wel genoten. Bij sommige passages kan je de moeilijke tijd van toen echt voelen. Het boek laat ook duidelijk zien wat er kan gebeuren bij het gebrek aan communicatie. Het is stof tot nadenken dat je nooit zo maar van iets mag uitgaan, zonder dit uit te spreken. Veel had er kunnen voorkomen geweest als de communicatie beter verliep! Heeft ook een heel verrassend einde, het houd je vast tot de laatste pagina! Als ik juist 1 puntje van kritiek heb waardoor het een sterretje minder is, is het omdat er ook regelmatig duits in voorkomt, zonder een vertaling. Ikzelf begrijp geen woord duits waardoor dit ik ook niet altijd kon begrijpen. Een veelbelovend debuut van deze schrijfster!

       Verassend einde
       Stof tot nadenken

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    20-08-2020
    Meeslepend! 5*****
    Een boeiend verhaal, in oorlogstijd, over een huwelijk – dat bijna op de klippen loopt – tussen een Duitse vrouw en een Nederlandse verzetsman in een dorpje in Groningen. Het is meer dan een oorlogsverhaal; het gaat over communicatieproblemen, maar ook over moed, spijt, liefde en doorzettingvermogen.


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    17-08-2020
    Mooi verhaal 4****
    ~ Zelfs nu blijft Douwe zwijgen. Fier en ongenaakbaar staat hij in hun midden. De breekbare zelfverzekerdheid van de mannen is markant. Waar zouden ze zijn zonder hun wapens? ~ pagina 11 ~ Je wordt meteen in het verhaal getrokken. Ze komen Douwe halen, zijn hele gezin moet dit toezien en blijft erna achter. In dit verhaal worden er tijdsprongen gemaakt. Waardoor je de nodige informatie krijgt die ervoor zorgen dat het verhaal compleet is. De omgeving wordt goed in beeld gebracht. Het huis, de keuken, je waant je in het huis. Heel mooi gedetailleerd, waarvoor ik Karin een compliment wil maken. Vaak als iets heel gedetailleerd beschreven wordt zorgt dit ervoor dat het saai wordt, maar dat is in dit geval totaal niet aan de orde. ~ Twee mensen in één bed: wat ligt daar allemaal tussen? De muren waarbinnen Douwe zijn geheimen bewaart, worden dikker en hoger. ~ pagina 44 ~ Je krijgt ook een blik in het leven van Minnie. Haar leven nu, maar ook het leven dat ze vroeger had voordat ze moeder en huisvrouw werd. Het gezin maakt barre tijden door tijdens de oorlog. De honger, het slappe aanbod van middelen. En dan vooral de luizen, teisteren het gezin. Ze moeten alles ondergaan. Ik ben blij dat ik dit boek heb mogen lezen. Ik lees graag boeken waar het thema Tweede Wereldoorlog een rol in speelt. En ik ben er trots op dat deze ook in mijn collectie zit nu.

       Karakters goed uitgewerkt
       Omgeving goed beschreven

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    17-08-2020
    Aangrijpend debuut 5*****
    Over hoe een Duitse immigrante in WO2 haar Nederlandse verzetsman verliest en vervolgens haar hoofd boven water probeert te houden in het anti-Duitse Nederland.

       Fijne schrijfstijl
       Meeslepend

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


    13-08-2020
    Indrukwekkend 4****
    Tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog, in een klein Gronings dorp aan de grens krijg je inkijk in het huwelijk tussen Douwe, een Nederlandse verzetsstrijder, en Minnie, een Duitse immigrante. Douwe vecht voor de vrijheid, terwijl Minnie alles op alles zet om hun gezin te voeden. Als ze haar man verdenkt van een verhouding met een koerierster, raakt ze vertwijfeld en wordt ze verteerd door jaloezie. Vlak voor de bevrijding wordt Douwe verraden, gevangen gezet door de nazi’s en uiteindelijk gefusilleerd. De koerierster Ge pleegt zelfmoord. Minnie wordt gekweld door schuldgevoelens als blijkt dat haar achterdocht ongegrond was. Een mooi en meeslepend verhaal. Je kijkt en leeft vooral mee met het leven van de vrouw van een verzetsheld, tijdens en ook na de tweede Wereldoorlog. Maar het gaat over meer dan alleen de oorlog, het gaat over fouten maken en schuldgevoel en hoe te leven met wat je hebt meegemaakt. Deels gebaseerd op waargebeurde feiten, het levensverhaal van de grootouders van de schrijfster, wat het verhaal extra fascinerend maakt. Een mooi eerbetoon. Het boek leest makkelijk, is bij tijden zeer indrukwekkend. Zeker een aanrader als je graag persoonlijke verhalen leest ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Maja van Riemsdijk

       Meeslepend verhaal
       Mooi eerbetoon

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    13-08-2020
    Oorlogsverhaal vanuit een bijzonder perspectief 5*****
    Ontroerend verhaal geschreven vanuit het perspectief van een Duitse vrouw die is getrouwd met een Nederlandse verzetsman. De thema’s verraad, liefde, trouw en loyaliteit krijgen door dit perspectief veel diepgang. Een zeer geslaagd debuut.

       Ontroerend
       Diepgang

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


    04-08-2020
    Waarom moet ik u tegen jou zeggen? 4*
    Karin Driegen heeft haar debuutroman ‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen’ dit jaar uitgebracht. Dit boek is gebaseerd op het verhaal van het grootouders in de oorlog. Tegen de achtergrond van een Gronings grensdorp in de Tweede Wereldoorlog, volgen we het huwelijk van een Nederlandse verzetsstrijder en een Duitse immigrante. Douwe vecht voor de vrijheid, terwijl Minnie alles op alles zet om hun gezin te voeden. Door haar afkomst wordt ze geconfronteerd met anti-Duitse sentimenten van haar dorpsgenoten en voelt zij zich alleen staan. Als ze haar man verdenkt van een verhouding met een koerierster, raakt ze vertwijfeld en wordt ze verteerd door jaloezie. Vlak voor de bevrijding wordt Douwe verraden, opgepakt door de nazi’s en gefusilleerd. De koerierster pleegt zelfmoord. Minnie wordt gekweld door schuldgevoelens als blijkt dat haar achterdocht ongegrond was. Kan ze zichzelf ooit vergeven? Een heel indrukwekkender aangrijpend boek! Je komt meer te weten over het leven van Douwe, tijdens het verzet. Het leven van Minnie wordt beschreven tijdens de oorlog, maar vooral ook een groot deel na de oorlog. En juist dat gedeelte raakte ons. Indrukwekkend om te lezen wat de oorlog na zoveel jaren nog met iemand doet en hoe de verschillende generaties ermee omgaan. Voor de liefhebber van verhalen over de tweede Wereldoorlog is dit zeker een aanrader.

       Aangrijpend
       indrukwekkend verhaal

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    04-08-2020
    Een prachtig debuut van Karin Driegen 5*
    Een verhaal wat zich afspeelt tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog. Je maakt in ” Waarom moet ik u tegen jou zeggen?” kennis met Minnie en Douwe. Minnie die vanuit Duitsland naar Nederland geëmigreerd is, trouwt met de Nederlandse verzetsstrijder Douwe. Douwe is niet heel erg open over zijn werkzaamheden in het verzet en dat schept wantrouwen bij Minnie. Helemaal als Douwe regelmatig laat thuis komt en Minnie hem verdenkt van vreemdgaan. Minnie voelt zich erg eenzaam bij de zorg voor hun kinderen. Tot het moment dat haar man wordt opgepakt. Wie heeft Douwe verraden? Het boek is verdeeld in twee delen. Het eerste deel beschrijft de periode van vlak voor en na de bevrijding en in het tweede deel lees je over het verdere leven van Minnie. Het boek heeft korte hoofdstukken, waardoor je snel nog een hoofdstuk leest en nog één. Ik las dit boek in een dag uit. “Waarom moet ik u tegen jou zeggen?” is een verhaal over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over de jaren erna. De titel voor dit boek vond ik heel bijzonder en ik vroeg mij af hoe deze gekozen was? Hier kom je tijdens het lezen achter. Het is een indrukwekkend verhaal over liefde, verraad, doorzettingsvermogen, rouw en overleven. Het verhaal van Karin is gebaseerd op de strijd voor vrijheid die haar grootouders leverden. Een prachtig eerbetoon. Een absolute aanrader voor iedereen die graag leest over de Tweede Wereldoorlog. Opdat we niet vergeten.

       Prachtig eerbetoon
       indrukwekkend verhaal

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    03-08-2020
    Een bijzondere leeservaring 4****
    “Doorgaan! Vechten voor waar je in gelooft. Je niet aan de kant laten drukken.” Tegen de achtergrond van een Gronings grensdorp in de Tweede Wereldoorlog, volgen we het huwelijk van een Nederlandse verzetsstrijder en een Duitse immigrante. Douwe vecht voor de vrijheid, terwijl Minnie alles op alles zet om hun gezin te voeden. Door haar afkomst wordt ze geconfronteerd met anti-Duitse sentimenten van haar dorpsgenoten en voelt zij zich alleen staan. Als ze haar man verdenkt van een verhouding met een koerierster, raakt ze vertwijfeld en wordt ze verteerd door jaloezie. Vlak voor de bevrijding wordt Douwe verraden, opgepakt door de nazi’s en gefusilleerd. De koerierster pleegt zelfmoord. Minnie wordt gekweld door schuldgevoelens als blijkt dat haar achterdocht ongegrond was. Kan ze zichzelf ooit vergeven? Deze bijzondere roman las ik snel uit. Het is zeker een aanrader voor wie van historische fictie houdt. De cover vind ik erg geslaagd. De titel is erg origineel! Ik vond juist dat de flaptekst iets te veel over het verhaal vertelde. Sommige dingen waren beter geweest als je ze nog niet op voorhand wist, om het spannender te maken. Het plot is goed uitgewerkt. Er is duidelijk veel opzoekwerk voor gedaan en de schrijfstijl is ook erg aangenaam en goed te volgen. Soms werd het een beetje langdradig, maar niet zo saai dat je het boek wilt wegleggen. De personages zijn ook mooi voorgesteld. Je krijgt een duidelijk beeld over hun situatie, karakter en achtergrond. Je kan je als lezen goed inleven in hun situatie, ook omdat de plaatsen duidelijk zijn beschreven. Dit verhaal is een aparte ervaring in de boekenwereld. Het laat je stilstaan bij het leven in oorlogstijd. Dit boek krijgt van mij ⭐⭐⭐⭐

       Goede plot
       Karakters goed uitgewerkt

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    03-08-2020
    Een oorlogsroman, mooi en kwetsbaar 5*****
    ‘Waarom moet ik U tegen jou zeggen!’ Karin Driegen . “Onbewogen, zonder een woord te uiten, blijven ze samen. Een moment. Een lange tijd. Een eeuwigheid.” . Een mooi en kwetsbaar geschreven roman tegen het einde van de tweede wereldoorlog. Over het gezin van Douwe en Minnie, over hoe elk van hen zich staande houd in die erbarmelijke oorlogstijd. Hoe doe je dat, leven met elkaar, in armoede en angst. Hoe ga je met elkaar om als je werkt en daarnaast in het verzet zit. Hoe zorg je voor je kinderen als er amper te eten is en je man zo vaak en veel van huis is? “Deze roman gaat over moed, onmacht, onbegrip, spijt en vergeving” en maakt dat je Minnie en Douwe in je hart zult sluiten. . Karin heeft zich laten inspireren door haar grootouders hoewel het een fictief geschreven verhaal is geeft dat, wat mij betreft het boek nét dat extra’s; sensibiliteit en kwetsbaarheid.

       Sensibiliteit
       Kwetsbaarheid

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    03-08-2020
    Een prachtig oorlogsverhaal
    Een boek wat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gebaseerd op een familiegeschiedenis die vertelt moet worden. De geheimen van verzetshelden kunnen ook binnen het gezin niet worden gedeeld. Uit angst dat iemand zijn mond voorbij praat of onder druk de verkeerde dingen vertelt kun je daarom maar beter van niets weten. Daardoor kunnen zaken juist verkeerd worden geinterpreteerd. “Waarom moet ik u tegen jou zeggen?” is een prachtig verhaal. Wat heerlijk leest. Een aanrader voor iedereen die houdt van verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Een verhaal wat zeker gelezen moet worden.

       Fijne schrijfstijl

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    02-08-2020
    Bijzonder en ontroerend 4****
    Het verhaal begint tijdens het laatste jaar van de oorlog. Hoofdpersoon Minnie heeft het gevoel dat ze haar man Douwe langzaamaan verliest. Hij zit in het verzet en zwijgt over alle verzetsactiviteiten waaraan hij deelneemt. Tot overmaat van ramp vindt Minnie een klein blikje met een briefje van een andere vrouw, waardoor ze denkt dat hij haar bedriegt. Als dit uiteindelijk niet zo blijkt te zijn, is het voor het gezin te laat: Douwe wordt opgepakt en komt niet meer terug. Minnie wordt verteerd door schuldgevoel en het verhaal vertelt haar verdere leven na de oorlog. Omdat ze oorspronkelijk Duits is, voelt ze zich nooit helemaal thuis in Nederland. Haar innerlijk strijd, in combinatie met het schuldgevoel jegens haar man wordt op een hele mooie en persoonlijke manier beschreven door Driegen. Je voelt de trots voor haar grootouders, de liefde en het respect. Het boek is meer dan een oorlogsverhaal, het is een verhaal over fouten maken, het hebben van schuldgevoel en het moeten leren leven met het verleden. Een verhaal over je best doen, je nuttig maken voor jezelf, de kinderen en de omgeving en toch ondanks alles kunnen genieten van het leven. Zeker de moeite waard om te lezen.

       Persoonlijke manier beschreven
       Meer dan een oorlogsverhaal

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    02-08-2020
    Bijzonder verhaal 5*****
    De wrede en onverdiende dood van een dappere verzetsman echoot generaties lang na in de familie. Dit boek vertelt over deze familiegeschiedenis maar dan gezien vanuit de beleving van de vrouw van de verzetsman. Een bijzonder mooi en spannend oorlogsverhaal. Een echte aanrader!

       spannend
       Uniek

    Geplaatst door uit Utrecht , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    25-07-2020
    Indrukwekkend4****
    Het boek leest makkelijk en is op sommige momenten indrukwekkend. Je volgt een korte tijd het leven van Douwe in het verzet en gedurende een lange tijd, tijdens en na de oorlog, het leven van Minnie. Duidelijk wordt dat de oorlog nog lang in een mens blijft zitten. Je kan alles niet zomaar vergeten en vergeven. Dat maakt het een indrukwekkend verhaal. Helemaal als je weet dat het gebaseerd is op de grootouders van Karin. Belangrijk dat dit soort verhalen verteld blijven worden! Karin heeft een prettige schrijfstijl, het boek heeft korte hoofdstukken en het leest heerlijk weg. Heb je interesse in persoonlijke verhalen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, dan is dit een geschikt boek voor jou!

       Prettige schrijfstijl
       indrukwekkend verhaal

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    25-07-2020
    “Waarom moet ik u tegen jou zeggen\" – Karin Driegen 4****
    Een prachtig verhaal over een gezin die zich in de tweede wereldoorlog staande moet houden. Minnie die vanuit Duitsland naar Nederland is geëmigreerd en een Nederlandse man Douwe die verzetsstrijder is. Ze hebben drie kinderen, waarvan hun oudste zoon is ondergedoken. Het verhaal speelt zich af bij Groningen waar Douwe vecht voor de vrijheid. Hij doet er alles aan om mensen te helpen, maar dit wordt hem niet makkelijk gemaakt. Ondertussen moet Minnie haar uiterste best doen om begripvol te zijn en haar kinderen te helpen. Minnie weet niet wat Douwe precies allemaal doet en ook weet ze niet dat haar dochter haar man veel helpt. Doordat Minnie over alle details van het verzet in het ongewisse wordt gelaten, krijgt ze steeds meer wantrouwen en voelt ze zich er alleen voor staan. Ze wordt met de nek aangekeken in het dorp, omdat ze een ‘Mof’ is. Aan het einde van de oorlog wordt Douwe alsnog opgepakt, doordat hij door iemand wordt verraden. Hoe dit verder afloopt moet je echt zelf gaan lezen. Dit is een oorlogsverhaal wat ik nog niet eerder had gelezen. Zeer realistisch en het neemt je mee naar een verschrikkelijk moeilijke tijd van honger, angst, liefde en doorzettingsvermogen. Op de website van de schrijfster www.karindriegen.nl vind je foto’s van haar grootouders, waar het boek op geinspireerd is.

       Realistisch
       Goede verhaallijn

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    23-07-2020
    Bijzonder verhaal over de tweede wereldoorlog 5*****
    Mijn eerste indruk van deze roman was dat ik in het begin even moest wennen aan de karakters, het verhaal en de relatie tussen de hoofdpersonen, Minnie en Douwe. Als je verder leest begrijp je waarom Karin Driegen ervoor heeft gekozen om in het begin diep in te gaan op de genoemde onderdelen van het verhaal. Je begrijpt pas hoe alles is verlopen en waarom de mensen zo reageren als je hebt gezien hoe ze toen met elkaar omgingen. Na de oorlog en de vreselijke gebeurtenissen die toen plaats vinden probeert Minnie haar leven weer op te bouwen, je leest door de tijd heen, de jaren vijftig, zestig, zeventig en tachtig komen aan bod. De oorlog lijkt heel ver weg maar beinvloedt het leven van het gezin en de omgeving van Minnie wel degelijk. Het is een verhaal over de tweede wereldoorlog maar vooral ook over de gebeurtenissen daarna. Er is een gat geslagen in het leven van Minnie en haar kinderen En dan de titel, waar komt die vandaan? Van een van de kleinkinderen die dit tegen haar oma zegt en tijdens het lezen vond ik dit echt heel goed bij het verhaal passen. Karin, je hebt een mooi en respectvol eerbetoon over jouw grootouders geschreven. Een boek dat verder gaat dan menig ander boek dat over deze periode geschreven is. Je hebt mij echt geraakt. Dit is een verhaal met personages met goede en menselijke kanten, een eerlijk verhaal dat laat zien dat de oorlog niet ophield na het voorjaar van 1945.

       Respectvol eerbetoon
       Meeslepend

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    23-07-2020
    Een mooi oorlogsverhaal…4****
    Een heel mooi verhaal over ‘hoe overleven we als gezin de oorlog’. De 2 verhaallijnen zorgen ervoor dat je echt wel in het verhaal zit en dat je kan meeleven met de personages. Het maken van keuzes, de angst, het persoonlijk lijden… een vlot geschreven verhaal dat deels gebaseerd is op echte gebeurtenissen. Een aanrader!

       Vlot geschreven
       Mooie zinnen

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    22-07-2020
    Mooi en meeslepend
    Ik heb dit boek in een paar dagen uitgelezen. Een heel mooi en meeslepend verhaal waarin je een kijkje neemt in de gedachtengang en het leven van de vrouw van een verzetsstrijder in de 2e Wereldoorlog. Juist omdat het boek deels gebaseerd is op echte gebeurtenissen, vond ik het een fascinerend verhaal. Geweldig boek en absoluut een aanrader !!

       Fascinerend
       Meeslepend

    Geplaatst door uit Middelburg , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    22-07-2020
    Een aangrijpend en oprecht mooi verhaal!
    Ik kreeg van Karin Driegen de vraag of ik haar boek wilde lezen, daar hoefde ik niet lang over na te denken. Dank daarvoor. Douwe en Mien/Minnie wonen in een dorp in de buurt bij Groningen. Douwe werkt op het douane kantoor en daarnaast in het verzet. Hij helpt onderduikers aan onderduikadressen en voorziet hen van eten en voedselbonnen. Mien is geboren in Duitsland en getrouwd met Douwe. Samen hebben 4 kinderen, waarvan de oudste Frits zit ondergedoken. Douwe vecht voor de vrijheid en Mien zet alles op alles om haar gezin te voeden. Als ze haar man verdenkt van een verhouding met een koerierster, raakt ze vertwijfeld en wordt verteerd door jaloezie. Vlak voor de bevrijding wordt Douwe verraden, gepakt door de Duitsers en gefusilleerd. Mien wordt gekweld door schuldgevoelens als blijkt dat haar achterdocht ongegrond was. Kan ze zichzelf ooit vergeven? Wat een oprecht en aangrijpend boek om te lezen over een familie die worstelt met liefde en vertrouwen in tijden van oorlog. Een gezin dat alles met de beste bedoelingen doet, maar door het niet met elkaar te bespreken niet begrijpen waarom ze doen zoals ze doen. Waardoor vertrouwen wordt geschaad en er achterdocht ontstaat. Hierdoor ontstaat er een kloof in de liefde tussen Douwe en Mien. Aan de andere kant zijn de beide hoofdpersonen zo moedig. Douwe door zijn acties binnen het verzet en Mien door met de weinige middelen ervoor te zorgen dat haar gezin overeind blijft. En voor dorpsbewoners klaar te staan waar nodig. Dit boek beschrijft erg goed het dagelijks leven tijdens de oorlog. En vooral wat de oorlog doet binnen een gezin waarbij Mien Duits is en Douwe in het verzet zit. Het is op een prettige manier geschreven waardoor het boek vlot leest. Het tweede deel van het boek is het leven van Mien na de oorlog. Je leest hoe haar leven dagelijks wordt beïnvloed door de oorlog en dat haar kinderen er heel anders mee omgaan. En dan het einde van het boek, zo mooi geschreven. De brief die antwoorden geeft op al je vragen die er op dat moment nog zijn. Ik heb genoten van dit boek! Echt een aanrader.

       Vlot geschreven
       Aangrijpend boek

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    22-07-2020
    Een prachtige oorlogsroman
    Een prachtig debuut van Karin Driegen. Een mooi verhaal dat afspeelde tijdens de tweede wereld oorlog en gebaseerd is op de grootouders van de schrijfster. De personages zijn goed uitgewerkt waardoor je heerlijk met ze meeleeft. Het boek geeft een mooi beeld hoe een gezin de tweede wereld oorlog doorging. De hoofdstukken zijn kort waardoor je er zo door heen gaat. Het verhaal speelt zich af in Groningen tijdens maar ook na de tweede wereld oorlog. Minnie komt uit Duitsland en trouwt met de verzetsstrijder Douwe. Minnie heeft het best zwaar in deze moeilijke tijd. Ze voelt zich ongelukkig als een Duitser in Nederland, maar probeert om er het beste van te maken. Duitsland is niet enkel haar thuisland het is ook de vijand. Ook blijft er constante dreiging en is er weinig eten. Douwe werkt 's nachts voor het verzet, hier weet Minnie weinig van af. Zij verdenkt dat haar man vreemd gaat. Het tweede deel van het boek gaat voornamelijk over Oma Minnie dit speelt zich 20 jaar later af. Op een dag krijgt zij een belangrijke brief, de inhoud wilt zij nog niet delen met haar familie. Pas na haar dood zullen de kinderen weten wat er in de brief stond.

       Personages goed uitgewerkt
       Vlot geschreven

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    21-07-2020
    Mooie oorlogsroman
    Dit is een mooie en ontroerende oorlogsroman die gedeeltelijk gebaseerd is op het leven van de grootouders van schrijfster Karin Driegen. Dit boek vertelt het verhaal van een gezin dat leeft in Groningen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De moeder Minnie is een Duitse vrouw en haar Nederlandse man Douwe zit bij het verzet. Ze hebben samen vier kinderen waarvan de oudste zoon ondergedoken zit. Dit boek geeft heel goed de strijd weer van dit koppel/gezin in deze verschrikkelijk tijd. Een rode draad in het verhaal is het innerlijke conflict dat Minnie steeds met zich meedraagt: Duitsland is niet enkel haar thuisland het is ook de vijand. Het boek leest vlot en het is interessant om te lezen doordat de hoofdstukken afwisselend geschreven zijn vanuit het perspectief van Minnie of van Douwe. Het boek bestaat eigenlijk uit twee delen. Deel 1 is het verhaal dat zich afspeelt tijdens de oorlog. Deel 2 is het verhaal dat zich afspeelt 20 jaar later. In dit deel is het verhaal geschreven vanuit het perspectief van oma Minnie. Er was 1 zin in het verhaal dat me erg opviel en zal bijblijven: Ze kunnen je alles afnemen maar ze kunnen niet bij je herinneringen. En die zijn goud waard!

       Boek leest v lot
       Interessant

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    21-07-2020
    Een bijzonder en aangrijpend verhaal!
    Ik werd door Karin Driegen; de auteur van dit boek, benaderd om haar boek te lezen en te recenseren. Na het lezen van de samenvatting van dit boek kon ik geen nee zeggen natuurlijk, en was ik erg benieuwd naar dit verhaal. In een Gronings dorp ten midden van de 2e Wereldoorlog maken we kennis met de Nederlandse verzetsstrijder Douwe en zijn vrouw; een Duitse immigrante genaamd Minnie, Terwijl Douwe vecht voor de vrijheid, probeert Minnie zich staande te houden in de maatschappij omdat het geen voordeel is in de 2e Wereldoorlog dat ze van Duitse komaf is. Minnie verdenkt Douwe ervan een verhouding te hebben met een koeriester. Terwijl Minnie probeert om de waarheid te achterhalen, wordt Douwe verraden en opgepakt. Minnie komt erachter dat Douwe geen verhouding had, en probeert haar schuldgevoelens een plekje te geven. Kan ze zichzelf ooit vergeven? Dit boek heeft mij een bijzondere en ontroerende kijk gegeven in een huwelijk ten midden van de 2e Wereldoorlog. Het geeft een goede kijk in hoe het leven 75 jaar geleden was, en het is weer even een echte eyeopener. In het begin had ik wel wat moeite om in het verhaal te komen en om aan de schrijfstijl te wennen, maar toen ik eenmaal goed in het verhaal zat las het zo onwijs fijn weg. Ik vond de personages erg goed en sterk beschreven. Je voelde echt de pijn en de angst waarmee Minnie en haar gezin leefde. Ik vond Minnie een erg sterke vrouw die zich ten midden van de oorlog toch sterk probeerde te houden voor zichzelf en haar gezin. Ze had het al niet makkelijk omdat ze van Duitse komaf was. Ze probeerde haar kinderen een zo normaal mogelijk jeugd te geven, maar dat viel niet altijd even mee. Ook vond ik het personage van Douwe erg goed. Hij werkte bij de douane, maar zat ook in het verzet. Hij streed voor een vrij Nederland, waar hij zijn gezin niet in wilde betrekken voor hun veiligheid. Dit waardeerde ik enorm aan hem. De schrijfstijl vond ik naarmate het verhaal volgde steeds beter worden. In het begin had ik wat moeite om in het verhaal te komen, maar daarna was het een zeer prettige schrijfstijl. Sommige momenten waren heel erg rauw en puur omschreven. Ik vond dit wel heftig om allemaal te lezen, maar het had wel een goede meerwaarde voor het verhaal. Zo kreeg ik een nog beter beeld van wat mensen in de oorlog hebben meegemaakt, en hoe heftig dit was. Dit heeft me wel echt soms de rillingen over het lijf bezorgt, omdat je door de manier van schrijven echt bijna voelde wat de mensen hebben meegemaakt. Ik vond de wisseling tussen de personages van Minnie en Douwe erg goed geplaatst. Ze hadden samen een leven, maar door de oorlog ook allebei apart. De titel lijkt vrij weinig met het verhaal te maken te hebben, maar dit wordt er toch op een hele mooie manier in verwerkt. Ik vind dat Karin dat zeer goed en sterk gedaan heeft. Het verhaal heeft me ook weer even laten beseffen dat we soms wat meer tevreden moeten zijn over het leven wat we momenteel hebben, ook al is het niet altijd rozengeur en manenschijn. Ik zou dit boek zeker aanraden als je geinteresseerd bent in de 2e Wereldoorlog, maar ook zeker als je geschiedenis houdt. Ik wil Karin nogmaals bedanken voor het toesturen van het boek. Het heeft me zeker niet teleurgesteld en ik ben erg blij dat ik het boek heb gelezen!

       Personages sterk beschreven
       Ontroerend

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    21-07-2020
    Knap oorlogsverhaal
    Dankzij Karin Driegen mocht ik het boek ‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen’ lezen. Omdat ik boeken over de Tweede Wereldoorlog vaak heel erg boeiend vind, was ik heel benieuwd naar dit verhaal. Dat het boek deels gebaseerd is op de verhalen van de grootouders van Karin Driegen maakt het nog interessanter. In ‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen’ volgen we afwisselend het verhaal van Mien en Douwe. Ze wonen samen met hun kinderen in een Gronings grensdorp en kijken uit naar het einde van de oorlog. Douwe is een verzetsstrijder met heel wat verantwoordelijkheidszin en doet er alles aan om zijn familie te beschermen. Mien is een moedige huisvrouw van Duitse afkomst en zou graag wat meer op de hoogte zijn van de activiteiten van haar man. Het wisselend perspectief is aangenaam en zorgt ervoor dat je als lezer beide kanten van het verhaal goed begrijpt. De vlotte schrijfstijl zorgt ervoor dat ‘deel 1’ leest als een trein. In ‘deel 2’ wordt er een sprong in de tijd gemaakt en lezen we over het leven na de oorlog. Dit vond ik een interessante, onverwachte wending. Toch kon deel 1 me meer boeien dan deel 2 omwille van de spanning en de schrijfstijl. Het boek krijgt van mij 4 sterren. Het thema is heel goed uitgewerkt en op een boeiende manier gebracht. Het verhaal is heel dynamisch en uniek. Het is meer dan het zoveelste oorlogsverhaal. Kortom: een aanrader.

       Boeiend
       Uniek

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    19-07-2020
    Een absolute aanrader!
    ‘Er zijn van die momenten in het leven dat de onomkeerbaarheid van het lot haarscherp is. Dat je er onafwendbaar op afstuurt, net zoals de kapitein van de Titanic. De ogenschijnlijke rust, de verlamming als je geen kant meer uitkunt. Een hert bevroren in het licht van een koplamp.’ ‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen?’ is de debuutroman van auteur Karin Driegen en volgt het verhaal van de Nederlandse verzetsstrijder Douwe en zijn vrouw Minnie, een Duitse immigrante. Samen met hun kinderen wonen zij in een dorpje op de grens van Groningen en Duitsland. Terwijl Douwe bij het verzet zit en daar probeert om zo veel mogelijk onderduikers van onderdak en voedsel te voorzien, doet Minnie haar best om hun gezin draaiende te houden terwijl zij het door haar Duitse afkomst niet makkelijk heeft binnen de gemeenschap. Driegen wisselt in korte hoofdstukken de verhalen van Douwe en Minnie af en laat de lezer zien wat voor impact de Tweede Wereldoorlog heeft op een gezin en op een huwelijk. Douwe is veel van huis doordat hij naast zijn ‘gewone’ werk druk is met zijn taken voor het verzet. Hij vertelt Minnie niets over wat zijn taken precies zijn en wat hem bezig houdt, uit angst dat zij daardoor meer gevaar zou gaan lopen. Maar juist door dit gebrek aan communicatie tussen de twee raakt Minnie achterdochtig; ze verdenkt haar echtgenoot van een verhouding met een koerierster. Driegen heeft voor een bijzondere, maar zeer geslaagde opbouw van het verhaal gekozen. Aan het begin van het boek was ik namelijk bang dat het al weten dat Douwe uiteindelijk gefusilleerd werd de spanning uit het verhaal zou halen. Hoewel het verhaal inderdaad in het begin wat langzaam op gang komt, slaat dit na een aantal hoofdstukken volledig om en wordt duidelijk dat juist het al weten van het lot van Douwe je nieuwsgierig maakt naar wat hier allemaal aan vooraf is gegaan. De fijne schrijfstijl van Driegen die dicht bij de personages blijft en prachtig de twijfels en emoties van zowel Douwe als Minnie beschrijft zorgt er voor dat je in het boek wordt gezogen en het na de eerste hoofdstukken niet meer kunt wegleggen. Waar ik eerst een boek had verwacht dat zich met name richt op de oorlog zelf, is ‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen?’ juist een boek dat zich richt op de impact die de Tweede Wereldoorlog heeft gehad op een gezin, een huwelijk en op de individu. En dat maakt de debuutroman van Karin Driegen dan ook een absolute aanrader.

       Fijne schrijfstijl
       Karakters goed uitgewerkt

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    19-07-2020
    Een verhaal waar je u tegen zegt! 4****
    Wat een prachtig ontroerend boek! Hartverscheurend mooi geschreven. Ik was er voor mijn gevoel bij. Leefde mee met Minnie en Douwe, ze leefden samen maar ook zo totaal langs elkaar heen! In allebei hun levens en gevoelens kon ik mijzelf verplaatsen. Een oorlogsverhaal waar je u tegen zegt! Rauw en kwetsbaar beschrijft Karin het leven van twee mensen die zielsveel van elkaar houden maar elkaar zo enorm op afstand houden. En dat heeft een reden... Dit boek is een echte aanrader!

       Ontroerend
       Hartverscheurend mooi geschreven

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    30-06-2020
    Geslaagde oorlogsroman
    WO2. Vanuit het perspectief van een Duitse immigrante ­ – getrouwd met een Nederlandse verzetsman ­– schetst de schrijver de laatste maanden voor de bevrijding, waarin het Minnie steeds zwaarder valt om voor haar kinderen te zorgen. Doordat haar man, Douwe, door zijn verzetswerk veel van huis is en zich strikt aan de zwijgplicht houdt, voelt ze zich alleen staan. Na het vinden van een geheimzinnig briefje, gaat Minnie tot het uiterste om er achter te komen wat haar echtgenoot voor haar verborgen houdt. Als later blijkt dat haar argwaan ongegrond was – gaat Minnie, na de dood van haar man, en tot ver na de bevrijding – de strijd aan om haar schuldgevoel en rouw te overwinnen.

       Origineel
       Goede verhaallijn

    Geplaatst door , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    28-06-2020
    Intiem portret van een huwelijk in oorlogstijd
    Op de grens van Groningen en Duitsland wonen Douwe en Minnie. Het is 1945 en de oorlog loopt op zijn eind. Douwe zit bij het verzet en probeert om zoveel mogelijk onderduikers van voldoende voedsel te voorzien, Minnie komt oorspronkelijk uit Duitsland en wordt daarom niet door iedereen even vriendelijk behandeld. Het verhaal wordt in wisselend perspectief verteld. Korte hoofdstukken gaan heen en weer tussen Douwe en Mien. Douwe heeft maar één doel voor ogen, het grotere goed, namelijk het bestrijden van het kwaad en zoveel mogelijk mensenlevens redden. Om dit voor elkaar te krijgen werk hij overdag als douanier en tot laat in de avond doet hij klussen voor het verzet. Dat hij zoveel afwezig is heeft zijn weerslag op Minnie en het gezin. Minnie voelt zich niet thuis in Nederland en omdat ze niet weet wat haar man allemaal uitvoert wordt ze ook achterdochtig. Beide personen trekken zich terug in zichzelf en hun eigen zorgen en vergeten te communiceren. Waar de flaptekst deed vermoeden dat het een boek over oorlog, verzet en anti-Duitse gevoelens zou gaan, ging het boek voor mij veel meer over een huwelijk dat in zwaar weer terecht gekomen is. Hoe een gebrek aan communicatie twee mensen kan opbreken. En over hoe mensen onuitgesproken woorden nog heel lang met zich mee kunnen dragen. Het verhaal laat het 'gewone' leven tijdens de oorlog zien. De honger en de moeite die het kost om aan voedsel te komen, de angst om de kinderen, de dagelijkse bezigheden. Het geeft een mooi tijdsbeeld: van de handelingen tot de omschrijvingen van de omgeving en de spreekstijl toe. Daarnaast vertelt het over het verzet, over schuilnamen, plannen beramen, boodschappen overbrengen en de angst voor verraad. Toch worden ook de verschrikkingen van de oorlog niet geschuwd. De gevangenneming, marteling en dood van Douwe of de aanval op het dorp zijn daar goede voorbeelden van. Als de oorlog is afgelopen begint het tweede deel van het boek. Het deel waarin Minnie haar leven in Nederland weer op probeert te pakken zonder Douwe. In dit deel maken we steeds sprongen door de tijd om te zien hoe het met Minnie verder gaat. Karin van Driegen heeft in dit deel heel goed de landelijke politiek verweven in het levensverhaal van Minnie. Door zich politiek te engageren kan Minnie eindelijk in het reine komen met zichzelf en een deel van haar schuld naar Douwe inlossen. Het boek leest als een persoonlijk verslag over de oorlog en de effecten van deze oorlog op het verdere leven. Af en toe voelde het wat afstandelijk, maar dat komt denk ik vooral omdat de beide hoofdpersonen zich ook afstandelijk gedroegen naar elkaar toe. De gereformeerde sfeer was door het verhaal heen goed te voelen. Een aanrader voor mensen die de oorlog vanuit een wat intiemere situatie willen ervaren.

       Intiem verhaal in oorlogstijd
       Flaptekst wat misleidend

    Geplaatst door uit Den Haag , leeftijd 40-49
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    28-06-2020
    Bijzondere historische roman
    “Waarom ik u tegen jou moet zeggen” vertelt het verhaal van een Groningse familie tijdens en na de oorlog. Douwe Driest is getrouwd met de Duitse Minnie (Mien) en ze hebben vier kinderen. Tijdens de Duitse bezetting zit Douwe bij het verzet, tot hij aan het einde van de oorlog wordt verraden en vermoord. In korte hoofdstukken wisselen de verhalen van Douwe en Minnie elkaar af. Douwe die naast zijn werk bij de douane ook ’s nachts bezig is voor het verzet en strijd tegen onrecht maar thuis zwijgt over wat hij doet. Minnie die zich ongelukkig voelt als Duitse in Nederland, maar probeert om er het beste van te maken. Beschreven worden de problemen van de oorlog, het weinige eten en de constante dreiging die er is. Bij Minnie wordt onzeker omdat Douwe niets vertelt over wat hij doet. Zij heeft het vermoeden dat er een andere vrouw in het spel is. De oorlog gaat voorbij en in dit boek wordt Minnie gevolgd in haar verdere leven. De kinderen groeien op, trouwen en krijgen zelf weer kinderen. Voor Minnie is het wederom niet gemakkelijk als ‘mof’, maar toch weet ze zich te redden met hulp van haar kinderen. Op een dag ontvangt ze een belangrijke brief maar de inhoud houdt ze voor zichzelf. Pas na haar dood zullen haar kinderen weten wat er vroeger is gebeurd. Deze roman is gebaseerd op ware gebeurtenissen van familie van de schrijfster en in een mooie roman verweven. Het geeft een goed beeld van het leven in de oorlog, maar ook van na de oorlog. Het is zeer origineel dat het verhaal daar niet stopt maar dat het hele leven wordt gevolgd, waaruit blijkt hoe groot de impact van de oorlog is geweest, hoe flexibel de mens is en hoe men verder is gegaan. Minnie is een sterke vrouw die op hoge leeftijd nog strijdt voor waar ze voor staat. Door de korte hoofdstukken leest het boek makkelijk. Gruwelijkheden van de oorlog worden niet geschuwd maar zijn maar een klein onderdeel van het hele verhaal. Het geeft een goed beeld van hoe het was in een klein Gronings dorpje tijdens de bezetting. Minnie en Douwe zijn als personages goed uitgewerkt en als lezers leer je ze kennen en voel je hun onzekerheden. “Waarom moet ik u tegen jou zeggen”, is een bijzondere historische roman over de oorlog en het leven daarna en is zeker de moeite van het lezen waard.

       Origineel
       Karakters goed uitgewerkt

    Geplaatst door , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    27-06-2020
    Met liefde en respect geschreven
    In deze debuutroman verteld Karin Driegen het verhaal over Douwe en Minnie. Minnie is geboren in Duitsland en ze gaat in een grensdorpje in de provincie Groningen wonen als ze met Douwe gaat trouwen. Het verhaal begint vlak voor de bevrijding en volgt Minnie en haar gezin tot in de jaren tachtig. Douwe vertelt niet veel over zijn werk bij de verzetsbeweging en Minnie wordt daardoor achterdochtig, zeker als Douwe telkens later thuiskomt. Minnie voelt zich erg alleen staan, door haar Duitse achtergrond wordt ze niet helemaal vertrouwd. Dan heeft een gegronde reden om te denken dat Douwe vreemdgaat. Douwe wordt verraden voor het werk wat hij als verzetsstrijder doet, hij wordt opgepakt en gefusilleerd. Minnie komt erachter dat Douwe helemaal niet vreemd is gegaan en moet met haar gevoelens om zien te gaan. Het verhaal wordt in korte hoofdstukken verteld met een duidelijke tijdsaanduiding, dit leest erg prettig. Het bestaat uit twee delen, het eerste deel beschrijft de maanden vlak voor en na de bevrijding en wordt afwisselend verteld door Douwe en Minnie. Het tweede deel begint in 1965 en beschrijft het verdere leven van Minnie. Je leert de hoofdpersonages goed kennen en kan erg met ze meeleven. Af en toe geeft het een glimlach van herkenning, over het “gewone” leven. Het verhaal is deels gebaseerd op ware gebeurtenissen en deels beschrijft het het leven van de grootouders van de auteur. Het handelen en spreken is door de auteur bedacht. De cover is prachtig, zeker als je de betekenis ervan kent. Een prachtig verhaal over het leven van een gezin vlak voor de bevrijding en het leven erna. Hoe lang blijft een verleden je leven beinvloeden? Karin schrijft zelf over deze roman: "Mijn roman is een eerbetoon aan de strijd voor de vrijheid die mijn grootouders leverden en een oproep aan mijn lezers tot mededogen en respect voor slachtoffers in oorlogen, waar dan ook ter wereld". Dat dit boek met liefde en respect geschreven is dat merk, voel en lees je.

       Meeslepend verhaal
       Goede verhaallijn

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    27-06-2020
    Een mooi oorlogsverhaal...
    Een heel mooi verhaal over 'hoe overleven we als gezin de oorlog'. De 2 verhaallijnen zorgen ervoor dat je echt wel in het verhaal zit en dat je kan meeleven met de personages. Het maken van keuzes, de angst, het persoonlijk lijden... een vlot geschreven verhaal dat deels gebaseerd is op echte gebeurtenissen. Een aanrader!

       Meeslepend verhaal

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    29-05-2020
    Eervol
    Mooi en eervol verhaal over de oorlog en vooral de gevolgen daarvan. Het laat mooi zien dat voor mensen uit die tijd de oorlog niet stopte bij de bevrijding. De daadwerkelijke oorlog was misschien weg, maar de klappen dreunden nog na van binnen. Het gaat over liefde, rouw, jaloezie en overleven. De personages zijn goed uitgedacht en prachtig neergezet. Er wordt gebruikt gemaakt van mooie zinnen. Ik kan wellicht niet oordelen of alle gebeurtenissen logisch zijn of kloppen, maar het voelt wel alsof alles aan dit boek klopt. Het is een mooi geheel en een prachtig debuut. Hopelijk mogen we vaker iets lezen van deze auteur.


    Geplaatst door uit Assendelft , leeftijd 20-29
    Waardeert het boek met een 7.5 uit 10


    24-05-2020
    Mooi ontroerend verhaal
    Het verhaal start op 21 maart 1945, de dag dat Douwe wordt opgepakt in zijn huis. Zijn vrouw Minnie en drie van hun vier kinderen zijn hiervan getuige. Douwe zit in het verzet. Wie heeft hem verraden? We gaan een maand terug naar de gebeurtenissen die voorafgaan aan zijn arrestatie. In korte hoofdstukken nemen zowel Douwe als Minnie het woord. Douwe zit sinds 1939 in het verzet, we komen te weten wie nog deelneemt aan het verzet en welke acties zij ondernemen. Ondertussen neemt Minnie, van Duitse afkomst, het huishouden en de zorg van de kinderen voor haar rekening. Alhoewel beide ouders heel begripvol en liefdevol over elkaar praten, wordt het vertrouwen in elkaar zwaar op de proef gesteld. Minnie weet dat haar man deel uitmaakt van het verzet, maar over welke rol hij hierin speelt krijgt zij niet van hem te horen. Hun oudste zoon leeft ondertussen een paar jaar ondergedoken. Douwe weet waar, maar wil hierover niets delen met zijn vrouw. Douwe deelt niets met haar en zij lijdt hieronder. Ze vraagt zich af waarom hij 's avonds pas laat en wordt achterdochtig. Dit verhaal stopt niet wanneer het dorp bevrijd is , maar volgt het gezin tot in de jaren tachtig, waar zelfs dan nog geheimen van vroeger uitkomen. Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is een spannende roman over wat de oorlog doet met een koppel, met een gezin en dat je dit voor de rest van je leven meedraagt. Over liefde, wantrouwen, heimwee, de warmte voor jouw kinderen, opkomen voor anderen, je plekje vinden in de wereld. De schrijfster weet je op een boeiende manier mee te nemen in dit liefdevol, dapper, uitdagend goed opgebouwd verhaal gebaseerd op haar grootouders.


    Geplaatst door uit Aalter , leeftijd 30-39
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    19-05-2020
    Oordeel niet te snel
    Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is het romandebuut van Karin Driegen (1961). Aan de universiteit van Leiden heeft ze kunstgeschiedenis gestudeerd en vervolgens heeft ze in het onderwijs gewerkt. Ze woont nu met haar gezin aan de zuidkust van Engeland. Dit verhaal is gedeeltelijk gebaseerd op het leven van haar grootouders. Het is aan hen opgedragen: “Voor mijn opa die ik nooit gekend heb. Voor mijn oma die ik liefhad.” Minnie is de hoofdpersoon in Waarom moet ik u tegen jou zeggen? Het grootste deel van dit boek speelt zich af aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, in een Gronings grensdorp. Minnie is een Duitse immigrante en dat spreekt niet in haar voordeel in die tijd. Ze is getrouwd met Douwe Driest. Hij is een belangrijke schakel in het verzet. Zijn activiteiten vinden uiteraard in het geheim plaats en Minnie weet niet altijd wat hij uitspookt. Als zij op een dag een briefje vindt dat erop kan wijzen dat hij haar ontrouw is dan slaat de jaloezie toe. In plaats van hem ermee te confronteren gaat ze zijn gangen na. Inderdaad ziet Minnie dat hij in het geheim een koerierster treft, een bekende. Dan komt alles in een stroomversnelling. Douwe wordt opgepakt na te zijn verraden en de koerierster pleegt zelfmoord. En dan staat ze er alleen voor. Pas jaren later komt ze te weten wat zich daadwerkelijk heeft afgespeeld. Haar achterdocht bleek niet terecht. De spijt daarover klinkt door in de titel als zij aan het eind verzucht dat als ze alles zou kunnen overdoen, dan “zou ik u tegen jou zeggen.” Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is een vlot geschreven verhaal. Het taalgebruik is verzorgd en eenvoudig waardoor het gemakkelijk leest. De sfeer van het plattelandsleven in oorlogstijd komt goed over evenals de twijfels en de latere spijt van Minnie. Het is een boek over de moed van de verzetsstrijders, verraad, jaloezie en vergeving. Het belangrijkste thema lijkt echter te zijn dat je vooral niet moet oordelen voordat je het fijne ervan weet. Als Minnie zich dat bijtijds had gerealiseerd dan zou spijt en vergeving niet nodig zijn geweest maar had zij met trots en respect kunnen terugdenken aan de man die zijn leven liet voor een hoger doel.


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    11-05-2020
    Ontroerend en pakkend boek
    Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is een boek dat ik met ontroering in een ruk heb uitgelezen. De geschiedenis van een Duitse immigrante die trouwt met een Nederlandse man maakt nieuwsgierig. In een prettige stijl beschrijft de schrijfster hoe het Minnie vergaat als Duitse tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe moeilijk het voor haar is om zich staande te houden terwijl haar man Douwe, actief is binnen het verzet. Je voelt haar onmacht, strijd en verdriet als ze na het fusilleren van Douwe alleen verder moet in een land dat vijandig is. Oorlog werkt generaties lang door. Juist daarom is het waard dit boek te lezen en te herlezen.

       Meeslepend verhaal
       Goede verhaallijn

    Geplaatst door uit Overloon , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    11-05-2020
    Geslaagd debuut!
    Karin, je hebt een mooi en respectvol eerbetoon over jouw grootouders geschreven. Een boek dat verder gaat dan menig ander boek dat over deze periode geschreven is. Je hebt mij echt geraakt. Dit is een verhaal met personages met goede en menselijke kanten, een eerlijk verhaal dat laat zien dat de oorlog niet ophield na het voorjaar van 1945. Waarom moet ik u tegen jou zeggen heeft een fijne schrijfstijl, toegankelijk voor iedereen. In het deel tijdens de oorlog tot de dood van Douwe wisselt het perspectief tussen Douwe en Minnie, waardoor je van beide personen en hun gedachtegang een goed beeld krijgt en snapt waar het in de relatie mis gaat. Ik heb het boek tot na de dood van Douwe in één ruk uitgelezen en het wist me tot tranen te roeren, hierna verslapte mijn aandacht iets. Het was interessant te lezen hoe het Minnie verder verging na de oorlog en het uiteindelijke plot te weten maar het was iets minder meeslepend. Een zeer mooi eerbetoon aan de grootouders van de schrijfster en een volgend boek van de schrijfster haar hand zou ik zeker lezen!

       Meeslepend verhaal

    Geplaatst door uit Alphen aan den Rijn
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    29-04-2020
    Persoonlijke strijd in oorlogstijd.
    Het boek laat ons kennismaken met een Gronings gezin in oorlogstijd, waarbij de vrouw Duits is en de man Nederlands, en in het verzet. De geheime acties van de man veroorzaken twijfel en onrust bij de vrouw, en het lijkt alsof ze daar uiteindelijk aan onderdoor gaat. Een mooi geweven verhaal met onverwachte ontknoping, en met als levensles dat het belangrijk is om te blijven proberen vooroordelen tegen te gaan, hoe moeilijk dat soms ook is. Het boek beschrijft het einde van de tweede wereldoorlog en geeft een realistisch beeld van een dorpsgemeenschap in een moeilijke tijd, alsook van het heropbouwen van een nieuw, onzeker bestaan daarna.

       Het lezen meer dan waard.

    Geplaatst door uit Worthing, UK , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    13-04-2020
    In een dag gelezen
    Grijpend spanned boek. Ik wildeweten wat er ging gebeuren!

       Gemakelijk te lezen
       Mooi vormgeving
       Geen
       Geen

    Geplaatst door uit Worthing UK , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    12-04-2020
    Een indringend oorlog verhaal.
    Het boek “ Waarom moet ik U tegen je zeggen” behandeld het thema van de laatste oorlog dagen in Oost Groningen en volgt de perikelen van een jong gezin en met name de in Duitsland geboren moeder. Het is een indringend verhaal over heldendom en de sinistere ontknoping van een verzetsgroep complot. Na de ontroerende ontknoping wordt de vrouw verder in haar leven gevolgd door de jaren tot aan haar dood. De enorme impact van het gebeuren blijft haar leven lang achtervolgen en de schrijfster maakt er een prachtig document van dat het waard is om gelezen te worden. Een boek om te koesteren en opnieuw te lezen.


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    01-04-2020
    Ontroerend mooi.
    Een vlot geschreven verhaal dat ontroerd en nieuwsgierig maakt naar het verloop. Een verhaal over een vrouw en moeder in het noorden van Nederland ten tijde van de oorlog en daarna. Een verhaal over moed, angst, doorzettingsvermogen en verlangen. Ik heb het boek met ontroering gelezen en met een zucht gesloten.


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    30-03-2020
    Herkenbaar
    Het boek in één adem uitgelezen. Fijne leesstijl. Het geeft een kijk hoe een Duitse vrouw/ moeder in Groningen zich in oorlogstijd staande moest houden. Haar gevoel voor haar nieuwe vaderland maar ook haar verlangen naar Duitsland waar haar familie en vrienden woonden. Voorts omschrijft het boek de kracht van haar om na de oorlog zonder man verder te gaan. De liefde voor haar gezin en het geloof staan hiervoor centraal. Ook pakkende en herkenbare beschrijvingen van haar familiebelevenissen.


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    26-03-2020
    75 jaar later
    De stormachtige periode waarin de hoofdpersonen van dit boek zich bevinden wordt goed voelbaar gemaakt. De karakters zijn erg verschillend en goed uitgediept. Als kenner van deze periode en de omgeving vind ik dit een verrassend boek. Hopelijk gaat de schrijfster het hier niet bij laten en verschijnen er meer titels van haar hand.


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    18-02-2020
    Herdenken blijft onverminderd belangrijk
    De bevrijding van Auschwitz-Birkenau ligt 75 jaar achter ons. Nog dagelijks ondervinden overlevenden en nabestaanden de gevolgen van de wreedheden die plaatsvonden in de Tweede Wereldoorlog, hetzij fysiek of in hun herinnering. Het herdenken blijft onverminderd belangrijk, vooral in onze tijd. In het boek - Waarom moet ik u tegen jou zeggen? - gaat het niet alleen over onvervuld verlangen, onvermogen, schuldgevoel en persoonlijk lijden, maar is de soms flinterdunne scheidslijn tussen goed en kwaad voelbaar. Waar je wieg staat, de tijdsgeest en levensomstandigheden spelen een belangrijke rol in het maken van levenskeuzes die een diepe weerslag hebben. In het geval van Minnie, een leven lang.


    Geplaatst door , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    18-02-2020
    Méér dan een oorlogsverhaal!
    “Het is méér dan een oorlogsverhaal, het is in de kern een verhaal over ‘mens zijn’ in een complexe situatie. Over verwachtingen, keuzes, de wens het goede te doen, de onmacht daarin en het opboksen tegen (eigen) grenzen. Over hoe het is een ‘buitenstaander’ te zijn, over de wens gezien te worden, een plek te hebben. Maar ook over de angst gezien te worden. Een rijk verhaal dat tot nadenken stemt.”


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 17,95

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 
×
SERVICE
Contact
 
Vragen