Wij werken op volle kracht, er is geen vertraging in productie en levering door het Coronavirus. Meer informatie via deze link.

€ 19,95

ePUB ebook

  € 11,95

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover Waarom moet ik u tegen jou zeggen?
  Waarom moet ik u tegen jou zeggen? (ePUB)

Waarom moet ik u tegen jou zeggen?

Karin Driegen • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Tegen de achtergrond van een Gronings grensdorp in de Tweede Wereldoorlog, volgen we het huwelijk van een Nederlandse verzetsstrijder en een Duitse immigrante. Douwe vecht voor de vrijheid, terwijl Minnie alles op alles zet om hun gezin te voeden. Door haar afkomst wordt ze geconfronteerd met anti-Duitse sentimenten van haar dorpsgenoten en voelt zij zich alleen staan. Als ze haar man verdenkt van een verhouding met een koerierster, raakt ze vertwijfeld en wordt ze verteerd door jaloezie. Vlak voor de bevrijding wordt Douwe verraden, opgepakt door de nazi’s en gefusilleerd. De koerierster pleegt zelfmoord. Minnie wordt gekweld door schuldgevoelens als blijkt dat haar achterdocht ongegrond was. Kan ze zichzelf ooit vergeven?

  Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is een roman over moed, onmacht, onbegrip, spijt en vergeving.

  Mijn roman is een eerbetoon aan de strijd voor de vrijheid die mijn grootouders leverden en een oproep aan mijn lezers tot mededogen en respect voor slachtoffers in oorlogen, waar dan ook ter wereld.
 • Productinformatie
  Fragment : Download Fragment
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 262
  Uitgeverij : Uitgeverij WKD
  ISBN : 9789090327068
  Datum publicatie : 01-2020
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (8,6 uit 18 reviews)

  30-06-2020
  Geslaagde oorlogsroman
  WO2. Vanuit het perspectief van een Duitse immigrante ­ – getrouwd met een Nederlandse verzetsman ­– schetst de schrijver de laatste maanden voor de bevrijding, waarin het Minnie steeds zwaarder valt om voor haar kinderen te zorgen. Doordat haar man, Douwe, door zijn verzetswerk veel van huis is en zich strikt aan de zwijgplicht houdt, voelt ze zich alleen staan. Na het vinden van een geheimzinnig briefje, gaat Minnie tot het uiterste om er achter te komen wat haar echtgenoot voor haar verborgen houdt. Als later blijkt dat haar argwaan ongegrond was – gaat Minnie, na de dood van haar man, en tot ver na de bevrijding – de strijd aan om haar schuldgevoel en rouw te overwinnen.

     Origineel
     Goede verhaallijn

  Geplaatst door , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  28-06-2020
  Intiem portret van een huwelijk in oorlogstijd
  Op de grens van Groningen en Duitsland wonen Douwe en Minnie. Het is 1945 en de oorlog loopt op zijn eind. Douwe zit bij het verzet en probeert om zoveel mogelijk onderduikers van voldoende voedsel te voorzien, Minnie komt oorspronkelijk uit Duitsland en wordt daarom niet door iedereen even vriendelijk behandeld. Het verhaal wordt in wisselend perspectief verteld. Korte hoofdstukken gaan heen en weer tussen Douwe en Mien. Douwe heeft maar één doel voor ogen, het grotere goed, namelijk het bestrijden van het kwaad en zoveel mogelijk mensenlevens redden. Om dit voor elkaar te krijgen werk hij overdag als douanier en tot laat in de avond doet hij klussen voor het verzet. Dat hij zoveel afwezig is heeft zijn weerslag op Minnie en het gezin. Minnie voelt zich niet thuis in Nederland en omdat ze niet weet wat haar man allemaal uitvoert wordt ze ook achterdochtig. Beide personen trekken zich terug in zichzelf en hun eigen zorgen en vergeten te communiceren. Waar de flaptekst deed vermoeden dat het een boek over oorlog, verzet en anti-Duitse gevoelens zou gaan, ging het boek voor mij veel meer over een huwelijk dat in zwaar weer terecht gekomen is. Hoe een gebrek aan communicatie twee mensen kan opbreken. En over hoe mensen onuitgesproken woorden nog heel lang met zich mee kunnen dragen. Het verhaal laat het 'gewone' leven tijdens de oorlog zien. De honger en de moeite die het kost om aan voedsel te komen, de angst om de kinderen, de dagelijkse bezigheden. Het geeft een mooi tijdsbeeld: van de handelingen tot de omschrijvingen van de omgeving en de spreekstijl toe. Daarnaast vertelt het over het verzet, over schuilnamen, plannen beramen, boodschappen overbrengen en de angst voor verraad. Toch worden ook de verschrikkingen van de oorlog niet geschuwd. De gevangenneming, marteling en dood van Douwe of de aanval op het dorp zijn daar goede voorbeelden van. Als de oorlog is afgelopen begint het tweede deel van het boek. Het deel waarin Minnie haar leven in Nederland weer op probeert te pakken zonder Douwe. In dit deel maken we steeds sprongen door de tijd om te zien hoe het met Minnie verder gaat. Karin van Driegen heeft in dit deel heel goed de landelijke politiek verweven in het levensverhaal van Minnie. Door zich politiek te engageren kan Minnie eindelijk in het reine komen met zichzelf en een deel van haar schuld naar Douwe inlossen. Het boek leest als een persoonlijk verslag over de oorlog en de effecten van deze oorlog op het verdere leven. Af en toe voelde het wat afstandelijk, maar dat komt denk ik vooral omdat de beide hoofdpersonen zich ook afstandelijk gedroegen naar elkaar toe. De gereformeerde sfeer was door het verhaal heen goed te voelen. Een aanrader voor mensen die de oorlog vanuit een wat intiemere situatie willen ervaren.

     Intiem verhaal in oorlogstijd
     Flaptekst wat misleidend

  Geplaatst door uit Den Haag , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  28-06-2020
  Bijzondere historische roman
  “Waarom ik u tegen jou moet zeggen” vertelt het verhaal van een Groningse familie tijdens en na de oorlog. Douwe Driest is getrouwd met de Duitse Minnie (Mien) en ze hebben vier kinderen. Tijdens de Duitse bezetting zit Douwe bij het verzet, tot hij aan het einde van de oorlog wordt verraden en vermoord. In korte hoofdstukken wisselen de verhalen van Douwe en Minnie elkaar af. Douwe die naast zijn werk bij de douane ook ’s nachts bezig is voor het verzet en strijd tegen onrecht maar thuis zwijgt over wat hij doet. Minnie die zich ongelukkig voelt als Duitse in Nederland, maar probeert om er het beste van te maken. Beschreven worden de problemen van de oorlog, het weinige eten en de constante dreiging die er is. Bij Minnie wordt onzeker omdat Douwe niets vertelt over wat hij doet. Zij heeft het vermoeden dat er een andere vrouw in het spel is. De oorlog gaat voorbij en in dit boek wordt Minnie gevolgd in haar verdere leven. De kinderen groeien op, trouwen en krijgen zelf weer kinderen. Voor Minnie is het wederom niet gemakkelijk als ‘mof’, maar toch weet ze zich te redden met hulp van haar kinderen. Op een dag ontvangt ze een belangrijke brief maar de inhoud houdt ze voor zichzelf. Pas na haar dood zullen haar kinderen weten wat er vroeger is gebeurd. Deze roman is gebaseerd op ware gebeurtenissen van familie van de schrijfster en in een mooie roman verweven. Het geeft een goed beeld van het leven in de oorlog, maar ook van na de oorlog. Het is zeer origineel dat het verhaal daar niet stopt maar dat het hele leven wordt gevolgd, waaruit blijkt hoe groot de impact van de oorlog is geweest, hoe flexibel de mens is en hoe men verder is gegaan. Minnie is een sterke vrouw die op hoge leeftijd nog strijdt voor waar ze voor staat. Door de korte hoofdstukken leest het boek makkelijk. Gruwelijkheden van de oorlog worden niet geschuwd maar zijn maar een klein onderdeel van het hele verhaal. Het geeft een goed beeld van hoe het was in een klein Gronings dorpje tijdens de bezetting. Minnie en Douwe zijn als personages goed uitgewerkt en als lezers leer je ze kennen en voel je hun onzekerheden. “Waarom moet ik u tegen jou zeggen”, is een bijzondere historische roman over de oorlog en het leven daarna en is zeker de moeite van het lezen waard.

     Origineel
     Karakters goed uitgewerkt

  Geplaatst door , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  27-06-2020
  Met liefde en respect geschreven
  In deze debuutroman verteld Karin Driegen het verhaal over Douwe en Minnie. Minnie is geboren in Duitsland en ze gaat in een grensdorpje in de provincie Groningen wonen als ze met Douwe gaat trouwen. Het verhaal begint vlak voor de bevrijding en volgt Minnie en haar gezin tot in de jaren tachtig. Douwe vertelt niet veel over zijn werk bij de verzetsbeweging en Minnie wordt daardoor achterdochtig, zeker als Douwe telkens later thuiskomt. Minnie voelt zich erg alleen staan, door haar Duitse achtergrond wordt ze niet helemaal vertrouwd. Dan heeft een gegronde reden om te denken dat Douwe vreemdgaat. Douwe wordt verraden voor het werk wat hij als verzetsstrijder doet, hij wordt opgepakt en gefusilleerd. Minnie komt erachter dat Douwe helemaal niet vreemd is gegaan en moet met haar gevoelens om zien te gaan. Het verhaal wordt in korte hoofdstukken verteld met een duidelijke tijdsaanduiding, dit leest erg prettig. Het bestaat uit twee delen, het eerste deel beschrijft de maanden vlak voor en na de bevrijding en wordt afwisselend verteld door Douwe en Minnie. Het tweede deel begint in 1965 en beschrijft het verdere leven van Minnie. Je leert de hoofdpersonages goed kennen en kan erg met ze meeleven. Af en toe geeft het een glimlach van herkenning, over het “gewone” leven. Het verhaal is deels gebaseerd op ware gebeurtenissen en deels beschrijft het het leven van de grootouders van de auteur. Het handelen en spreken is door de auteur bedacht. De cover is prachtig, zeker als je de betekenis ervan kent. Een prachtig verhaal over het leven van een gezin vlak voor de bevrijding en het leven erna. Hoe lang blijft een verleden je leven beinvloeden? Karin schrijft zelf over deze roman: "Mijn roman is een eerbetoon aan de strijd voor de vrijheid die mijn grootouders leverden en een oproep aan mijn lezers tot mededogen en respect voor slachtoffers in oorlogen, waar dan ook ter wereld". Dat dit boek met liefde en respect geschreven is dat merk, voel en lees je.

     Meeslepend verhaal
     Goede verhaallijn

  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


  27-06-2020
  Een mooi oorlogsverhaal...
  Een heel mooi verhaal over 'hoe overleven we als gezin de oorlog'. De 2 verhaallijnen zorgen ervoor dat je echt wel in het verhaal zit en dat je kan meeleven met de personages. Het maken van keuzes, de angst, het persoonlijk lijden... een vlot geschreven verhaal dat deels gebaseerd is op echte gebeurtenissen. Een aanrader!

     Meeslepend verhaal

  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  29-05-2020
  Eervol
  Mooi en eervol verhaal over de oorlog en vooral de gevolgen daarvan. Het laat mooi zien dat voor mensen uit die tijd de oorlog niet stopte bij de bevrijding. De daadwerkelijke oorlog was misschien weg, maar de klappen dreunden nog na van binnen. Het gaat over liefde, rouw, jaloezie en overleven. De personages zijn goed uitgedacht en prachtig neergezet. Er wordt gebruikt gemaakt van mooie zinnen. Ik kan wellicht niet oordelen of alle gebeurtenissen logisch zijn of kloppen, maar het voelt wel alsof alles aan dit boek klopt. Het is een mooi geheel en een prachtig debuut. Hopelijk mogen we vaker iets lezen van deze auteur.


  Geplaatst door uit Assendelft , leeftijd 20-29
  Waardeert het boek met een 7.5 uit 10


  24-05-2020
  Mooi ontroerend verhaal
  Het verhaal start op 21 maart 1945, de dag dat Douwe wordt opgepakt in zijn huis. Zijn vrouw Minnie en drie van hun vier kinderen zijn hiervan getuige. Douwe zit in het verzet. Wie heeft hem verraden? We gaan een maand terug naar de gebeurtenissen die voorafgaan aan zijn arrestatie. In korte hoofdstukken nemen zowel Douwe als Minnie het woord. Douwe zit sinds 1939 in het verzet, we komen te weten wie nog deelneemt aan het verzet en welke acties zij ondernemen. Ondertussen neemt Minnie, van Duitse afkomst, het huishouden en de zorg van de kinderen voor haar rekening. Alhoewel beide ouders heel begripvol en liefdevol over elkaar praten, wordt het vertrouwen in elkaar zwaar op de proef gesteld. Minnie weet dat haar man deel uitmaakt van het verzet, maar over welke rol hij hierin speelt krijgt zij niet van hem te horen. Hun oudste zoon leeft ondertussen een paar jaar ondergedoken. Douwe weet waar, maar wil hierover niets delen met zijn vrouw. Douwe deelt niets met haar en zij lijdt hieronder. Ze vraagt zich af waarom hij 's avonds pas laat en wordt achterdochtig. Dit verhaal stopt niet wanneer het dorp bevrijd is , maar volgt het gezin tot in de jaren tachtig, waar zelfs dan nog geheimen van vroeger uitkomen. Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is een spannende roman over wat de oorlog doet met een koppel, met een gezin en dat je dit voor de rest van je leven meedraagt. Over liefde, wantrouwen, heimwee, de warmte voor jouw kinderen, opkomen voor anderen, je plekje vinden in de wereld. De schrijfster weet je op een boeiende manier mee te nemen in dit liefdevol, dapper, uitdagend goed opgebouwd verhaal gebaseerd op haar grootouders.


  Geplaatst door uit Aalter , leeftijd 30-39
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  19-05-2020
  Oordeel niet te snel
  Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is het romandebuut van Karin Driegen (1961). Aan de universiteit van Leiden heeft ze kunstgeschiedenis gestudeerd en vervolgens heeft ze in het onderwijs gewerkt. Ze woont nu met haar gezin aan de zuidkust van Engeland. Dit verhaal is gedeeltelijk gebaseerd op het leven van haar grootouders. Het is aan hen opgedragen: “Voor mijn opa die ik nooit gekend heb. Voor mijn oma die ik liefhad.” Minnie is de hoofdpersoon in Waarom moet ik u tegen jou zeggen? Het grootste deel van dit boek speelt zich af aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, in een Gronings grensdorp. Minnie is een Duitse immigrante en dat spreekt niet in haar voordeel in die tijd. Ze is getrouwd met Douwe Driest. Hij is een belangrijke schakel in het verzet. Zijn activiteiten vinden uiteraard in het geheim plaats en Minnie weet niet altijd wat hij uitspookt. Als zij op een dag een briefje vindt dat erop kan wijzen dat hij haar ontrouw is dan slaat de jaloezie toe. In plaats van hem ermee te confronteren gaat ze zijn gangen na. Inderdaad ziet Minnie dat hij in het geheim een koerierster treft, een bekende. Dan komt alles in een stroomversnelling. Douwe wordt opgepakt na te zijn verraden en de koerierster pleegt zelfmoord. En dan staat ze er alleen voor. Pas jaren later komt ze te weten wat zich daadwerkelijk heeft afgespeeld. Haar achterdocht bleek niet terecht. De spijt daarover klinkt door in de titel als zij aan het eind verzucht dat als ze alles zou kunnen overdoen, dan “zou ik u tegen jou zeggen.” Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is een vlot geschreven verhaal. Het taalgebruik is verzorgd en eenvoudig waardoor het gemakkelijk leest. De sfeer van het plattelandsleven in oorlogstijd komt goed over evenals de twijfels en de latere spijt van Minnie. Het is een boek over de moed van de verzetsstrijders, verraad, jaloezie en vergeving. Het belangrijkste thema lijkt echter te zijn dat je vooral niet moet oordelen voordat je het fijne ervan weet. Als Minnie zich dat bijtijds had gerealiseerd dan zou spijt en vergeving niet nodig zijn geweest maar had zij met trots en respect kunnen terugdenken aan de man die zijn leven liet voor een hoger doel.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  11-05-2020
  Ontroerend en pakkend boek
  Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is een boek dat ik met ontroering in een ruk heb uitgelezen. De geschiedenis van een Duitse immigrante die trouwt met een Nederlandse man maakt nieuwsgierig. In een prettige stijl beschrijft de schrijfster hoe het Minnie vergaat als Duitse tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe moeilijk het voor haar is om zich staande te houden terwijl haar man Douwe, actief is binnen het verzet. Je voelt haar onmacht, strijd en verdriet als ze na het fusilleren van Douwe alleen verder moet in een land dat vijandig is. Oorlog werkt generaties lang door. Juist daarom is het waard dit boek te lezen en te herlezen.

     Meeslepend verhaal
     Goede verhaallijn

  Geplaatst door uit Overloon , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  11-05-2020
  Geslaagd debuut!
  Karin, je hebt een mooi en respectvol eerbetoon over jouw grootouders geschreven. Een boek dat verder gaat dan menig ander boek dat over deze periode geschreven is. Je hebt mij echt geraakt. Dit is een verhaal met personages met goede en menselijke kanten, een eerlijk verhaal dat laat zien dat de oorlog niet ophield na het voorjaar van 1945. Waarom moet ik u tegen jou zeggen heeft een fijne schrijfstijl, toegankelijk voor iedereen. In het deel tijdens de oorlog tot de dood van Douwe wisselt het perspectief tussen Douwe en Minnie, waardoor je van beide personen en hun gedachtegang een goed beeld krijgt en snapt waar het in de relatie mis gaat. Ik heb het boek tot na de dood van Douwe in één ruk uitgelezen en het wist me tot tranen te roeren, hierna verslapte mijn aandacht iets. Het was interessant te lezen hoe het Minnie verder verging na de oorlog en het uiteindelijke plot te weten maar het was iets minder meeslepend. Een zeer mooi eerbetoon aan de grootouders van de schrijfster en een volgend boek van de schrijfster haar hand zou ik zeker lezen!

     Meeslepend verhaal

  Geplaatst door uit Alphen aan den Rijn
  Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


  29-04-2020
  Persoonlijke strijd in oorlogstijd.
  Het boek laat ons kennismaken met een Gronings gezin in oorlogstijd, waarbij de vrouw Duits is en de man Nederlands, en in het verzet. De geheime acties van de man veroorzaken twijfel en onrust bij de vrouw, en het lijkt alsof ze daar uiteindelijk aan onderdoor gaat. Een mooi geweven verhaal met onverwachte ontknoping, en met als levensles dat het belangrijk is om te blijven proberen vooroordelen tegen te gaan, hoe moeilijk dat soms ook is. Het boek beschrijft het einde van de tweede wereldoorlog en geeft een realistisch beeld van een dorpsgemeenschap in een moeilijke tijd, alsook van het heropbouwen van een nieuw, onzeker bestaan daarna.

     Het lezen meer dan waard.

  Geplaatst door uit Worthing, UK , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  13-04-2020
  In een dag gelezen
  Grijpend spanned boek. Ik wildeweten wat er ging gebeuren!

     Gemakelijk te lezen
     Mooi vormgeving
     Geen
     Geen

  Geplaatst door uit Worthing UK , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  12-04-2020
  Een indringend oorlog verhaal.
  Het boek “ Waarom moet ik U tegen je zeggen” behandeld het thema van de laatste oorlog dagen in Oost Groningen en volgt de perikelen van een jong gezin en met name de in Duitsland geboren moeder. Het is een indringend verhaal over heldendom en de sinistere ontknoping van een verzetsgroep complot. Na de ontroerende ontknoping wordt de vrouw verder in haar leven gevolgd door de jaren tot aan haar dood. De enorme impact van het gebeuren blijft haar leven lang achtervolgen en de schrijfster maakt er een prachtig document van dat het waard is om gelezen te worden. Een boek om te koesteren en opnieuw te lezen.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  01-04-2020
  Ontroerend mooi.
  Een vlot geschreven verhaal dat ontroerd en nieuwsgierig maakt naar het verloop. Een verhaal over een vrouw en moeder in het noorden van Nederland ten tijde van de oorlog en daarna. Een verhaal over moed, angst, doorzettingsvermogen en verlangen. Ik heb het boek met ontroering gelezen en met een zucht gesloten.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  30-03-2020
  Herkenbaar
  Het boek in één adem uitgelezen. Fijne leesstijl. Het geeft een kijk hoe een Duitse vrouw/ moeder in Groningen zich in oorlogstijd staande moest houden. Haar gevoel voor haar nieuwe vaderland maar ook haar verlangen naar Duitsland waar haar familie en vrienden woonden. Voorts omschrijft het boek de kracht van haar om na de oorlog zonder man verder te gaan. De liefde voor haar gezin en het geloof staan hiervoor centraal. Ook pakkende en herkenbare beschrijvingen van haar familiebelevenissen.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  26-03-2020
  75 jaar later
  De stormachtige periode waarin de hoofdpersonen van dit boek zich bevinden wordt goed voelbaar gemaakt. De karakters zijn erg verschillend en goed uitgediept. Als kenner van deze periode en de omgeving vind ik dit een verrassend boek. Hopelijk gaat de schrijfster het hier niet bij laten en verschijnen er meer titels van haar hand.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  18-02-2020
  Herdenken blijft onverminderd belangrijk
  De bevrijding van Auschwitz-Birkenau ligt 75 jaar achter ons. Nog dagelijks ondervinden overlevenden en nabestaanden de gevolgen van de wreedheden die plaatsvonden in de Tweede Wereldoorlog, hetzij fysiek of in hun herinnering. Het herdenken blijft onverminderd belangrijk, vooral in onze tijd. In het boek - Waarom moet ik u tegen jou zeggen? - gaat het niet alleen over onvervuld verlangen, onvermogen, schuldgevoel en persoonlijk lijden, maar is de soms flinterdunne scheidslijn tussen goed en kwaad voelbaar. Waar je wieg staat, de tijdsgeest en levensomstandigheden spelen een belangrijke rol in het maken van levenskeuzes die een diepe weerslag hebben. In het geval van Minnie, een leven lang.


  Geplaatst door , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  18-02-2020
  Méér dan een oorlogsverhaal!
  “Het is méér dan een oorlogsverhaal, het is in de kern een verhaal over ‘mens zijn’ in een complexe situatie. Over verwachtingen, keuzes, de wens het goede te doen, de onmacht daarin en het opboksen tegen (eigen) grenzen. Over hoe het is een ‘buitenstaander’ te zijn, over de wens gezien te worden, een plek te hebben. Maar ook over de angst gezien te worden. Een rijk verhaal dat tot nadenken stemt.”


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 19,95

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 
×
SERVICE
Contact
 
Vragen