€ 19,80

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover Zoekt & Gijzelt
  Zoekt & Gijzelt

Wegen na Rome

het Nederlands elftal WK 1978 t/m EK 1980

Gerard Tuk • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Toen Rob Rensenbrink in 1978 tegen de paal schoot in de blessuretijd van de finale van het wereldkampioenschap voetbal, was de beker bijna voor Nederland. Vier jaar later hing de rood-wit-blauwe vlag er nogal anders bij. Voor het WK van 1982 plaatsten we ons niet eens.
  Hoe ging het tussen die twee toernooien? De kwalificatie voor EK ’80 begon met wat ‘makkies’ en kwam uiteindelijk toch maar nét goed: het Wonder van Leipzig. ‘We gaan naar Rome’, zong Simon Tahamata op een plaatje dat de Top 40 niet haalde. Hijzelf was zo hopeloos uit vorm dat bondscoach Jan Zwartkruis hem buiten de selectie liet. Oranje ging ook al niet naar Rome: het strandde in Milaan.
  Bijna veertig jaar na Rome gaan we wegen: de balans opmaken van bovengenoemde periode. Welk gewicht moet je hechten aan wat er zoal gezegd is over die paal van Rensenbrink en de penalty tegen Griekenland? Nederland speelde gelijk tegen regerend kampioen Tsjecho-Slowakije en verloor met 3–2 van de uiteindelijke winnaar West-Duitsland: zo slecht kan dat toch niet zijn?
  Cruijff en Van Hanegem waren al weg, Neeskens, Jansen en Rensenbrink haakten af. Maar Krol, Rep en Haan waren er nog. Wijnstekers en Van de Korput kwamen op. En dan had je ook nog de PSV’ers die in Argentinië doorbraken: Brandts, Poortvliet en Wildschut. Hovenkamp, Kist en Thijssen, die destijds verstek lieten gaan, waren nu van de partij.
  Gerard Tuk (’s-Gravendeel, 1969) bewandelt opnieuw de wegen die van Buenos Aires naar San Siro leidden. Hij schuwt daarbij de details niet en constateert dat aangeboorde bronnen niet altijd zo betrouwbaar blijken.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 145mm x 210mm
  Aantal pagina's : 444
  Uitgeverij : Sitrai
  ISBN : 9789082396218
  Datum publicatie : 07-2018
 • Inhoudsopgave
  1. Tegen de paal! 13
  2. Mythen en sagen 39
  3. Degradatiegevoel 61
  4. Niet alles goud wat er blinkt 75
  5. Winterdip ’78/’79. 103
  6. Puntverlies 113
  7. Argentinië ’79 129
  8. Het wordt spannend 149
  9. Wonder van Leipzig 171
  10. Winterdip ’79/’80 197
  11. Via Oostenrijk 213
  12. De wegen van België 241
  13. Griekenland 261
  14. Die ene strafschop 281
  15. Mulders kippenhok 303
  16. West-Duitsland 309
  17. Dat ene kansje 335
  18. Tsjecho-Slowakije 357
  19. Einde van een tijdperk 383
  20. De strijd om het brons 405
  21. Buren in de finale 411
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 19,80

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

‘Je bent machteloos, je doet er niets tegen. Ik heb geen enkele overtreding gezien.’ De reactie van Jan Zwartkruis op de vraag van NOS-verslaggever Ruud ter Weijden, vlak na de wedstrijd, geeft aan hoe onduidelijk
het allemaal was. ‘Niemand weet het in de kleedkamer, niemand weet het’, bromde hij gepikeerd.
Er kwam nog zoveel stoom uit z’n oren, dat er daartussen geen ruimte was voor de gedachte dat het buitenspel geweest kon zijn.
Commentator Kees Jansma had eerst gebruld dat het een doelpunt was. ‘Daar komt de hoge bal... en het is een goal, ja doelpunt! Nee, buitenspel zegt Ok... buitenspel, en daar zit iets in.’
Ook tijdens de herhaling van achter het doel is niet zichtbaar of Van de Korput buitenspel staat of niet. Wel is duidelijk dat de arbiter het zelf niet gezien kan hebben. Op het moment van spelen kijkt hij naar de voorzet.
De verontwaardiging die bij Zwartkruis de boventoon voert, is een dag later in Nederlandse kranten nauwelijks aanwezig. ‘Behalve het terecht voor buitenspel afgekeurde doelpunt van Michel van de Korput, de beste speler in het gehele toernooi, kwam er zelden of nooit een gerede aanleiding tot een doelpunt tot stand’, schreef de Leidse Courant stellig.
De genoemde speler legde zelf uit dat Oranje er meer van had verwacht. ‘Tijdens de rust geloofden we nog allemaal in een overwinning’, zei hij. ‘Er hing in de kleedkamer dezelfde sfeer als toen we tegen de DDR speelden in Leipzig. We wisten dat we alles moesten geven en dat hebben we dan ook gedaan. Met een tactiek die ons op het lijf geschreven is. Aanvallen tot je tegenstander erbij neervalt.’ ×
SERVICE
Contact
 
Vragen