€ 21,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Wie stelt die telt! Stelonderwijs een praktijkonderzoek

Verbeter schrijven, taal en communicatie met stellen

Melvin Vaessen • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Hoe kun je schrijf- en taalvaardigheid verbeteren?

    Het antwoord: ‘Stelonderwijs met peerfeedback’
    Met deze methodiek zijn betekenisvolle verbeteringen in taalvaardigheid, schrijfvaardigheid en communicatie aangetoond bij leerlingen in het Primair Onderwijs.

    Wat is stelonderwijs met peerfeedback?
    Het is een vorm van taalonderwijs waarbij leerlingen op creatieve wijze leren om betere teksten en verhalen te schrijven. Door gebruik te maken van een feedbackmethode met schoudermaatjes worden zij steeds schrijfvaardiger. Melvin Vaessen is door zijn praktijkonderzoek tot de conclusie gekomen dat peerfeedback echt werkt. Hij ontdekte een vooruitgang van circa 30 % verbetering in de schrijfvaardigheid door de inzet van peerfeedback. Om anderen van zijn ervaringen mee te laten profiteren heeft hij een docentenhandleiding geschreven waarmee een leraar direct aan de slag kan. De docentenhandleiding maakt deel uit van deze uitgave.

    Dit boek geeft het proces en de resultaten van het praktijkonderzoek, bij een groep 8 uit het Primair Onderwijs, op heldere wijze weer. Zowel leerlingen en leerkrachten waren enthousiast en ontdekten de waarde. Dat blijkt ook uit de onderstaande reacties:

    ‘Ik heb veel geleerd door het verbeteren van de verhalen en lever in het vervolg mooiere verhalen in.’ (leerling groep 8)

    'Goed in elkaar gestoken onderzoek, praktijkgericht en het is ook een (landelijk) verbeterpunt binnen het basis onderwijs.' (leraar en taalcoördinator)

    Ontdek , lees , leer en vooral pas het toe.
    Wie stelt die telt!
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 170mm x 240mm
    Aantal pagina's : 102
    Uitgeverij : iDeDix Dordrecht
    ISBN : 9789083226033
    Datum publicatie : 07-2022
  • Inhoudsopgave
    Een overzicht per hoofdstuk
    Hoofdstuk 1.
    Om de kwaliteit van het stelonderwijs te kunnen verbeteren moest eerst in kaart worden gebracht wat het praktijkprobleem precies is en wat het belang is om dit op te lossen. In dit hoofdstuk vindt u ook de contextanalyse en de geformuleerde onderzoeksvraag.
    Hoofdstuk 2.
    Uiteindelijk is gekozen voor een bepaald ontwerp aan de hand van de ontwerpeisen. Het ontwerp is een lessencyclus geworden met een bijbehorende handleiding. Waarom gekozen is voor dit bepaalde ontwerp, de effecten, en de metingen worden in dit hoofdstuk behandeld.
    Hoofdstuk 3.
    Hierin leest u op welke wijze de onderzoeker aan kennisdeling heeft gedaan en hoe hij reflecteert op zijn onderzoekende houding.
    Hoofdstuk 4.
    Bevat de eindconclusie.
    Hoofdstuk 5.
    Bevat de liminaties en het vervolgonderzoek.
    Hoofdstuk 6.
    Bevat de verschillende uitwerkingen van het praktijkonderzoek en de kerndoelen Nederlands basisonderwijs.

    Docentenhandleiding stelonderwijs.
    Les 1 tot en met 5
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 21,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Hoofdstuk 4
4.1. Eindconclusie
De afgelopen zes maanden heeft de onderzoeker een praktijkonderzoek uitgevoerd om te kijken op welke wijze de kwaliteit van het stelonderwijs in groep 8 op Onze Basisschool verbeterd kon worden. Het was de bedoeling van de onderzoeker om te kijken of, doormiddel van een zelfontworpen lessen-cyclus voor stelonderwijs, de kwaliteit van het stelonderwijs in groep 8 op Onze Basisschool daadwerkelijk verbeterd kon worden. De onderzoeksvraag waar de onderzoeker zich de afgelopen zes maanden mee bezig heeft gehouden was:

‘Op welke wijze kan de kwaliteit van het stelonderwijs in groep 8 op Onze Basisschool verbeterd worden waarbij gebruik gemaakt wordt van peerfeedback bij het herschrijven van teksten?’

Een belangrijke factor in de zelfontworpen lessencyclus was de focus op de fase van peerfeedback bij het herschrijven van teksten. Door het toepassen van peerfeedback aan de hand van een checklist met beoordelingscriteria en succescriteria is gebleken dat de leerlingen van groep 8 in ongeveer vier weken tijd betere teksten hebben geschreven. Peerfeedback bij het herschrijven van teksten heeft aantoonbaar een positief resultaat op de kwaliteit van het stelonderwijs. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen