€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Wandelen door het onkruid

Toespraken over zen

Maurits Hogo Dienske • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Onkruid is in zenverhalen de gebruikelijke beeldspraak voor alles wat ons dwars kan zitten: onrust, verveling, geen kritiek kunnen verdragen, altijd je zin willen krijgen, niet accepteren dat je soms verdrietig bent. Onkruid groeit overal. Het probleem is niet dat er onaangename gebeurtenissen zijn, het probleem is dat je verlangt naar een wereld waar ze niet voorkomen. Door die weerstand roep je onvrede in jezelf op. Beoefen liever het niets doen: zet begeerte en afkeer niet klakkeloos in daden om. Door een andere innerlijke houding aan te nemen, verandert de hele situatie. Het is een moeilijke kunst. Maar als het een keer lukt, wandel je onbekommerd door het onkruid.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 215
  Uitgeverij : Maurits Hogo Dienske
  ISBN : 9789464434026
  Datum publicatie : 03-2022
 • Inhoudsopgave
  Het boek bevat 68 korte toespraken over zen, meditatie en Boeddhisme die de auteur in de wekelijkse bijeenkomsten van zijn zengroepen gehouden heeft. Ze gaan over veel verschillende aspecten, bijvoorbeeld over de manier om een situatie te veranderen door een andere innerlijke houding aan te nemen.
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

In het dagelijks leven zijn we met allerlei mensen en bezigheden in contact. Sommige zijn prettig, andere niet. Je voelt plezier of teleurstelling, je hebt voorkeur of weerstand. Soms bewust, vaak onbewust. Het is gezond om af en toe afstand te nemen en op je stemming te letten. Je kunt ergernis of jaloezie of tegenzin opmerken. Daar is niets mis mee. Er bestaat geen autoriteit in de wereld die het voelen van ergernis of jaloezie of tegenzin moreel kan veroordelen. Maar kun je daaronder een laag ontdekken met liefde die niet van de omstandigheden afhangt? Misschien niet. Dan moet je die eerst ontwikkelen. Zit in zazen en pas vastbesloten de instructies op jezelf toe en stap keer op keer uit je gedachtegangen, ook al weet je niet wat het je oplevert. Uit je gedachtegangen stappen is een manier om geen speelbal van de omstandigheden te zijn. Geen speelbal zijn is een manier om in contact te komen met liefde die niet van de omstandigheden afhangt. Vanuit die laag kun je met liefde kijken naar ergernis of jaloezie of tegenzin. Veranderen ze daardoor? Dat is goed. Veranderen ze niet? Dat is ook goed, want de liefde blijft. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen