€ 17,95


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Wij en onze Pabbe

Fockje de Jong-Snoek • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Fockje de Jong - Snoek (1933)

  Fockje groeide op tijdens de crisisjaren in Oost-Groningen.
  Vader was werkloos en werd te werkgesteld in (de hel van) Jipsinge.
  Moeder kreeg tuberculose en werd drie keer, voor lange periodes, opgenomen in een sanatorium. Ze stierf toen ze 44 was.
  Op haar veertiende moest Fockje -als oudste dochter van school om voor het gezin met zeven kinderen te zorgen.

  Er was geen geld en geen ruimte voor persoonlijke groei, eigenheid of genegenheid.
  Vader (pabbe in het Gronings) was hard. De opvoeding autoritair en afstandelijk.
  Toch zijn er glimpjes van warmte en intimiteit vastgehaakt in het geheugen van Fockje, waardoor ze zich af bleef vragen wie haar pabbe eigenlijk was.
  Zag zij, in die afstandelijke hardheid, wel haar vader? Of zag ze het onrecht en de barre maatschappelijke omstandigheden weerspiegeld?

  Het boek “Wij en onze pabbe” beschouwt en maakt deelgenoot.
  Het is daardoor veel meer dan een persoonlijk of streekgebonden verhaal.
  Het is het verhaal van overleven, van autonomie en kracht in de armoede de afgelopen eeuw.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 145mm x 210mm
  Aantal pagina's : 0
  Uitgeverij : De Jong & Snoek
  ISBN : 9789082759808
  Datum publicatie : 11-2017
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (8,3 uit 11 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  30-04-2019
  Mooi!
  "Mooi" is mijn reactie op de eerste vraag. Want hoe mooi is het als een medemens het mij gunt om een kijkje te kunnen nemen in het leven wat geleefd is. De openheid in het teruggaan in herinneringen. Van het ene naar het andere, omdat dat simpelweg zo gaat met terugblikken. Alles associeert, niets staat op zichzelf. Ik voelde mij vereerd mee te mogen gaan in die gedachtegang. X

     Makkelijk leesbaar.
     Een \"open boek\".

  Geplaatst door uit Zutphen , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  14-02-2018
  Mooi beeld van tijd en cultuur
  Toegankelijk geschreven levensverhaal van een vrouw die opgroeide in de crisistijd in Oost-Groningen. De vader (pabbe) wordt neergezet als een strenge, misschien zelfs hardvochtige man, die de nodige emotionele schade aangericht heeft bij zijn kinderen. Uit de beschrijvingen van zijn doen en laten blijkt het strenge wel, maar gezien in de tijdsgeest, niet op een extreme manier. Niet duidelijk (voor mij) wordt wat er nu zo verschrikkelijk in dat gezin was dat de kinderen er zo beschadigd uit zijn gekomen en daar hun hele leven last van hebben gehad. Ja, er was armoede, maar dat was niet ongebruikelijk in die tijd en in die omgeving, en ja, de moeder was ziekelijk en de vader streng, maar dat laatste is ook niet ongewoon.

     Toegankelijk, leest makkelijk
     Mooi beeld van tijd en streek
     Misschien te streekgebonden

  Geplaatst door uit Bellingwolde , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 7 uit 10


  28-01-2018
  Aangrijpende familiegeschiedenis
  Prachtig beschreven familie verhaal over gezin in moeilijke tijden en omstandigheden. Met wijsheid en mededogen bevraagt schrijfster zichzelf en gezinsleden om meer begrip voor moeilijke vader te krijgen. Heb het boek in één ruk uitgelezen.

     Aangrijpend en invoelbaar
     Mooi helder taalgebruik

  Geplaatst door uit Tytsjerk , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  28-01-2018
  Aangrijpende geschiedenis
  Prachtig beschreven familie verhaal én tijdsbeeld. Zonder oordeel bevraagt schrijfster zichzelf en familieleden om beeld van moeilijke vader helderder te krijgen. Lessen in mildheid en begrip. Heb het boek in één ruk uitgelezen.

     Aangrijpend
     Mooi geschreven, helder taalgebruik

  Geplaatst door uit Tytsjerk , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  08-01-2018
  prachtige omslag en aangrijpend verhaal.
  Een heel mooi verhaal. Ik raad het boek iedereen aan.


  Geplaatst door uit Delfzijl , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  06-01-2018
  Rauw leven in Oost-Groningen
  Wij en onze Pabbe vertelt het verhaal van een familie met een zieke moeder, een door bittere omstandigheden bitter geworden vader en een zoektocht naar het waarom van deze verbittering. Daarnaast is het een historische vertelling van het leven van mensen met veel kinderen en weinig geld in Nieuweschans. En als kleinkind van die Opa, als neef van de schrijvende tante kan ik beamen, er is geen steek aan verzonnen. Rauwe Warmte en aanbevolen ook voor al die lezers die niet kunnen kiezen uit de 46 soorten wit bij de Gamma,voor lezers die last hebben van een bijna ingescheurde teennagel en andere 'first world problems'. Leest en bedenk uzelve.

     Echt
     Beklemmend
     Te kort

  Geplaatst door uit NOORDLAREN , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  01-01-2018
  Begrip voor vader
  In dit boek vertelt Fockje de Jong-Snoek in een raamvertelling hoe zij haar jeugd heeft beleefd. Wat er in hun gezin van vader, moeder en haar broers en zussen gaande was in de oorlog. Moeder werd ziek en stierf op jonge leeftijd. Als oudste nam Fockje als oudste van de zeven kinderen, de rol van moeder over. De tweede wereldoorlog, armoede in een gezin in Oost-Groningen en een niet empatische manier van opvoeden, het komt allemaal langs en haar verhaal heeft me bezig gehouden. Het boek is zo geschreven dat ik wilde doorlezen en dat kon gelukkig ook. Door dit verhaal begrijp ik nu beter dat armoede een lange adem heeft. Armoede heeft veel invloed, dat is bekend uit de literatuur, maar hoe het doorwerkt lees je ook in dit boek. Armoede heeft veel invloed, kinderen uit gezinnen waar armoede was, leveren als volwassen vaak een grote strijd. Wat vind ik eigenlijk van de dingen? Hoe moet je je mening geven? Hoe verbeter ik mijn positie. Allemaal verhalen die door literatuur worden beschreven, maar in dit boek lees je wat het je kost! Fockje deed veel moeite om het patroon dat ze kende te doorbreken. Om het met haar kinderen anders aan te pakken. Een verhaal om te lezen als je ook nu wil begrijpen hoe het is om in armoede op te groeien. Er komt een portret van haar vader op die eigenlijk helemaal niet zo stug is, maar van een man die geen raad wist met zijn liefde, zorgen en verdriet en dat verpakte in hardheid en regels. Ik ben onder de indruk en heb het met veel plezier gelezen. In dit verhaal herken ik dingen van mijn eigen vader. Dus dank voor het delen! En lees dit boek als je de geschiedenis van je ouders of grootouders rondom de tweede wereldoorlog beter wilt begrijpen of met hen wilt praten over hoe zij dat hebben beleefd.

     korte hoofdstukken
     spannend tot op de laatste pagina
     De korte hoofdstukken, maken het so

  Geplaatst door uit Kop van Drenthe , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


  17-12-2017
  Inzage wat armoede en ziekte met een gezin doet.
  Goed beeld gekregen van de leefomstandigheden in armoedige omstandigheden met gebrek aan vast werk en respectabel werk. De ellende van een chronisch zieke ouder. In dit geval de moeder. En dan de beperkingen die dat met zich meebrengt voor de kinderen. Niet doorleren. Eerder van school. Zelfs de verantwoording voor je broers en zussen op je moeten nemen. Respect! Mooi en liefdevol geschreven en daarbij toch de pijn laten zien die de schrijfster heeft geleden en de andere gezinsleden. Interessant om iets te lezen over die streek van Nederland, een streek waar ik lange tijd (25 jaar) in de buurt heb gewoond als niet-Groningse. En ook een tijdsbeeld! Dus bedankt!


  Geplaatst door uit Friesland , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  11-12-2017
  prachtboek
  Aan dit prachtige boek heb ik meteen nachtelijke uurtjes opgeofferd. Het is een boek van genezing waarin warmte, mededogen,het kunnen handelen vanuit aanvoelen, vermoeden of dieper weten het winnen van de butsen en schrammen die zijn opgelopen in een jeugd vol armoede op elk vlak.Er is een leven voor nodig om het gebrek aan liefde door het onvermogen van een verharde vader, de afwezigheid door ziekte en veel te jong overlijden van de moeder, gebrek aan erkenning en ruimte voor ontwikkeling en de daaruit voortkomende twijfel op te lossen. Een troostrijk boek voor ieder die daar ook maar iets van herkent.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  28-11-2017
  Beeld van een familie in moeilijke tijden
  Mooi geschreven over een periode waarin het niet gemakkelijk was het hoofd boven water te houden. Een familiegeschiedenis. Soms met heel moeilijke momenten, maar toch altijd proef ik een toon van blijdschap, van door willen gaan door alle moeilijkheden heen. Ik zou zeggen: dank aan Pabbe die jou Fockje aanzette tot het schrijven van dit boek! Alle complimenten.


  Geplaatst door uit Bennekom , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  16-11-2017
  Geweldig boek
  -


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 10 uit 10

€ 17,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar1-2 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen