€ 17,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Waterbesparing

Ron Witteman • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Waterbesparing

  Het boek “Waterbesparing” bestaat uit 2 delen. In het eerste deel van het boek beschrijft de auteur op emotionele wijze de intense liefdesrelatie tussen hem en zijn eerste grote liefde. Het boek is geschreven in een emotionele levensfase in eerste paar maanden nadat de relatie eenzijdig beëindigd was. Wat betreft de schrijfstijl en de vormgeving werd Ron Witteman geïnspireerd door Turks Fruit van Jan Wolkers. Volgens een oud Chinees gezegde, wast iemand zijn gezicht met tranen als hij verdriet heeft. Dit was de aanleiding voor het gedicht “Waterbesparing” waaraan de titel van dit boek ontleend is.

  WATERBESPARING

  Zuchten mag, vluchtgedrag
  Gevoel niet in goede banen
  Ik was nog elke dag
  Mijn gezicht met tranen

  Het tweede deel van het boek omvat een verzameling van 54 gedichten die Ron Witteman al vanaf 20-jarige leeftijd heeft geschreven. De laatste gedichten schreef hij in 2020 in een vergelijkbare emotionele levensfase nadat ook zijn tweede grote liefde gestrand was.

  Ron Witteman is in 1957 geboren in Den Haag. Na het behalen van zijn Gymnasiumdiploma studeerde hij Wiskunde aan in Leiden. In die periode schreef hij zijn eerste gedichten. Na diverse ICT-functies te hebben bekleed, beëindigde hij loopbaan vrijwillig in 2013 op 55-jarige leeftijd. Sindsdien woont hij in Hongarije in een fraaie Schwabische boerderij.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 118mm x 190mm
  Aantal pagina's : 132
  Uitgeverij : Ron Witteman
  ISBN : Niet bekend
  Datum publicatie : 11-2020
 • Inhoudsopgave
  Deel 1
  Hoofdstuk 1. VOORWOORD
  Hoofdstuk 2. UITGEREKTE TERINGZOOI
  Hoofdstuk 3. VIERENTWINTIG ROZEN
  Hoofdstuk 4. GRIEKS BRANDMERK
  Hoofdstuk 5. ALTE WEINSTUBE
  Hoofdstuk 6. BASSEMANS
  Hoofdstuk 7. BILSPUITEN
  Hoofdstuk 8. ARGENTIJNSE BARBECUE

  Deel 2
  54 GEDICHTEN
 • Reviews (8,2 uit 7 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  15-12-2020
  Diep en prikkelend
  De hoofdstukken lezen zo weg. En hoewel de schrijver zich kwetsbaar opstelt, is de schrijfstijl vrij luchtig, niet te dramatisch. De erotische paragrafen mogen van mij extremer en beeldender. De gedichten vond ik het mooist. Diep en prikkelend. Ik denk dat het boek een aanrader is voor mensen die hun relatie 'for granted' zien ontwikkelen. Het sluipt er vaak langzaam in. Het is op zich niet gek dat een relatie zich zo ontwikkelt. Geborgenheid is de overtreffende trap van verliefdheid.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  14-12-2020
  Goed Boek
  Een lekker leesboek, en mooie gedichten


  Geplaatst door uit Leidschendam , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  14-12-2020
  Indringend
  Ik heb het boek gekregen en dezelfde dag nog uitgelezen. Het komt heel open over. Het was voor mij een indringend boek waar ik even van moest bijkomen. Knap geschreven, ook de gedichten.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  10-12-2020
  Meeslepend
  Vanaf de eerste pagina word je gepakt door de desolate toestand waarin de hoofdpersoon zich bevindt door het vertrek van zijn grote liefde Heen en weer geslingerd tussen omschrijvingen van grote emoties en soms Klein burgerlijke activiteiten verveelt het boek geen moment. De gedichten doen dat ook niet maar dienen wel gedoseerd gelezen te worden Omdat ze vaak hetzelfde onderwerp bespreken krijg je anders een overdosis binnen Ik heb genoten en herkende veel uit mijn eigen roerige verleden !!


  Geplaatst door uit Vlaardingen , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


  04-12-2020
  Vlot geschreven openhartig autobiografisch werk
  De invloed van Jan Wolkers is in het eerste deel duidelijk merkbaar. De schrijver legt de schuld van het mislopen van de relaties wel iets teveel bij zichzelf. Bij het mis gaan van een relatie is er niet echt schuld: mensen groeien iit elkaar, de passie verdwijnt of iemand heeft er gewoon genoeg van. Bij de gedichten zitten enkele mooie exemplaren: goed ritme met een duidelijke boodschap.


  Geplaatst door uit Rotterdam , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


  01-12-2020
  Openhartig relaas
  Het eerste deel van het boek leest als een trein. De schrijver is heel openhartig over zijn eigen gevoelens, terwijl hij tegelijkertijd steeds weer benadrukt dat hij te introvert is in een relatie om zijn gevoelens te tonen of uit te spreken. Nu komt er juist een vreselijk lieve partner naar voren met, zoals hij het zelf verwoordt, wel wat nare trekjes waar hij zelf van baalt. Het is heel knap geconstrueerd, vind ik. Van al die losse gebeurtenissen, gedachten en gevoelens is één geheel gemaakt. De gedichten in het tweede deel zijn ook alleszins de moeite van het lezen waard.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  01-12-2020
  Ik ben onder de indruk!
  Een buitengewoon open en eerlijke weergave van gevoelens, en dat voor iemand die zich een introverte klootzak noemt. Complimenten. De schrijfstijl is lekker direct en snel. In het begin kreeg ik een beetje een onrustig gevoel van de wel heel korte zinnen, maar later in het boek vond ik de zinnen mooier en las het heerlijk weg (even los van de confronterende inhoud). De gedichten zijn plezierig om te lezen, afwisselend van grappig tot mooi en emotioneel. Zeer geslaagd. Ik ben wel geschrokken van de laatste gedichten uit september en oktober van dit jaar, hier spreekt (begrijpelijkerwijs) wel een heel somber en duister gevoel uit. Een tweede keer lezen van deze gedichten haalde de schrik er wel uit en liet meer de mooie en eerlijke kant van de gedichten zien. Het geeft wel een beetje een gluurderig gevoel om dit boek van iemands hand te lezen, omdat er toch veel van de eigenschappen van de schrijver herkenbaar gemaakt worden maar samenvattend: een zeer geslaagd boek dat het lezen absoluut waard is!


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8.5 uit 10

€ 17,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

UITGEREKTE TERINGZOOI

Godverdomme. Ik zal die dag nooit meer vergeten. Mijn hele leven niet. Het was dezelfde dag dat Neil Armstrong 28 jaar geleden de eerste schreden op de maan deed. A small step for a man, but a giant step for mankind. Ja ja, dat was hier dus precies andersom. Dit was een hele grote stap voor één man. Voor mij. En die stap nam ik niet eens zelf. Die stap werd voor mij genomen, toen zij vertelde dat het voorbij was. Uit. Over. Einde. Ik dacht dat mijn wereld instortte. Urenlang hebben we samen zitten huilen, de hele nacht door zowat, tegen elkaar aan, elkaar vasthoudend. Tot we het niet meer volhielden. Tot de kussens doorweekt waren van het zoute traanvocht. Tot de zon alweer bijna opkwam. Tot we van oververmoeidheid in slaap vielen. Ik sliep heel onrustig. Ik droomde dat ik zweefde. Heel raar. Ik voelde geen grond onder mijn voeten meer. Ik probeerde iemand in te halen, maar steeds als ik er vlakbij was, zweefde ik weer terug. Ik kon niet herkennen wie het was. Een vrouw, dat zag ik wel. Maar wie weet ik niet. Ik probeerde op de grond te komen. Maar steeds als mijn voeten contact hadden, vloog ik weer omhoog. En het deed pijn. Pijn aan mijn voeten alsof de grond bezaaid was met scherpe punten. Langzaam aan werd de afstand groter als ik weer terugviel. Steeds groter. Het moet een korte droom geweest zijn, want ik was na een kwartier alweer wakker. En zo ging het de hele nacht door. Alleen maar van die korte slaapjes. Van ellende zijn we om acht uur alweer opgestaan. Met een heel oneigenlijk gevoel in ons lijf. Niet moe, en toch moe. Alsof je lichaam niet meer van jou is. En zij had hetzelfde. We zagen er allebei verschrikkelijk uit. Vonden we zelf. En we voelden ons allebei heel apathisch. Rood doorweekte ogen en wallen waar je vroeger stadsrechten voor kon krijgen. We aten wat en keken elkaar steeds maar aan. Dan begon het weer opnieuw. Bij allebei. Met stromen kwam het eruit. Dan kropen we wéér tegen elkaar aan alsof onze liefde nog steeds bestond. Dat was ook zo natuurlijk, tenminste bij mij wel. Bij haar ook wel denk ik, maar haar liefde was vermengd met twijfel en medelijden. Twijfel over haar beslissing misschien en medelijden voor mij. Want ze zag hoe ik leed. Hoe verschrikkelijk ze toegeslagen had en dat gunde ze mij niet. De lieverd..... ×
SERVICE
Contact
 
Vragen